icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
2. apr 2012

@gapa - od 18.1.2012...
ale este v januari som mala rodicak, a PN do 24.2., tak preto mi vyplacali až od 25.2.2012...
ale ja som to mala poistene na vsetky strany, mne vyslo maximum maximujuce...cez VZ 87E na den, ale kvoli stropu je to na tych 37,92E dávky na den....
totiž z prace som mala VZ za 2 dni 60E/den, este mi trvalo aj DPvN od 1.11. do 18.1..VZ 2400E a este mi sef aj preplatil zvysnu dovolenku
ako je o v pohode, milo to prekvapi, lebo ja som stale ratala, že mesacne to da tych 1000-1100E...a ono je to vlastne až 1170E v msiaci, ked bude 31 dni...a aj tych 70E na mesiac je pekny peniaz....

ale teda musim radit babam, denny VZ cez 76E...

tanitta
2. apr 2012

@mima595 ... skoda keby som bola vedela dala by som si este viac dpvn ... len som bola v tom ze podpor je max 1100e/mesiac ... ale dobre je to tak ako to je .. nemuselo byt ani tolko 😎 😵

mima595
2. apr 2012

@tanitta - ved presne, o to ide...že tam staci malo, a podpora je hned vyssia..ale nebudme neskromne, ja som tiež rada, že je to ako to je....
hlavne aby si to precitali baby, ktorym som radila, že staci 73-74E na den...ze može byt aj 76E!!!!!
lebo ja teraz fakt nemam cas hladat v IP, komu vsetkemu som radila.....

racik
4. apr 2012

@mima595 fajn vediet, ze je lepsie mat 76 e. Gapa nieco spominala, ze od 1.7. ma byt viac, nievies kolko?? a este sa opytam ci si nahodou nezapocula od novej vlady o nejakych zmenach DPvN, lebo rozmyslam, ze nebudem cakat do novembra kedy mi konci rodic. dov. ale poziadam o podporu od toho jula, ale obavam sa tych zmien {v januari som si platila DPvN} aby mi to nejako nepokazili ..

mima595
4. apr 2012

@racik - nie, nic som nepocula, ale ja som tiež necakala...Vladko ma 3 oky v novembri
a neviem, o kolko ma byt vyssia.

racik
4. apr 2012

@mima595 dik .. najprv som myslela, ze normalne ukoncim rodicovsky a potom podpora, lebo stale ma drzal ten pocit, ze este pol roka nemusim hladat robotu .. ale teraz mam obavy aby sa nenastali nejake zmeny .. tak este raz vdaka a krasne sviatky zelam

gapa
4. apr 2012

@racik
to sa ešte myslím nevie, kolko bude od 1.7., mysllím priemernú mzdu za rok 2011 ešte nezverejnovali, cca v apríly to bežne robia, sa mi zdá. Ked budeš počuť, aká bola priem. mzda v r.2011, tak ju
vynásob
x 12mesiacov
x 3
a ešte vydel
: 365 dní
budeš mať max. denný vym.základ pre podporu od 1.7. ak dovtedy nezmenia zákon.

petulig
5. apr 2012

@mima595 ahoj, mozem otazocku? citala som ako si radila jednej mamine par stran dozadu. Ja som na tom podobne, tiez mi konci rp v septembri a do prace sice nastupim, ale idem si vlastne po vypoved. Ty si radila, ze si mame vycerpat dovolenku a popri tom si zriadit to dobrov. poistenie na tri dni napr z maxima. Kebyze sa dohodnem so zamestnavatelom, ze mi preplati dovolenku tak ako si pisala na den VZ 73 eur , to akoze mam normalne nastupit do prace, ci si hned po skonceni rodicovskej nahlasit ze idem cerpat dovolenku?
musim vycerpat komplet celu dovolenku, pocas tej doby je to ako z nemocenskym? Plati to za mna zamestnavatel?a ak uz nemam ziadnu dovolenku da sa to aj tak nejak vymysliet ?
ja som bola doteraz v tom, ze podpora sa vyratava z posledneho VZ pred materskou, ten som mala taky ze matersku som mala max cca 650 Euri. A pocitala som,z e podpora by mi vyslo podobna, ale vidim, ze sa to da este navysit.
mozno mam blbe otazky, ale mam v tom gulas 🙂)

mima595
5. apr 2012

@petulig - musis mat VZ z prace po ukonceni dovolenky..to je jedno, ci budes cerpat dovolenku, alebo odrobis ten 1-3 dni,a le musia ti ist z toho odvody....

co sa tyka DPvN..teraz sa zmenila vyska ...ale pointa zostala....ak by si nedosiahla z prace max. VZ na den 76E, možes sa na to obdobie pripoistit do maxima a tak mat max. podporu...

zavisi, ake mas vztahy so zamestnavatelom a akolko mas dovolenky...v podstate velmi vyhodny a celkom uspesny je sposob, že 1-2 dni cerpas dovolenku a zvysok dovolenky si das preplatit..tym padom sa ti dni preplatenej dovolenky rozpocitaju ku dnom skutocne cerpanej dovolenky a mala by si sa dostat na maxim. podporu

moja rada...citaj, studuj, aby si bola v obraze, lebo zle sa radi, ked o to nevies vela...ked si v obraze, tak sa aj vies, co pytat..a pochopis to skor, a hlavne ti budeme vediet viac poradit...

ale musis si zistit...ako sa stavia sef k vypovedi...ci mas dovolenku, cu budes mat anrok na dostupne...atd...

ja si myslim, že podpora cca. 1100E za 6 mesiacov trosku za toho studia stoja 😉

pekne sviatky

petulig
5. apr 2012

@mima595 dik za rady, postudujem. Takto som studovala pred materskou a vyslo to tak dufam ze aj toto sa podari. Zamestnavatel je kamarat, takze myslim, ze by nic nemal proti tej dovolenke. Aj tak to bude riesit uctovnicka viac menej a nie on. no uvidim
kazdopadne zatial dakujem

mima595
5. apr 2012

@petulig - ak potom nemas problem...ak je kamarat...dohodnete sa...dohodli sa aj take, co nemali zamestnancov kamaratov...len bud v obraze, aby si vedela, co vsetko je dolezite...takto sa radi ovela, ovela lepsie.... 🙂

racik
6. apr 2012

@gapa Dakujem ti a zelam celej rodinke krasne a pokojne sviatky

kyrry23
12. apr 2012

zdravim, mna by takisto zaujimalo, ci mam po skonceni RD narok na nejaku podporu-prispevok od statu... bola som zamestnana na dobu urcitu, syn sa narodil 23.juna 2009, prac. pomer mi skoncil 30.juna 2009, v case od 10.novembra 2008 az do skoncenia PP som bola na PN. Syn bude mat v juni tri roky a do prace nastupim az v septembri, takze by ma zaujumalo, ci budem mat po skonceni RD na nieco narok a ci nejako zavazi aj fakt, ze som rozvedena-teda okrem moznosti ziadat byvaleho o nieco, vdaka

zalka
12. apr 2012

@kyrry23
Nárok na podporu v nezamestnanosti Ti nevznikne, nepíšeš koľko máš rokov. Ale ak máš viac ako 25 rokov, tak môžeš po zaevidovaní sa na UP požiadať o dávku v hmotnej núdzi http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo... ktorá je vo výške 115,10 eur + príspevok na zdravotnú starostlivosť 2x2 eur + ak máš vlastný byt, alebo časť bytu príspevko na bývanie 89,20 eur = dokopy 208,30 eur .
Ale dávku v hmotnej núdzi Ti nepriznajú skôr, kým nemáš určené výživné na dieťa, a aj na seba, aj keby Ti súd nič nepriznal tak vtedy Ti dá štát dávku v hmotnej núdzi, teda konkretne doplatí do výšky dávky.

Pr. máš 25, máš vlastný byt,... dávka je 208,30 eur - výživné 50 eur na dieťa - 20 eur na teba dávka kt. doplatí UP je vo výške 138,30 eur.
Pr. máš 25r , nemáš vlastný byt ... dávka je dokopy 119,10 eur - výživné na dieťa 50 - výživné na teba 20 eur štát doplatí 49,20 eur.

kyrry23
12. apr 2012

@zalka
dakujem za reakciu... mam 28 rokov a poberam vyzivne vo vyske 150 eur, byvam s rodicmi

zalka
12. apr 2012

@kyrry23
Tak potom nárok na dávku v hmotnej núdzi ti nevznikne, lebo výživné je vyššie ako tá dávka.

jirouskova
12. apr 2012

Ahojte,viete mi poradit, od roku 2002 som zamestnana na dobu neurcitu,v roku 2005 som nastupila na MD+RD,po jej ukonceni som vycerpala dovolenku a nasledne nastupila na PN-ku,/kedze som uz bola znova tehotna/ az do MD+RD,ktora mi konci 24.4.2012,ide o to,ze do prace uz nemozem nastupit kvoli podmienkam, maleho mi zoberu do skolky az od septembra a dovtedy nemame deti kam dat,planujem dat u zamestnavatela vypoved a ist na UP s tym,ze uvazujem po 3mes. o dotacii na podnikanie alebo ak sa podari tak od septembra zamestnat... Nie som si ista,ci budem mat narok na podporu ak bude vypoved z mojej strany,alebo ist na PN,i ked to podla mna problem neriesi. Ak mate nejake rady,vopred pekne dakujem.

liz_lemon
12. apr 2012

@jirouskova narok na podporu budes mat, nezalezi kto dal komu vypoved

mima595
12. apr 2012

@jirouskova - narok na podporu mat budes, len si prestuduj turo temu, aby si mala narok na co najvyssiu podporu..este mas 2 tyzdne cas, tak si to nepokaz 😉

jirouskova
13. apr 2012

Dakujem Vam pekne za odpovede,hladala som hladala,akurat som sa docitala ohladom vysky podpory,ak tomu dobre rozumiem,ze ak by som mala este nevycerpanu dovolenku bolo by dobre odpracovat napr. 1-2 dni a zvysok si dat preplatit a nasledne dat vypoved, alebo co by si mi mima poradila? A tiez neviem,ci este nejaku dovolenku vobec mam,ked mam volat do firmy na personalne,vlasy mi dupkom stavaju,taka ochota...

gapa
13. apr 2012

@jirouskova
predpokladám nástup na druhú md bol v r.2009 hned po PN a dovolenku si si čerpala ešte v r.2008 za predchádzajúce roky, tj. dovolenku za rok 2009 si si určite nečerpala, tj. tá ti ešte ostala nevyčerpaná. 24.4.2012 je utorok, tak by som čerpala dovolenku najviac do piatku (nie cez víkend), teda 3dni, zvyšok nechala preplatiť a dnom 27.4.2012 žiadala o ukončenie prac.pomeru dohodou. Môžeš žiadať o ukončenie pp aj skôr, ale najskôr dnom 25.4.2012, tj. aby aspon ten 1den ti po ukončení pp trvalo poistenie v soc.poistovni, to je podstatné.

Ak skončí pp napr. v piatok 27.4., tak ti trvalo poistenie 3dni, tj. ak do 30.4.(ochr. lehota bude tiež 3dni) pôjdeš príp. na pn alebo očr, tak máš nárok zo skončeného nem.poistenia zamestnanca žiadať nem.dávku, ktorú bude platiť soc.poistovna, nie už zamestnávatel.

aha, ale ak by si vlastne išla na pn v pondelok 30.4., tak by si sa nemohla zaevidovať na up a musela by si si zaplatiť za sobotu a nedelu zdravotné poistenie sama! tak to by som asi na pn nešla, alebo ti inak vyrátala, aby pred príp. pn som sa najprv zaregistrovala.

jirouskova
13. apr 2012

@gapa Ahoj,ano,zvysok dovolenky som cerpala este v r.2008 po prvej RD,potom som sla na rizikovu PN a prave kvoli tomu som si nebola ista,ci mam narok na dovolenku,kedze som vlastne nic neodpracovala...Inac tak nejak som si to predstavovala,t.j. 25.4. som chcela dat vypoved /PN asi nie,lebo do septembra je este daleko a to by sme museli aj v lete s detmi sediet doma/ ak by tam bola cerpana nejaka dovolenka,je jedno ,ci ukoncim PP v piatok 27.4. alebo v pondelok 30.4., co je pre mna vyhodnejsie?

mima595
13. apr 2012

@jirouskova - suhlas s @gapa....
PP urcite ukoncit vo stvrtok, alebo v piatok...v pondelok nie....
odpracujes /alebo vycerpes dovolenku....podla mna narok mas, aspon za obdobie cerpania druhej MD, ale pre istotu volaj a over si/..streda, stvrtok a vypoved das k piatku...teda v piatok už budes nezamestnanata....extra s PN ti to nevychadza, ale keby ti vysla vysoka podpora /co by mohla 😉 / tak ti PN netreba riesit

1. zisti..kolko mas nevycerpanej dovolenky a aku mas cca. hrubu mzdu

renatato
13. apr 2012

Ahojte, prosim neviete mi poradit? K 30.4.2012 mam ukoncenie prac.pomeru dohodou a momentalne som na RD od 12/2010. V 10,11/2010 som cerpala dovolenku po MD, kde VZ bol maximum. Ak od 1.5.2012 planujem sa registrovat na UP, aka vyska podpory sa mi bude pocitat? Bude to z povodneho VZ - teda z maxima?
Vopred dakujem!!!!!!

jirouskova
13. apr 2012

@mima595 Dakujem krasne,v pondelok zavolam do firmy a uvidime... Prijemny vikend zelam 😉

rakywanda
14. apr 2012

@jirouskova ja mám podobný prípad.
12.1.2009 som zostala na rizikovej PN do 7.5.2009
od 7.5.2009 som na MD
od 20.11.2009 som na RD, dovolenku za rok 2008 som dočerpala a neviem, či mi vznikol za r.2009 nejaký nárok, pretože milá pani súkromníčka nekomunikuje.
malá je narodená 19.6., teraz neviem či RD mám do 19-teho vrátane???, do škôlky až od septembra, takže potrebujem pokryť tie 2 mesiace aj volačo, tým že sa zaevidujem na ÚP.potom už mám prácu vyriešenú.

Ide mi o to, z čoho by sa mi rátala dávka v nezamestnanosti ak by som nemala už dovolenku? posledné dva roky pred nástupom na MD? niekde som čítala, že len z minima, že tie dva roky pred MD neberú do úvahy. a ak by som mala nejakú dovolenku na preplatenie tak VZ by bol: suma preplatenej dovolenky : počet čerpanej dovolenky? /napr. 200:1:8h, čiže VZ na deň 25e, dávka z toho 50% je 12,5 na deň?
Dobrovoľným poistením už asi nič neporiešim,že?
Ďakujem za akýkoľvek postreh.

milena35
16. apr 2012

@mima595 Prosim ta,kedy ti vyplatili prvu davku v nezamestnanosti....ja som papiere dala na SP 14.3 a este nic nemam na ucte....v akom termine chodi? pn ocr mi chodili presne okolo 15teho.....dakujem

mima595
16. apr 2012

@milena35 - viem, že SP ma viac terminov vyplatenia..1. je okolo toho 15.-16. a kedze bol vikend, este ti možno nabehnu
dalsi je okolo 24. v danom mesiaci

ja som papiere /ohladne VZ/ odovzdala 24.2 a davku som mala vyplatenu 25.3. a napr. doplatok PN mi z tej istej SP, len z ineho uctu prislo 16.
takže mas cas, nestresuj.... 😉

milena35
16. apr 2012

@mima595 Dik,mne na SP povedala,ze vyplacaju 15teho.......ale bola tam taka mlada.ktorej som co to musela povysvetlovat,lebo ani nevedela,ze ked som mala v posl.2rokoch vym.z. tak dpvn sa platit 26t nemusi...ja som sice aj to splnila..pre istotu........tak uvidim,lebo nemam doma este ani rozhodnutie......nviem preco...podmienky som splnila......

mima595
16. apr 2012

@milena35 - no ja som dostala najprv davku a rozhodnutie až o tyzden...