Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
A nevieš mi poradiť koľko to je?
ale ja som už vlastne 5 rokov na rodičovskom. Aj tak budem dostavať davku v nezamestnanosti? lebo furt čítam že traba mať niečo platené niekoľko rokov a už som vážne z toho jeleň.
@petrasnv nie narok ti nevznikne... lucia ti dala mylnu info... narok na davky v hmotnej nudzi by sa posudzoval aj podla prijmu manzela..
Ďakujem za rady a info. Dúfam že si najdem čím skôr niejakú prácu aby som nebola odkázaná na manžela furt ho pýtať niejaké euro aby som kúpila nanuk 🙂 dievčatám alebo niečo iné v tých horúčavach.Nemám rada keď som na niekom závislá.
Ahojte baby,RD som ukoncila 26.6, 27-29.6.cerpam dovolenku a dnes som si bola pre vypoved ,kde mal byt datum ukoncenia 29.6 no napisali mi k 30.6 to je sobota vypoved mam dohodou § 60 s 2 mes. odstupnym. Dufam ze sa mi nebude kratit podpora kedze ukoncenie PP mam k 30-sobota? A este v dohode o skonceni PP mam mat napisane aj odstupne, lebo mam pisane len konci dohodou dna 30.6. dakujem krasne
a ste som zabudla 3 dni dovolenky mi preplatia
A teraz som volala uctovnicke ze mi tam nenapisala dovod ukoncenia tak mi povedala ze mi to dopise a mam sa zastavit v pondelok uz to bude spravne? teraz budem mat narok na odstupne? Sme sa zo zamestnavatelom dohodli ze mi to odstupne da ale do papierov mi napisala len ukoncenie dohodou §60 ku dnu 30.6
@zuzkaxx4 pri dohode netreba dovod, ved dohoda znamena, ze ste sa dohodli a hotovo, keby to bola vypoved zo strany zamestnavatela, tak tam dovod musi byt
nech ti do dohody urcite uvedu to odstupne, lebo bez toho, by ti ho aj nemuseli vyplatit
teraz je to tak, ze pri vypovedi plynie vypovedna doba, a na zaciatku jej plynutia sa treba dohodnut so zamestnavatelom na ukonceni PP dohodou, s tym ze miesto vypovednej doby ti vyplati odstupne
juuuuuuuuuj dobre takze uz som fakt ako blbec ale tym padom mam narok na podporu z maxima bez kratenia,ze? Pochopila som to?
Ak sa nahlasim v pondelok na UP do evidencie uch.o zamest. tak potom musim aj na SP znova podat prihlasku na dochodkove poistenie alebo to ma automaticky zaeviduju
@liz_lemon zuzkaxx4 juuuuuuuuuj dobre takze uz som fakt ako blbec ale tym padom mam narok na podporu z maxima bez kratenia,ze? Pochopila som to?
Ak sa nahlasim v pondelok na UP do evidencie uch.o zamest. tak potom musim aj na SP znova podat prihlasku na dochodkove poistenie alebo to ma automaticky zaeviduju
@zuzkaxx4 vyska podpory zavisi od VZ, aky ti vyjde, ale ak budes mat to odstupne, tak hadam budes mat maximalnu
no, dochodkove ak chces, si budes musiet platit sama, stat bude za teba platit len zdravotne, vsetky ostatne poistenia (nemocenske, dochodkove, v nezamestnanosti a pod.), co sa tyka socialnej su dobrovolne, a kto chce, musi si ich platit
no ved píšem, že ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov 🙂 a predpokladám, že zuzkaxx4 nemá staršie dieťa, keďže píše že je po ukončení RD, pokiaľ nemala predlžený
@petrasnv podla mna, mozes ist kludne na urad prace a mozno dostanes aj podporu, u mamiciek, ktore nemaju teraz VZ sa pocitaju 2 roky pred RD a to aj pri retazovych porodoch, otazne je/to nieviem/ ako je to, ak tam bola doba urcita. ale podla mna budes mat urite podporu hoci len minimalnu. na socialke sa mozes prihlasit, ze sa staras o dieta do 6 rokov aj ked si na urade prace, a dochodkove ti bezi sucastne. to mam overene, kedze som tam bola minuly tyzden, tiez som najprv nechapala, co mi ta pani hovori, ja som na jednom tlacive podavala odhlasku,/kedze som mala zamest.pomer, tak som sa musela odhlasit/ a aj prihlasku opatovne na dochodkove poistenie ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. takze ak si bola prihlasena doteraz, tak asi ani nemusis nic riesit, len si to over. akurat som sa zabudla spytat, ci ked maly pojde do skolky, ci sa mam znovu odhlasit, alebo az ked si najdem pracu, ale asi to bude ked pojde do skolky. zo zdravotkou si starosti nerob, tam sa dava len cestne prehlasenie, dokonca maju to tlacivo na internete, ale takisto asi plati ta starostlivost do 6 rokov, len, ked nie je v skolke, ale inac to mas asi jedno ak budes evidovana na urade prace, tak tu zdravotku nemusis platit tak, ci tak.
@petrasnv over si ten narok na davku mailom na stranke socialnej poistovne, vedia dost promtne odpovedat. urcite im tam napis presne datumy nastupov na MD a RD a takisto udaje o pracovnom pomere. ja by som urcite tvrdila, ze narok na podporu budes mat, ale moze tam byt nieco, preco nie.
@jankar27
@petrasnv
neviem, či som už neodpovedala
ale
vzhladom na to, že petrasnv skončil prac.pomer ešte v r.2006, tak odvedy len poberá materské alebo rodičovský príspevok a nečerpá rodič.dovolenku ani materskú dovolenku. MD a RD je ospravedlnené volno v práci, tj. podla zákonov nezamestnané mamičky nečerpú RD ani MD, aj ked medzi maminami sa tak hovorí, no na úradoch treba presnejšíe info. Vzhladom na to, že už jej netrvá pp viac ako 2roky (pri pp na dobu neurčitú je to prísnejšie), tak nárok na podporu mať nebude, lebo aj ked sa do potrebných dní berie aj obdobie čerpania RD, ona ju už nečerpala (netrval jej pp). Ale samozrejme, nech si to overí.
Podla terajíšcz zákonov (možno sa zmenia), ak ti pôjde dieťa do škôlky, tak pre dôch.poistneie to nevadí. Tam len ak sa zamestnáš na prac.pomer, treba odhlášku alebo ak dosiahne 6rokov. Ale definícia riadnej starostlivosti v zákone o rodičpríspvku (odkial sa tá definícia berie, aspon podla terajších zákonov) sa môže od 1.1.2013 zmeniť a možno už aj škôlka môže vadiť, ak by sa nedalo súbežne poberať RP a navštevovať škôlku.
@gapa ako hovoris, tiez si myslim, nech si to overi, kedze mala pp na dobu urcitu este pred prvou rodicovskou. ja som si myslela, ze ten zakon, kedy sa beru do uvahy tie dva roky pred RD na vypocet vymer.zakladu je prave pre ochranu tych mamiciek, ktore skoncia pp pocas RD resp. pocas poberania rodic.prispevku.
@jankar27
Ak nesplní podmieku aspon 730dní poistenia v nezam. v období 3roky (u nej, ked mala len pp na dobu určitú, tak v obd. 4roky) pred zaregistrovaním, tak nárok na podporu jej nevznikne. Ak splní túto podmienku, tak zjednodušene potom podla konkrétnych podmienok sa ráta podpora z obdobia dva roky pred zaregistovaním, dva roky pred nástupom na RD alebo z minima.
ahojte.vopred sa chcem podakovat mamickam,co mi poradia a pomozu.takze dcerka bude mat teraz 14.7 tri roky a tym padom mi zanikne rodicovsky prispevok.pracovala som v ba..odtial som odisla pracovat do firmy,kde som po dvoch mesiacoch otehotnela a isla na pn,kedze som mala rizikove tehotenstvo.pracovnu zmluvu som malana pol roka.platili mi matersku docolenku.potom prisiel rodicovsky.no a teraz bude mat dcerka 3 roky.su prazdniny,skolka zacina v septembri...a moj problem znie: nemam pracu do ktorej by som sa vratila.☹ co mam robit?ciem,ze treba ist na urad prace...mam na nieco narok,alebo?pracu si hladam ale zatial nic,kedze pracovat mozem zacat az od septembra,ked pojde dcerka do skolky...budem dovtedy bez penazi?nie som vydata a priatel ma nechal,ale plati na dceru...mam na nieco narok?dakujem za rady...ja som uplne mimo zo vsetkeho uz☹
@bulva6 ak mas splnenu podmienku poistenia v nezamestnanosti aspon 730 dni, respektive ak si pracovala pred materskou a rodicovskou a zamestnavatel ti platil odvody tak teoreticky by si mohla mat narok na podporu a na vypocet vymeriavacieho zakladu by sa ti mali ratat 2 roky pred nastupom na rodicovsku. ale odporucam si to overit v socialnej poistovni. ak pojdes na urad prace tam ta zaregistruju, daju ti papiere pre zamestnavatela na potvrdenie a s nimi potom do socialnej poistovne.

@petrasnv nie . ak budes vedena ako nezamestnana, budes mat davky v nezamestnanosti