Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
baby potrebujem aj ja poradit, kazda co tu citam tak to mate trocha ine, tak konkretne ja :
chcem sa opytat, ak som zamestnana od 15.8.2007, nastup na matersku bol 21,07,2009 plati do 14,09,2012 a dam teraz v praci vypoved pojdem sa nahlasit na urad prace budem mat narok na podporu???? ak by niekto poradil budem rada, lebo tento tyzden mam ist za šefom a neviem co povedat, ci mam ist na dovolenku? mam este 8 dni dovolenky
Dobry den, vie mi niekto poradit, ako mam postupovat ja, kedze som pocas materskej dovolenky dostala vypoved vzhladom na to, ze mi skoncila zmluva na dobu urcitu, a to 10 dni pred porodom. Neviem, ci je to dolezite, ale predtym, ako som nastupila na MD som si poberala dovolenku, zvysok mi preplatili. Bolo to v roku 2006. Matersku som dostavala.Pocas poberania rodicovskej davky som porodila 2. dieta, ale narok na matersku mi nevznikol, zevraj preto, ze som nemala urcity pocet dni pred pôrodom odpracovanych aj napriek tmu, ze druhe dieta sa mi narodilo, ked to prve malo len 1rok aj 9 mesiacov. To iste pri tretom dietati, ktore sa mi narodilo 1 a 1/2 roka po druhom dietati. Onedlho mi RD skonci a ja by som bola vdacna, keby mi niekto poradil, ci aj ja mam moznost si vybavit socialnu davku v nezamestnanosti. Dakujem!!
@monozana
bohužial, od ukončenia prac.pomeru už ti netrvá žiadne poistenie zamestnanca v soc.poistovni (len dôchodkové poistenie štátu, ak si si sama podala po pôrode prihlášku na soc.poistovni), teda netrvá ti ani nemocneské (preto si nemala nárok na materské) a ani poistenie v nezamestnanosti.
tieto poistenia sa rátajú len v prípade, že v zaemstnaní čerpáš RD. Ak si nezaemstnaná, tak podla zákona nečerpáš Rd, len poberáš RP (samozrejme medzi ludmi sa tomu tak hovorí, no RD je ospravedlnené volno v práci (prac.pomere).
tj. bohužial nárok na podporu mať nebudeš, lebo nesplnaš podmienku byť poistená v nezam. v posledných 3och (resp. 4ochr) rokoch aspon 730dní
@gapa prosím ťa môžeš poradiť aj mne? budem ti veľmi vďačná. Som na MD od 1.8.2010 rodičovská dovolenka mi skončí 25.8.2013, pracovný pomer mi trvá. Do práce sa už nechcem a nemám záujem vrátiť, avšak ak si nenájdem novú prácu tak chcem ísť na predlženú rodičovskú dovolenku. Pracovný pomer mi trvá, ale chcem ho ukončiť. Pred nástupom na MD som pracovala bez prerušenia 5 rokov. Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Ako a kedy mám ukončiť pracovný pomer tak aby som nárok na podporu v nezamestnanosti mala? Ďakujem
@natalienka12
podla terajších zákonov nárok na podporu samozrejme mať budeš, ak sa zaregistruješ do 1roku od ukončenia prac.pomeru (ak predtým trval prac.pomer 3roky)
je ešte daleko rozmýšlať nad tým, ako to urobiť, čo je výhodnejšie, bo môžu byť zmeny v zákone. No ak ty chceš ukončiť pp a zamestnávatel by chcel aby si pokračovala, tak bud sa s ním dohodneš na ukončení prac.pomeru konkrétnym dnom (treba ale súhlas zamestnávatela) alebo ak on nebude súhlasiť s dohodou k danému dnu, tak treba dať výpoved v dostatočnom predstihu, lebo podla terajších zákonov ak doručíš výpoved napr. v júni, tak od 1.7. začne plynúť výpovedná lehota a prac.pomer skončí 31.8., ak doručíš výpoved v máji, tak pp skončí 31.7.
čo sa týka výšky podpory, tak si prečítaj iné príspevky, čo som asi už viackrát písala. ale v zákone majú byť zmeny
@gapa ďakujem krásne, ako tomu mám rozumieť, že nárok na podporu mať budem (ak sa zákon nezmení) ak sa zaregistrujem do 1 roku od ukončenia PP? To znamená, že skončím PP a nemusím hneď žiadať o podporu? Môžem sa registrovať ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku? Lebo viem, že na úrad práce nemusím.
A ešte mám cca 20 dní nevyčerpanej dovolenky, to znamená, že si ju nemám dať preplatiť, ale poprosiť zamestnávateľa, aby ma normálne prihlásil do poisťovní, akože pracujem a potom sa mi bude podpora rátať 50% z hrubej mzdy, však?
Kocky mam na vas otazku a prosim o radu..Som zufala. Moj maly bude mat v decembri 3roky, ale ja nemozem nastupit do prace, koli tomu, ze az vo februari mi maleho zoberu do skolky a nema mi ho tam kto davat a vyzdvihovat, kedze som robila na zmeny. Nemam nikoho,, kto by mi s malym pomohol, preto som nutena dat vypoved. Ako mam postupovat? Budem mat narok na podporu? Som talian z toho.. :(
@gapa múžem poprosiť o radu? zamestnaná som bola od r. 2007 na pol. PP a od 1.7. som bola zamestnaná normálne ale v inej firme, od 1. 8. 2009 som bola na MD 9 mesiacov , RP mi končí 21. 9. 2012 ale moje miesto je zrušené, mám 41 dní dovolenku, ako by som to mala urobiť aby som mala čo najvyššu možnú podporu. Už si mi poradila aj pri MD tak by som bola vdačná za každú dobrú radu, DAKUJEM
@gapa alebo iné žienky, ktoré mi viete poradiť ....prosím o radu
som momentalne na RD do 7.3.2013, mam trvaly pracovny pomer, 1.4.2013 by som mala nastupit na MD
pred casom mi zamestnavatel dal telefonicky na vedomie, že rusia moje miesto a nepotrebuju ma
kedy mám oznámiť zamestnavatelovi, že som tehotna? (ked budem mat tehotensku knizku?)
a čo s tým obdobím po ukončení RD a nástupom na MD (necelé 4 týždne) predpokladám,že zamestnávateľ mi nemôže dať výpoveď kedže som tehotná, neviem či sa dať vypísať na toto obdobie na PN? alebo čo by bolo najlepšie...???
a materská sa mi bude potom z čoho počítať? (pracovala som od 1.7.2005 do 1.14.2010 kedy som nastúpila na prvú MD) ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede
tak po troch mesiacoch šťastné dobojované, ďakujem vám babenky za túto užitočnú diskusiu
Ahojte.
poprosim aj ja o radu. 14.10. 2012 bude rok co som sa vratila do prace po RD. Chcela som sa spytat, ze ked dam vypoved, ci mam narok, rsp. v akej vyske mam narok na podporu? Nekrati sa to nahodou nejako, ked mam odpracovany len rok? Dakujem
@gapa Mozete mi poradit, ci sa mozem dobrovolne pripoistit v nezamestnanosti aj ked poberam RP? Alebo az po skonceni. Ak ano, viete mi poradit ako na to? Ake formulare mam vyplnit atd. Kedysi sa to dalo, zakony sa vsak neustale menia a nemam vobec ponatia, co mozem v tejto veci podniknut. Ak by Vas napadlo nieco ine, na co som sa nepytala, ma potesite, kazda rada nad zlato. Dakujem za odpoved.
jankar27, gapa
chcela by som sa Vám podakovať za pomoc a vašu ochotu pomôcť mne ako aj iným mamičkám dakujem 🙂
@gapa @mima595 ahojte dievcata chcem sa s vami poradit ohladne podpory: uz ste mi poradili najma gapa pri konkurze a mima pred pol rokom ked som sa uz predbezne informovala o tom ako ist na podporu ale kedze den D sa blizi chcem si byt ista v tom ako na to. takze ja som nastupila na MD 20.5.2009 nasledne po uplynuti MD na RD ktora i skoncila 1.7.2012 dnom ked deti dovrsili 3roky. K 31.12.2011 zamestnavatel so mnou ukoncil PP z dovodu ze firma bola v konkurze. od zamestnavatela mam vsetky potrebne doklady pre urad prace a od 1.1.2012 som si nic neplatila len co za mna hradi povinne stat. po 1.7. som na hlasila na starostlivost o dieta do 6 rokov /iba na zdravotnej na soc. nebolo treba/. takze teraz som doma s detmi a prave sa zabyvavame v skolke a kedze nam to ide velmi dobre chcela by som uz zacat riesit podporu ale samozrejme by som rada dosiahla max. podporu. mozete mi povedat ako dalej postupovat. plati nadalej to co ste mi radili zamestnat sa na par dni 2-3 a potom ist na podporu alebo si vystacim aj s tym ze som bola zamestnana v podstate neprestrzite od roku 1998? ak by som sa nechcela zamestnat a ist rovno na podporu aky max denny vymeriacvaci zaklad by som musela mat pred nastupom na dovolenkU? alebo ako si to mozem vypocitat /alebo je aka moznsot a na UP by mi to vedeli prepocitat? No neviem mam take rozne napady ale mozno mi poradite inu jednoznacnu dakujem dakujem dakujem uz dopredu 🙂
Ahojte............. vedeli by ste aj mne baby poradit prosim vas? momentalne som na rodičovskej, ktrora mi konči 29.10.2012 ešte stale som zamestnana, mala som rizikove tehotenstvo takže som musela byt Pn od februara 2009 potom som išla na MD a z nej na RD, pracujem tam už sedem rokov. Chcela by som vediet či mam narok na dovolenku ak som bola predtym na pnke a nasledne na md a rd, lebo kamoška ma presviedča, že narok na dovolenku určite nemam. Začala som čitat tuto diskusiu ale kym to cele preluskam, tak to bude chvilu trvat, najde sa tu nejaka dobra duša, ktora by mi vedela poradit ako by som dosiahla tu max. podporu dakujem
urcite dovolenku mas, teda ak si ju nevycerpala po skonceni materskej dovolenky. .. ale to asi nie!?! moja mala bude mat 5.11. 3 roky, zobrali ju od septembra do skolky... a potom idem na podporu.... zvysit podpora sa da .. ale mozno este dostanes aj odstupne ..

@ejaeja - ako urobit?? no dohodnut sa s nim 🙂 🙂 .v om ti ja viac neporadim, ako...aby si mala max. podporu, musi byt VZ na den 76E a z toho ist aj odvody...
ale už som tot tu pisala viackrat, tak prestuduj temu...
ohladne PN a OCR ja mam ine vedomosti,a le nehadam sa....
mala moze do skolky noermalne, nic nemusis nahlasovat