Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte, prosim Vas o radu, lebo sa v tom neviem vysomarit a cez telefon na urade sa to zle - vzdy povedia nieco ine ☹
poberala som podporu od 02/2007 do 06/2007
zamestnana od 07/2007 do 11/2009
nezamestnana od 12/2009, no cely cas som bola na PNke - rizikove tehotenstvo a od 06/2010 na materskej a na rodicovskom..
budem mat narok na podporu?
vopred dakujem, nech sa Vam dari!
ahojte prosim vas o radu.
9.2.2013 bude mat syn 3 roky.
od 20.6.2011 do 31.5 2012 zo bola zamestnana (347 dni) potom som bola vyse mesiac bez prace.
a od 9.7.2012 pracujem zastupujem jednu babu na RD, ktora jej konci 4.2.2013
rodicovsky poberam s malym je uz rok a pol doma priatel ktory pobera vysluhovy dochodok.budem mat narok na nejaku podporu od februara ked mi konci RD a taktiez konci vo febrauri to zastupovanie na materskej ??? (pred nastupom na , RD som nepracovala, skoncila som VS)
@iivuskaa
nárok na podporu v nezamestnanosti Ti nevznikne , máš málo dní poistenia. Potrebuješ mať prácu ešte cca aspoň minimálne do 20.6.2013 + ešte tie dni čo prácu si nemala.
Píšeš o mesiaci , tak minimálne do 20.7.2013 potrebuješ mať poistenie v nezamestnanosti aby si mala nárok na podporu.
Môžeš to urobiť tak, že 4.2.2013 ked budeš posledný deň v práci si založíš DNP, balík z VZ 393 eur na všetky poistenia a hned 5.2. pôjdeš na PN a tá PN potrvá do bajočko toho 20.7. ( dni si musíš napočítať ty )
Za ten jeden deň DNP zaplatíš odvody , počas PN platiť nebudeš , ale kedže počas PN budeš poistená v nezamestnanosti tak ti od augusta vznikne nárok na podporu v nezamestnanosti .
PN od 5.2.2013 si daj vypísať zo zamestnania aj z DNP, budeš dostávať 55% z hrubej mzdy zo zamestnania +216 eur PN z DNP.
@iivuskaa
môžeš skúsiť požiadať o dávku v hmotnej núdzi, ale môžu priateľa kedže s ním bývaš v spoločnej domácnosti posudzovať s tebou a tým pádom Ti nárok nevznikne.
Ak by ho neposudzovali s tebou tak musíš mať súdom určené výživné na dieťa a o to výživné sa ti poníži dávka v hmotnej núdzi.
ahojte.prosim vas o radu...moze dcerka chodit do skolky,ako po skonceni RD budem pravdepodobne na podpore ???aspon na 4 hod.?nikde na nete som nenasla odpoved na tuto otazku...dakujem 😉
dakujem za odpoved,myslim si,ze od min.roku aj ked poberas RP,moze dieta chodit do skolky.len som si nebola ista,ze ci to iste plati aj vtedy,ked je rodic na podpore.vies budem doma....ale malu mi od 1.7.prijali do skolky,len nevedia,ze asi od 22.1.budem nezamestnana...tak aby mi riaditelka nepovedala,ze moje dieta zabera miesto...aj tak ju chcem dat iba na pol dna,aby si zvykala....a potom,ked sa zamestnam 😵 ,tak na cely den.
@liza24 to, že si na úrade práce, škôlku vôbec nezaujíma
áno, pokiaľ sa poberá RP, tiež môže chodiť do škôlky, ale ak sa poberá RP aj po troch rokoch dieťaťa z dôvodu jeho zlého zdr. stavu, tak do škôlky len ked mu to jeho zdr. stav dovoľuje.. ak sa žena dalej stará o dieťa do veku jeho 6 rokov - bez nároku na RP - dieťa môže do škôlky len na 4 hodiny, inak si matka musí sama platiť odvody do zdravotnej poisťovne
Ahojte zienky. Dnes som dostala od zamestnavatela Potvrdenie na ucely naroku na davku v nezamestnanosti, 25.11. mi skoncila RD, od 26.11. som cerpala dovolenku a k 30.11. som dostala vypoved dohodou. Preplatili mi zostatok dovolenky. Na potvrdeni mam v prehlade vymeriavacich zakladov prijmy za rok 2007, 2008, 2009, a potom az za rok 2012 v mesiaci november preplatenu tu dovolenku. Je to spravne? Ide mi o to, aby bola vyska podpory co najvyssia.
@evita68 dakujem 🙂 a viem, ze idealne je vycerpat len jeden den, ale inac to neslo, som rada, ze som musela cerpat len tych 5dni. Mala som celkovo az 23 dni a kolegyni to uz neumoznili, musi cerpat vsetko. Ale tak snad az taky velky rozdiel to nebude...🙂 a ak som pocas RD pracovala asi pol roka na dohodu, neurobi to nejaku sarapatu?

@alubinka a tak to nie je také zlé, som myslela že z minima máš ... :D