Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka prepac, ze este otravujem len sa chcem spytat keby som dala vypoved k 1.3. zaregistrovat na urad prace sa mam ist kedy aby som dostala podporu? neviem ci mi zamestnavatel da papier hned podpisany toho prveho vies aby som tam nemala nejaku medzeru v medzi vypovedou a zaregistrovanim na urad prace.
Ahojte potrebujem poradit prosim surne,dnes som bola dat vypoved dala som ju o mesiac skor,cize nie ako mi konci RD 27.3 2013 ale som ju dala 28.2 2013,zamestnavatel mi po mojich odrobenych 12 rokov nedal ziadne odstupne lebo oni momentalne naberaju novych ludi a nechcel mi napisat do vypovedi §63pism.1,b.takze mi dal §60.Ba dokonca mi nechcel podpisat ani ten jeden den dovolenky a zaroven vypoved,som maximalne zhnusena z neho,tak som nakoniec podpisala vypoved s tym ze aspon snad dostanem tu max.podporu.Cize sa pytam mam moznost sa niekde odvolat alebo nieco ze mi nechcel dat to odstupne???Nezmekcilo ho ani to ze mam postihnute dieta ☹ .A este jedna otazka mzdova uradnicka nevedela povedat ze co treba zaniest na UP,ci mi ma vytlacit moju mzdu za posledne 2 odrobene roky pred nastupom na MD,a taktiez nevedela ci mi ma napisat pre UP ze mi zaplatili len ten jeden den dovolenky.Lebo co sa pozeram tak za februar tam mam sumu 140,35eur.Co je nemozne tak sa asi pomylila a ja musim znova zajst za nou.Prosim poradte mi. 😢
@zuzka208 no kedže si dávala výpoved ty tak nárok na odstupné TI nevznikol, a je jedno koľko rokov si odrobila .
A odkial je tá suma 140,35 eur? Preplácali Ti dovolenku? Nečerpala si ani deň? Ukecaj zamestnávateľa na čerpanie 1 dňa dovolenky. Lebo bez toho nárok na max. podporu mať nebudeš aj ked sa pokrájaš.
@zalka lenze chapes ja som boal nutena podpisat kedze mi ani nechcel dat jeden den dovolenku a hned aj vypoved on to pre mna urobit nechcel,tak som to podpisala a teraz som volala na mzdove a povedala mi ze to mam DVZ aj zo soc.a zdrav.poistenim tak neviem.To asi nie je dobre povedala mi ze tak jej to vyliezlo z pocitaca.Tak neviem je to dobre ci nie??
@zalka ale prave tak sme sa dohodli ze 28.2 nastupim do prace nastupim na dovolenku a zaroven mna prepustia,celu dobu som jej to vravela este aj teraz.Tak neviem ci je mimo alebo co?Ved som jej to tera zaj povedala po telefone a povedala ze je to za jeden den dovolenky plus to co som pisala vyssie.PP mi trval od 22.5.2001-28.2 2013 takto to mam napisane aj vo vypovedi no neviem co jej mam teda teraz povedat zrejme tomu nerozumie lebo povedala ze takto to pise kazdemu.Co jej mam povedat??
@zuzka208 proste ona ťa musí n ahlásiť na SP ako koniec RD k 27.2. aby si 28.2 bola už zamestnanec a čerpala dovolenku . A zvyšok dovolenky Ti preplatia, tak potom Ti výjde max. podpora.
A hovorím ak by si nečerpala dovolenku, a PP by ti skončil 28.2. tak ti dovolenku zaplatia teda preplatia, ale z tej sumy sa neodvádzajú odvody do SP neodvádza sa na nemocenské poistenie, na dôchodkové ... proste nikde . Platí sa z tej sumy len ZP , daň a potom úrazové poistenie pre SP.
Ak čerpáš dovolenku , tak ti z tej sumy platia odvody do ZP , SP komplet a daň. V tom je rozdiel.
@zalka Takze teraz to mam vlastne aj zle napisane vo vypovedi? kedze mi napisali:bol nasim zamestnancom v obdoby:22.5 2001-28.2 2013.S tym ze na toho 28.2 sme sa dohodli na jednom dni dovolenky.Chapem tomu dobre ci je to inak?Mali mi napisat ze som bola zamestnanec len do 27.2.??prepac ze ta takto otravujem ale ja mam nevy uz v koncom vobec s av tom nevyznam som uplne zufala este keby mi ta max.podpora nevysla tak skolabujem.Cize mam dobre napisanu tu vypoved myslim ten datum do 28.2.?Prosim nehnevaj sa ze ta tak otravujem asi mas ine na robote ale naozaj som kopka nervov.Dakujem ti. ☹
@zuzka208 ale ved zamestnanec budeš do 28.2. to máš dobré ... akurát zamestnávateľ ti musí obnoviť poistenie v SP, a to nahlásením, že sa vraciaš z RD 27.2. .. teda tvoj prvý pracovný den bude 28.2. a aj posledný.
@iwonita prečo 1 den a nie všetku.
napr. náhradu za 1 deň máš 10 eur ... ak čerpeš 1 den a napr. 10 si dáš preplatiť .. tak Ti ráta mzdárka výplatu za jeden den a mzda je 110 eur .. tj. aj dennýVZ je taký.
Ak vyčerpeš 11 dní tak výplatu máš 110 eur , ale DVZ sa berie na dni tj. budeš mať 10 eur denný VZ čo je dôležité pre výpočet podpory v nezamestnanosti .
Už vidíš rozdiel? Je rozdiel dostať podporu z DVZ 110 eur ako dostať podporu z DVZ 10 eur ...
@zalka uz mi je to uplne jasne. takze. moj pripad - zamestnana od r. 2005 az do dnes, samozrejme, medzicasom
PN (od 20.3.2010 - 17.6. 2010)
MD (od 18.6. - 31.12.2010)
RD (od 1.1.2011 do 6.8.2013)
teraz ked nastupim 7.8. do prace, tak predpokladam ze mi daju vypoved.
moje riesenie situacie :
1. bud budem tehotna, kedze planujeme a dam sa na PN (som po kyretazi, takze to bude automaticke u mojho lekara) alebo
2. nastupim do prace a dostanem vypoved. davka v nezamestnanosti sa mi bude ratat z odstupneho (ak mi daju) alebo z coho ? kedze mam cely cas zamestnavatela, tak asi nie z MD a RD ...
Dobry den chcem sa vas opytať budem mať narok na niejaku podporu ak som počas RD dala vypoved?
MD od maja 2010
RD od decembra 2010 a vo februari 2011 som dala vypoved .Toho času poberam ešte do aprila (syn bude mať 3 roky) rodičovsky prispevok...vdaka
@evita68 Ďakujeme za pomoc. Kamarátka bola na úrade práce a má podporu. Ešte raz ďakujeme za pomoc.

@evcam no teraz ti treba požiadať ... UP ti určite dalo rozhodnutie o zaradení do evidencie .. toto treba kopiu odniesť do ZP , tiež aj vyradenie z evidencie ...
a originál odnesieš zo žiadosťou o podporu v nezamestnanosti na SP , tiež aj vyradenie z UP .. za 20 dní ti vyplatia podporu ... ak ti vznikol nárok .. a ak by si skončila v zamestnaní tak potom by nadviaizali na vypllácanie ale zase zaradenie na UP , odniesť rozhodnutie .. a tak dokola ... najlepšie info dostaneš na SP.