Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@gapa prosim ta, ako je to v tomto pripade: zamestnana od 09.2008, nastup na matersku 11.2009.. ukoncenie pracovneho pomeru v 05.2012, nahlasenie na urad prace 12.2012 (vtedy konci aj RD)
Da sa nejak v tomto pripade este navysit podpora v nezamestnanosti? pomohlo by nejak teraz sa prihlasit na dobrovolny balik poistenia?
@gapa nebola som na úrade tie tri dni. to boli sviatky a nemala som sa ako zahlásiť, lebo ani papiere som nemala z práce ešte. takže mám smolu. ale ďakujem ti veľmi pekne, že si mi odpovedala.
@janiklaura prosim ta preco by ti mali pozastavit davku od decembra? ja sa chystam prihlsit sa naurad praceod 1.12.2012 adufam, ze vsetko bude platit podla este aktualneho zakonnika
Prosim vas, su v novom zakonniku pracenejake zmeny, ktore sa tykaju poberania podpory v nezamestnosti pocas trvania RD? Viem, ze bue strop. Ale, ja sa chystam prihlasit sa k 1.12.2012, bude mi to pocitane a vyplacane po starom? 6 mesiacov bez stropu? veeelkda vdaka.
Ahojte, potrebovala by som jednu radu.. v januári dostanem výpoveď z org.dôvodov, po ukončení RD ca 4-5 dní, mám to v podstate tak že dostanem odstupné + odpracujem nejaké dni.. pôjdem sa prihlásiť na ÚP.. ako dlho trvá kým sa to spracuje a príde prvá podpora na účet? no a ešte jedna vec - odstupné sa ráta podľa čoho? za koľko mesiacov? a podpora v nezam. z cca 1000 € vym. základu koľko vychádza? vďaka za pomoc..
@mimco1
ak v prvom čerpala Rd a v druhom zamestnaní pracovala 30+31. tak má vym.základ. Poberanie RP nie je podstatné, ako som písala, podstatné je či čerpala RD alebo pracovala pred zaevidovaním. Každé zamestnanie sa berie zvlášť, tj. stačí ak v praac.pomere č.1 čerpala RD a v prac.pomere č.2 pracovala a berie sa vym.základ z č.2
@julinka2787
a predokladám v zdr. poistovni máš tie 3dni nahlásené a ok? (asi áno, len pre istotu)
@gapa jj, tie mám poriešené. to som dala naporiadok, keď sa narodila malá. vtedy som všetko doplatila. inak mi nechceli poistiť malú.
@gapa este jedna otazocka, VZ sa mi vyrata tak, ak by som dala vypoved a cerpala jeden den dofcu a ostatne si dam preplatit, ze suma ktoru dostanem ( v hrubom) vydelim jednym dnom a to je moj VZ .
napr. 2.12 cerpam, 3.12 vypoved, to sa rata ako 1 den, ci dva?
napr. ak by som dostala za cerpanie a preplatenie dovolenky 500 € tak je VZ 500 €?
@gapa
prosim ta pekne, to by zaujimalo i mna: som podobny pripad ako @alubinka, akurat ja som to chcela poriesit (okrem inych veci) dobrovolnym poistenim-kt.mi od oktobra trva z maxima-ale platenie je neuunosne a nerentabilne...
podmienku 2r. z 3r. splnam len z dobrovolneho poistenia 2010,2011 z minima), od oktobra 2012 plynie z maxima. Zajtra ho rusiiim 😔 Požiadať o podporu chcem 1.12. - oplatí sa mi ešte zamestnať na pár dní z maxima?
Otázka znie: na ako dlho a kolko by som musela zarabat brutto? moc dakujem 🙂 , uz si mi raz pomohla 😉
mozno tato Tvoja odpoved pomoze viacerym... co riesia... 😅 o pat minut 12
Len tak náhodou som tu zabrúsila a pozerám, že sa tu riešia zaujímavé veci 🙂. Možno tu niekde je odpoveď na môj problém, ale 137 strán?
Počas rd mi zamestnávateľ oznámil, že dochádza k prevodu práv na iný subjekt a ako to už býva, ten iný subjekt ani zďaleka neponúkal rovnaké podmienky. Mohli sme si vybrať: robiť od nevidím do nevidím za minimálku a nič viac, alebo ukončiť pp dohodou. Vybrala som si dohodu, ukončila som rd 3 dni pred skončením pp a teraz som nezamestnaná a poberám dávku v nezamestnanosti do konca decembra.
Vie mi niekto z Vás poradiť, či je možné sa od januára opäť vrátiť na rd? Rodičovský príspevok teraz poberá manžel a potom by som to chcela poberať ja (to je vlastne jedno), len čo to pre mňa bude znamenať za hľadiska odvodov, resp. ktoré úrady mám obehať a tak. Ak by ste niekto vedeli, budem vďačná.Dakujem
@racik vdaka a nevies mi povedat ako ti ratali VZ, nechcem konkretne cisla, len vediet princip...
ide o to, ze ja som medzi dvoma MD cerpala 5 dni dovolenky, z coho nie je nejaky extra VZ a chcela by som si ho teraz tym cerpanim dovolenky a jej preplatenim "upravit" na maximum. A neviem to, ze ak by mi teraz vysiel VZ na 2 dni cca 1000 € co je na den VZ 500, tak by mi to urobilo na tych 7 dni celkovo maximalny VZ. Moze sa to takto ratat? @gapa
@jammka ---VZ sa rata jednoducho...ako priemer...ak si mala 5 dni vtedy.. to co ti vyplatili ako hrubu mzdu, si vydel 5..ale pozri, ci tam nie je vikend..ak ano, treba zaratat aj vikend/ + to, co ti vyplatia teraz..aj + preplatena dovolenka a ten sucet vydel poctom dni... bud teda 7 alebo 9 -ak by tam bol vikend...
ak ti vyjde VZ cez tych 78E na den, tak sa na maximum dostanes
@jammka neda sa....1500E je uplny blud...plati to, co je na SP
to si niekto precital A, ale nedocital B...otižto pre poistenie v nezamestnosti platia dve maxima..jedno je pre platenie poisteneho...tam je max. VZ mesacny tych 3000E...keby toto maximum platilo aj pre vypocet podpory, tak by bola max. podpora 1500E
ale maximum pre denny VZ je tych cca. 78E
@mima595
@gapa Prosim vas obidve 🙂 🙂 o radu (viď. moj prispevok vyssie)
ako sa to priemeruje pri kombinacii DPvN a noveho zamestnania (na pár dní)
meni sa rozhodujuce obdobie alebo zostava priemer z dvoch rokov pred zaevidovanim?
velmi pekne dakujem, ak niektora vie a odpovie 😉
Zamestnanie som ukoncila este pred nastupom na MD, bola som doteraz poberatelom RP
@jammka
záleží ktorý je posledný den trvania pp, výpoved to nie je na 1den, tam plynie výpovedná lehota, ale ak myslíš ukončenie pp, tak sa treba dohodnúť na ukončení pp dnom xx.xx.xx a tam je to jasné, že ten den je posledným dnom trvania pp.
vz 500 nie je, maximum je určené teraz cca 76eur na den pre poist. v nezam, ak sa nemýlim.

@mimco1
ak celýn čas čerpá v tomtozamestnaní RD, tak nebue maať vym.základ. Ale nie je podstatné poberanie RP