icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
10. feb 2013

@papko ak ti to neumožní zamestnávateľ , že ti posledný den RD len preplatí dovču .. tak podpora bude 50% z platu pred MD a nie maximálna.

@zuzka208 joj ako sem tam mi ujdú písmenká, samozrejme že som myslela na to byť PN od otehotnenia do nástupu na MD ... to na tom nič nemení ... lebo nevieš ako a kedy si čerpala dovolenku a bez toho sa nepohneš a ked ti v robote povedia, že nemáš nárok tak im ani nemáš ako dokázať opak lebo si si nenechala také dôležité doklady akými sú výplatné pásky ... hádam si spomenieš alebo zistíš.

zuzka208
10. feb 2013

@zalka ok dakujem tento tyzden to zistim a potom sa ozvem co a ako dakujem ti za odpoved.

zalka
10. feb 2013

@zuzka208 kludne 🙂

mima595
10. feb 2013

@papko - zalka ti radi dobre..precitaj si co najviac v tejto teme...je tu toho popisane naozaj dost, aby si sa dostala k maximalnej podpore...

ak budes mat prblem, budes sa vediet aj presne opytat a my ti budeme vediet presne odpovedat...ale asi takto..maxim. podpora sa ziskat da, ale treba preto aj nieco urobit 😉

papko
10. feb 2013

@mima595 veď áno, možno som sa zle opýtala, idem kontaktovať zamestnávateľa je to česká firma a chcem vedieť ako sa s ním dohodnúť, aby som potom nebola zaskočená...

mima595
10. feb 2013

@papko - ved prave...nastuduj si to...aby si ty bola pripravena...tam je viac variant..ci dostanes odstupne, ci ti preplatia dovolenku, ci ti dovolia cerpat dovolenku...ale ty toto vsetko musis vediet...aby si nedopadla zle....

silvia_pp
11. feb 2013

@evita68 veľké ďakujem za všetky rady, veľmi si mi pomohla 🙂

zazalienka
12. feb 2013

Ahojte,
ak aj mne dnes prišlo rozhodnutie o max. dávke v nezamestnanosti.. teším jak malé decko.. pokým som to nemala na papieri, neverila som..
kočky, ktoré ste ma navigovali, pomohli, veľmi pekne ďakujem za pomoc.. @evita68 🙂

mici111
12. feb 2013

@zazalienka kolko je prosim ta teraz ta max. davka? nejako nestiham sledovat 😀 dakujem

evita68
12. feb 2013

@mici111 775-801

ufko
12. feb 2013

ahojte babulky-radkyne🙂 potrebujem poradit a vopred som vdacna za kazdu radu🙂 18.3.mi konci RD, pred nastupom na MD som jeden mesiac a 5 dni bola zamestnana /kvoli najvyssej materskej, kt. mi aj potom dali🙂/, pred zamest.pomerom som bola zivnostnicka cca 6 rokov..a teraz sa pytam, ci mam po skonceni RD narok na podporu a ak ano aka bude jej vyska, viete?🙂 a tiez chcem otehotniet, ak sa mi podari tento rok a aj nastupim tento rok na MD tak mi matersku budu vypocitavat z roku 2012 - co som bola na RD, ale ak nastupim na MD v roku 2014 budu ratat rok 2013 a teda dalsia otazka je ci ak budem poberat podporu tento rok, daju mi nejaku "dobru" vysku materskej ? Mam super zamestnavatela a spravi mi na papieri co potrebujem🙂 dakujem za kazdu radu!!pekny vecer vsetkym

zalka
12. feb 2013

@ufko 19.3. čerpaj dovolenku, zvyšok si daj preplatiť. Ak budeš mať odvody zaplatené tak z cca 60 eur tak budeš mať maximálnu podporu v nezamestnanosti.

ufko
13. feb 2013

dakujem zalka..akoze mam ten jeden den cerpat dovolenku a ak nejaku este mam tak tu si mam dat preplatit???rozumiem tomu spravne ? a co potom ked pojdem na matersku, budem mat narok na nu ked budem na podpore ?

zalka
13. feb 2013

@ufko no nie, si tehotná? a nárok na dovolenku vznikol tvojou MD v zamestnaní. MD sa berie ako výkon práce, takže nárok na dovolenku máš.

ufko
13. feb 2013

Este nie som, ale velmi sa snazime a preto chcem sa poistit teraz vopred, ze keby som bola na podpore ci mi to neurobi v buducnosti nejaku sarapatu vo vyske materskeho...mam 37 rokov a nikdy som nebrala podporu... a kedze mam mesiac do konca RD, chcem zistit ci je pre mna lepsie byt po skonceni RD na podpore, alebo na predlzenej rodicovskej, alebo byt zamestnana... a rodicovska sa tak neberie - ako vykon prace ?

zalka
13. feb 2013

@ufko nie rodičovská dovolenka nie je výkon práce, no ak otehotnieš neskôr tak nárok na MD mať nebudeš ak skončíš PP.

ufko
13. feb 2013

aha...dakujem..takze mi odporucas zostat v PP a vykaslat sa na podporu a skusit nejaku inu formu ?

zalka
13. feb 2013

@ufko no asi tak ak nie si tehotná . Ono rozhodnúť sa musíš sama ...

adra22
13. feb 2013

@zalka Ahoj chcela by som sa opýtať 11.12. mi skončí RD v prípade že budem tehotná určite pojdem na PN kvoli prvému komplikovanemu tehotenstvu. A teraz otázka ako to urobiť aby som mala narok na PNKU? Vyčerpať si dni dovolenky a potom ist na PN. Alebo hneď po skončení RD isť na PN?
Ďakujem

zalka
13. feb 2013

@adra22 no po skončení RD, čerpaj deň dva dovolenku a chod potom na PN. Ale to je ešte daleko.

ufko
13. feb 2013

dakujeme velmi pekne..ale aj mna caka to iste co adra22..tiez ako nahle otehu, gyndos ma dava na PN, uz dva krat som potratila a teda PN ma neminie🙂

zuzka208
14. feb 2013

prosim poradte mi mam odrobene 12 rokov v jednej firme z toho som 6 na RD z dovodu zdrav.stavu syna,do odstupneho sa mi rata celych 12 rokov ci len tych realnych 6 odpracovanych?Zajtra idem do prace sa dohodnut co a ako.

evita68
14. feb 2013

@zuzka208 12 rokov

zuzka208
15. feb 2013

ahojte chcem vas poprosit o odpoved dnes som bola v praci dohodnut sa ohladom dovolenky a nastupu do prace na mzdovom mi povedali ze mam 17 dni dovolenky tak sme sa dohodli takto kedze mi RD konci 27.3.2013 tak 28.3 nastupim do prace vycerpem jeden den dovolenky a zaroven aj ukoncim PP a ostatnu dovolenku si dam preplatit,to by problem snad nebol,dufam ze som to spravne povedala na mzdovom 🙂 no problem bude v mojom odstupnom nato mna upozornila aj mzdova ze keby zalezalo na nej tak mi ho da hned,no kedze zalezi na veducom tak nevie ci mi ho da lebo on musi mat dobru naladu a nesmie ho rano nikto vytocit 😠 inak mi ziadne odstupne neda a to mam odpracovane ako som vyssie uviedla12rokov.Cize teraz neviem co robit,lebo ked sa s nim nedohodnem tak mam po odstupnom co by ste robili vy ako by ste to riesili??A este sa chcem opytat za cely den dovolenky mi vychadza 30,6eur bude mi to stacit na max.podporu ked mi aj neda to odstupne???prosim poradte mi dakujem.

liz_lemon
15. feb 2013

@zuzka208 pokial ti daju vypoved (§ 63 odsek 1 pismeno b), tak ti odstupne dat MUSIA, vyplyva to zo zakonnika prace, nie podla nalady nejakeho sefa
ak vsak podpises dohodu (§ 60), tak tam je narok na odstupne len ak je vyslovene uvedene v dohode o ukonceni PP
max podpora je uz znizena, vychadza cca 750 E

evita68
15. feb 2013

@zuzka208 max. podporu budeš mať aj bez odstupného.. tá vychádza 775 - 801 eur /podľa počtu dní v mesiaci/..

v dohode musí byť uvedené, že pracovný pomer končí z dôvodu, uvedeného v par. 63 ods.1 písm, b) ZP, inak nárok na odstupné nie je.. trvaj na tom, aby to v dohode bolo..
ak ti to takto nedá, napíš sťažnosť na inšpektorát práce, určite to budú riešiť..

mrauco
15. feb 2013

Prosim Vas baby, da sa vypocitat, ci mi vyjde max podpora, ak viem len svoj funkcny plat? totiz dnes mi len prisiel papier z prace o novom funkcom plate od januara 2013. Pocet dni dovolenky este furt neviem, kedze cez telefon mi to nepovedia a pisomne este neracili reagovat na moju ziadost. ☹

zuzka208
15. feb 2013

@evita68 no ved prave,ja viem ze v dohode to musi byt uvedene podla toho zakona uz som prestudovala ale on mi to ucite nenapise ale si myslim ze za tolko rokov by aj mohol no ak nie tak ho nato upozornim co mienim robit lenze keby som to aj na inspektorat prace dala tak zamestnavatel v podstate nekona protizakonne si myslim,kedze momentalne tam priberaju novych ludi a prace maju dost takze by mi to bolo nanic 😖

evita68
15. feb 2013

@zuzka208 akože nanič, ty máš nárok na odstupné, len nesmieš podpísať dohodu bez toho, čo som ti napísala

lenže ak on ťa nechce prepustiť a chceš odísť sama, tak samozrejme nemáš nárok na odstupné

zuzka208
15. feb 2013

@evita68 ok tak na tom budem trvat ako si mi vravela ja nastupit do prace nemozem aj keby som chcela mam choreho syna takze na silu mna drzat nemoze 😉 no uvidim ako dopadnem,a este sa chcem opytat kedze budem vybavovat opatrovatelsky na syna mozem poberat aj podporu aj opatrovatelsky alebo si ho ma dat napisat na seba manzel?Nerozumiem sa tymto zakonom vobec v pondelok zajdem na socialku tak sa chcem nato pripravit aby som bola v obraze 🙂