icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
8. mar 2012

@ladybird22
súhlasím s mimou

ladybird22
8. mar 2012

@mima595 Dakujem,ten balik poistenia z maxima si mala na mysli dobrovolne nem.poistenie v nezamestnanosť,tych 61,52?dakujem pekne

mima595
8. mar 2012

@ladybird22 - nie, 1.2. plati, že sa možes prihlasit iba z komplet balika poisteni a z maxima na mesiac je to cca. 800E...preto sa to da, len na 1-3 dni....

ladybird22
9. mar 2012

ok,len nerozumiem tomu čo to znamena len na 1-3dni 😀 možem si teda v tej dobe čerpania dovolenky platit balik z maxima a bude sa mi to započitavať do podpory,aj ked to potom prerušim?dufam,že sa chapeme 😉

mima595
9. mar 2012

@ladybird22 - ano, ak budes mat VZ aj z prace, tak ak si pocas tychto dni, co budes "pracovat" budes doplacat aj cely balik, tak sa ti to bude ratat do podpory...

ak by si nemala VZ z prace, tak aby sa ti ratalo podpora z DPvN musela by si si to platit 26 tyzdnov.....

klomi
9. mar 2012

ahojte.potrebovala by som poradit.Som na RD do 23.4.2012.PZ som mala na dobu urcitu do 30.4.2009,takze nenastupujem do prace.Ake papiere trba vybavit,kde sa mam odhlasit,prihlasit ? Budem mat na nieco narok ? DAKUJEM 😉

martinka17
Odpoveď bola odstránená
l3nka
12. mar 2012

podpora v nezamestnanosti chodí na účet tak ako RD? čiže 16- teho???

mima595
12. mar 2012

@l3nka - nie, podporu vyplaca SP, rodicak UPSvar...ale zhruba je to rovnaky termin....ono oboje sa vyplaca zo statsnej pokladne, možu mat ale iny vyplatny termin....

chantalle7
14. mar 2012

ahojte dievcata:
@mima595 specialne pozravujem nakolko som nasla jeden clanok pana mihala chcem sa vas na to opytat ci je to pravda resp. ci o tom nieco viete:
http://aktualne.atlas.sk/mihal-rodicovsky-prisp...
konktrene ma zaujima tato posledna cast, kde sa vraj ma podpora vyratavat nie z min. mzdy ale z platu pred odchodom na MD.

"Prilepšia si aj matky, ktoré po návrate z rodičovskej zistia, že sa vlastne nemajú kam vrátiť. Podnik, v ktorom pracovali, totiž zanikol. Ak sa takéto mamičky prihlásia na úrad práce, v súčasnosti dostávajú dávku v nezamestnanosti, ktorá sa vypočítava z jej minimálneho vymeriavacieho základu. Dostanú teda zhruba 160 eur.

"Meníme to tak, že v takomto prípade sa jej dávka vypočíta z príjmu, ktorý dostávala pred odchodom na rodičovskú dovolenku. Keď zarábala 800 eur, bude mať dávku 400 eur," povedal Mihál.

mima595
14. mar 2012

@chantalle7 - ano, toto plati už asi mininalne rok...

chantalle7
14. mar 2012

@mima595
tak ale to by potom znamenalo ze sa nemusim zamestnat po RD aspon na jeden den ako sme sa tu predtym bavili /ak by som nechcela mat min. podporu/ ale mali by mi zohladnit moj plat pred nastupom na MD? tak to by bolo super len ci je to nazoaj tak, lebo sme sa minule bavili ze by som to mohla urobit len tak ze sa zamestnam na aspon jeden den. alebo je to len preto ze od 31.11.2011 som uz nezamestnana? ale ved moj pripad je presne ten co tam uvadza ze firma je v konkurze akurat ze uz som dostala vypoved kedze vo firme uz nkto nie je.

mima595
14. mar 2012

@chantalle7 - oto ja ti velmi presne neporadim, lebo s tym nemam osobnu skusenost...onno je tam podmienka, že VZ sa rata presne 2 roky od nastupu na rodicovsku ...POZOR nie matersku dovolenku.....

chantalle7
14. mar 2012

@mima595 nerozumem ako to myslis 2 roky dozadu od nastupu na RD? tj. ak som nastupila na RD 2.2.2010 tak spatne 2 roky do 2.2.2008?

mima595
14. mar 2012

@chantalle7 - ano, z toho by sa ti vyratavala podpora

chantalle7
14. mar 2012

no tak to je potom super ved to zachytava ked odratam MD este rok aj nejake 2-3 mesiace z mojej mzdy takze potom by som nemusela robit tu inprovizaciu s tym jednodnovym zamestanim sa u manzela?

mima595
14. mar 2012

@chantalle7 - ja ti toto naozaj neviem na 100% potvrdit.....este som taky pripad neriesila, neviem, ako postupuju...
viem, že nejake baby v tejto teme to už riesili, ale myslim, že im vysli minimalne davky...no treba to riadne preverit....

chantalle7
15. mar 2012

@mima595 nevadi skusim zistit na urade a ak nie tak potom tvoja verzia dakujem 🙂

samanta05
25. mar 2012

ahojte, nechce sa mi to celé od začiatku čítať, možno tu už bol taký prípad ako som ja ale chcem sa spýtať, na RD som nastúpila 2 mesiace po maturite, namiesto toho aby som sa na tú chvíľu prihlásila na úrad práce zaplatila som sociálke a zdravotnej poisťovni to čo bolo treba. Zamestnaná som zatiaľ nebola, mám 24 rokov, jedno dieťa, rozvedená tak by som rada vedela či mi v tomto prípade vznikol nárok na dávku v hmotnej núdzi alebo je povinný môj ex sa o mňa postarať či rodičia do 25 roku života. Za odpovede ďakujem

olgavolga
29. mar 2012

Ahojte. Prosim, viete mi niekto poradit ci ma na vypocet podpory vplyv pocet dni preplatenej dovolenky? Totiz po ukonceni RD nastupim do prace este na 2 dni a potom ukoncim svoj PP vypovedou dohodou (bez odstupneho). Cize vlastne moja mzda bude za 2 odpracovane dni + preplatenych 21 dni dovolenky. Na socialke mi tvrdili, ze preplatena dovolenka sa bude pocitat do VZ. Tak sa chcem este spytat ci sa mi ten vypocet bude robit za tie 2 dni alebo za 23 (2+21)? Dakujem za kazdu radu.

izabela11
30. mar 2012

Poprosím o radu. Keďže mi pracovný pomer skončil ešte pred nástupom na MD, začala som si platiť ešte počas tehotenstva okrem dobrovoľného nemocenského poistenia i dobrovoľné v nezamestnanosti. To mi ale zo zákona začiatkom roka zaniklo. O pol roka mi končí RD a keďže nemám istotu, či sa zamestnám (i ako moje dieťa zvládne nástup do škôlky), chcem sa spýtať ako si prípadne zvýšiť podporu. Posledné 2 roky som platila DPvN z minima, oplatí sa mi napr. mesiac pred skončením RD zaplatiť balíček z maxima? Malo by to vplyv na výšku - výpočet dávky v nezamestnanosti? Takto by mi vyšla len minimálna dávka ☹ a tá je tuším ešte menšia ako rodičovský príspevok?

mima595
30. mar 2012

@izabela11 - ani velmi nie...musela by si si zaplatit cca. 800e na mesiac a podporu by ti to zdvihlo asi takto:
23 mesiacov x 330 E /beriem to ako sumar za tie 2 roky, ale suma je priblizne takato/ + 1 x 3000E...spolu je to 10590E deleno 24 mesiacov...na mesiac by i vysiel VZ 441E a z oho podpora cca 220E...
a tak dostanes cca. 160E... ☹

izabela11
30. mar 2012

@mima595 ďakujem veľmi pekne za odpoveď. takže žiadna sláva 😒 zostáva mi veriť, že nájdem pri troch deťoch adekvátnu prácu

kaktusik007
2. apr 2012

@mima595 no, po viac ako 70tich dnoch mi prislo rozhodnutie o priznani podpory..... asi sa branili to priznat, no priznali 😀 😀 😀 - to len tak, ze aby si sa tesila so mnou 😉

mima595
2. apr 2012

@kaktusik007 - tebe prislo až teraz??? mne prislo už pred 2 tyždnami, a všetky podklady som odovzdala 24.2. a prvá dávka mi už bola vyplatená....
tak sa tesme spolu 😀 😀 😀
a kolko ti vyslo maximum..lebo mne dost vysoke, ani som tolko neratala....

kaktusik007
2. apr 2012

@mima595 jj, az teraz, asi 4 dni to mam na ucte... a papiere boli odovzdane 13.01... asi tak 😠
priznali nieco cez 75€ na den 😉

mima595
2. apr 2012

@kaktusik007 -mne 75,84 preto ma trapi, že som babam povedala, že staci 73E.....a pritom treba 76E...
ale mne podporu vyratavala kamoska, možno preto to urychlila 🙂 🙂 ..u nas su velmi mile na nezamestnansoti /asi za to, že som nikdy od nich ziadnu radu nechcela 😉 😉 /..a ked som jej odovzdavala papiere, tak mi hovori, že nie že jej budem kazdy mesiac posielat Pn a OCR a ona bude musiet pisat rozhodnutia o preruseni.. 😎
tak som jej povedala, že ak mi vyrata maximum, tak nebudem..... 😀 😀 😀
tak sa snazila 😀 😀 😀 .

gapa
2. apr 2012

@mima595
odkedy si evidovaná na up? (kvôli tomu maximu)

kaktusik007
2. apr 2012

@mima595 😀 😀 😀 😀 tak preto vyratala maximum!!! uz chapem... 😝

no, ja som bola zase v tom ze maximum je 74 a nejake drobne... takze v podstate tiez milo prekvapili, je to za mesiac 30€ k dobru a to si clovek vsimne... a u teba k dobru dokonca takmer 100€, no tak to je super 😉

gapa
2. apr 2012

@mima595
aha, vlstne je to jedno, ked som to prerátala. Od 1.7. bude vyššie (som myslela, či sa to neráta podla mesiaca a si bola vo februári)