icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zazalienka
19. jan 2013

Ahojte, ja by som potrebovala ešte jednu info.. keď v robote podpíšem v pondelok výpoveď, mám sa ísť niekde prihlásiť, odhlásiť ( mimo úradu práce samozrejme)...

volala som na UPSVAR ohľadom evidencie, takže pre info ktoré tam pôjdete, aspoň v TT a okolie - budem potrebovať maturitné vysvedčenie, výpoveď a zápočtový list.. na základe toho zaevidujú, no a potom pošlú na soc.poist kde dostanem potvrdenie s ktorým pôjdem do roboty ( o príjme) .. super že každý úrad je na inom konci mesta🙂

zalka
19. jan 2013

@zazalienka nie, pôjdeš na UP odovzdáš všetko čo potrebujú. Dajú Ti prázdnu žiadosť o podporu, a papier kt. odnesieš do roboty.
Bajočko za dva týždne pôjdeš na UP pre rozhodnutie, potom s tým rozhodnutím pôjdeš na SP aj s tou žiadosťou o podporu a donesieš tam aj potvrdenie z práce o zárobku . A ešte s rozhodnutím z UP sa zastavíš na svojej ZP .. aby aj oni si vedeli ťa poznačiť ako poistenca štátu.

zazalienka
19. jan 2013

@zalka xixi takže sa nachodím a nachodím🙂 čiže prvá podpora v máji? 🙂 potom odkedy sa ráta toho pol roka, odkedy sa prídem zaevidovať a potom doplatia spätne, alebo ako to je?

zalka
19. jan 2013

@zazalienka prečo v máji? všetko záleží od rozhodnutia kedy Ti dajú z UP. Bez toho sa nepohneš , takže prvá podpora odhadujem to na marec. a nie máj. a áno doplatia spätne

zazalienka
19. jan 2013

@zalka to som dala so smajlom🙂 že v máji.. najhoršie je že malý ide do škôlky až 4.2., čiže to musím obehať s ním.. no neva.. prihlásiť sa musím do 7 dní, tak to nejak poriešim.. vďaka za pomoc.. 🙂

zalka
19. jan 2013

@zazalienka nie je začo 🙂

tinad
20. jan 2013

@zalka
@zazalienka prosim vas vedeli by ste mi poradit o davke v nezamestnanosti po RD? mam jednu otazku

zalka
20. jan 2013

@tinad ved si sa mohla opýtať 😀

kacena_1
21. jan 2013

ahojte, je podla vas lepsie ist po rodicovkej dovolenke na urad prace alebo si predlzit rod. dovolenku kedze v aprili mi konci ale maly mi moze nastupit do skolky az v septembri. pýtam sa kvoli peniazom, pred rodicovskou a materskou som dva roky pracovala a neviem ci mam narok na podporu. poradte prosim

mima595
21. jan 2013

@kacena_1 jednoznacne ist na UP, ak ti este trva PP..mala by si narok na podporu...

kacena_1
21. jan 2013

@mima595 ok, ale budem musiet ukoncit prac. pomer, pretoze na neplatenom volne sa nedohodneme, takze aj v tom pripade?viem ze pri predlzeni rodicovskeho nedostanem nic iba platia za mna odvody. ale myslis, ze dostanem uricte podporu, vecne sa v tom state nieco meni 😖

evita68
21. jan 2013

@kacena_1 budeš mať nárok na podporu, ak po skončení RD budeš mať aspoň jeden deň príjem, napr. RD skončí 1.4. tak 2,4. treba napr. jeden deň dovolenky a v tento deň aj skončenie prac, pomeru, ostatnú dov. nechať preplatiť.. ak by skončil prac. pomer v deň, kedy aj RD, vtedy nárok na podporu nebude

mima595
21. jan 2013

@kacena_1 - podporu dostanes urcie, lebo narok na nu budes mat..dolezite je, v akej vyske...
to, co ti pisala hore @evita68, nie je pravda, že ak neodpracujes po ukonceni RD ani jeden den, nebudes mat narok na podporu..narok budes mat, ale vypocita sa z prijmu pred nastupom na matersku....

ak si chces podporu zvysit, plati to, co pisala evita vyssie...
doporucujem precitat temu, aby si bola v obraze a vedela o tom co najviac.....

kacena_1
21. jan 2013

aha, a co v pripade ak výpoved bude k datumu ukoncenia RD ale pravoplatna bude az ked ju podpíse zamestnavatel?to znamena ze pokial to nepodpise zamestnana som vsak?

evita68
21. jan 2013

@kacena_1
@mima595 pardon, jasné, je nárok, len vym. základ bude z príjmu pred MD

maznacik007
21. jan 2013

@zazalienka ja to mam teraz pomerne cerstvo riesene... december, takze pri evidencii na UP budes potrebovat maturitne vysvedcenie ja som dokladala diplom z VS, doklad o trvani RD, to ti vydaju na UPSVAR ale ine oddelenie, tam kde riesia rodicak, pridavky a tak. toto potvrdenie si skopiruju ... inak na UP vyzaduju aj kopiu takze chod s kopiami vsade plus original na nahliadnutie, dalej cestne prehlasenie ze mas starostlivost o dieta zabezpecenu napr. v MS, u rodicov, opatrovanie....
z prace budes potrebovat zapoctovy list... bez neho ta na UP nezaeviduju, nestaci doklad o rozviazani PP, plus take potvrdenie o naroku na davku v nezamestnanosti to netreba na UP to az na socialku potom kvoli podpore... toto ti v praci daju az po vyplatnom termine...

na UP sa musis zaregistrovat do 7 dni a budes to mat kontinualne.... potom ked budes mat rozhodnutie o zaregistrovani, resp. pravoplatne, tak pojdes do zdravotky aj s tym papierom o trvani RD a pojdes do svojej zdravotky a ked uz budes mat rozhodnutie o evidencii na UP, potvrdenie od zamestnavatela kvoli naroku na podporu, plus ten papier o trvani RD pojdes na socialku a tam vypises tlacivo so ziadostou o podporu, mne uz na druhy den pisala pani zo soc. poistovne ze aka mi vyjde podpora a odkedy do kedy bude mi vyplacana pisala mi na mail...

takze v pohode... podpora ti isto vyjde.... 😉

zazalienka
22. jan 2013

@maznacik007 vďaka za info..
ja mám dnes posledný deň prac.pomeru, zajtra sa idem nahlásiť na úrad.. nakoniec za tieto dva dni budem mať mzdu + reálne vyplatené odstupné, takže som za vodou, príjem na max.podporu budem mať dostatočne vysoký.. už len zvládnuť byrokraciu..
budem priebežne podávať info čo a ako..

fiffinkaa
22. jan 2013

Kočky poradte, akú podporu budem mať? Pred nástupom na MD som pracovala len 1 mesiac, počas materskej a rodičovskej si ma zamestnávateľ nechal, ale teraz mi rodičák končí a tým pádom dostanem aj výpoveď z práce, sme dohodnutý že mi dá ešte ten 1 deň dovolenky aby som mala nárok na podporu, ale z čoho mi ju vyrátajú ked som odrobila fakticky len 1 mesiac..budem mať len minimálnú?to je kolko? dakujem

jankar27
23. jan 2013

Baby ma niekto nejake info, ako je to s dohodami po novom? Kedze sa teraz platia odvody z dohod, aby mali narok dohodari napr. na pn-ku z nemocenskeho poistenia, predpokladam, zeby mali narok aj na podporu, resp. cast ak sa za ne plati aj poistenie v nezamestnanosti a podobne. Osobne si myslim, ze taka dohoda, ktora je po novom roku napr. pre mamicku na RD pre vypocet podpory moze aj pokazit VZ, alebo napr, ak by chybali dni nemocenskeho poistenia pre narok na materske moze zasa opacne pomoct.
Zatial som sa nejako o to nazaujimala, neviem ci na modrom koniku uz prebieha takato diskusia, alebo ci vobec vedia v socialnej poistovni ako sa to bude vyratavat. Zachytili ste nieco ohladne toho? Idem dnes do personalnej agentury, ale len z dovodu, ze potrebujem potvrdenie pre urad prace ze som nemala prijem vacsi ako 140 eur, a ci ma odhlasili v socialnej poistovni ku koncu roku. Ak by ma neodhlasili, a mala by som funkcnu dohodu, tak by po novom stat za mna neplatil odvody na dochodkove poistenie a ja by som sa musela odhlasit. No skusim zistit nejake info.

jankar27
23. jan 2013

Takze je to tak, pozrela som si len ockom blog p. Mihala, a tam upozornoval, ze matky dohodarky to vobec nevyhrali, co sa tyka podpory po skonceni RD a aj pripadneho dochodku v buducnosti. 😖

adkomarek
23. jan 2013

Ahoj poradí mi niekto prosím .PP mi stále trvá malý bude mať 2.3.2013- 3roky je to zrovna sobota vtedy mi končí RP dnes som bola na personálnom sa informovať mám 15,5 dna dovolenky 1.3mám prísť pre ukončenie PP dohodou paragraf 63a pani povedala že si mám zobrať 1den dovolenky ale to je nedela a 3.3 mám ukončiť pomer môže to tak byť alebo až na pondelok čiže si zoberiem dva dni dovolenky .Ďakujem

zalka
23. jan 2013

@adkomarek no ak je 2.3. nastúp do práce 1.3. a ten den čerpaj dovolenku a výpoved ti dajú aj ten istý deň dohodou .. teda PP Ti skončí 1.3. a od 2.3. resp. 3.3 budeš evidovaná nezamestnaná.
Lebo tak by si musela čerpať dovolenku 4.3. v pondelok a až pondelok 4.3. by ti končil PP.

Personalistka Ti musí v SP nahlásiť ukončenie RP k 28.2. aby si mohla 1.3. nastúpiť do práce teda čerpať dovolenku a dať výpoved.

adkomarek
23. jan 2013

@zalka och prepáč zle som napísala nerozumeli sme sa 1.3 tam mám prísť pretože to je piatok ale ona mi to nachystá na 3.3 a tento den by som si mala čerpať aj dovolenku ten jeden den len je to nedela a toho sa bojím či si nemám zobrať aj pondelok 4.3 čiže dva dni to sa pýtam že či to nevadí tá nedela?už to zamotávam prepáč.a ešte v ten den sa mám ísť hned aj na urad zaevidovať ?

zalka
23. jan 2013

@adkomarek pozri v nedelu nemôžeš čerpať dovolenku, lebo je voľno ... takže čerpať dovolenku môžeš 1 deň a to v pondelok.
Ale ak sa dohodneš tak môžeš skončiť PP aj k 1.3. ...
ak nie tak skončíš PP 4.3. teda ten den budeš čerpať dovolenku , zvyšok ti preplatia a na UP sa pôjdeš zaevidovať 5.3.

larmimi
23. jan 2013

prosim vas kedy chodi podpora ? mne este nic neprislo tento mesiac...

adkomarek
23. jan 2013

o.k. tak sa dohodnem na toho 1.3 skončím PP dohodou aj čerpanie dovolenky v tento den a potom na urad ale až v pondelok to je 4.3 aj tak to môže byť? a to nevadí že mi RP končí 2.3?

larmimi
23. jan 2013

@adkomarek ahoj, pokial ja viem 2-3teho aj tieto dva dni ti SP rozrata a podpora bude nizsia akoby bol z jedneho dna...

larmimi
23. jan 2013

@adkomarek nie pardon dobre to mas som pochopila ze 4teho chces ukoncit PP

zalka
23. jan 2013

@adkomarek nie nebude to vadiť, lebo vy sa dohodnete na skončení PP dohodou, nedostaneš výpovednú dobu nie.

macilaci
23. jan 2013

@larmimi podpora na účet bola už min, pondelok - mne vtedy nabehol a na pošte rozdávalai piatok, pondelok a utorok. Podpora chodí späťne. Od kedy si na úrade?