Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
gapa,,,mozem sa ta spytat,,,,,som na RP, este do 2,2.2013,,,vteda budu mat dvojicky 3 roky,,,,a neviem ako dalej,,,bola som pred nastupom na materku 5dni zamestnana za vysoky plat,,,to kvoly materkej u jedneho znameho, este stale mi ten prac, pomer trva,,,,ako to bude po ukonceni rodicaku, mozem,,,teda mam narok na poberanie davky v nezamestnanosti, ci nie,a ako sa to vypocita,,s akej sumy,,,,teda posledny moj prijem,,,ci z RP,,,,,,a moze mi dat zamestnavatel vypoved uz teraz,,,ci az po ukonceni rodicovskej dovolenky,,,
ako to je,,citam vase prispevky ,no akosi aj tak som nepochopili,,,vies mi to nejak strucne objasnit,,,velka vdaka, ,,,,ty uz si mi velmi dobre poradila ked som dvojicky len cakala,,,a veru pomohlo,,,,vdaka este raz
@zbinka urobila si to spravne pred nastupom na matersku, ak je to tvoj znamy u ktoreho si zamestnana, tak to urob presne tak isto. Zamestnas sa na par dni, aby si mala vysoky vymeriavaci zaklad. Vyhodou je, za sa vymeriavaci zaklad na narok na podporu bude pocitat hoci len z 1-2 dni za posledne 3 roky. Do obdobia troch rokov sa zapocitava aj obdobie prerusenia z dovodu cerpania RD. Vacsinou to baby robia tak, ze cerpaju 1-2 dni dovolenky a zvysok si nechaju preplatit, alebo im zamestnavatel da odstupne, pripadne sa na par dni pripoistia v soc. poistovni aby mali max.podporu. Ak si bola zamestnana pred materskou tak budes mat podporu urcite /pocitaju sa 2 roky pred RD/, ale ak to urobis takymto sposobom /urobit si vysoky vymer.zaklad na 1-2 dni/ po rodicovskej tak mozes mat maximalnu podporu co je asi cca 1100-1200 eur mesacne. Vypoved ti dat zamestnavatel nemoze, jedine zeby ste sa dohodli spolocne na ukonceni prac. pomeru. A este jedna vec, toto plati teraz, tento rok, co bude buduci tazko povedat. Pan premier avizoval, ze chce znizit maximalnu podporu na vysku priemernej mzdy cca 780 eur.
@jankar27 jejjjjjjjjjjj,,,dakujem pekne,,,,takze ak som este zamestnana,,,tak super,,,a ked mi ten prac. pomer skonci,,,k 2.2 . 2013, tak len ho poprosim nech mi da akoze,,,dolovenku,,a akoze mi to preplati,,,ci ako,,,lebo ja narok asi za tych 5 dni odpracovanych,,ani nemam ci ano?? nevyznam sa v zakonoch,potom ma prepusti a pojdem na UP,,,,a vypocitaju mi to z tej dovolenky,,,ci s toho platu,,,a ano, dva roky pred otehotnenim som pracovala,,,par dni mi chabalo, tak som si platila doplnkove,,,,270dni som mala,,,,,,,,,alebo ak mi da vypoved skor??? lebo mi minule vravel, ze aby sme to uz ukoncili,,,,mam za nim zajst a ukoncit prac. pomer,,,,aj teraz by som mala narok na podporu,,,ci nie,,,stale neviem,,,cim viac citam, tym menej viem,,,poprosim ta este o odpoved,,,ak mozes,,,
@zbinka no narok akoze na dovolenku mas, lebo pocas materskej ti bezi narok na dovolenku. ale asi bude lepsie, ked sa s nim dohodnes. zakladnou podmienkou naroku na podporu je mat 730 dni poistenia v nezamestnanosti za posledne tri roky pri pracovnom pomere na dobu neurcitu a 4 roky pri dobe urcitej. ak si to splnala pred rodicovskou tak narok na podporu mas, aj keby si ukoncila pracovny pomer teraz. ako som uz predtym spominala, vyhodou tej RD je to, ze za tie tri roky sa neda urcit vymer.zaklad, tak sa pocitaju len dni co sa odrobi po tych 3 rokoch. Spominala si, ze si si nieco doplacala, ze ti nieco chybalo, tak som si teda nie celkom ista, ci mas narok na podporu, ci tam nemoze nieco nepredvidane vyskocit. Samozrejme, zeby si aj teraz mohla ist na podporu, ak by si rodicovsky prispevok prehodila na manzela, akurat je rozdiel v tom co som pisala uz vyssie, aka vysoka by bola podpora. odporucam ti skontaktovat sa so socialnou poistovnou bud osobne alebo mailom, aby ti povedali, ci mas teraz narok na podporu v nezamestnanosti /ci splnas dni poistenia/, ak by si nemala, tak si zisti, kolko dni mas, kolko by ti pripadne chybalo a podla toho sa zariad. ak by si narok splnala, tak odporucam postup s tym zamestnavatelom po skonceni RD, hoci by si sa s nim dohodla, ze dovody si zaplatis sama.
@jankar27 no tak,,myslim ze narok na tu podporu veru mam,aj teraz,,,teda ak dobre citam,,,,ked som mala narok na matersku,,,,tych 270dni nemocenskeho poistenia pred nastupom na matersku som splnila,,,,a teraz uz som 2,5roka doma teda na RP,,teraz, zamestnana som u tohto mojho znameho od 11.1. 2010 na dobu neurcitu a mzdove podmienky, ze 1000eur mesacne, plus premie podla rozhodnutia zamestnavatela,,,,tak to mam v zmluve,,,,a pred tym nastupom na matesku mi tam vlastne chybalo do tych 270 dni nemocenskeho poistenia, tusim 11dni,,,no platila som si DPN asi 3 mesiace,,,cize splnila som tu dobu,,,teda aj prekrocila,,,
tak neviem co je vyhodnejsie,,,ist teraz na tu podporu,,,a manzela supneme na RD, ci radsej pockam do konca a pojdem az vo februari,,,uvidime co povie moj zamestnavatel
a ako mu to mam navrhnut, kolko dni tej dovolenky mi ma preplatit a aka suma by t mala byt,,,a na aku sumu sa este pripoistit v DPNn,,,,tomu este nerozumiem,,,a samozrejme,,odvody si zaplatim sama,,,a rada,,ak to fakt bude takato suma,,,,ak mozes este mi trosku porad,,co a ako,,,s velmi zlata, ze sa takto tu o nas staras,,,inak,,u nas na socialke je to hruza,,,nikto nic nevie,,a ani ti nepovie,,mne ste to tu pred tou materskou poradili vy baby,,a teda este aj pan mihal,,,vtedy este nie minister,,a super to vyslo,,,tak snad aj teraz to tak bude,,,,vdaka este raz,,,
@zbinka no ono je to trosku komplikovaniejsie v tvojom pripade, kedze ako si pisala tak tu matersku si splnila len tak tak. Kedze nie som uradnik, neviem ako sa to presne posudzuje. v tom ti mozno pomoze aj gapa.
Definicia naroku je:
Základná podmienka nároku na dávku v nezamestnanosti – poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený dobou účasti na poistení v nezamestnanosti.
ty si zo zamestnania pred materskou nemala ani tych 270 dni poistenia v nezamestnanosti, /neviem, ci si mala este aj ine zamestnanie ale asi nie/
potom je tu este jedna definicia obdopia poistenia a prerusenia z dovodu cerpania RD a pravdupovediac nie som si ista, ci sa RD pocita aj do platenia poistenia v nezamest. alebo nie.
vid toto:
e. prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu (obdobie čerpania rodičovskej dovolenky sa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti započíta do obdobia poistenia v nezamestnanosti v prípade, ak bude poistenec zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie po 31. januári 2010); do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie od 1. februára 2006 do 31. januára 2010, počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol po 31. januári 2010.
Preto v tvojom pripade odporucam ist na tu socialnu poistovnu. Podla toho co pisu tak by si mohla mat narok na podporu, ale musis mat v poriadku skoncenu RD, cize skoncenu naslednym natupom do zamestnania.
No s tym dobrovolnym pripoistenim v nezamestnanosti uz to nie je take jednoduche, kedze teraz od 1.2.2012 sa musi platit komplet cely balik poistenia a to je mesacne uz dost vysoka suma, takze baby to robia len na par dni, aby si zvysili vymer.zaklad ak nemaju napriklad dovolenku alebo odstupne.
Pripominam ti, ze v tvojom pripade ak budes mat narok na podporu, tak urcite, az po RD ak chces maximum, podla zakonov, ktore platia teraz. Vymeriavaci zaklad za obdobie poslednych 3 rokov bude len napr. z tej dovolenky vo februari 2013 a to moze byt hoci aj len 2 dni a suma maximalna mozna na den v hrubom napr. 77 eur.
Ak by si isla na podporu skor a nemala teraz ziadny prijem tak sa ti pocitaju len dva roky pred RD a dokonca by sa ti asi ani neratala RD do obdobia poistenia, takze v tvojom pripade /kedze si nemala tych 730 dni poistenia/ asi ani zaida
na podpora
Ak by si ukoncila pracovny pomer teraz a mala aj nejaky prijem, tak ti rataju VZ za posledne 3 roky, takze hoci by si teraz mala vysoky VZ za par dni, znizilo by ti celkovy VZ obdobie pred materskou. /Samozrejme ak mas narok na davku/
Dufam, ze sa mi to podarilo napisat dost zrozumitelne.j takze vela zdaru.
Dievčatá , prosím, čo ste si tieto dni platili DNP /pre maximálnu podporu v nezamestnanosti/, aký vymeriavaci základ - maximum ste uviedli do tlačiva? 3076e, že? a kedy ste sumu za poistenie zaplatili? Hneď, či vám prišiel šek?
ďakujem
@mima595 ahoj, ďakujem veľmi pekne, a ešte sa môžem spýtať? mám schválenú predl.rd zo zd do 4/2012. teraz od 1.8. som prehodila poberanie rp na pracujúceho manžela. Ja pôjdem na up a budem poberať podporu /2.8.ukončujem pp/? Môžem byť vedená na SP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov aj keď poberateľom rp je manžel? a môže ísť malá do škôlky? ĎAKUJEM
kočeny, akú maximálnu hrubú mzdu mi môžu dať na dohodu, ak som evidovaná na úrade práce a mám aj podporu, aby som neprišla o podporu a nebodaj ma aj nevyradili. niekde som čítala, že 143é v hrubom. či?
a ak budem poberať podporu 3 mesiace, zároveň pracovať na dohodu, môžem potom ak nastúpim na TPP požiadať o preplatenie zvyšku podpory? viem, že sa prepláca 50% z podpory.
ahojte, chcem sa spytat, pisete tu o tych vymeriavacich zakladoch atd, to treba doniest na UP ci SP este aj kolko penazi som dostavala, aky vymeriavaci zaklad som mala? to nemaju tam v pocitacoch? 😕 😎 😀 Mne pocas RD chodili domov papiere ze zaradenie to vyssej platobnej triedy a take tie veci s vymeriavacim zakladom - to tie papiere treba zaniest? neviem ci sm ich nevyplestila, nechapala som na co mi to chodi domov, ked mi vyplata nechodi. mne PP skoncil 30.9.2011 /mala som na dobu urcitu/ , maly bude mat 3 roky v auguste a bolo mi povedane ze ak sa zaevidujem na UP do toho 30.9.. tak splnim tu podmienku 2 roky za posledne 3 roky, teda narok na podporu by mal mi vzniknut. tak dufam ze to tak fakt bude a neni kdesi este daka trhlina a tiez ze nevadi napr ze pred nastupom na MD som bola kazdu chvilu PN 😕 😀
a este ma napadlo, mam este jednu pracu na dohodu, co robim z domu, to pred zaevidovanim na UP mam asi ukoncit ze? nezarobim tam vela, je to cca 60€ mesacne ...
@pink_lady - ohladne VZ..pri ukonceni PP si mala dostat zapoctovy list, kde boli uvedene VZ z prace za urcite obdobie....
pri ziadosti o o podporu v podstate tie udaje len prepises do tej ziadosti...
co sa tyka dohody, ukoncovat ju nemusis, pocas poberania podpory možes pracovat na dohodu, len ju musis nahlasit hned pri evidencii, a v pripade, ak pracujes na dohodu, musis sa na UP hlasit kazde 2 tyzdne
ahojte, viete mi povedat kolko dni dovolenky vznikne pocas cerpania MD a RD za tie 3 roky? RD sa konci presne datumom narodenia detata? ja rozmyslam ako to cele spravit aby som mala narok na max.podporu ked ukoncim PP a ci si treba nieco doplacat. uz som poucena ze musim si potom este vycerpat nejaku dovolenku a nesmie mi to skoncit naraz aby som dostala podporu. pred MD som pracovala 1,5r tak som zvedava co a ako.
@pink_lady zalezi od pracovnicky, ja mam dohodu a staci doniest len potvrdenie z personalnej agentury, ze som nepresiahla tych 143 eur za mesiac a to sa zhoduje aj s datumom mesacnej evidencie, kedy sa treba hlasit. Sice je pravda, ze ma precovnicka nechcela zaevidovat a musela som cakat 3 tyzdne, na potvrdenie o mzde z dohody. Pani ma zaevidovala spatne.
a baby, este raz sa chcem vsetkym takisto podakovat za rady a prispevky a hlavne gape, prisiel mi konecne papier zo socialky a je tam max. takze vdakaaaaaaaa. 😉 a prajem, nech to vyjde vsetkym mamickam tak ako mne.
júj, ja som na nervy. 21.6. som ukončila PP, doteraz sa naťahujem o preplatenie dvoch dní čerpanej a 17 dní nevyčerpanej dovolenky. tá ťapa mi odpísala, že výplatný termín má firma až 31.7. hlavne, že v zmluve mám 11-ty deň v mesiaci a to nehovorím, že už mi vypísala tlačivo na dávku v nezamestnanosti - a samozrejme, že zle, lebo ak som ešte čerpala dovolenku, sociálna poisťovňa potrebuje práve len ten príjem v roku 2012. mzda neni, ale tlačivo vypísala. robí mi prieky, myslí si, že neviem na čo mám nárok. ak mi do 2.8. nič nenabehne, nabieham ja na inšpektorát práce.
takže som už druhý mesiac nezamestnaná a nejaká dávka v nedohladne.
Ahojte prosím kto vie nech poradí:je lepšie ked dám výpoveď ja alebo šéfka mne po rodičovskej dovo.
Dievčata, poprosila by som vas o radu, aj ked tu to mozno je spominane, potrebovala by som konkretne na mna odpoved, tak ak by ste boli take zlate...takze 14.augusta 2012 mi konci RD. Mala by som ist na urad prace a teraz ma zaujima, ci budem mat narok na dávku v nezamestnanosti. PP mi skoncil pocas RD /doba urcita/ presne 25.8.2010 a pracovala som tam presne 2 roky. Ak by som aj mala narok na davku, da sa mi nejako zvysit pripoistenim v SP na maximum? Snad som to opisala pochopitelne, za odpoved vopred dakujem.
@gapa
ahojte dievčatá chcela by som vás poprosiť o radu síce nie pre mna ale pre sestru
je na predlženej RD zo zdravotného dôvodu a má zároven aj vstup v práci kde pracovala od roku 2004
v roku 2006 sla na matersku a RD potom mala ešte jedno dieťa v roku 2008 v práci jej v roku 2010 preplatili zostávajucu dovolenku teraz je na tej predlzenej zo zdr. dôvodov no chcela by tuto rodičovsku dovolenku preložiť na manžela, ktorý teraz nemá prácu a chcela by si vyčerpať dávku v nezamestnanosti no neviem či by mala na nu nárok
1. či by si ona mohla vziať z terajšej práce výstup a zamestnať sa napríklad na 3 dni - alebo kolko u iného zamestnávateľa ktorý by ju oplatil z maximalneho VZ
mala by potom nárok na dávku v nez.?
dakujem velmi pekne
@jankar27 tak konecne som sa dnes dostala na rad na Socialke,,,a pytala sa ci ma ci nemam narok na tu podporu,,,tak ano zo zakona ano,,,dva roky teda tych 730dni poistenia,,, mi ubehli k 12.1.2012,,,cize v pohode,,,na polroka dostanem podporu,,,a ked som ju dobre pochopila,,,,ze od noveho roku 2012 je zakon, ze aj RD sa zaratava do dni poistenia v nez, co predtym nebolo,,,dobre som pochopila???,,ak nie opravte ma,aby vedeli aj ostatne baby co tu na fore pisu
uz len sa dohodnem so zamestnavatelom kedy akoze nastupim a kolko mi vyplati tu dovolenku,,,,,len neviem,,,je to dane zo zakona,vyska aj dlzka tej dovolenky,ak som u neho bola zamestnana len 4 dni pred MD, na sumu 1000eur???,,,ci je to len na nasej dohode???
A ako priklad,,,nastupim 1.8 do prace,,,a k 3.8 mi da vypoved a preplati zvysnu dovolenku,,,dajme tomu ze 250eur,staci ta suma,,,,???,,,ta suma teda VZ sa vypocita 250:3,=83,33,,,tak je to ta max podpora,,,ci sa treba pripoistit na tie dni,,,aby som niekde neurobila chybu,,,
a este jedna otazocka,,,neviem nikde najst na nete, moze byt poberatelom RP moj manzel, ktora je ale momentalne v zahranici,,nikde v zakonoch som to nenasla,,,
velka vdaka za odpoved,,,
@zbinka tiez som na teba myslela, ze si si uz bola na tej socialke. myslela som si, ze ti aj tak poradia, ale pozor, je oni ti sice rataju tych 730 dni poistenia aj ako RD, ale musis ukoncit RD nastupom do prace a mat nejaky prijem. VZ ti budu ratat z poslednych troch rokov, preto ak by si chcela ist na tu podporu uz teraz musis pocitat aj s vymeriavacimi zakladmi, co boli za posledne tri roky. Takze urcite ti budu ratat aj ten prijem spred materskej a spriemerovali by ti ho s tymto, co budes mat teraz. Ak napises presne datumy svojich pracovnych pomerov za posledne 3 roky a kedy ti konci RD, tak ti napisem, ako by to mohlo vyzerat finalne. Manzel moze poberat RD aj popri praci, neviem, ako je to, ked je v zahranici a co tam robi.
Prepáčte, že zasahujem do témy, môžem sa vas opytať ako založiť diskusiu? Ďakujem
ahojte dievčatá chcela by som vás poprosiť o radu síce nie pre mna ale pre sestru
je na predlženej RD zo zdravotného dôvodu a má zároven aj vstup v práci kde pracovala od roku 2004
v roku 2006 sla na matersku a RD potom mala ešte jedno dieťa v roku 2008 v práci jej v roku 2010 preplatili zostávajucu dovolenku teraz je na tej predlzenej zo zdr. dôvodov no chcela by tuto rodičovsku dovolenku preložiť na manžela, ktorý teraz nemá prácu a chcela by si vyčerpať dávku v nezamestnanosti no neviem či by mala na nu nárok
1. či by si ona mohla vziať z terajšej práce výstup a zamestnať sa napríklad na 3 dni - alebo kolko u iného zamestnávateľa ktorý by ju oplatil z maximalneho VZ
mala by potom nárok na dávku v nez.?
dakujem velmi pekne
@lolah narok na podporu by si mala mat ak splnas 730 dni poistenia, teda 2 roky aj ked si mala pracovny pomer na dobu urcitu. v tvojom pripade sa s navysenim podpory uz asi robit nic neda. Vyrataju ti prijem zo zamestnania, ktore si mala 2 roky pred nastupom na RD. /to je ochrana mamiciek, ktore pridu o pracu pocas poberania rodicovskeho prispevku/ Odporucam ist na socialku, overit si udaje a aj narok.
Neviem, ci by ti zamestnanie sa na tyzden pomohlo alebo poskodilo, kedze je rozdiel ked je niekto na rodicovskej dovolenke zo zamestnania alebo len pobera rodicovsky prispevok. Ak by si sa zamestnala, mohlo by sa paradoxne stat, ze ti zacne bezat nove poistenie v nezamestnanosti hoci na tyzden, a ak by to bola doba neurcita splnenie znovu podmienky poistenia 730 dni/2 roky/ pocas 3 rokov by si uz asi nemala, kedze predtym ti pracovny pomer, cize aj poistenie skoncilo toho 25.8.2010. (a asi ani ziadna davka) a ak by to bola doba urcita a pocitaju sa posledne 4 roky, tak to by si narok asi mala, ale podporu by to asi nijako zvlast nenavysilo, hoci by si sa pripoistila.
Samozrejme nie som pracovnicka socialnej poistovne, takze tieto informacie nemusia byt stopercentne.

@gapa mam vypísať taky papier ,žiadost o davku v nezamestnanosti.ked pojdem nabuduce na upsvar tak to mám doniesť.uvidíme čo bude.ale ja by som tak rada išla pracovať ale kde ked mám 2deti aked budu marodovať nemam ich pri komu nechať ,mladšia nastupuje do školky ale zatial len na 4h kym si niečo nenajdem aj ked spomeniem ,že mám 2deti asom po materskej tak ma nikto nechce. :(