Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
mala by som este jednu otazocku, potrebujem si ujasnit informaciu od pani zo socialnej poistovne. Ked som po ukonceni materskej 13.11. bola odovzdat Reg. list fyzickej osoby- riadne sa starajucej o dieta, s tym, ze este docerpam po MD dovolenku v praci a k 30.11.2012 ukoncenie PP.
Tvrdila mi, ze za mna SP bude platit dochodkove poistenie do 6. roku dietata a tvrdila, ze to bude trvat i pocas mojej evidencie na UP. Je to naozaj tak?
Rata sa mi teda obdobie evidencie na UP aj do dochodku, ci ako to je vlastne?
Nerada by som v buducnosti zistila, ze mi nieco "uslo"...
diky za rady
gapa prosím Ta mam otazku, už som z toho jeleň, kedy sa končí rodičovská dovolenka? Deň. ktorý predchádza dňu kedy dieťa dovrši 3 roky alebo deň jeho narodenín? Vdaka
@janiklaura
ak ti môžem odpovedať tak v den jeho narodenín.
@martinaprag Ahoj takže písali sme koncom septembra ako mi chcel dať dohodu čo som nepodpísala celý október aj november bolo ticho až posledného novembra 20 minút pred koncom smeny ma sekretárka zavolala a dala mi podpísať výpoveď §63 1 b . Samozrejme som podpísala a na spodok výpovede pre nich som napísala : Žiadam o skončenie PP dohodou podľa § 76 odsek 2 Zákonníka práce. Myslím že to bol pre ňu šok . Hneď volala účtovníčke tá mi hneď že to musí byť samostatne ,ale takto aspoň nikto nemôže povedať že to nebolo načas a ani sa to nemôže stratiť. Chceli aby som robila do konca februára a ísť bez odstupného . Ešte budem musieť ísť po papiere do firmy lebo samozrejme už na fajront mi nik papiere nespravil. Ale aspoň sa im nepodarilo ma vybabrať.
@maraka myslím, že sa Ti podarilo s tými "vychcankami" pekne vykývať. Samozrejme, že kým by si to išla pekne spísať samostatne, tak by si to už nemala komu odovzdať, pretože za 20 minút by si to nestihla. Takto si to pekne stihla, ak to budú chcieť predsa len samostatne, môžeš im to ešte dať dodatočne... Budúci rok sa ZP zmení, tam už je opäť súbeh výpovednej lehoty a odstupného..... Je jasné, že keď Ťa chcú vyhodiť, tak Ťa vyhodia, ale aspoň nebudeš za somára. Takto peniažky pôjdu a Ty si môžeš za ten čas hľadať novú prácu... Kámoška, učiteľka, sa vracia budúci týždeň do práce a riaditeľka jej povedala, že čo tam chce - že jej hodiny rozdala ostatným kolegom a teda pre ňu miesto nemá... Urobila jej to naschvál, sedela na nej už dávno... Držím palce, aby si si skoro niečo našla a dúfam, že som Ti aspoň trochu pomohla. Drž sa.
baby je pravda ze ak je na vypovedi napisane, ze dostanem odstupne, ze budem mat narok na podporu az po tych 5 esiacov? kedze sa dava 5 mesacne odstupne? dakujem
@martinaprag Dík za rady, samozrejme som im rukou napísala aj jedno samostatne , lebo povedali že to chcú mať tak , ale nik mi nemôže povedať že sa to stratilo ani nič podobne . Všetkým ďakujem za rady .
Maminky, ktora z vas skoncila PPdostala odstupne a pbera riadnu podporu v nezamestnanosti? mozte mi prosim napisat spravu? dakujem pekne, surne potrebujem jednu info.
@zalka PP mi skoncil 30.11. 30.11 som cerpala 1 den dovolnky. Som na RD, ale Rodicvsky prispevok bude od decembra poberat anzel, uz sme dali ziadost. Otec mi povedal, ze ak mam vo vypovedi explicitne napiane slovo odstupne, ze ta vsokapodpora mi bude priznana az po uplynuti tych 5 tich mesiaco, kedze odstupne jev tej vyske...
@lucija272
Vieš zápočet rokov doplníš ak ho mať budeš, v prvom rade je stihnúť do 7 dní od skončenia PP sa zaevidovať na UP, a štvrtok je nestránkový deň.
Ak to nestihneš potom si za tie dni zaplatíš sama zdravotné poistenie, takže žiadosť o zaradenie do evidencie môžeš dať kludne zajtra na UP. A zápočtový im dodáš ak ho mať budeš.
@lucija272 Ako Ti radia ostatne baby, pekne chod hned zajtra na UPRaSV, zapocet rokov potrebujes skor pre SP, úrad práce ho môže potrebovať, ak ich požiadaš o sprostredkovanie zamestnania...Navyse moje skusenosti s touto instituciou su take, ze stejne si tam tetuska spomenia na nejaky papier, ktory mat nebudes a budes s nim utekat znova... Co sa tyka odstupneho, niekedy to tak bolo, ze narok na podporu bol az vtedy, ked uplynula doba, za ktoru bolo odstupne...Ale zakony sa zmenili, toto neplati uz viac ako 10 rokov. Teraz ak si splnila podmienky na ziskanie, tak odstupne nehraje ziadnu rolu.
@martinaprag dakujem, pojdem teda asi zajtra ale aj s detmi snad tam nebudeme dlho 🙂
ahojte. baby co sa tomu rozumiete. mima a gapa. potrebujem poradit ak mate cas. momentalne som na rodicovskej dovolenke ta mi konci 6.1.2013. pred materskou som bola zamestnana 7 rokov po narodeni dcerky a to konkretne vo februari 2011 ked mala dcerka rok som dostala vypoved z firmy dovod bol rusenie prevadzky. dostala som troj mesacne odstupne od februara 2011 som si zacala platit dobrovolne poistenie v nezamestnanosti a to do februara 2012 kedy sa poistenie muselo zrusit z dovodu moznosti platenia iba balicka poistenia v sume tusim okolo 175 eur mesacne samozrejme, ze na to som uz nemala tak mi poistenie skoncilo vo februari 2012. chcela by som vediet ked sa prihlasim po skonceni rd a to po 6 stom januari 2013 na urad prace ci mam narok na podporu v nezamestnanosti. dakujem eva
Ahojte @gapa , @mima595 alebo ostatne, ktoré mi viete poradit.
Moje PP: 23.11.1998 – 31.3. 2010 a 1.4.2010 – bude trvat do 18.12. 2012 nakolko sme sa dohodli na ukončení PP. MD : 2.5.2010 – 13.11.2010 . RD 14.11.2010 – predčasne ju ukončím 17.12.2012. RP prepíšem na manžela. Od 19.12.2012 sa zaregistrujem na úrade prace a požiadam o dávku v nezamestnanosti na ktoru by som mala mat narok. Moja otazka je z akého obdobia sa mi urči VZ? Bude to z obdobia 19.12.2010 – 18.12.2012 kde budem mat vlastne príjem len za jeden den a to čerpanie dovolenky, preplatenie nevyčerpanej dovolenky a odstupne, čiže v mojom pripade max. denny VZ alebo z iného obdobia kedže v tomto období som mala len 1 den a zvyšok bola RD. Nebudu mi započítavat aj príjem dosiahnutý v 01-04/2010, nakolko tento príjem by mi značne znížil dávku v nezamestnanosti. Počas evidencie na úrade prace mozem byt dochodkovo poistená ako osoba starajúca sa o dieta do 6 rokov aj ked RP bude poberat pracujúci manžel. Kedže som tehotná tak budem mat aj narok od 07/2013 poberat materské v ochrannej lehote a to sa určí z pravdepodobného VZ, ktorý určí zamestnávatel. Aspon taketo info som dostala zo SOPO čo sa týka materskej ale čo sa týka dávky v nezamestnanosti tak nato mi neodpovedali. Preto prosím o radu. Ďakujem.

@estachova najlepšie by bolo ukončiť PN v roku 2012, jeden deň čerpať dovolenku, ostatné si nechať preplatiť.. a zaevidovať sa ešte tento rok, lebo máš pravdu, od nového roka max. podpora klesá