Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@evita68 dieťa sa narodilo 29.7. ale neviem, ktorý deň dala výpoveď či 30.7. alebo neskôr
@slavka1307 skús zistiť, kedy skončil prac. pomer a či jej preplácali dovolenku..
ale nárok na podporu bude tak či tak..
@evita68 zistim a v akej lehote by to mala byt ? Dakujem.
@slavka1307 no v lehote nároku na podporu.. musí byť 730 dní poistená v nezamestnanosti za posledné tri roky
@evita68 zistila som ukoncenie prac. pomeru - 28.07.2012. Dakujem za odpoved.
@slavka1307 no škoda, takže podpora sa bude rátať z príjmu pred MD
@evita68 Vy ste asi velmi vzdelana 🙂 ja tomu asi trochu nerozumiem - alebo to neovládam. Teda bola na rodicovskej dovolenke tak bola poistena v nezamestnanosti ? A odvtedy preslo 6 mesiacov aj dačo. Takže je v ochrannej lehote ? Či ako ? Nehnevajte sa ...
@slavka1307 áno, počas RD je poistená v nezam., ak pracovný pomer trvá aj počas RD.. takže je v lehote 🙂
@evita68 No ale dnes uz nie je ani zamestnaná ani na RD ? Iba mi napíšte, čo má urobiť - ísť na úrad práce a povedať že chce podporu a ísť do poisťovne a zrušiť že už nechce byť tá osoba starajúca sa o dieťa a do sociálnej na neviem čo. Nenahnevajte sa prosím !!! ked som jej teraz dala vedieť, že môže dostať nejaké peniazky tak bola velmi vdacna. Dakujem !!!!
@evita68 A ešte jednu chybu som uviedla - dieťa sa narodilo 28.7. a v ten deň dala výpoveď.
@slavka1307 nehnevám sa 😀
písala som, že v čase zaevidovania ked bola poistená 730 dní za posledné tri roky, má nárok na podporu.. tak rátaj, tri roky dozadu od 11.1.2013 ked sa pôjde zaevidovať je 11.1. 2010... 730 dní poistenia /dva roky/ je napr. 11.1.2010 - 10.1.2012 a to bola poistená..
@evita68 Ďakujem. Takže 11.02.2013 - 3 roky - 11.02.2010 ... 730 dní poistenia je napr. 11.02.2010-10.02.2012 a to bola poistená. Takže je poviem, ak môže nech ide v pondelok na úrad práce 🙂
@slavka1307 môže ísť hocikedy do cca júna 🙂
@evita68 ufff - ĎAKUJEME !!!!!!!!!!! Pekný večer.
@slavka1307 nech sa páči 🙂 aj tebe
Maminky, prosím o pomoc! Som na RD, malá má 3 roky dňa 13.4.2013, a som v prac. pomere na dobu neurčitú, viem, že mám nárok na podporu, ale neviem ako je to po novom ohľadom výpovednej lehoty a odstupného, mám nárok? A mám zamestnávateľa veľmi nepríjemného, s ktorým sa veľmi nedá dohodnúť. Som u neho zamestnaná od 18.04.2006 a z tohoto zamestnania som išla 1-vý krát na MD v roku 2007 a potom 2010, takže som neprerušila materskú, mám nárok aj na dočerpanie dovolenky? Prosím o pomoc, bola som sa pýtať na ÚP a tam mi odporučili právnika. Ďakujem za akúkoľvek odpoveď, Silvia 🙂 .
@sisiacik30 ak ti dá výpoved zamestnávateľ tak máš nárok na odstupné aj výpovednú lehotu, ak dáš výpoved ty tak je len výpovedná lehota alebo skončenie PP dohodou ... a áno máš nárok na dovolenku, ktorá Ti vznikla za 1 a 2.hú materskú .
Prečo ti doporučili právnika?
@zalka že vraj to nie je v ich kompetencii takto radiť, tak ma skoro porazilo a ďakujem 😀
Dobry den chcela by som od vas poradit lebo som z toho ozaj uz na nervy ☹ v roku 2006 som zostala tehotna a hned nastupila na PN rizikove tehu.pred nastupom na MD som vycerpala dovolenku a nastupila som na MD10.2.2007.Kedze ma syn zdrav.problemy tak som s nim na predlzenej RD do 6rokov a nasledne budem vybavovat opatrovatesky prispevok.Kedze je moj partner momentalne nezamestnany mohol by si on vybavovat opatrovatesky prisp.a ja by som mohla poberat max.podporu??ci teda na nu mam narok,RD mi bude koncit 27.3 2013 a neviem ani ci mam narok na nejaku dovolenku??Dakujem vam velmi pekne za odpovede.
@evita68 Ahoj chcela by som sa opýtať 11.12. mi skončí RD v prípade že budem tehotná určite pojdem na PN kvoli prvému komplikovanemu tehotenstvu. A teraz otázka ako to urobiť aby som mala narok na PNKU? Vyčerpať si dni dovolenky a potom ist na PN. Alebo hneď po skončení RD isť na PN?
Ďakujem
Ahojte, moja rodičovská dovolenka končí 28.04.2013, som zamestnaná, ale v pracovnom pomere pokračovať nebudem, problém na strane zamestnávateľa:(
Moja otázka: na čo mám nárok a ako sa mám k celej veci postaviť, aby som ak mám nárok získala max.podporu? ďakujem za každú radu 😉
@zalka To je prave to ze si to za tych 6 rokov uz nepamätam tak si to musim zistit na mzdovom v praci a potom si nechat od vas poradit.No na PN som bola od zaciatku tehotnosti az vlastne do nastupu MD.Rozumiem tomu tak ze keby som si vycerpala celu dovolenku v roku 2007 tak na dalsiu uz nemam narok a tym padom nedostanem ani max.podporu??Ja sa tomu vobec nerozumiem 😖
@zuzka208 pozri hádam výplatné pásky si si nechala z toho roku, tak poobzeraj kedy si čerpala dovolenku, ale ked píšeš že si od otehotnenia do pôrodu bola na PN tak si nemohla vyčerpať dovolenku, mohla sa ti krátiť za rok 2006 ale za rok 2007 ti počas MD vznikla ... tým pádom môžeš mať max. podporu .. len ak presne nenapíšeš tak sa nepohneme dalej.
@zalka Ok pasky bohuzial uz nemam ale musim zajst do prace a popytat sa nato lebo naozaj si to neviem vybavit ja som nebola az do porodu PN kedze som bola slobodna matka tak som nastupila na MD 8 tyzdnov pred terminom porodu cize PN som ukoncila a nastupila na MD.S tou dovolenkou vazne neviem musim si to vyzistit a potom vas budem otravovat dalej skoda ze mam taku deravu pamät 😅

@slavka1307 no tak nech sa beží nahlásiť na upsvar, ešte je v lehote.. prac. pomer skončil v deň skončenia RD, alebo po RD?