Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@alubinka no ak neukončíš PN tak si musíš dať vypísať novú pre zamestnávateľa. A ak chceš čerpať dovolenku, tak nemôžeš byť na PN.
Ako bez zaplatenia odvodov ( teda bez ovplyvnenia nároku na podporu ) ti môžu preplatiť dovolenku aj počas RD.
A ved DNP si nechaj dalej pár dní zase zaplatíš a pôjdeš na novú PN ... a môžeš pokúšať sa o tehotenstvo ..
A dovču je výhodné čerpať čo najmenej dní ... najideálnejšie 1 deň ..
ahojte neviete ako to je ked som pracovala teraz som na PN dostanem po narodeni babatko matersku aj rodicovsky naraz alebo budem dostavat matersku pol roka a potom zvysny cas rodicovsky???
a co je to ten prispevok 151eur pri narodeni??
@katarinabernathova no ak ti vznikne nárok na MD tak ju budeš dostávať 34 t... 6t pred pôrodom 28 po pôrode, a potom rodičovský 199,60 eur do veku troch rokov dieťaťa.
Príspevok 151 je tzv. pôrodné, a potom je aj príplatok k príspevku ak sa ti narodilo prvé (2,3) dieťa cca 640 eur , to je jednorázová dávka.
@zalka ano to viem ze po 28 dnoch sa dostava ten prispevok teraz je ako som citala 678 eur.
a nedostava sa materska pol roka?? lebo som pocula uz vselico
@katarinabernathova MD sa vypláca 34 týždnov ... 6 pred pôrodom 28 týždnov po pôrode .. ved to píšem .
@zalka jaj aha no ja som to nepochopila samozrejme ved ja tomu vobec nerozumiem ako to je teda teraz uz hej dakujem
@katarinabernathova @alubinka kočky nie je začo.
ahojte baby,prosim Vas poradte mi, 17.5.2012 mi konci RD, je pravda, ze po skonceni RD nie je narok na podporu?
@rena10 hm.. to znamená, že ti dajú oni výpoved a preplatia Ti dovolenku na ktorú ti vznikol nárok počas MD.
Ak nastúpiš na 1 deň do práce napr. 18.5.13 a budeš za ten den napr . čerpať dovolenku, zvyšok dovolenky si dáš preplatiť a taktiež ti vyplatia odstupné. Tak Ti vznikne nárok na maximálnu podporu cca 770e .
Ak Ti odstupné a dovolenku preplatia v posledný deň RP, tak ti vznikne nárok na podporu z výšky mzdy čo si mala pred rodičovskou dovolenkou ... a pred materskou.
Nárok na podporu v nezamestnanosti Ti vznikne ... a kamoška ak to nevie tak naj nehovorí hlúposti a naštuduje si zákony. Že odkazujem 😝
takze co je pre mna teda vyhodnejsie???? joj, si ma potesila moja....dakujem TI!!!!! ako sa to potom robi? napr. 18.5. by som cerpala dovolenku,ano? a od 19.5. by mi dali vypoved napr. z dovodu nadbytocnosti,ano?
este 16 dni mi ostalo...ako nechapem, ze to neovlada,kedze s tym robi
@rena10 no tak záleží na zamestnávateľovi či sa s ním dohodneš na čerpaní toho jedného dňa dovolenky ... od toho záleží či budeš mať maximálnu podporu alebo len zo mzdy .
A tak ak je úradníčka , tak oni vedia len svoje .. občas mám z úradníkov pocit, že sú cvičené opice, vedia len to svoje a nič navyše .. dokonca ani prehľad nemajú čo sa deje v susednej kancelárii. A čo je smutné , začiatkom roka absolútne nemajú prehľad o zmenách zákonov, o zmenách vymeriavacích základov ... proste žijú v starom roku ( dnešná skúsenosť ) a preháňajú ľudí, čo si dajú tú námahu a naštudujú si zákony ... a nielen z jednej oblasti ...
No ale kus som sa rozohnila ... pardon 😀
takze NAJ by pre mna bolo cerpat 1 den dovolenky ano? ak to teda spravne chapem,aj ked personalna teda tvrdi,ze mam narok len na davku v hmotnej nudzi a nie na ziadnu podporu 😝 ze si vraj dobu zaspala, ze toto uz davno neplati..som ti fakt vdacna, ze si mi napisala a poradila!!!! ja ti velmi pekne dakujem

@zalka a co sa stane ak pn neukoncim? (stale je nadej ze sa mi podari otehu.. preto by som chcela byt pn dovtedy kym je to mozne..) ved tie dni, pokial som pn sa nezaratavaju do podpory, nie?
a ten jeden den cerpania dovolenky, sa mi nebude zratavat s tymi styrma dnami dnp? nebolo by vyhodnejsie cerpat dovcu viac dni?
a to moje ubohe odstupne, sa mi teda neoplati brat?