Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@maznacik007 veď jej sa prac. pomer neskončil,končí až skončením RD
@evita68 a preco by skoncil az po RD ak prevzala vypoved od zamestnavatela a on nebol predtym nalezitym ukonom oboznameny o tehotenstve zamestnankyne teda pisomne a datum prevzatia, tak na nu sa neprihliada ako na tehotnu...
to urcite nie ... aj ked bola tehotna uz predtym to je jej problem ze to neoznamila... a riskovala...
v prvom rade by som si zavolala na personalne do firmy a zistila ci ju vobec este eviduju ako zamestnankynu na RD ...
ako jasne potom bola na PN ale pokial bola platne jej dorucena vypoved tak jej bezala vypovedna lehota... bez ohladu na tehotenstvo a PN ...
v prvom rade nech si overi ci jej ten PP trva ... ale isto to nefunguje tak a uz vobec nie v roku 2009, resp. napadla ona preukazatelne do dvoch mesiacov neplatnost vypovede....
opravujem sa teda pokial si dostala vypoved podla § 63 ods.1 písm. b) tak potom ti konci ochranna lehota az pri skonceni RD.. ale moc so zakladom spekulovat nebudes moct lebo tam nemozes uz odpracovat pre zamestnavatela ani den, dovolenku nemas, a tvoj PP sa konci poslednym dnom tvojej RD...
takze s podporou sa moc sachovat neda...
@marhe nie potom budes mat vo vymeriavacom zaklade nulu ... v tomto pripade teraz, ja som to aktualne riesila.... a uz mi aj vyratali vysku podpory na den,
cize vymeriavaci zaklad je nieco medzi 12 az 13 eur na den z toho 50 percent a krat pocet dni v mesiaci... mesacne tak cca do 200 eur....
ale mozno by sa nieco dalo cez ten balik doplnkoveho poistenia ale v tom sa az tak nevyznam ze kolko to treba platit a ci sa to oplati
@maznacik007 Nebola som si práve a ani ešte nie som si úplne istá, či mi vzniká či nevzniká nárok na nejakú pomernú časť dovolenky za ten rok 2010, v ktorom som bola pol roka PN a potom som hneď išla na MD, neodpracovala som ani deň. A tiež mi nie je jasné, ako to bude s výplatou odstupného, teda, kde sa to vlastne uvedie, či do zápočtového, alebo sa to vyplatí na môj účet v zmysle textu výpovede zamestnávateľa, ktorý to v nej uviedol. 😝
@maznacik007 nemýľ ju , prosím ťa
a ked som na md od roku2009 do roku 2014 a medzitym zanikla firma budem mat narok?
@katuska169 kedy skončil tvoj pracovný pomer
minuly rok v septembri
@katuska169 a kedy končí RD? napíš presné dátumy, skončenie PP
@evita68 skoncil mi 12.9.2012 a rodicovsky mi konci 2.7.2014
@katuska169 no tak bohužial, nárok nebude
@evita68 dakujem za radu
dobrý večer, viete mi niektorá z vás poradiť - určite ste to to rozoberali len nemám čas to tu čítať - RD mi končí teraz v apríli 2013, dcérku mi zoberú do škôlky od septembra 2013, najradšej by som si chcela predĺžiť RD do septembra dá sa to aj keď dcérka nemá zdravotné problémy, viem že by mi nebol vyplácaný rodičovský príspevok len aby som nemusela platiť odvody. A potom ak by som sa vrátila do práce až po tej predĺženej RD v septembri a dostala výpoveď čo aj dostanem budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, alebo mám nárok na podporu len ak by som nastúpila do práce v tom apríli po ukončení RD. vopred ďakujem za vaše rady
a ako je to s tou dovolenkou, ak by som tam teoreticky nastúpila 1.9. a mala ešte nejaké dni dovolenku je najlepšie 1.9, čerpať 1 deň dovolenku, ostatné si dať preplatiť a 2.9, výpoveď dohodou
a tá podpora by bola vyššia ak by som dostala výpoveď hneď po skončení RD v tom apríli alebo by bola tá čiastka rovnaká - ak by som dostala výpoveď po tej predĺženej RD v tom septembri, ďakujem
@emak Práve riešim ten istý problém, bola som sa na to informovať VZP, o predĺženie stačí požiadať vo svojej poisťovni, treba zo sebou priniesť rodný list dieťaťa, dieťa môže ísť do škôlky max. na 4 hodiny, v sociálnej poisťovni treba oznámiť že ste na predĺženej MD, neplatíte žiadne odvody to platí štát a započítava sa to dôchodku ako odpracované roky.
@adahk citujem :o predĺženie stačí požiadať vo svojej poisťovni - reagovala som na toto.. v poisťovni sa nežiada o predlženie rodičovskej dovolenky, tam sa to len oznamuje..
a mimochodom, v sociálnej netreba oznamovať nič, tam je predsa prihlásená 🙂
a ešte:
význam slova osočovanie:
hovoriť o niekom nepravdivo, ohovárať, haniť: nespravodlivé osočovanie, podlé osočovanie;
kde prosím ťa???
@evita68 ,poradis mi prosim ohladom PN?
dcera bude mat 26.1.2013 3 roky,tak mi konci RD.Som tehotna a pojdem na PN.Pracovny pomer mi stale trva.TP mam az v auguste.Z coho sa mi bude ratat PN?Resp.v aky datum sa mam dat vypist na PN aby mi bola vyratana PN z takeho VZ ako som mala 1.matersku?(mala som urobeny vyssi VZ) alebo ako dosiahnut vysiu PN?
mam si cerpat dovolenku,alebo dat preplatit?
budem mat narok aj na matersku?ak ano,z coho sa bude ratat?
dakujem 🙂
@evita68
@katuska169 - evita nema celkom pravdu..mas narok na podporu..ale musis sa zaevidovat do septembra 2013...budes mat kazdopadne narok aspon na minimalnu podporu...ak nemas, alebo nebudes mat VZ v obdobi do 2 rokov od zaevidovania..a poberanie RD mozes prepisat na manzela..prestuduj si tuto temu viac, už to tam bolo viac krat pisane a nenechaj sa odradit jedinou radou, kora je sice spravna, ale staci sa na problem pozrieť aj z ineho uhla pohladu...skoda prist aj o to malo, co ti pocas rodicaku pomoze....

@marhe materská sa ráta ako odpracovaný čas.. tvoj ročný nárok na dovolenku /20 alebo 25 dní/ sa bude krátiť za obdobie PN, a to tak, že za prvých 100 dní o 1/12 a každých dalších 21 dní o 1/12.. zrátaj si, koľko pracovných dní vrátane sviatkov si bola na PN a ľahko si to vyrátaš