icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
9. máj 2012

@maminka142 - ja chcem doplnit @gapa..raz do mesiaca ist na UP sa hlasit nie je nic strasne...žeby akurat tebe nasli pracu do mesiaca, by som sa vobec nebala....ved nezamestnanost je obrovska a s malym dietatom si nie prave atraktivna pracovna sila

gapa
9. máj 2012

súhlas

maminka142
9. máj 2012

@gapa to znamena, že tu žiadosť čo som dostala zo SP, tak to platí pre tu jednotku? Je to ZIADOST O DAVKU V NEZAMESTNANOSTI. ??? Takže to znamena, že ked si vyberiem tu prvu možnosť, ale zamestnanie si nemôžem najsť, lebo nemam kde nechať malu, tak čo dalej?

Prosím Ťa čo by si mi poradila? ☹ Čo mam robiť? 😢

mima595
9. máj 2012

@maminka142 - neber to tak tragicky..po rodicovskej je na urade kopec mam, len kvoli podpore..eraz sa už doklady o hladani prace nenosia...
ja by som poradila...najprv bod 1..aspon budes mat nejaku podporu
a po skonceni poberania podpory bod 2

maminka142
9. máj 2012

@mima595
@gapa super, ďakujem dievčata ste zlate 🙂 A ako to funguje? Čo ak mi pracu najdu? Môžem, aj odmietnuť? Alebo ked sa ma pracovníčka na UP opýta, že ako si chcem najsť robotu, ked nemam kde mať malu? Alebo si mam vymyslieť, že na par hodín denne ju mam kde dať? Alebo čo by ste mi poradili? Ďakujem moc vopred 🙂

maminka142
9. máj 2012

@mima595 A dokedy sa pobera podpora? A vieš mi poradiť, aj čo som ešte písala vyššie? 🙂

mima595
9. máj 2012

@maminka142 - ono ty ako osoba starajuca sa o dieta do 10 rokov možes odmietnut pracu na zmeny, resp. s neskorsim koncom /akože nema kto dieta vybrat zo skolky/

ale neboj, nic take sa pytat nebudu...povedz, že chces na polovicny uvazok, že na ten cas ti postrazi suseda....

mima595
9. máj 2012

@maminka142 - pobera sa max. 6 mesiacov

maminka142
9. máj 2012

@mima595 Ďakujem si zlata, už mi je psychicky lepšie, lebo som bola z toho hotova a nevedela som čo robiť 😢 Ďakujem za povzbudive slova tebe a aj
@gapa Ďakujem moc obom 😉

lubkasungirl
9. máj 2012

@mima595 ale nosia sa doklady o hladani prace - aspon v presove mi dali 😉

mima595
9. máj 2012

@lubkasungirl - mne nedali 😠 😎 ..možno este daju 😉

mima595
9. máj 2012

@lubkasungirl - ale nikedy stacilo, aj ked si posielala ziadost. to už nestaci???

lubkasungirl
9. máj 2012

@mima595 vraveli mi,ze staci aj mail vytlacit do ziadostou...no papierik mi dali na peciatku :P

tanitta
10. máj 2012

ahojte... 1x v mesiaci sa nosi take potvredenie o hladani prace( zozeniete hocijake razitko znamy ..znamy znamych atd 😉 ) ... a staci aj ked budete reagovat na pracovnych potraloch(profesia, kariera apod) e-mailom(spiatocnu odpoved od firmy nepotrebujete) a iba sa preukazete vytlacite si to ze ste to odoslali z vase e-mailu ze ste reagovali na nejaku ponuku 😎 .... neni to nic hrozneho jedno razitko za mesiac ..... po stvrtom razitku mozete opakovat tie iste razitka 😵

maminka142
10. máj 2012

@tanitta To o tych portaloch to myslíš, na miesto razitka? Či to treba ešte ku razítku, plus mať vytlačene, že si hladam pracu aj na nete? 🙂

tanitta
10. máj 2012

@maminka142 staci to iba samostatne bezrazitka

maminka142
10. máj 2012

@tanitta Ďakujem 😉

bobocka
12. máj 2012

baby viete mi poradit co treba robit ak si chcem predlzit rodicovsku dovolenku po 3 rokoch veku dietata ale dieta je v plnom zdravi? viem,ze ked je dietatko chore,tak sa to da,no da sa vraj aj ked je zdrave.len neviem aky presny postup musim zvolit .som nezamestnana a drobec ma tri roky v septembri.do skolky nenastupuje.dakujem 🙂

gapa
12. máj 2012

@bobocka
len si vybavíš z upsvar doklad dokedy si poberala rodič.príspevok. Zoberieš jeho rodný list +ten doklad a vybavíš zdr.poistenie.
v soc.poistovni predpokladám máš prihlášku podanú aby si bola dôch.poistená štátom, tak tá trvá nadalej.
nič iné podla terajších zákonov ak n ie si zamestnaná

bobocka
12. máj 2012

@gapa no mne sa na upsvar kazali hlasit do tyzdna po maleho narodeninach a povedaliz,e dalsi postup mi povedia potom.lenze ja viem,ze niektore panie fakt zavadzaju,fakt ani poriadne netusia jak to chodi a zle poradia.nebola by som prva.vsak aj ked som si vybavovala dnp,tak som o tom mala viac info ako panie v socialke. 🙄 🙄
takze co mam teda spravit je ist sa po maleho 3 narodeninach zahlasit na upsvar a vyziadat si doklad,ze som poberala rodicak a teda mam si vyziadat aj to ako dlho som poberala-od-do a aj v akej vyske,ano? potom oni mi daju ten doklad a ja s tym pojdem do zdravotnej poistovne a tam im co poviem? ze chcem pokracovat v rodicovskej dovolenke? a odtial na socialku? netreba niekde vypisovat ziadost o predlzenie rd?
v soc poistovni ma normalne zahlasili ked sa maly narodil ,stat teraz za mna plati zdravotne,no neviem ci aj dochodkove 😕 teda ja sama nic neodvadzam,v zdravotnej poistovni je vsetko ok,v socialnej si sama za seba platim dnp.neviem ci stat plati zaroven so zdravotnym aj dochodkove 😕

gapa
12. máj 2012

@bobocka
sociálna poistovna sa nezaujíma o zdravotné poistenie, len dôchdkové, nemocenské alebo v nezamestnanosti. Ak si si v soc.poistovni dávala po pôrode prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak si DôCHODKOVO poistená štátom, nič iné.

zdravotné poistenie sa vybavuje v zdravotnej poistovni (už podla názvu). Predpokladám, už si si to vybavovala, ak zamestnaná nie si s potvrdením o poberaní materského, potom s potvrdením o začatí poberania rodičovského príspevku. Nemusí tam byť suma, čo si poberala, stačí obdobie. Po ukončení povedz, že chceš byť nadalej zdravotne poistená štátom, teraz ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, dajú ti asi aj prehlásenie podpísať. Dieťa môže navštevovať škôlku na max. 4hod. denne.

Ak si nezamestnaná, tak ty nečerpáš rodičovskú dovolenku, len sa tak tomu hovorí, no podla zákona RD čerpá len ten, komu trvá zamestnanie, je to ospravedlnené volno v práci. Ty si len poberala rodič.príspevok a teraz budeš osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov. Je to podstatné napr pre nárok na podporu.

bobocka
12. máj 2012

@gapa a je mozne poziadat len o rok extra starostrivosti o dieta? resp je mozne to predlzenie na 6 rokov kedykolvek v tom case od 3-6rokov dietata zrusit? poberanie rp mi konci v septembri a teda ak mi to predlzia na 6 rokov,tak bude za mna hradene zdravotne ,no nebudem uz viac dostavat na maleho 194euri? teda ratam s tym,ze uz viac na neho nic nedostanem,to sa len pytam ak nahodou.
mne ide o to,ze maly pojde do skolky,ale este je to neiste,asi niekedy po novom roku a teda potom mame hluche obdobie medzi jeho tretimi narodeninami a nastupom do skolky.ja planujem dalsie tehotenstvo ,preto nie je pre mna realne(ak teda do septembra otehotniem) aby som sa potom hlasila na urade prace a ziadala o zamestnanie ak uz budem tehotna.o to hluche obdobie mi ide.a kedze neviem ci sa tehu podari ,ale viem,ze maly od septembra do skolky nenastupuje,tak ma napadlo si to predlzenie rd vybavit(viem,ze ako nezamestnana vlastne na rd nie som,ale myslim tym predlzenie si moznosti ostat doma s malym aj po jeho 3 narodeninach)

miika
14. máj 2012

@gapa vidim ze si znala, potrebovala by som poradit. Mam tri deti, najstarsi je uz skolak, druhorodeny bude mat v juni 2012 3 roky a dostali sme zamietave stanovisko z materskej skolky (nizka kapacita) a este mam doma najmladsieho 16-mesacneho. Cez tyzden sa mi o deti stara moja mama, ja uz chodim do prace 3dni v tyzdni a planujem aj nastupit oficialne spat do prace (zatial som tam skor neoficialne). Ale neviem co s tym 3-rocnym ktoreho potrebujem dostat do skolky. Moja kolegyna dava 2rocneho syna do sukromnej skolky, poziadala o nejaky prispevok na starostlivost o dieta a vraj doplaca len par eur za sukromnu skolku - ked odrata prispevok od statu. Ako sa viem dostat k tomuto prispevku na starostlivost o dieta ak ma dieta uz 3 roky a nie len 2 roky? Aku rolu hraje to ze mam doma este mladsie dieta na ktore poberam rodicovsky prispevok? Dalo by sa na neho poziadat o prispevok na starostlivost ak sa mi on stara mama ? Druhorodeny ma problem s recou (ma diagnostikovany oneskoreny vyvin reci) a myslime si ze pobyt v detmi v kolektive by mu pomohol v rozvoji reci viac ako pobyt doma, hoci si uvedomujem ze bude mozno viac chory ako zdravy a bude este aj nosit choroby tomu najmladsiemu.

liz_lemon
14. máj 2012

@miika ten prispevok je len do 3 rokov veku dietata, takze by ti ho uz nedali nedali

gapa
14. máj 2012

@miika
ak by si mala dve deti do 3rokov a vykonávaš zárobkovú činnosť (pracuješ na pracpomer, nie dohodu), tak môžeš požiadať miesto o rodičovský príspevok (to by si musela ukončiť jeho poberanie) o tento príspevok na starostl. o dieta/deti. Ak by starší chodil do súkr.škôlky a o mladšieho sa stará babka, tak by si dostala na staršieho vo výške preukázaných nákladov (no najviac 230eur) a na mladšieho 41,1eur. Ale to by sa oplatilo len ak by bol starší do 3rokov alebo by ti na upsvar schválili jeho nepriaznivý zdravotný stav (nemám s tým skúsenost, no asi rečová vada nebude taký dôvod). Tj. teraz sa ti to už neoplatí, ked bude mať starší viac v čase nástupu do škôlky. Potom by sa dalo znovu požiadať o RP. Aspon teraz je to takto, či budú zmeny?

Čo sa týka tej škôlky možno by som sa pobavila s lekárkou, či by nedala nejaké odporúčanie pre škôlku a znovu sa spýtala riaditelky. Alebo sa spýtala riaditelky, či také niečo bude mať váhu, ak by si mala také odporúčanie. Ono na začiatku roka síce deti začnú chodiť, no vždy sa stane, že nejaké vypadne, či prestane chodiť. A dalšia vec, tiež by som povedala,že začínam robiť, príp. doniesla o tom tiež papier. U nás to boli dôvody, prečo boli mamičky uprednostnené (ak teda nebolo až príliž málo miesta).
Asi som ti velmi nepomohla :I

milena35
14. máj 2012

tak...aj mne dnes prisla pozvanka na klub prace,nakolko mi našli pracu.......no teraz neviem,ak ju odmietnem,ked ma dve male deti....tak ma asi vyradia.....mate niektora s tymto skusenosti.........?

mima595
14. máj 2012

@milena35 - ako vies, že ti nasli pracu??? do klubu prace sa chodi na taky "seminar"....kde ti povedia taky obkec. na co mas pravo, ake mas povinnosti....tam si už bola???

milena35
14. máj 2012

@mima595 ..no je tam napisane za ucelom realizacie vyberoveho konania na pracovnu poziciu šička....a podla ponuk prace sa jedna o brigadu,takže na dohodu......ma to šoklo,lebo v papieroch som jasne uviedla,ze aj ked mam odevnu priemyslovku...šičku robit nechcem.....

mima595
14. máj 2012

@milena35 - tak toho by som sa vobec nebala...som pracovala 6 rokov v odevnej firma na manazerskej pozicii..a už som bola na 3 takych vyberkach..žien asi 100, 3-4 zamestnavatelia / raz dokonca iba my, vyberko bolo iba pre nasu firmu/
jednotlice firmy sa predstavili, a potom jednotlive "zaujemkyne" chodili k zamestnavatelovi, o ktoreho mali zaujem...ktore mali, tak sme dali kotaktne udaje, ktore nechceli pracovat / a pri kazdom z nas sedela jedna pracovnicka UP/ povedala, preco nemože...dieta do 6 rokov, nemože pracovat na zmeny, atd. atd..ti dostali peciatky ako uchadzaci o zamestnanie...

dokonca tam bola jedna zena, minimalne v 7.mesiaci tehu..no ktoru tam kto poslal, tak naozaj nechapem...
tam nejde o to, že akurat tebe ponuknu pracu, ale bude tam minimalne 2x tolko zien, ako bude miest

milena35
14. máj 2012

@mima595 ...si ma trocha ukludnila......ktovie ci by ma na tie ostatne tri mesiace ,do skončenia podpory nezachranila nejaka dohoda-brigada....čo ty na to?.......