Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
a ked je 12.5 sobota? mam si nieco niekde priplatit alebo sa mam radsej zamestnat uz v piatok?
Ahojte maminky 🙂 Viete mi niekto prosím poradiť? Niečo som sa tu dočítala, ale škoda, že až teraz ☹ Lebo hned po skončení RD som bola pn ešte 2 tyždne 🙄 Takže to znamena, že ja nemam narok na vyplacenie v nezamestnanosti? Vypoved som dostala ku dňu 19.3.2012...
@maminka142 ja ti neporadim ☹ .... ja nie som odbornik, len sama riesim ukoncenie RD 😒
@monkap Ďakujem aj tak 😉
@maminka142 malo informacii....potrebujes v prvom rade dostatocny pocet dni poistenia v nezamestnanosti...co je 730dni v poslednych troch rokoch spatne od evidencie......a dalsia vec....ci si mala nejaky vymeriavaci zaklad v obdobi posledny 2rokoch od evidencie....ziadna preplatena dovolenka?......dala si vemi malo info ........teraz si na predlzenej rodicovskej?
ahojte baby, viete mi poradiť, už som písala vyššie,aká je podmienka po ukončení RD na poberanie dávok v nezamestnanosti?RD mi končí teraz v máji.Ďakujem,predtým som na SK pracovala 2 roky a 7 mesiacov, celé tehu PN,potom materská a RD
@milena35 Ďakujem, že si mi odpísala 🙂 No asi budem na predlženej rodičovskej, ešte čakam na papier od zamestnavatela, ktory mi musí vypísať a s ktorym musím ísť na SP, tak to asi zaleží sko mi to vypíšu 😅 Je to potvrdenie zamestnávatela na učely nároku na dávku v nezamestnanosti... Ono vraj sa to ráta kolko som odrobila pred materskou? A ráta sa to na dni, alebo aku sumu som mala v zmluve? Ja som nastupila do prace v roku 2006 a v roku 2009 som išla na matersku a teraz v roku 2012 mala dovršila 3 roky a vzapetí som dostala vypoved z odstupnym... Lenže ešte 2 tyždne po datume, keď mala dovršila 3 roky, tak som bola ešte PN a potom vzapetí hned po tych 2 tyždnou pn som dostala vypoved... Takže nemam nič odrobene po RD, je tam len PN ☹ A ani dovolenku som nečerpala, ani neviem, či mam na nejaku narok 🙄 Myslíš že dostanem aspon minimum a v akej výške to je?
@maminka142
§ 108 Zákon o sociálnom poistení
Výška dávky v nezamestnanosti
(1) Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu.
(2) Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie
74
v nezamestnanosti alebo poistné na výsluhový príspevok podľa osobitného predpisu,2) dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu.2) Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
(3) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 nie sú dva roky, za ktoré moţno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia. Ak poistenec nemal v rozhodujúcom období podľa odseku 2 vymeriavací základ na platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa určí z vymeriavacieho základu uvedeného v § 138 ods. 5, ktorý je platný ku dňu vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a zaokrúhľuje sa na štyri desatinné
miesta nahor. Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 je len obdobie poistenia v nezamestnanosti získané prerušením povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, denný vymeriavací základ sa zisťuje z rozhodujúceho obdobia dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. To platí aj pri opakovanom čerpaní rodičovskej dovolenky, ktorá bezprostredne nadväzuje na obdobie poistenia v nezamestnanosti zamestnanca počas poskytovania materského. Takto určený denný vymeriavací základ nesmie byť niţší ako denný vymeriavací základ podľa druhej vety.
-----------
vzhladom na tvoju minimálnu mzdu, resp. ešte nižšiu, ak máš kratší úväzok je to rátané z § 168 ods.5, tj. z minima ktoré je 339,89eur (opravte ma, ak sa mýlim).
@gapa Ďakujem, moc si mi pomohla, ešteže Ťa tu máme 😉 ĎAKUJEM 😉
ahoj, kto mi poradí? moje dvojičky mali 23.4 tri roky, do školky mi ich zoberu až od septembra 🙄 ,......musela som aj z tohto dovodu, aj z dovodu cestovania (to by som nestíhala) dať vypoved dohodou. Pracovala som 16 rokov v poslednom zamestaní, vratane rodičovského .....bola som doma 5,5 roka, z čoho mi vyratajú podporu v nezamestnanosti? Budem mať vobec narok, ked som už vlastne 6 rokov doma? Pre rozhodnutie si mam isť v maji. dakujem
@hviezda22
z obdobia dva roky pred nástupom na prvú rodič.dovolenku (nie materskú), ak si ovšem po nástupe na prvú RD (s 5ročným synom) čerpala vkuse RD potom MD potom RD až do ukončenia prac.pomeru. Ak by si medzitým čerpala dovolenku, PN alebo po ukončení RD čerpala dovolenku alebo pn, tak je to inak.
@hviezda22 - ani by si si nemusela vycerpat celu dovolenku, stacil by jeden den a ostatnu dovolenku by si si dala preplatit...a to by ti zdvihlo paradne podporu..skoda, že si sa to opytala dnes a nie minuly tyzden
a skoda, že už nechodis do dvojickovskych mamiciek, lebo akurat minuly tyzden som tam nechavala odkaz, že komu konci RD, nech sa najprv poradi so mnou... 😉
prosim vas a ked mi nechce zamestnavatel preplatit dovolenku? mam si ju len cerpat ?ako potom na urade prace ?
Ahojte,takze po 2 dnoch dovolenky som dala v piatok vypoved-dohodou,zvysok mi preplatia,dnes som sa bola zaregistrovat na UP a 28.5.12 si mam prist pre rozhodnutie,tak som zvedava... Dakujem pekne za rady 😉

este raz poprosim o radu...ja som naozaj z tohoto jelen. keby som vedela co mam robit, tak by som tu nepisala a nikoho neotravovala. ja viem zas radit z hladiska stavebnych veci a designu ale toto??? to je pre mna sodoma gomora... 😅 😅 😅
takze ked som teraz na RD s druhou dcerou a 12.5 bude mat 3 roky. je lepsie ak mi da zamestnavatel vypoved §63 alebo ja dam vypoved alebo vypoved dohodou. alebo je to jedno kto da komu vypoved.
musim odpracovat 2 dni alebo staci ak si vycerpam tie 2 dni dovolenku?
pracovny pomer mam od 2004 na dobu neurcitu...od 2007 som na MD. na drhu matersku som nastupila 2009.
pradi niekto? PLS 😔
dakujem velmi pekne