icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
16. feb 2012

@luna22 - ak ti pocas rodicaku este trva PP, tak aj obdobie rodicaku sa rata do naroku na zaevidovanie na UP

luna22
16. feb 2012

@mima595 ano trvá m i , lebo mám na dobu neurčitu a z čoho mi vypočitau podporu? ďakujem

racik
16. feb 2012

@mima595 no len moj problem je v tom, ze ja som v januari nemala z maximalneho zaplatene, ale iba z rozdielu (ale uz ani neviem z akeho presne).. jednoducho som si iba doplatila k tej dovolenke, ktoru mi uctovnicka neurobila. Preto som nastvana, ze chybu urobila uctovnicka a ja na to teraz doplatim asi!!

mima595
16. feb 2012

@racik - aha, musim porozmyslat....a zisti, z akeho VZ si si platila

racik
16. feb 2012

@mima595 to je hlupe, ze na sociale nedostanem nijaky papier, ani postou .. tak len zavolat a to az zajtra .. alebo asi sa da aj cez internet a rodne cislo:????

mima595
16. feb 2012

@racik - a nemas kopiu prihlasky, co si si davala??
ale v podstate mas cas, rozhodujuce bude, co bude platit v novembri

racik
16. feb 2012

@mima595 nemam vobec nic ani kopiu .. viem, ze sa moze aj nieco zmenit do novembra, ale mozno to nova vlada tak skoro nestihne,ci...

lubkasungirl
18. feb 2012

@mima595 inak je to logicke - ze aj ked zena pracuje a môze mat rodicak - preco by nemohla brat podporu aj mat rodicak,nie?? No uvidime...
Este sa chcem opytat na tvoj nazor - skoncila som matersku, som na rodicaku, za posledne tri roky mam dva roky poistenia z PP, kedze to boli zmluvy len na dobu urcitu - mam mat podporu len styri mesiace... Dobre uvazujem?
Ak by som sa zamestnala aspon jeden den na dobu neurcitu - budem mat podporu sest mesiacov? Tiez od 15.12.2011 do 31.1.2012 som si platila aj DPvN z maxima. /PP mi skoncil uz 30.6.2011/ Je potrebne mat co najvyssi plat v novom PP, aby bola vyssia podpora alebo to ovplyvni podporu uz len minimalne...??? Priznam sa, ze chcem sa zamestnat iba na cca tyzden, aby sa mi zas DNP nepokazilo... Viem,ze je to spekulantstvo, no nie je to fer, ze ked som odvadzala poistenie rovnako, ako ti, ktory mali PP na neurcito, som ukratena o dva mesiace podpory... :/

mima595
18. feb 2012

@lubkasungirl - no to neporadim s tou podporou..ak na dobu urcitu a neurcitu...to by som sa urcite spytala na poradni....
s tou podporou je to u teba komplikovanejsie, lebo tebe sa bude ratat este aj prijem z predchadzajuceho zamestnania...lebo podpora sa vyratava z obdobia 2 rokov pred zaevidovanim...takže ti pojde aj znacna cast z platu do podpory...to treba riadne, ale fakt riadne preratat...trebars sa zaevidovat cim neskor, aby sa ti ratalo co najmenej z platu, ale zase aby si splnila podmienku byt poistena min. 2 roky za posledne 4 roky

lubkasungirl
18. feb 2012

@mima595 ano, takto uvazujem, len ide mi o to, aby som tu podporu brala az sest mesiacov 🙂 pisali mi zo sp - ze DpvN sa mi bude ratat do obdobia... len neviem, ci tym pp na neurcitu dobu si zabezpecim podporu na sest mesiacov..

mima595
18. feb 2012

@lubkasungirl - to fakt neviem....lebo ak mas na dobu urcitu, musis mat odpracovane 2 roky za posledne 4, ale pri PP na dobu neurcitu musis mat odp. 2 za posledne 3 roky...

lubkasungirl
18. feb 2012

@mima595 dobre, a teoreticky, ak sa teraz zamestnam na mesiac na dobu neurcitu - aky si mam dat VZ /plat/, aby mi to negativne neovplyvnilo podporu? A tiez aj DNP?

l3nka
18. feb 2012

@lubkasungirl a to nie je prerušenie účasti? dat výpoved v práci a zamestnať sa v druhej? vtedy nevzniká nárok na podporu v nezamestnanosti nie? či ja to zle chápem??

lubkasungirl
18. feb 2012

@l3nka ja uz nepracujem, uz 30.6.2011 mi skoncil PP na dobu urcitu a bola som na materskej do 27.1.2012

l3nka
18. feb 2012

@lubkasungirl a máš nárok na podporu, ked ti PP pomer skončil počas RD?

tanitta
18. feb 2012

dievcence ak budem pracovat na dohodu budem poberat celu podporu alebo sa mi bude kratit nejakymi %tami??
vdaka

mima595
18. feb 2012

@tanitta - kratit sa ti nebude, len nesmies prekrocit maxim. vysku...cca. 140E...tu vysku si este over

bobocka
18. feb 2012

zdravim baby.moj pracovny pomer skoncil po poberani materskej v aprili 2010 ,teda odvtedy som na rp a nezamestnana.v septembri ma moj drobec tri roky.viem,ze sa mozem prihlasit na urad prace a ze socialne a zdravotne sa bude za mna odvadzat max do veku 6 rokov mojho amleho.no mam narok aj na socialne davky,ci nie? na podporu vraj narok nemam,ale na tie socialne davky by som sa chcela vas popytat.je to okolo 120 euri ci tak nejak.dakujem

lubkasungirl
19. feb 2012

@l3nka ano, len mam dva roky poistenia za posledne tri roky 🙂

sisiacik30
19. feb 2012

ja mám takúto otázočku, som na RD už po druhý krát a nepretržite, nárok na materské mi vzniklo pri obidvoch deťoch, keďže môj prac. pomer trvá od 18.4.2006 a je na dobu neurčitú, po vyčerpaní ostatnej dovolenky, chcem dať výpoveď kôli zmeny bydliska,tým pádom mi vzniká nárok na podporu v nezam.(ale až máj 2013), mňa by len zaujímalo, že keďže som bola platená z minim. mzdy ako môžem získať vyššiu podporu?stačí, keď si začnem čerpať dovolenku a bude sa to vôbec rátať ako odpracované dni, alebo si dobrovoľne doplácať tých 26týždňov. veľmi pekne ďakujem 😉

mima595
19. feb 2012

@sisiacik30 - možnost 26 tyzdnov este existuje, ale už je to velmi nevyhodne, mesacne treba platit cez 800E....
ta dovolenka je dobra možnost, ale zatial len sleduj zakony, dovtedy možno bude zmena.....

sisiacik30
19. feb 2012

@mima595 veľká vďaka, viem, že mám ešte čas, ale chcem byť obozretná

jankar27
21. feb 2012

@mima595 naozaj sa takto rata podpora? ja som si zaplatila cca 3 mesiace od novem.11 do januara 12 a v maji asi budem cerpat este dovolenku. tiez by som chcela mat max podporu. Pisla som aj na urad prace, kde mi potvrdili subeh VZ z DPvN a prijmu, ale presny vypocet neuviedli. Janka

jankar27
21. feb 2012

teda vypocet na strane 109

mima595
21. feb 2012

@jankar27 - ja nerobim na Sp, takže neviem na 100%, ako sa rata podpora...
ja som si to len odvodila zo vzorca, co je na ich stranke....

izabela11
21. feb 2012

Poprosim o radu: v decembri bude mat dcerka 3 roky a chcela by som s nou zostat este doma zo zdravot. dovodov. Kedze mi netrva prac. pomer, chcela by som vediet, ci je vyhodnejsie poziadat o podporu alebo predlzeny rodic. prispevok. Platila som si DPvN 2 roky od maja 2009 do januara 2012 a to by mi vychadzala len minimalna podpora v nezamestnanosti. Kedze som matka-samozivitelka, je mozne si tuto podporu zvysit platenim kompl.balicka 26 tyzdnov pred ukoncenim Rd? A potrebovala by som vediet, ci pocas mojej Pn som oslobodena od platenia.. a taktiez ci sa po novom vypocitava podpora len z posledneho poistenia, alebo sa vyratava priemer z posled. 2 rokov. T.j. ci sa mi to "drahe poistenie" z noveho balicka 26 t pred kocom RD vyplati... Dakujem srdecne za odpovede, velmi by mi to pomohlo 😉

mima22
21. feb 2012

ahojte
ak mi niekto viete poradit tak mi napiste
,mne v januari skoncil rodicovsky.zacala som robit v oktobri.chcela by som sa opytat na to ze ked odidem z roboty pojdes sa zaevidovat na urad prace tak ci budem mat narok na podporu.pocas materskej a rodicovskej dovolenky som nebola zamestana.ale pred materskou som robila sami zda ze styri roky v kuse.jeden mesiac som brala aj podporu myslite ze budem mat aj teraz narok na podporu.?

zuzka1.
23. feb 2012

baby ja potrebujem poradit,
som nezamestnana, na UP, tento mesiac mi skoncilo poberanie podpory v nezamestnanosti. mm je zivnostnik, danove bude na minimalku, mam narok na nejaku socialku?-nejaky prispevok?

kaktusik007
23. feb 2012

@zuzka1. nie, nemas narok na nic, tvoj manzel je zivnostnik.

kaktusik007
23. feb 2012

@mima22 nie, nebudes - kedze si nebola pocas rodicovskej dovolenky vedena ako zamestnanec, nemala si prerusene poistenie, ty si ho mala zrusene. To je ine. Pre priznanie davky potrebujes mat 730 dni poistenia v nezamestnanosti za posledne 3 roky.