icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

racik
2. feb 2012

@mima595 to si ma teraz dost potesila, hoci ktovie co bude do novembra... este sa opytam ty si spominala, ze tiez pojdes na podporu, isla si uz teraz aj s DPvN

mima595
2. feb 2012

@racik - ja som už evidovana na UP od 18.1...som PP skocila dohodou k 10.1.2012...platila som si DPvN aj od oktobra, ale kedze som nestihla 26 tyzdnov, tak som sa so sefom dohodla a dal mi vyssi VZ na tie 2 dni v praci...sice to nie je VZ, z ktoreho by bola max. podpora, ale v sucte s DPvN by to maximum malo byt...no ale uvidim, kym to nebudem mat na papieri, nebudem mat dusu na pokoji.....

racik
3. feb 2012

@mima595 Dik za odpoved .. potom som aj ja zvedava ako ti to vyjde, ale podla toho ako o tom piseme, tak si 26 tyzdnov nepotrebovala, ked si bola v pracovnom pomere .....

mima595
3. feb 2012

@racik - ano, preo som ho uhovorila na VZ z prace..inak som si chcela zaplatit 26 tyzdnov a nemusela by som nic riesit s nim

maminka142
5. feb 2012

@mima595 ahojkaj, prosím ťa vedela by si mi poradiť? 28.1 mi končí RD (drobec ma tym dňom 3 roky) A k tomu dňu mi dava zamestnávateľ výpoveď... Ale ja som už pol roka PN a chcem sa opýtať môže mi dať zamestnávatel vypoveď aj keď som PN? Alebo tu PN-ku mam ukončiť kvôli tomu? Ďakujem

mima595
5. feb 2012

@maminka142 - to ti neviem povedat na 100%...co viem, tak aj ked ti da vypoved, ta nabudne platnost, až ked skoncis PN...
ak mas vsak PP na zmluv urcitu, tak ti to skonci datumom skoncenia PP a je jedno, ci si PN alebo nie....

maminka142
5. feb 2012

@mima595 ja mam zmluvu na dobu neurčitu... Takže môžem byť PN a podpísať papiere toho 29.2 a potom to bude platne, až ked nebudem PN?

mima595
5. feb 2012

@maminka142 - toto ti neviem potvrdit na 100%

l3nka
5. feb 2012

@mima595 ak si sa prihlásila na DPvN v oktobry nebude sa ti počítat za tieto mesiace minimum z DPvN a len za január budeš mať to maximum?? potom by to max. podpora nebola nie? neviem či to správne chápem...

mima595
5. feb 2012

@l3nka - no nemalo by to byt tak...ono by sa malo ratat..najprv ci mas VZ zo zamestnania a potom, ci mas DNP...ale uvidim, dufam, že som nieco nepokaslala..budem mudrejsia, ked budem mat rozhodnutie

tanitta
7. feb 2012

tak kocky co sa tu pise VZ+dnp funguje 😎 😎 mam to napapieri 😀

mima595
7. feb 2012

@tanitta - možes dat konkretne cisla, prosim..odkedy dokedy si si platila, v akej sume, a aky si mala VZ z prace??

l3nka
7. feb 2012

@tanitta ty si mala DPvN a PP? kolko máš vymeriavací základ? a platila si 26 týždnov?

tanitta
7. feb 2012

nie neplatila som 26tyzdnov....iba 39dni od nastupu po RD po ukoncenie HPP.... berie sa to z roku 2010 nic predtym sa nebralo douvahy..... dokopy VZ +DNP.... VZ 1116+DNP1120....

l3nka
7. feb 2012

ty si nastúpila do PP až po ukončení RD? a aký máš denný vymeriavací základ v rozhodnutí?? to DNP je DPvN nie? inak teším sa s tebou 😀 neviem či sme podobné prípady ale mám lepší pocit z toho všetkého😀

tanitta
7. feb 2012

@l3nka ano nastupila som po ukonceni RD a odpracovala 39dni do ukoncenia HPP v tomto obdobi som zaplatila DPvN 39dni ... denny VZ je 72,79eur...rozhodujuce obdobie pre vypocet davky je od 1.1.2010 do ukoncenia datumu HPP.... no ja som uz domylena v poisteniah s DNP 😀 😀 jasne uvadzam tu DPvN 😉

l3nka
7. feb 2012

@tanitta ja som sa vrátila do PP 3 mesiace pred ukončením RD tak snád sa to týka aj mna... 🙂

matus18
10. feb 2012

Dobry den, chcem sa opytat ako sa teraz vypise tlacivo na narok davky v nezamestnanosti. Pracovny pomer trval po ukonceni RD 2 dni za tieto dva dni je hruba mzda 152,38 eur. Na tlacive su uvedene iba mesiace. Za odpoved dakujem.

matus18
10. feb 2012

Uvadzaju sa aj vymeriavacie zaklady aj pred materskou, alebo staci iba za tie 2 dni. Dakujem

tanitta
10. feb 2012

@matus18 mne to robila uctovnicka na firme.. za r 2011 boli uvedene co som odrobila po RD ...VZ.... spred nastupom na MD som mala tusim VZ(lebo som si vsimla ze to bolo este V Sk korunach) r 2008 a vypisane vsetky PN do nastupu na MD....

l3nka
10. feb 2012

baby a ked som sa zaevidovala 1.2. a za mesiac január som mal RP aj mzdu z práce tak podporu dostanem až v apríly za mesiac marec???

mima595
12. feb 2012

@l3nka - no ja tiež cakam na vyjadrenie, sice som este neodniesla papiere na S/lebo este nemam potvrdeny prijem/ ale mne bolo povedane, že od noveho roku sa može cerpat aj podpora aj rodicak subezne!!!
Veľmi tomu neverim, ale kamaratke to povedali aj na UP aj na SP, mne zatial iba na UP....ale pockam si na rozhodnutie zo SP, co tam uvedu...ak, tak od marca prehlasim rodicak na manžela...
ja som na UP od 18.1.

ja viem, že bol navrh, že od noveho roka sa može cerpat podpora aj rodicak subezne, ale ci to preslo, som nenasla...ani neviem, ku akemu zakonu by to prilepili....

l3nka
12. feb 2012

@mima595 ja som sa dočítala, že Súbeh rodičovského príspevku a dávky v nezamestnanosti nie je možný. no ja tam mám ešte aj mzdu zo zamestnania aj RP len som chcela, že ked mi to bude vyplatené v mesiaci február tak za tento mesiac mi nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti???

tatolu
12. feb 2012

@l3nka Keďže za mesiac február Ti bude vyplatená aj mzda aj RP, za ten mesiac Ti nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti. Ani nie tak pre výplatu, ale pre ten RP. Zaevidovať na UP sa musíš ale čo najskôr (myslím do 8 dní) od ukončenia PP 😉

mima595
12. feb 2012

@l3nka - ved aj mna to pletie, lebo ja viem na 100%, že rodicak a podpora sa nesmu brat sucasne...aj som vyslovene kamoske vravela, nech sa ide odhlasit z rodicaku a nech prihlasi manzela...ale jej povedali, že može poberat podporu aj rodicak!!!!!!!

tak neviem, cakam, ake mi prijde rozhodnutie

mima595
12. feb 2012

@l3nka - co sa yka mzdy, ta ich nezaujima..to nema vplyv na podporu, odkedy ti ju budu davat... o sa tyka iba davky v hmotnej nudzi, že ak mas v dany mesiac prijem, nemozes mat davku v hm. nudzi....

ale na podporu mas narok od zaregistrovania...ak sa zaregistrujes do 8 dni od ukonecenia PP, berie sa ti to akokeby si sa prihlasila nasledujuci den od ukoncena PP, ak sa zavedujes až po 8. dni od ukoncenia PP, tak ta zaeviduju ku dnu prihlasenia.....

tatolu
12. feb 2012

Mne prišlo práve pred týždňom vyrozumenie (ale nárok mám už od dec.2011) a tam sa píše, že v prípade RP, MD, čerpania maródky, bude príspevok pozastavený... Všetky papiere som ale predkladala iba začiatkom januára, pre nedorozumenia s úradnížkami soc.poisťovne 😒 Predpokladám, že ak by platilo súbežne možnosť aj RP aj dávky v nezamestnanosti a keďže to posielali už v tomto roku, tak by to tam uvedené nebolo...

mima595
12. feb 2012

ja si osobne myslim, že si pracovnicky pomylili 2 pojmy...možnost sa zaevidovat, ked si na RD a možnost poberat podporu....
ale ja mam kamosku, co robi priamo na SP na vypocte podpory...keby že sa k nej dostanem, tak sa jej spytam, ale volat sa mi jej nechce a zase kym sa dostanem na SP, to potrva...
zase až tak mi to žily netrha, lebo v ´februari by som aj tak nedostala podporu, a do konca februara sa sned k nej dostanem.....

chantalle7
13. feb 2012

baby teraz tu citam tie vase prispevky na UPSV nemusim ist hend ako zostanem nezamestnana ked som na RD az po jeho skonceni, duuufam :-/ lebo ja som to aspon tak chapala. alebo sa mylim?????

mima595
14. feb 2012

@chantalle7 - nemusis, ale podla toho, ci chces podporu alebo nie.....nesmies mat medzi vypovedou a zaevidovanim na urad prace medzeru vacsiu ako 1 rok....