Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@yasmin0001
Ved ty sa môžeš zaevidovať ako uchádzač o podporu aj teraz, teda ak ti 30.11. končí pracovný pomer, tak zruš PN, chod sa 3.12 zaevidovať na UP a potom chod na novú PN . Nepíšeš ako dlho si tehotná, ani to kedy máš termín pôrodu. Ale ak by si to po materskej nestihla do toho jedného roka, tak naozaj by ti nevznikol nárok na podporu. Ak ti ju ale priznajú teraz, tak potom po materskej si ju doberieš.
@zalka ahoj, dakujem, ze si odpisala, no teraz sa mi to rozhodne neoplati, kedze v januari nastupujem na MD, uz ostavam na PN.
Uz som si to ciastocne zistovala... MD mi konci v auguste 2013 a potom sa mozem zaevidovat na UP ako uchadzac o zamestnanie (aj ked v skutocnosti si pracu hladat nebudem s polrocnym babom) a teda mi asi aj vznikne narok na davku v nezamestnanosti, aspon tak som sa docitala na UPSVARe.
@yasmin0001 Ahoj, neviem kde presne si citala tuto informaciu, ale podla terajsieho platneho zakona ti narok na podporu nezanikne ani po 3 rokoch pokial si pred nastupom na matersku splnila dobu poistenia 730dni. A to ci mozes poberat podporu, po skoncení materskej ked by si mala ist na rodicovsku som si neni velmi ista lebo podla zakona o sluzbach zamestnanosti podla § 6 je presne definovane kto je uchadzac o zamestnanie a ty to splnat nebudes kedze si pracu hladat nebudes a ani predpokladam nechces ist pracovat kedze babo bude mat pol roka.
@denulka028 zavádzaš, nakolko ked @yasmin0001 príde o prácu 30.11.2012 tak má maximálne rok na to aby sa zaevidovala na UP. Ak sa zaeviduje čo i len o deň neskôr tak jej nárok na podporu nevznikne lebo v posledných 3 rokoch už nebude mať 730 dní poistenia, nakoľko jej poistenie zanikne 30.11.2012. Takže najneskôr sa môže zaevidovať na UP 30.11.2013 aby mala nárok na podporu v nezamestnanosti.
@denulka028
@zalka
Zalka ma pravdu, nemozem cakat do skoncenia RD. A nasla som to na oficialnych strankach:
Nasla som to napriklad tu:
http://www.upsvarsl.sk/index.php?option=com_con...
Citala som to cele niekolkokrat a praveze sa tam hovori o tom, ze po ukonceni MD sa mozem evidovat na urade prace ako uchadzac o zamestnanie, pochybujem, ze ma nejaky zakon nuti ist na rodicovsku dovolenku. Cize ked sa prihlasim ako uchadzac a budem dokladovat, ze si kazdy mesiac snazim najst pracu, nevidim v tom problem.
Uvidime ako to funguje v praxi...
@yasmin0001 zalka ti dobre radi, aby si sa zaregistrovala tento rok a prerusila PN, lebo od 1.1. budu zmeny a co dostanes tento rok na papieri to ti bude platit aj buduci rok
@racik ale nerozumiem tomu. Ked sa zaregistrujem teraz na ten mesiac, potom sa odhlasim, v januari pojdem na MD a potom co???
😀
@yasmin0001
ale ved ak si evidovaná na UP , tak ty sa nástupom na materskú nebudeš odhlasovať z UP. A po skončení materskej, dáš na manžela napísať rodičovský príspevok a ty sa vrátiš pekne do evidencie, a dovyberáš podporu. A ty teraz kedykoľvek až do nástupu na materskú máš ochrannú lehotu takže na dalšiu PN sa vôbec nemusíš ponáhlať, v klude si vybeháš evidenciu na UP a potom pôjdeš na dalšiu PN až do nástupu na materskú.
Ak teraz si vyčerpeš z podpory napr. 5 dní tak zvyšok si vyberieš po materskej.
No a ked vyčerpeš potom podporu tak dáte napísať rodičovský príspevok opäť na teba.
@yasmin0001 zalka ma predbehla .. presne tak by som to aj ja urobila .. .je to urcite vyhodnejsie mat rozhodnutie z UP tento rok ako buduci ..
@zalka
@racik
Baby dakujem za rady, ale toto mi pride take pritiahnute za vlasy, viem, ze podpora bude buduci rok nizsia.
Ale mne sa momentalne neoplati ukoncovat PNku, uz ju potiahnem az do MD.
Ved ako by to aj vyzeralo, keby som bola akoze par dni na UP a potom opat PN, neviem ako by sa na to aj moj doktor pozeral, rozhodne ho nebudem drazdit mojimi spekulaciami.
A nerozumiem ako mozem napisat RP na manzela, ked on bude pracovat, to sa mi tiez nezda ako mozne riesenie.
Ak si precitate to com dala v tom linku, tam sa pise, ze po MD sa mozes registrovat na UP a sucastou predkladanych dokladov je potvrdenie o poberani rodicovskeho prispevku. Nepise sa tam nic o tom, ze nemozes byt poberatelom RP ak sa chces hlasit na UP. Ale fakt neviem ako to funguje v praxi.... mozno je tam dalsich xy podmienok o ktorych sa tam nepise alebo sa to riadi aj inymi normami... neviem
@racik
@zalka
Aha, tak som nasla na stranke socialnej poistovne vetu, ktora to cele znemoznuje... ja sa teda mozem registrovat na UP, ale narok na podporu mat nebudem, je tam takato veta:
Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých má nárok na výplatu nemocenského, ošetrovného, materského a počas ktorých sa mu vypláca rodičovský príspevok.
A som v prdeli... ale ako sa da napisat rodicovsky prispevok na manzela, ktory pracuje? Asi tiez nijak...
@yasmin0001 ... ale nemôžeš poberať súčasne aj podporu aj rodičovský, preto ten sa dočasne prepisuje na manžela.
Inak je to strasne logicky spravene, lebo ja mozem sice pracovat a dostavat prispevok na starostlivost o dieta sucasne, ale nemozem dostavat podporu aj rodicovsky prispevok naraz... To je uplne logicke...
@trinidad hej, prave som to tu pridala, ze som zistila, ze sa to neda.
A manzel moze pracovat a poberat RP? To sa da?
@yasmin0001 tento rok sa to dá, to ako keby si ty pracovala a súčasne poberala RP, na budúci rok neviem.
Podmienkou pre nárok na rodičovský príspevok je
•riadna starostlivosť rodiča o dieťa (osobná starostlivost rodica o dieta = teda asi to, ze je rodic s dietatom doma a stara sa onho)
•nevykonávanie zárobkovej činnosti rodičom.
Cize sa neda prepisat na pracujuceho otca dietata RP tym padom...
Otazka je, ci sa mozem RP na pol roka "vzdat", ak mi podpora v nezamestnanosti vychadza vyssia ako RP?
Alebo ci je moznost ist sa registrovat na UP v case aby som splnala podmienky pre narok na davky a dat si vyplacanie podpory odlozit po RP?
😉 😉 😉 😉 😉 😉
Asi tam z toho nic nevyspekulujem...proste pridem o peniaze, ktore by som dostala ak by ma vyhodili az po rodicovskej.
@trinidad Ty mas potom ale na mysli "Prispevok na starostlivost o dieta".
@yasmin0001 nie, normálne RP, aj ja som teraz evidovaná na UP a chodí mi podpora, škoda, že len do konca novembra 😢 , a RP poberá manžel, ktorý je normálne zamestnaný. Malá má 22 mesiacov. Tiež by som po skončení rodičovkej dovolenky na podporu už nemala nárok.
@trinidad Okej, tak sa ospravedlnujem, som to domotala, toto som pajcla sice z oficialnej stranky, ale maju tam fasa cerstve informacie, ale teda podmienka nepracovania uz neplati ani pri RP! Co som vedela, len som si myslela, ze ked rodic pracuje, nedostava RP, ale ten prispevok na starostlivost o dieta. Cize moja chyba!!!
Malo by to teda ist napisat na manzela.
Uffff, asi by som uz mala ist radsej spat.
😀
@trinidad Aha, tak super, potom u teba je jasny priklad, ze sa to tak da urobit.
Tak si ma potesila! Clovek musi bojovat o kazde euro!
😀
@yasmin0001
no ja neviem prečo tak úplne pochybuješ o info kt. som ti dala. 😀 nebudeš prvá čo napíše dočasne RP na manžela a ešte upozorním RP sa môže meniť ku začiatku mesiaca, takže si to naplánujte všetko tak, že tebe skončí poberanie RP na konci mesiaca a manželovi vznikne nárok 1-vého v mesiaci. A ty sa prvého chod zaevidovať na UP. 😀
@zalka asi preto, ze co si sama neoverim, tak neverim. Prepac, za nedoveru 😉
Vcera som to vymyslela tak, ze ked mi skonci materska, rovno napiseme RP na manzela hned od zaciatku na celu dobu poberania. Ved je to jedno, nie?
Ale ked mi skonci MD napriklad 15teho augusta , napisu mi RP na manzela od 16teho? Alebo ho musim 16teho napisat na seba, aby som neprisla o prachy za august a od 1.septembra na manzela?
Dakujem 😀 😀 😀
@yasmin0001
Nie to nie, môžeš rovno na manžela napísať, ale potom prepísať na teba treba k prvému v mesiaci. A neni dobré ak bude na mng. napísaný rodičák celý čas ak ty nebudeš mať prácu. Lebo počas poberania RP ak nemáš príjem a si prihlásená v SP, tak štát za teba platí odvody do dôchodkového systému, a o tie roky čo sa týkajú dôchodku by si ty prišla.
@zalka aha, jasne, mas pravdu. Takze na manzela len do skoncenia poberania podpory.
Chapem a teda dakujem este raz! 😉
@yasmin0001 nemáš začo. 😉
@yasmin0001 oficialne ti na stranke SP nenapisu ako mozes prepisat rod.prisp. na manzela 🙂) a brat podporu ... ale ked si pozries prispevky dozadu ako sa to da urobit a funguje to v praxi, tak preco prist o peniaze
@zalka ahoj, chcem ťa poprosiť o radu, 18.11. mi skončil RP, ale od 24.10. som na PN a budem asi do konca roka, po nástupe do zamestnania dostanem výpoveď, hlavná otázka je že či mám na podporu nastúpiť ešte v r. 2012, alebo môžem 2013, ale chcem mať max. podporu a počula som, že od r. 2013 sa má znížiť z 1100€ na cca 800€ ???
ďakujem

ahojte mudre maminky. Prosim vas o radu.
Momentalne som tehotna, no kedze mi zamestnavatel nepredlzil pracovnu zmluvu, koncim v praci k 30.11.2012, som na PN a na PN ostanem az do nastupu na MD. Chcela by som sa po skonceni MD zaevidovat na UP ako uchadzac o zamestanie, aby som neprisla o podporu v nezamestnanosti, ale neviem ci existuje takato moznost alebo mozem ist na UP az po skonceni RD. Vtedy by mi ale nevznikol narok na davku v nezamestnanosti, kedze mi skoncil PP este pred nastupom na MD a nebudem mat splnenu podmienku odpracovanych 2 rokov za posledne 3 roky.
Verim, ze mi budete vediet poradit. Dakujem.