icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

kaktusik007
23. feb 2012

dievcence, otazka.... kedy pride prva davka nezamestnanosti po zaevidovani sa?

zuzka1.
23. feb 2012

@kaktusik007 to vazne? kedy je zivnostnik a nezarobi, akoze nezajem, len preto, ze nie je zamestnanec?

zuzka1.
23. feb 2012

@kaktusik007 nasledujuci mesiac, a teda ja som evidovana bola na up od juna 14-teho, davka prisla prva v auguste

kaktusik007
23. feb 2012

@zuzka1. ano, to vazne... moji rodicia - len kvoli tomu ze otec mal zivnost nebol u mamy narok na ziadne davky. ☹
prosim ta, a kedy ti podpora chodila? myslim datumy... lebo je 23 a stale to nemam na ucte 😠

zuzka1.
23. feb 2012

@kaktusik007 nemal nahodou vacsi prijem ako minimalku?

chodila najneskor 20-21 na ucet

kaktusik007
23. feb 2012

@zuzka1. no, on vzdy mal tak tesno - ak by to iste co zarabal zarobil ako zamestnanec, narok na davky by bol...
tak 20-21?? hmmm... tak az o mesiac asi... 😠 😠 😠 ja tie tety roztrhnem... to akoze potom mi naraz chcu poslat tri mesiace??? 😒

zuzka1.
23. feb 2012

fu tak to neviem, lebo ved to chodi najneskor tak, ze obmesiac, cohd sa tam normalne spytat. 😖

mima595
23. feb 2012

@kaktusik007 - skus zavolat, ale teraz ma SP velke problemy s vyplatami..viem, že na nasej pobocke SP maju až 3 vyplatne terminy pre januar....nestihaju.....

moonlightka
23. feb 2012

Ahojte, neviete mi niektora poradit ako sa pocita vyska podpory ak budem po skonceni rodicovskej dovolenky nezamestnana?

l3nka
23. feb 2012

@kaktusik007 a kedy si sa evidovala? nepoberáš RD?

kaktusik007
24. feb 2012

@mima595 tak si ma ukludnila, uz som si myslela ze zadrzuju kolko mozu ako mi to spravili s materskou 😀 😀 😀 sak ja si pockam ten mesiac.... prispevok na starostlivost to isti, podpora je prilepsenie 😀 😀 😀 😀
@moonlightka z vysky vymeriavacieho zakladu za posledne dva roky pred evidenciou na urade prace, ak tam vymeriavaci zaklad nie je a je tam obdobie prerusenia poistenia z dovodu rodicovskej dovolenky, tak potom sa pocita vymeriavaci zaklad z obdobia dva roky pred rd
@l3nka 16.12.

moonlightka
24. feb 2012

@kaktusik007 ahoj dakujem za odpoved...takze rodicovska sa do toho nezahrna, materska ano? ako? a potom rok a pol pred nou? nevies kde by som mohla najst nejaky vzorovy vypocet ktory by mi pomohol? dakujem este raz. 😉

kaktusik007
24. feb 2012

@moonlightka ani materska sa do vypoctu nezahrna... ale v zakone je to obdobie definovane ako obdobie 2 rokov pred nastupom na rodicovsku dovolenku, nie matersku.
vzorovy vypocet... skus socpoist.sk - ale neviem ci budes mudrejsia, laicky si vezmi vymeriavacie zaklady (vyplatne pasky) a podel to poctom kalendarnych dni za ktore tie pasky mas, ak si bola na PN ci OCR nejake dni tak tie tam nerataj... a priblizne dostanes aky mas vymeriavaci zaklad na 1 den, podpora je 50% z tohto zakladu.

l3nka
24. feb 2012

@kaktusik007 ak poberáš príspevok na starostlivosť o dieta tak nemôžeš poberať aj podporu

kaktusik007
24. feb 2012

@l3nka ano? a kde presne je to napisane??? apropo, prispevok pobera manzel - podmienkou je aby dotycna osoba vykonavala cinnost, z ktorej je dochodkovo poistena... avsak nikde nie je napisane, ze obe opravnene osoby musia splnat tuto podmienku

l3nka
24. feb 2012

@kaktusik007 Podľa §106 zákona 461/2003 o sociálnom poistení poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti, ak sa mu vypláca rodičovský príspevok.
záleži asi kedy si urobila prevod na manžela, preto ti ešte neprišla dávka v nezamestananosti

moonlightka
24. feb 2012

@kaktusik007 dakujem si zlata. zaujimave ved sa rozlisuje materska a rodicovska, hmm...to bude zasa nejaky chaos v tom. idem sa v tom pohrabat a uvidim na co pridem. 😉

kaktusik007
24. feb 2012

@l3nka prispevok na starostlivost a rodicovsky prispevok su dve odlisne davky, ktore sa navzajom vylucuju... prosim, ked niekomu radis, prever si co radis - poskytujes mylne informacie 😉
@moonlightka ak mozem doporucit, zamestnaj sa po rodicovskej a nechaj si za to poriadne zaplatit, aspon na papieri 😀 😀 😀 😀

l3nka
24. feb 2012

@kaktusik007 ja nikomu neradím, nie som zamestnancom v sociálnej poisťovne, aby som mohla radiť. boli to otázky, iba ma to zaujímalo 😀

nikaj
24. feb 2012

dnes mi prišiel papier zo SP, že zo zákona zaniká moje dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti znamená to, že mi nevrátia peniaze ani nebudem po materskej poberať podporu?

jankar27
28. feb 2012

ano aj mne prisiel, takyto papier, ktory som aj cakala. narok na podporu zavisi od viac faktorov, ak si na rodicovskej.

nikaj
1. mar 2012

áno, to mi povedali aj na SP ešte mi dala potvrdenie pre zamestnávateľa, ktorý zanikol v roku 2010 😖 😢 😠
je to strašne komplikované riešiť to so SP aj s bývalou firmou 😝

sedmolinka
2. mar 2012

pred nástupom na RD som bola dobrovoľne nezamestnaná.Teraz mi končí RD po troch rokoch...mám nárok na nejakú finančnú pomoc od štátu? Malý mi ešte nechodí do škôlky, nastúpi až v septembri, tak do práce môžem ísť až vtedy. Som slobodná mamička žijúca s otcom svojho dieťaťa v jednej domácnosti.

ladybird22
7. mar 2012

@gapa Veľmi by mi pomohla od vas odpoved na môj problém.Zaujímalo by ma či mam nárok na podporu v nezamestnanosť ak som pred MD pracovala od roku 2005 nepretržite do septembra roku 2008 ked som bola PN v čase mojej rizikovej tehotnosti do obdobia pôrodu.Môj pracovný pomer stále trvá na dobu neurčitú,ale s majiteľom firmy sme sa dohodli na výpovedi ,na odstupné pravdepodobne nepristúpy,kedže chcem odísť ja (RD mi konči 7.5.2012.V čase MD my vznikol nárok na dovolenku, ktorú si mam vyčerpať alebo mi ju preplatia.Neviem čo je výhodne urobiť,dať si je preplatiť alebo čerpaťt a potom sa prihlasiť na UP?čo by mi pomohlo zvýšiť podporu v nezamestnanosť,kedže som pracovala takmer za minimálnu mzdu?Dobr.doch.poistenie žiaľ nemám,dakujem za radu🙂

mima595
7. mar 2012

@ladybird22 - možno ti pomožem aj ja....kazdopadne podla teraz platnych zakonov si dovolenku vycerpaj...aby si mala VZ z prace...no a podla toho, kolko dovolenky mas, by si si mohla pocas jej cerpania doplatit balik poistenia z maxima...aby si mala narok na max. podporu....
ak by si sa vedela vsak so sefom dohodnut, aby ti vyplatil dovolenku tak, aby si mala VZ na jeden den cca 73E, nemusela by si si platit nc a podpora by ti vysla maximalna.....

tanika5
7. mar 2012

prosím!!! v máji mi konči RD v práci mám stále držané miesto, doba neurčitá, no nastupiť nemôžem (do škôlky až v septmebri) podla čoho sa mi bude počítať podpora ak ukončím prac. pomer?

alias313
7. mar 2012

ahojte aj ja by som mala jednu otazocku. RD mi konci teraz 24.3. Pred RD som chodila na výšku 5 rokov a nasledne som isla na RD. Pracujem teraz rok na dohodu, ale žial dali mi tam teraz ultimatum bud zalozit zivnost,alebo nic 😖 hladam aj inu robotu, ale ak by sa mi nahodou nic nepodarilo najst mam narok na nejaku podporu ked sa prihlasim na urade?dakujem za odpoved 😉

mima595
7. mar 2012

@alias313 - bohuzial na podporu narok nemas...musi ti PP trvat aspon 2 roky

alias313
7. mar 2012

mima595 aj som si myslela. Ale do pracovneho pomeru sa nezaratava praca na dohodu, vsak?

mima595
7. mar 2012

@alias313 nie, nerata....