Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte ! baby ,prosím....potrebovala by som poradiť... 😉
Som zamestnaná polovičný úväzok,prac. zmluva je na dobu neurčitú, miesto výkonu práce pošta Malacky....
Lenže pošta zrušila s firmou,kde som zamestnaná zmluvu ( upratovanie) a mala 28.5. bude mať tri roky...do práce som volala pred cca 2 mesiacmi,že mám záujem ďalej pracovať,že nemám predĺženú MD
a teraz otázka: z práce mi ešte nevolali,ale počítam,že asi nemajú pre mňa robotu...kedy by mi to mali dať vedieť ?
Keď im zavolám a povedia,že prácu pre mňa nemajú, tak je lepšie,keď oni mi dajú výpoveď alebo ako?
budem mať nárok na nejaké peniaze alebo na podporu? aj keby bola malá....
Ak by som im nevolala a 28.5. im zavolala,kam mám zajtra prísť, môžu mi dať miesto výkonu práce iné mesto?
Ako ďaleko od miesta bydliska mi môže dať vykonávať prácu ?
ďakujem za odpovede 😉
@zalka cize ja mozem od 13 ho zacat poberat dovolenku? a bude to ok? Dakujem za trpezlivost a odpovede.
@babyzuzana
dovolenku čerpaj len jeden alebo dva dni zvyšok dovolenky si daj preplatiť. Aby sa Ti zvýšil VZ pre podporu v nezamestnanosti.
@mima595 ahoj, mam jednu otazocku - pred nastupom na MD som si vycerpala vsetku dovolenku. RD mi konci 19.6. Docitala som sa tu v diskusiach, ze aj pocas MD mi vznika narok na dovolenku. Je to teda naozaj tak, ze aj ked som pred MD mala dovolenku vycerpanu a som teraz na RD uz treti rok, tak za MD mam narok na dovolenku (cca 10 dni?) ktoru si mozem cerpat resp. dat preplatit po skonceni RD? dakujem 😉
mohli by ste mi poradiť,ak som pracovala necele 3mesiace na polovičny uvezok apotom som sla na marodku anasledne na matersku,vyšla by mi nejaka podpora?ak ma už do roboty nezoberu amne končí rodičovská dovolenka,akoli detom mam problem najst si robotu
@gapa
@mima595 Ahojte dievčatá, tak som z UP doma... Takže na UP ma prehovarali, že sa nemam evidovať a že si mam nechať len to, že sa staram o dieťa mladšie, ako 6 rokov... Vraj oni tam maju dosť ponuk pre predavačky a že ak odmietnem, že ma automaticky vyradia z UP ☹ (Ale v evidencii som si vypísala, že hladam, len na polovičny úväzok, ale to ich vraj nezaujíma... ) Že oni mi budu hladať pracu na plny uväzok 😕 Takže sa tam asi moc dlho neohrejem na tom UP 😖 A 13.6., si mam prísť pre nejake papiere o evidencii na UP a s nimi potom na SP a uvidíme čo ďalej.... Ale mala by som dostať z toho minima, teda ak ma nevyradia skôr, ako mi zo SP odsuhlasia, že mam narok na minimalnu mzdu 😕 😕 😕
Takže ono som sa vas hlavne chcela ešte opýtať, takže ja nemôžem odmietnuť pracu ktoru mi ponuknu, ak to bude normalne pracovna zmluva, ktora sa bude vykonavať 8 hodín? Kedže ja môžem len na 4h, denne?
Ďakujem 🙂
@maminka142 - oni ti pracu najdu, aj ponuknu, a ty pojdes za zamestnavatelom..a s tym s dohodnes, že ta nevezme...nie že ty odmiestnes pracu..ty predsa pracovat chces 😉 , len zamestnavatelovi nevyhovujes...chapeme sa 😉
@mima595 Ahaaaaaaaaaa, ĎAKUJEM MOC, si zlatá 😉 Ja len dufam, že nenatrafím na takeho zamestnávatela, ktorý ma bude chcieť zobrať, aj napriek dieťaťu... Teda sand natrafím na takeho s ktorým sa bude dať dohodnuť 😅
@maminka142 - ved ked ta zoberie, hned na dalsi den mu zahlasis, že musis s dietatom k dr...neboj.. 😎
@mima595 Ďakujem 😉
Ahojte babulky.
SOm na RD s dcerkou, ktora v novembri bude mat 3 roky. Do skolky je prijata od septembra a ja by som potrebovala poradit v tychto veciach.
1. tym ze nastupi do skolky skor ako dovrsi 3 roky musim nastupit do prace uz od septembra alebo kludne mozem nastupit az v novembri s tym ze budem aj nadalej poberat rodicak? Mam na neho stale narok alebo tuto zmenu treba niekde nahlasit?
2. Dnes som bola u zamestnavatela, ktory sa vyjadril ze ma nebude potrebovat a aby som si zistila co by bolo pre mna najlepsie z hladiska poberania podpory v nezamestnanosti. Teraz neviem ako postupovat. Kedze podla zakona musim nastupit do PP. neviem ako to mam spravit . CI mam nastupit s tym ze hned dam vypoved ja alebo mi da vypoved on ale predpokladam bez odstupneho. Neviem ci mam narok na poberanie podpory ked toto urobim v den nastupu do prace po RD.
3. UP rozlisuje dlzku poberania podpory v pripade ked da vypoved zamestnanec alebo zamestnavatel zamestnancovi? Lebo kedysi to bolo tusim tak ze ked by som dala vypoved ja tak mam narok na poberanie podpory 3 mesiace a ked dal vypoved zamestnavatel tak bol narok na podporu na 6 mesiacov.
Cize ide mi o to aby som po vypovedi mala narok na poberanie podpory na 6 mesiacov.
4. Na aku vysku podpory v nezamestnanosti mam narok ked som po RD a dostala som vypoved?
A este otazka ohladom kurzov cez urad prace ci este nejake organizuju a ake su podmienky popripade kde by sa dalo o ponukanych kurzoch ziskat nejake informacie.
Babulky moc dakujem za rady.
1. mozes kludne aj pracovat aj poberat RP
2. ak ta zamestnavatel nebude potrebovat, tak nech ti da zrusenie miesta a vyplati odstupne, ty vypoved nedavaj, prisla by si o odstupne
3. poberanie podpory trva 6 mesiacov bez ohladu na to, kto ukonci PP
4. vyska podpory je 50% z VZ, ale neviem presne z coho sa ti to bude pocitat, skus si trochu popozerat prispevky na tuto temu
info o kurzoch, ziskas na UP
Dobrý deň, prosím poradiť, som evidovaná na ÚP v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Teraz mi schválili platenú predĺženú RD. Na ZP platí poistné za mňa štát /keďže som evidovaná na ÚP/, dôchodkové poistenie takisto platí štát /z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6-teho roku veku dieťaťa/.
Musím nahlásiť schválenie platenej RD na ZP a SP? Alebo ako je to, keď som vedená aj na ÚP a zároveň som na predĺženej RD? Neviem akosi z tohto von ... Ďakujem za radu.
@cartridge
ak poberáš podporu, treba nahlásiť poberanie RP (o to ide pri dlhod. nepriazn. zdr.stave, že žiadaš o RP), lebo nemožno súbežne poberať Rp a aj podporu.
Na ZP je jedno, či si evidovaná ako uchádzač o zamestnanie alebo ako poberatel rodič.príspevku, či ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov, vždy platí štát, len sa nedá to súbežne a pri tom poslednom (osoba riadne .... ) podpisuješ prehlásenie. Ak je viac dôvodov na platenie poisteného štátom, tak sa berie len jeden z nich.
S dôch.poistením netreba nič robiť z dôvodu schválenia dlhod.nepriazn. zdr.stavu.
@gapa ahoj,mam len jednu otazocku... V pondelok si mam prist pre rozhodnutie na UP,dnes som bola este vo firme pre potvrdenie na ucely naroku na davku v nezam. pre SP a uctovnicka mi do VZ napisala sumu 307 Eur za april,kedy mi bola vyplatena dovolenka z obdobia MD,pred cca 6 rokmi som mala hrubu mzdu cca 400 Eur,tak som si myslela,ze min.podporu budem mat aspon tych 200 Eur,ze sa mi to vyrovna s tym RP,no podla toho,co mi uviedla v potvrdeni to bude len 150 Eur... ☹ Dakujem
@jirouskova
čo znamená vyplatená, si ju čerpala, či ti ju len preplatili. Kedy končila RD (predokladám si po RD), kedy skončil pp a aké doby uviedla za apríl 2012 že je oslobodenie platiť a prerušené poistenie.
RD mi skoncila 24.4.12,potom 25.,26.4. som cerpala dovolenku a dnom 27.4.12 som dala vypoved /PP trval od 11/2002/,zvysok dovolenky mi preplatili. Ako prerusene poistenie mi uviedla :
RD od 3.3.2006-18.9.2008 /931 dni/ - po skonceni som cerpala dovolenku a nasledne nastupila na PN *
a od 6.10.2009-24.4.2012 /932 dni/
a za obdobie vylucenia povinnosti platit poistne :
docasna PN od 21.2.2005 - 14.4.2005 /53dni/ - potom som este pracovala do MD
materske od 19.8.2005 - 2.3.2006 /196 dni/
docasna PN od 1.10.2008 - 23.3.2009 /174 dni/ *
materske od 24.3.2009 - 5.10.2009 /196dni/
Dufam,ze da z toho vysomarit 🙂
@jirouskova - to budes mat max. podporu, lebo ten VZ 307 E sa rozpocita na tie 2 dni, ked si cerpala dovolenku..akže na den budes ma VZ vysoko prevysujuci max. odvod 😉 😉
@gapa Ďakujem za odpoveď, takže:
som evidovanána ÚP, nepoberám však podporu, jediným mojim príjmom je predĺžený rodič. príspevok z dôvodu nepriazn.stavu dieťaťa. Takže na ZP nehlásim nič, je to jedno, či som na ÚP alebo osoba riadne sa starajúca ... ale nerozumela som dosť dobre tomu, že "s dôchodkovým poistením netreba robiť nič z dôvodu nepriazn.zdrav. stavu"? Podotýkam, že dieťa navštevuje MŠ na 8 hodín. Chcem sa uistiť, kde mám "hlásiť" predĺženú RD, aby všetko bolo OK. Ďakujem.
@mima595 dakujem 🙂
Ahoj baby,potrebujem poradit
Som na RD,dcera bude mat 28.6 3roky a ja by som mala nastupit do prace toho 29.6,ze? lenze veduci mi oznamil ze pre mna nema miesto a tak si mam po skonceni RD dojst pre vypoved aj s odstupnym, odpracovala som pred nastupom na MD 5 rokov. Asi mesiac pred nastupom na MD som bola PN,potom som nastupila na MD a RD.Vznikol mi narok na dovolenku ak ano kolko dni? Chcem sa opytat ci budem mat narok na poberanie podpory alebo nejakej davky a aka bude jej vyska? alebo co mam robit nemozem ostat bez prijmu pokial si nenajdem novu pracu,dakujem krasne
Ahojte poradkyne, ja by som rada len taku maliku informaciu. V praci som zhruba po piatich rokoch vratane RD skoncila s 5 vzcerpanzmi dnami dovolenky z 18 co mi zostali ku 4.5.2012. Do novej prace som nastupila 7.5.2012 a tam som aj hned 16.5.2012 skoncila, islo o Vymeriavaci zaklad. Mam si doplatit tie dva dni medzi 4.5 a 7.5 na soc. poistovni aby som neprisla o tu najvyzsiu davku v nedamestnanosti. Ak mam vobec na nu narok, to neviem. Dakujem za ochotu poradit....
@leonkooliverko
nedá sa prihlásiť dodatočne. nepíšeš, že si sa evidovala, no podpora sa ti bude rátať z vz pred zaevidovaním, tj. z toho, čo si odviedla od 7.5.-16.5.12 a v obdodí od ukončenia RD do ukončenia pôvodného prac.pomeru.

@milena35 - som ti vravela 😉 ...chapes, kym zamestnaju tych 17 pred tebou 😉 ..oni stale budu robit tie kluby prace..nieco robit musia..a ked zamestnavatel nahlasi volne prac. miesto, a oni maju v evidencii ludi s takym zameranim, tak pozyvat budu....