icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

jankar27
30. júl 2012

@mimco1 uvazujete so sestrou spravne, samozrejme, ze ma narok na podporu, zalezi uz len na nej, ze aku vysoku. Ak to dobre chapem je vedena ako zamestnanec u toho isteho zamestnavatela od roku 2004. Staci jej len aby nastupila na par dni a potom ukoncila pracovny pomer, ratat jej budu VZ za posledne tri roky, cize uz aj tu preplatenu dovolenku /alebo vycerpanu) z roku 2010. Treba si len sadnut a vypocitat, kolko toho bolo v tom roku 2010 a za ake dni a potom kolko by toho bolo teraz, teda celkovy prijem a za kolko dni. z toho priemer na den by mal byt aspon tych 76 eur na den, to je max, z ktoreho sa rata podpora. Pri vypocne sa beru do uvahy kalendarne dni. Ak by toho bolo menej da sa na par dni pripoistit aby to bol max.

mimco1
30. júl 2012

@jankar27
janka dakujem takže sa pozerala na tu sumu 120 eur ale bolo to v 12/2008 po skončení MD pri druhom dieťati tak to sa asi počítať nebude však?
a teraz v tej firme už asi dovolenku nebude mať ale je to velka firma tak jej to asi nebudu chcieť spraviť tak sa chcela zamestnáť u inej firmy, len sa bojí či ju nebudu kontrolovať ze tam bola len týžden.

dakujem velmi pekne

2. A ešte ak môžem spýtam sa ťa na moje udaje
mne končí dnes RD syn má dnes 3 roky , zajtra budem čerpať v práci dovolenku a daju mi vystup od zajtra.
výstup dostanem podla § 63 z dôvodu nadbytočnosti - zajtra alebo v stredu si pôjdem pre papiere - budem to mať dobre na DvN?

jankar27
30. júl 2012

kedze dostavas vypoved podla 63, tak asi dostanes odstupne, takze by si to mala mat v pohode, vymeriavaci zaklad za tie dva dni by si mala mat teda vysoky. v pripade tvojej sestry by som to predsa len skusila, normalne nastupit ak nema dovolenku a zaplatit si na par dni do maxima dobrovolne poistenie. ak by to nevyslo, tak predsa len by som to skusila sa zamestnat aj v inej firme. Ved kto bude skumat, ci ju prepustili v skusobnej dobe alebo nie.

mimco1
30. júl 2012

@jankar27
janka ale ked som chcela pre seba ten VZ tak mi povedali, že dobrovolne som si to mala platit 1/2 roka myslím že to oblo 27 týždnov

a mne vlastne vychádza 1 den zamestnania lebo syn má 3 roky dnes takže budem zamestnaná len 1 den aspon ja si to myslím nie?
dakujem ti velmi pekne

jankar27
30. júl 2012

@mimco1 ano spravne moja chyba jeden den. Vymeriavaci zaklad ma kazdy, ktory bol zamestnany alebo dobrovolne poisteny. Ty by si mala mat len ten jeden den (teda zajtra 31.7.12) ak si pocas poslednych troch rokov nikde inde nepracovala, alebo nemala aj ine poistenie v nezamestnanosti. Cize, ti budu podporu ratat len z toho jedneho dna.

zbinka
31. júl 2012

@jankar27 ..tak zase nerozumiem,,,pani na socialke mi povedala, ze ked nastupim do prace ,,,tak potrebuejm od tohto zamestnavatela len vymeriavaci zaklad za tie dni,,,,a ine nic,,,a ked potrebujes vediet kde som bola zamestnana,,,tri roky do zadu,,,no ak to pocitam od 2009,1.1-30.3 praca v rakusku,,,,potom ,,cele tehu na marodke,,,teda od aprila 2009 marodka,,,do 11.1 2010
od 11:1-15.1 zamestnana u terajsieho zamestnavatela,,,na 1000eur a potom materska,,,do 30.9. 2010 a od 1:10 zas RP az doposial a asi pojdem na ten UP teda od 1.9 ,,,,este sa dohodnem so zamestnavatelom,,,,staci ti to takto???

jankar27
31. júl 2012

@zbinka takze oprava, kedze som si myslela, ze ak ma niekto poistenie v nezamestnanosti 3 roky tak sa vymeriavaci zaklad pocita z troch rokov, hoci staci na narok len 730 dni /teda 2 roky. v tvojom pripade, ak by si prehodila RP na manzela ku koncu augusta, teda by si toho 1.9.2012 nastupila do zamestnania tak by ti ratali len tie dni, ktore boli napr. do toho 4.9.2012 teda 5 dni. takze sledovana doba poistenia v tvojom pripade bude od to napr. 5.9.2009 do toho 4.9.2012. takze PN bola v sledovanom obdobi od.5.9.2009 do 10.1.2010 /to sa nezaratava/, a budes mat zamestnanie ktore trvalo od 11.1.2010 do 4.9.2012 to je 967 dni, takze podmienku naroku si splnila. A na vypocet sa bude zistovat VZ len z poslednych 2 rokov (povodne som si myslela, ze ak ma niekto dlhsie zamestnanie, tak sa bude VZ ratat s celeho obdobia, ale toto bol omyl) teda od 5.9.2010 do 4.9.2012 cize VZ budes mat len za 4 dni, teda mzda v hrubom delene 4 /beru sa do uvahy 4 kalendarne dni). toto je priklad ako by si to mohla urobit, ale pozor na tie datumy prehodenia rodicovskeho prispevku, ktory prinalezi za kalendarny mesiac, takze prehadzovanie urobit ku koncu mesiaca a este jeden detail toho 1.9. je sviatok. ak ti bude stacit prijem tak max VZ na davku na den je 75,8466 z toho dostavas na den 50 %.

zbinka
31. júl 2012

@jankar27 jejjjjjjjjj tak to je potom super,pripoistit sa teda ani nebude treba,,,,,,tak to urobim ako si napisala,,,len musim dohodnut zo znamym kedy nastupim do prace a kedy mi da vypoved aj tu preplatenu dovolenku, nech je vsetko ako ma byt,,
,a prehlasit RP na manzela treba az v den vypovede,?? ci az ked ma zaregistruju na UP??alebo da sa to aj spetne???len si este musim ist zistit, ci moze poberat RP ak je zamestnany v Holanksu momentalne,,,,vdaka za odpovede,,,ak budem mat nieco nove, urcite napisem,,,este raz velka vdaka za info,,,,inak som v tom mala riadny chaos , aj ked citam to tu dookola vsetky prispevky,,,

zbinka
31. júl 2012

@jankar27 ,,,este nieco o tom RP som nasla,,ak by niekto chcel citat,,,,
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

jankar27
31. júl 2012

@zbinka no to prehodenie by som urobila, co najskor, respektive, aby uz septembrovu poberal manzel, to si zisti na upsvare na social. davkach., no ty mozes poberat RP aj ked si zamestnana, ale tety na urade prace pripadne socialke by s tym mali dost problem ak sa zaevidujes, a asi by ti poposuvali terminy, pripadne ta nezaevidovali a podobne. hlavne nech ti to zamestnavatel pripadne urobi ako preplatenie dovolenky na tie 3- 4 dni by to mohlo byt tak napriklad 320 eur a viac.
no priznam sa, ze mam aj ja niekedy v tom chaos a tuto temu citam uz mozno pol roka a viac a aj tak vsetko neviem. 😀

lolah
31. júl 2012

@jankar27 dakujem krasne za odpoved, no snad aspon nejaku podporu budem mat, mala by som to splnat, tie dva roky mam iste.

rakywanda
1. aug 2012

tak dnes mi konečne prišla posledná mzda s preplatenou dovolenkou, dajme tomu 500e v hrubom celkovo, ale sociálne poistenie bolo rátané len z 20e, čo boli zaplatené dva dni čerpanej dovolenky, zbytok tvorili dni preplatenej dovolenky.
čo bude brať sociálka ako vymeriavací základ pre dávku v nezamestnanosti - celkovú hrubú mzdu????

vivika2
1. aug 2012

potrebujem radu pre kamosku baby teraz jej bude koncit rodickovska ma na rok na nejaku podporu alebo nebude dostavat nic ked nebola predtym zamestnana..proste bude dostavat tych 22 aj nieco rodinne a pas???dakujem za odpovede

luna303
1. aug 2012

@rakywanda DvN sa počíta z VZ ktorý potvrdí zamestnávateľ a z ktorého boli odvádzané odvody do SP. Teda na tlačivo by mal potvrdiť hrubú mzdu z ktorej bolo odvádzané poistné. 😉

luna303
1. aug 2012

@vivika2 nárok na dávku v nezamestnanosti má mamička po skončení RD ak má zachovalý pracovný pomer t.z že počas rodičovskej bola stále v pracovnom pomere. Ak jej zamestnávateľ za posledné dva roky nepotvrdí žiadnu mzdu, tak jej dávku vypočítajú z pravdepodobného vymeriavacieho základu. 🙂

vivika2
1. aug 2012

@luna303 ona ale vobec nerobila este po skole ostala tehotna...takze ziadny prac pomer nemala....a z toho vymšeriavacieho nevies kolko to asi je???

maznacik007
1. aug 2012

@vivika2 bude dostavat len pridavok na dieta 22 eur nic ine

vivika2
1. aug 2012

@maznacik007 aha tak dakujem pekne za odpoved

luna303
1. aug 2012

@vivika2 joj keď nemala pracovný pomer, tak na DvN nemá nárok ☹ ten pravdepodobný vymeriavací základ sa myslím teraz menil od júla, malo by to byť životné minimum. No keď jej skončí RD nech sa hneď prihlási na úrad práce a popýta sa či má nárok aspoň na nejaké sociálne dávky ako nezamestnaná.

vivika2
1. aug 2012

@luna303 no to bude asi najrozumnejsie ale dakujem za odpovede

jankar27
1. aug 2012

@luna303 este opravim, ak skonci pracovny pomer bez vymeriavacieho zakladu teda skonci RD a nebude mat ziadny prijem, tak jej budu pocitat na vypocet podpory 2 roky pred nastupom na rodicovsku dovolenku.

jankar27
1. aug 2012

@lolah ale over si tuto informaciu, budem rada ak ti to vyjde

jankar27
1. aug 2012

@rakywanda no neviem, co to tam mas akoze zaplatene, mozno su tych 20 eur dane. ak si mala v hrubom prijem tych 500 eur, je jedno ci je to z cerpanej alebo preplatenej dovolenky, odvody ti plati zamestnavatel z hrubej mzdy a aj ti to potvrdzuju (VZ) na tlacive pre socialnu poistovnu.

rakywanda
1. aug 2012

@jankar27 práveže nie. zdravotné mám rátané z hrubej mzdy 500e, ale všetko sociálne poistenie /nemocenské, dôchodkové/ mám rátané iba z preplatenia tých dvoch dní čerpanej dovolenky z tých 20e.
skúsim zajtra zavolať na sociálku, že aký VZ mi dali do výkazu. som z toho jeleň

luna303
1. aug 2012

@jankar27 no oni v každom prípade sledujú za posledné tri roky dva roky poistenie v nezamestnanosti. Ak tam nebol v tom období príjem ale prerušenie z dôvodu čerpania RD, tak počítajú z pravdepodobného VZ.

jankar27
2. aug 2012

@luna303 ak niekto splna podmienku poistenia a nema VZ tak sa vychadza z pravdepodobneho VZ (cize asi minimum), ale v pripade RD sa vyska pocita spred obdobia (2roky) nastupu na rodicovsku dovolenku z realneho prijmu, ktory existoval.

tkacena
3. aug 2012

Baby poradte, dnes si idem pre vypoved /ja som dala vypoved podla § 67 / po RD. Kolegyna mi povedala ze mi dovolenku, ktora mi vznikla pocas materskej preplatia / nemam si aspon cast vycerpat aby mi vysla vyssia podpora/ ? Budem mat narok na podporu a v akej vyske ? Ja som si platila aj dobrovolne poistenie v nezamestnanosi.

rakywanda
3. aug 2012

@tkacena baby tu radili čerpať aspoň jeden - dva dni dovolenky, zvýši to vymeriavací základ a tým aj výšku podpory,
ja s tým teraz bojujem, lebo zamestnávateľka mi síce preplatila dovolenku, ale neodviedla mi z toho odvody do sociálnej poisťovne, dnes tam idem osobne, naťahujem sa už tretí mesiac, skôr budem opäť zamestnaná ako mi príde prvá dávka 😀 😀 😀

tkacena
3. aug 2012

Dakujem za radu, dufam ze to vybavim rychlo a hladko lebo ja som mala takeho "super" zamestavatela, keby mohol tak by mi ani tu dovolenku nepreplatil. Nechcem nieco zanedbat lebo kazde euro je dobre 🙂

luna303
3. aug 2012

@jankar27 to je pravda 🙂 len z praxe viem, že väčšina mamičiek buď nemala príjem vyšší ako minimálna mzda v tej dobe pred nástupom na RD. Inak väčšine mamičiek po skončení RD zamestnávateľ vyplatí nejakú čiastku, buď preplatí dovolenku alebo niečo také z čoho sú odvody a potom z toho jedného VZ sa dá vypočítať podpora.