icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

456456
25. feb 2013

Prosím o radu,
28.2. mi konci pracovný pomer dohodou. Chcem sa opýtať ako mám teraz postupovať, a kde mám ísť aby som niečo neprešvihla ? 16.1. som končila RD, mám II.pillier a aj DDS.. Ist na urad práce a čo im tam doniesť ? Stačí dohoha o ukončení pracovného pomeru ?
Mám zdravotné problemy (mala by som ísť na operáciu) a neviem či mám čerpat PN alebo len brať peniaze z úradu práce. Podpora by mi mala vyjsť maximalna. Známa mi radí ísť na úrad práce nahlasiť sa 1.3. a od 2.3. ísť na PN, po operácii ukoncit PN a isť na urad. Vraj ked sa nahlásim až potom pôjdem na PN, ak by som sa zamestnala a v skušobnej dobe by ma prepustili mohla by som si dočerpať maxim. podporu. Je to pravda ? Neviete mi povedať čo je pre mna najvýhodnejšie ? Dakujem za rady

zalka
26. feb 2013

@456456 známa Ti radí dobre, zaeviduj sa prv na UP ... a potom máš 7 dní na to aby si išla na PN v OL .. podpora sa počas PN pozastaví , a po skončení PN Ti ju zase budú vyplácať.

zuzka208
26. feb 2013

@evita68 Takze mi to vychadza na max.podporu?Nemam sa zbytocne stresovat,ci mam povedat mzdovej ze ta suma140,35 mi nestaci na max.podporu?Dakujem ti za rady.

evita68
26. feb 2013

@zuzka208 na max. podporu je to ok..
dôležité je to, čo som ti písala s tým odhlásením z RD

lucia80
26. feb 2013

@zalka ahoj.budem trochu mimo tému (snáď to nebude vadiť), lebo sa to týka mm, ale zaujal ma príspevok od @456456. MM to má totiž rovnako. Pracovný pomer mu končí 28.2. dohodou. Nová práca ešte nie je istá, čiže sme to medziobdobie chceli vykryť maródkou. Neviem ale, či je výhodnejšie omaródiť 28.2. alebo až toho 1.3. My sme sa totiž chceli vyhnúť evidovaniu na ÚP, tam sa chcel zaevidovať až po maródke v prípade, že by to náhodou s novou prácou nevyšlo. Je to vôbec takto možné? Kam by v prípade omaródenia posielal maródku keď by sa neevidoval na ÚP? Zamestnávateľovi? Na ÚP sa nechcel evidovať, aby si neprerušil súvisle odpracované roky a v prípade nejakého neúspechu v novej práci mohol čerpať podporu potom. Rátalo by sa obdobie: terajšie zamestnanie, maródka, nové zamestanie ako súvislé obdobie? Čo je vlastne pre neho výhodnejšie a ako najlepšie postupovať? Budem moooc vďačná za radu.

zalka
26. feb 2013

@lucia80 je možné nastúpiť na PN 1.3. počas Pn na UP nezaevidujú, akurát treba odniesť PN kopiu aj na ZP a tieôž potvrdenie zo SP o poberaní nemocenských dávok . Aby bol platiteľom ZP odvodov štát.

lucia80
26. feb 2013

@zalka a je to teda lepšie spraviť takto, alebo tak ako @ 456456? "Pod koho" vlastne bude patriť počas maródky? So zamestnávateľom už nebude mať nič spoločné a na úrade ešte nebude zaevidovaný. Bude sa mu toto obdobie potom rátať ako súvisle odpracované ak by predsa po maródke nastúpil do práce? Alebo nebude to nejaké "hluché obdobie" čo sa týka dôchodku?

zalka
26. feb 2013

@lucia80 vieš ak sa rysuje nejaká robota tak nie je problém ísť na PN a potom hned do roboty ... a patrí pod štát , štát platí za nemocných odvody do ZP ... nie nebude sa rátať ako súvisle odpracované ... ale to by sa nerátalo aj keby nastúpil na UP ..
ak sa robota nerysuje potom je lepšie to urobiť ako som radila @456456

lucia80
26. feb 2013

@zalka ďakujem moc za objasnenie. Robota sa rysuje, ale nič nie je isté a otázny je aj termín nástupu, tak ak by to dlhšie trvalo, aj tak by musel maródku ukončiť a zaevidovať sa, dlho naťahovať by sa mu to asi nedalo. Tak sa s mm ešte porozprávame a uvidíme čo teda spravíme. Viem, že keď sa nahlási na ÚP, už sa to neráta ako súvislé, ale som si myslela, že možno ak pôjde na maródku, by sa to mohlo rátať a to som si myslela, že by mohla byť pre nás výhoda. Ale keďže to tak nie je, tak je to v podstate jedno. Súvisle by sa mu to rátalo, len keby prestúpil hneď k tomu novému zamestnávateľovi, však? Ale to určite nebude reálne. V každom prípade ďakujem veľmi pekne za tvoje rady 🙂 .

zalka
26. feb 2013

@lucia80 nie je začo ... treba zvážiť

liza24
26. feb 2013

Ahojte babenky...Konecne som aj ja dostala rozhodnutie,ze mi priznavaju max.poporu...hurra 😀 Som Vam vsetkym nesmierne vdacna za Vase rady 🙂 ,bez Vas by ma taketo riesenie mojej situacie ani len nenapadlo.

nibiru
26. feb 2013

@liza24 ahoj možem sa spytat za akych podmienok ti priznali podporu? mne konči rp jul 2013 som stale zamestnana u rovnakeho zamestnavatela od roku 2003 ale nechcem sa tam vratit planujem dat vypoved a chcela by som mesiac dva ostat doma na podpore kedže v septembri 2013 by mala nastupúit do školky teda ak ju vezmu co budem vediet až v aprili bola by som rada doma keby bol nahodou v školke daky problem.nechcem ten mesiac dva riešit pnkou koli obmedzeniam na nej.dakujem tiež by som chcela vediet s čoho sa podpora vyratava ak som na pr pred nastupom na matersku som mala plat v hrubom cca 550€

zsana
26. feb 2013

Prosim o radu:
Chcela by som sa opýtať, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti: momentálne som na materskej dovolenke (od 22.5.2011), predtým som od roku 2003 robila nepretrzite. Dnom 1.8.2012 sa skoncil moj pracovný pomer vo firme, lebo som sa chcela vrátit do roboty, ale firma predtým nahlásila hromadné prepúštanie a dohodli sme sa na rozviazaní pracovnej zmluvy. Dakujem!

dijefcatko
26. feb 2013

@zsana podľa mojich vedomostí bohužiaľ nemáš, som na tom rovnako :(

lenuliatko
26. feb 2013

@zsana ja som len laik, ale podľa mňa máš nárok na podporu. Počas MD a RD si bola zamestnaná, predtým si robila nepretržite, takže spĺňaš podmienku byť počas posledných troch rokov aspoň dva roky poistená. Musíš sa však na ÚP nahlásiť najneskôr do konca júla, inak ti nárok zanikne.

zsana
26. feb 2013

Stale som na RD, az do 07.07.2014.

zsana
26. feb 2013

dijefcatko Nechapem preco nemame narok na podporu, ved aj MD a RD sa zapocitava do tych 2rokov. Nie?

evita68
26. feb 2013

@zsana máš nárok, ak sa na úrad práce nahlásiš najneskôr do konca júla

lenuliatko
26. feb 2013

@zsana ok, lenže na úrad sa musíš nahlásiť najneskôr do konca júla, lebo inak ti už nevyjde tá lehota 2 rokov poistenia. Tesne predtým, než sa pôjdeš nahlásiť, prepíšeš rodičák na manžela, lebo nemôžeš poberať naraz dve dávky od štátu, podporu budeš brať pol roka a potom rodičák prepíšeš zas na seba až do konca. Ak by si chcela brať podporu až po skončení RD, už by si na ňu nemala nárok, takže buď to urobíš počas RD alebo vôbec.

zsana
26. feb 2013

V soc.poistovni Ga mi povedali, ze nemam narok :( Opytala som sa v Ds, tam mam narok 🙂 Ja si myslim to iste, co lenuliatko. Rano pojdem naspat, uvidim...

lenuliatko
26. feb 2013

@zsana také tetky, čo sa pomaly nevyznajú vo vlastnej práci sú najlepšie 😝 Môžes zavolať aj na infolinku sociálnej poisťovne, ja som už dvakrát volala a vždy rýchlo a presne odpovedali, od toho tam sú, takže musia mať prehľad. Ale určite máš nárok.

zsana
26. feb 2013

Dakujem vam za odpovede. Dufam, ze zajtra budem mat stastie. Dobre by bolo 😎

evita68
26. feb 2013

@zsana a bolo ti preplatené niečo pri skončení prac. pomeru?

zsana
26. feb 2013

Ano, odstupne. Ale dnes som dostala "Potvrdenie zamestnavatela na ucely naroku na davku v nezamestnanosti" z roboty (kde som robila), a tam nie je uvedene, ze som dostala aj odstupne.

evita68
26. feb 2013

@zsana tak to je divné
a dovolenku ti nepreplatili?

zsana
26. feb 2013

Len 1den mi zostal, a ten mi preplatili spolu s odstupnym.

evita68
26. feb 2013

@zsana a odstupné ti preplatili ako? na účet? máš aj výplatnú pásku?

zsana
26. feb 2013

Ano, na ucet, ale aj vyplatnu pasku mam. Cela moja situacia je divna, lebo tvrdia, ze nemam narok na davku.

evita68
26. feb 2013

@zsana na podporu máš nárok, ak sa zaeviduješ do toho júla.. ale to s tým odstupným rieš, lebo ak ti strhli dan z neho, tak podaním daňového priznania sa ti tá daň vráti

lenuliatko
26. feb 2013

@zsana Nárok na dovolenku vzniká aj počas MD, takže tých dní by si mala mať viac. Nechcem sa robiť múdra, lebo to, čo píšem viem od báb, čo mi tiež tu radili, ale čítala som si aj staršie komentáre a vychádza mi z toho, že ak si bola počas výpovede na RD, tak z odstupného, ani z dovolenky sa neplatia odvody na poistenie v nezamestnanosti, teda s anezahŕňajú do VZ. Ak by si bola čo len na jeden deň prerušila RD, čerpala dovolenku, zbyto si nechala preplatiť, plus by si dostala odstupné, platilo by sa z toho aj poistenie v nezamestnanosti a rátalo by sa to do VZ, ten by si v takom prípade mala maximálny. Teraz sa ti bude rátať podpora zo mzdy pred MD.