icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mirka8105
25. jún 2012

@gapa takže musím mat aj aspon jeden den odpracovane v praci a tak dať vypoved? a počíta sa aj sobota??? to je na tom ze RD mi konči v piatok.....:(

gapa
25. jún 2012

@mirka8105
ak pracuješ v sobotu, tak áno.

mirka8105
25. jún 2012

v zmluve mam ako veduca prevadzky.tak si myslim ze by to mohlo byt ze pracujem aj v sobotu. ja uz som z toho uplne zufala neviem ako to mam vyriešiť.s tym sa mi to skomplikovalo ze RD koči v piatok a ja mam z toho myš maš.ako by som to mala podla teba najlepšie vyriešiť.dakujem

lililuky
25. jún 2012

Ahojte baby.Potrebujem súrne poradiť.Deň kedy podpíšem výpoveď sa počíta ako odpracovaný,alebo nie.Na UP som bola s papiermi a mala som,že 22.6. výpoveď a tvrdila mi,že ten deň sa ráta ako odpracovaný a zaevidovať ma môžu až nasledujúci deňˇ´Učtovníčka mi to nevedela povedať s istotou a bojím sa,aby som neurobila nejakú chybu.Mne končila rd 20.6.a 21.6. mám akože odpracovaný,ale zároveň aj podpísanú výpoveď.Na zápočtovom liste mám mzdu aj za ten jeden deň.Ktorá tomu rozumiete prosím poraďte pokiaľ s tým ešte môžem niečo urobiť.Ďakujem.

liz_lemon
25. jún 2012

@lililuky ked podpises vypoved, tak ti nutne zacne plynut vypovedna doba, PP ti neskonci hned ako to podpises

mmartina78
25. jún 2012

CHCEM VAS POPROSIT O RADU
13.4.2012 som sa nahlasila na UP ako nezamestnana , lebo mi 12.4. skoncil rodicovsky prispevok
zdravotne za mna plati stat, ale docitala som sa tu, ze ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov by som mohla byt aj dochodkovo poistena statom ???( syn zacal od 6/2012 chodit do skolky, aby sme mu zabezpecili miesto do buducna, keby nenastupil len preto, ze ja nemam robotu tak by ho vyradili je velmi tazke do tej skolky sa dostat)
Narok na podporu mi nevznikol nakolko som nesplnala kriterium 3 odpracovanych rokov z poslednych 4 mala som 2x po sebe zmluvu na dobu urcitu a ked mal syn 8 mesiacov zmluva mi skoncila 12/2009. Mozem podat teraz v Soc. poistovni ziadost na to dochodkove poistenie ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, ked chodi do skolky. Manzel je zivnostnik. ?????

xlucia
25. jún 2012

@mmartina78 manzela sem nemontuj. to ostatne... mozes sa prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, ale potom su dve veci. nemozes byt sucasne nahlasena na urade prace, ale nemozes ani nikde byt normalne zamestnana a syn moze chodit do skolky len na 4 hodiny. potom bude za teba stat platit poistenie.

lililuky
25. jún 2012

@liz_lemon zle som sa vyjadrila,podpísala som dohodu o ukončení pp.Za ten jeden deň mám vz 76e,ale ráta sa mi ako odpracovaný ke´d je v ten deň podpísaná tá dohoda?

liz_lemon
25. jún 2012

@lililuky dohoda o ukonceni PP plati odo dna, ktory je v nej urceny ako koniec PP

gapa
25. jún 2012

@lililuky
súhlsím s lemon, záleží ako presne to máš napísané, ale ak máš ten den vym.základ, tak ešte trvá pp.

lililuky
25. jún 2012

@gapa mám to takto.pp končí dňom 21.6.2012 (dohodou) a účtovníčke automaticky vyhodilo mzdu za jún za ten jeden deň.V tlačive "potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti" mám že pracovný pomer trval do 21.6.2012.tak ja už naozaj neviem.

gapa
25. jún 2012

@lililuky
ale vyššie píšeš, že si mala nejaký iný dátum, ale kde??? toho 22.6., nerozumiem, ved v zápočtovom liste by malo byť tiež ukončenie pp 21-.6.

lililuky
25. jún 2012

To som sa bola iba informovať na up čo budem potrebovať od zamestnávateľa a tam mi povedali,že ten deň sa ešte ráta ako odpracovaný,preto mi to v robote orerobili na toho 21.6.,aby nemuseli platiť odvody za dva dni.
@gapa

lililuky
25. jún 2012

@gapa To som sa bola iba informovať na up čo budem potrebovať od zamestnávateľa a tam mi povedali,že ten deň kedy je podpísaná dohoda sa ráta ako odpracovaný,preto mi to v robote prerobili na toho 21.6.,aby nemuseli platiť odvody za dva dni.

tanika5
25. jún 2012

babeny, všetko dovybavované, dobrovoľné zaplatené, dnes som odniesla posledné papiere na sociálku, už len počkať koľko schvália, tak dúfam, že ma potešia 🙂 no po tom čo drobec narobil poriadky na sociálke, si snáď tetulky dajú pozor 😀 keď tam začal mudrovať pri okienku, či má maminka všetko v poriadku, kedy prídu eurká a tetulka povedala s úsmevom na tvári, že sa posnažia do konca mesiaca no od ju odbil.,,no ja som to pochopil, len aby sme mali čo papať!" 😀 som si dnes užila s ním hlavne na úrade práce 😀 😀

zuzkaxx4
26. jún 2012

Ahojte baby, dnesnym dnom som ukoncila RD /3 roky bude mat dcera 28,6/od zajtra do piatku cerpam dovolenku s tym ze v piatok si mam prist pre vypoved. 3 dni dovolenky mi preplatia a dostanem aj odstupne /len neviem ci dvoj alebo troj- nastupila som 6.5.2004 na MD som isla 12.5.2009/ Mam sa na tie 3 dni D dobr. pripoistit s maxima aby som mala vyssiu podporu,alebo to budu len vyhodene peniazky,nechcem nechat nic na nahodu? A este plati ta max podpora 1100e?Dakujem krasne

aneh2
26. jún 2012

ahojte baby, idem vas poprosit o radu.citala som tu prispevky ale je ich tolko ze to sa jednoducho neda...
takze - 16.7. mi konci RD, do prace nemozem nastupit pre nadbytocnost.cize dostanem vypoved s 2 mes. odstupnym. ako je to s tou dovolenkou - to nechapem ja som si cerpala dovolenku pre nastupenim na MD. mam narok este na nejaku inu? co v pripade ze mi ju zamestnavatel nebude chciet preplatit a povie ze si ju mozem cerpat. v robote som bola zamestn od 3.9.2007. na MD som nastupila 28.5.2009, na RD 0.12.2009.a ako je to stym pripoistenim aby vznikla max.podpora? ak sa da treba to vyuzit, kazda korunka pomoze v dnesnej dobe.
dakujem velmi pekne za radu!!

sivka
26. jún 2012

@gapa ahoj, mozem poprosit o radu? po RD som evidovana na urade prace od piatku. V ten den som sa aj bola prihlasit do Soc. poistovne ako osoba dochodkovo poistena statom, len sa chcem spytat, do kedy takto mozem byt poistena, kedy sa treba ist odhlasit, ked maly zacne chodit do skolky? ci az ked si najdem pracu? dakujem 😉

liz_lemon
26. jún 2012

@sivka do 6 rokov veku dietata, to sa tyka dochodkoveho poistenia, a zdravotne za teba bude stat platit, kym budes evidovana na UP

gapa
26. jún 2012

@sivka
môžeš byť dôch.poistená štátom
pokial
- máš dieťa do 6rokov
- nemáš povinné dôch.poistenie
- a splnaš podmienku riadnej starostlivsoti o dieťa (zo zákona o rodič.príspevku), tj. času ju splnaš, aj ked dieťa chodí do škôlky, jaslí, či sa o dieťa stará iná plnoletá fyz.osoba

ak niektoru z týchto podmienok prestaneš splnať, tak sa musíš podla terajších zákonov odhlásiť.

A samozrejme, ak sa zmenia zákony (napr. definícia riadnej starostlivosti o dieťa v zákone o RP alebo niečo iné), tak to môže meniť podmienky.

racik
26. jún 2012

@gapa AHoj. Ty si mi vzdy super poradila, preto idem k tebe zas po radu. Kedze bude od 1.1.2013 urceny strop v podpore v nezamestanosti. Bude ale je to tak, ze napr. podporu by som poberala od augusta najvyssiu ako sa da - skoncila by v januari - zmeni sa v januari uz podla noveho zakona alebo bude az do konca ta vyssia. ... DAKUJEM za tvoj cas

gapa
26. jún 2012

@racik
neviem

taska24
27. jún 2012

Ahojte maminky!!! prosím o radu. chcem sa doplnkovo pripoistiť na max.podporu, ak bude treba. Aký je najvyšší VZ na deň /mesiac/? Aby som si prekontrolovala, čo mi tam napíše mzdárka. Budem čerpať 2 dni dovolenku. ĎAKUJEM.

maraka
27. jún 2012

@jankar27 tak ozvem sa ako som dopadla tak zatiaľ ďakujem.

taska24
27. jún 2012

@gapa
Ahojte maminky!!! prosím o radu. chcem sa doplnkovo pripoistiť na max.podporu, ak bude treba. Aký je najvyšší VZ na deň /mesiac/? Aby som si prekontrolovala, čo mi tam napíše mzdárka. Budem čerpať 2 dni dovolenku. ĎAKUJEM.

petrasnv
27. jún 2012

PROSÍM O RADU
Ja som nastúpila na MD v roku 2006 a vtedy som mala nárok aj na 1/2 roka materskú dovolenku a potom som dostávala rodičovský príspevok. Ešte v tom roku mi skončila pracovná zmluva počas md lebo som ju mala na dobu určitú. dcérka mala 3 roku v novembri 2009 ale ešte predtým v júli 2009 sa mi narodila druhá dcérka takže som ďalej poberala len rd lebo už na md som nemala nárok lebo som niečo nespĺňala. Druhá dcérka bude mať teraz o dva týždne 3 roky a ja zatiaľ nemám žiadnu prácu. Do škôlky pôjde v septembri.
a Preto by som vás chcela poprosiť o radu kde všade sa mi treba ísť nahlasiť a či budem mať vôbec niejaký nárok na niejaké dávky alebo podporu. Alebo či môžem ešte niečo preto urobiť aby som mala na niečo nárok.
vopred vám ďakujem za vaše rady. Ak ešte niečo potrebujete vedieť konkrétne datumy alebo niečo iné tak mi to kľudne napíšte a ja sa pozriem do svojich papierov.

xlucia
27. jún 2012

@petrasnv podla toho ci chces ist na urad prace ako nezamenstnana, alebo chces ostat doma ako osoba starajuca sa o dieta do veku 6 rokov.

petrasnv
27. jún 2012

@xlucia skôr asi ten úrad kedže mi už od septembra ide aj tá mladšia do škôlky.

xlucia
27. jún 2012

@petrasnv ak ides na urad prace zapisat sa ako nezamentnana, tak den poskonceni rodicovskej to treba nahlasit do zdravotnej poistovne a socialnej poistovni. obom oznamis ze ides na urad prace
ak bude ta druha moznost, tak mozes byt doma, dieta na meno ktoreho by si bola doma moze byt v skolke len na 4 hodiny a stat za teba plati vsetky poistenia.
osobne by som volila druhu moznost, lebo doobeda, kym by ti bola mala v skolke, mozes si aktivne a bez stresu hladat pracu, stat za teba plati odvody, a ked ti mala ochorie, mas ju cas vyliecit a ked najdes robotu, tak sa z tej starostlivosti proste odhlasis
a nebudes mat buzeraciu z uradu prace. ale ani prijem ako davky v nezamestnanosti.

petrasnv
27. jún 2012

Takže ak pôjdem na úrad tak nemám nárok na žiadne dávky a to isté aj keď by som zostala sa starať o dieťa tak by som nič nedostala?