icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
22. feb 2013

@evcam no teraz ti treba požiadať ... UP ti určite dalo rozhodnutie o zaradení do evidencie .. toto treba kopiu odniesť do ZP , tiež aj vyradenie z evidencie ...
a originál odnesieš zo žiadosťou o podporu v nezamestnanosti na SP , tiež aj vyradenie z UP .. za 20 dní ti vyplatia podporu ... ak ti vznikol nárok .. a ak by si skončila v zamestnaní tak potom by nadviaizali na vypllácanie ale zase zaradenie na UP , odniesť rozhodnutie .. a tak dokola ... najlepšie info dostaneš na SP.

evcam
22. feb 2013

@zalka takze nevadi ak somnuz vyradena z up? Mozem o to poziadat aj spatne? Ja som ale dostala za januar este vo februari rodicovsky prispevok.

zalka
22. feb 2013

@evcam jaj tak toto neviem ak si dostala rodičovský tak zrejme by ti podporu nevyplatili ... chod sa opýtať priamo na SP na oddelenie registra poistenia v nezamestnanosti ..

evcam
22. feb 2013

@zalka ja som si zistovala, ze narok by som mala s tym, ze vyplacanie by sa mi posunulo o ten mesiac tak neviem.

zalka
22. feb 2013

@evcam no každopádne naj info ti dajú na SP ... že či máš žiadať už za január podporu .. alebo až po skončení toho terajšieho PP ...

evcam
22. feb 2013

@zalka nechcem ta otravovat este posledna info keby som napriklad neziadala za ten januar, ale az po skonceni prac. pomeru terajsieho mala by som narok na podporu alebo nie?

zalka
22. feb 2013

@evcam no podľa mna hej ... ale záleží na akú výšku si mala nárok v janurái a koľko ti výjde teraz po skončení nového PP .

evcam
22. feb 2013

@zalka ok tak dakujem za info sak este pozistujem na poistovni. Este raz dakujem

zalka
22. feb 2013

@evcam rado sa stalo 😉

evcam
24. feb 2013

@zalka prepac, ze este otravujem len sa chcem spytat keby som dala vypoved k 1.3. zaregistrovat na urad prace sa mam ist kedy aby som dostala podporu? neviem ci mi zamestnavatel da papier hned podpisany toho prveho vies aby som tam nemala nejaku medzeru v medzi vypovedou a zaregistrovanim na urad prace.

zalka
24. feb 2013

@evcam no ak na UP prídeš do 7 dní od skončenia PP, tak žiadna medzera ti nevznikne. Lebo na UP ťa zaevidujú spätne ak prídeš v lehote. Tj. ak skončíš PP 28.2. napr. a na UP pôjdeš 5.3. tak ťa zaevidujú od 1.3. normálka bo si v limite.

evcam
24. feb 2013

@zalka dakujem

zuzka208
25. feb 2013

Ahojte potrebujem poradit prosim surne,dnes som bola dat vypoved dala som ju o mesiac skor,cize nie ako mi konci RD 27.3 2013 ale som ju dala 28.2 2013,zamestnavatel mi po mojich odrobenych 12 rokov nedal ziadne odstupne lebo oni momentalne naberaju novych ludi a nechcel mi napisat do vypovedi §63pism.1,b.takze mi dal §60.Ba dokonca mi nechcel podpisat ani ten jeden den dovolenky a zaroven vypoved,som maximalne zhnusena z neho,tak som nakoniec podpisala vypoved s tym ze aspon snad dostanem tu max.podporu.Cize sa pytam mam moznost sa niekde odvolat alebo nieco ze mi nechcel dat to odstupne???Nezmekcilo ho ani to ze mam postihnute dieta ☹ .A este jedna otazka mzdova uradnicka nevedela povedat ze co treba zaniest na UP,ci mi ma vytlacit moju mzdu za posledne 2 odrobene roky pred nastupom na MD,a taktiez nevedela ci mi ma napisat pre UP ze mi zaplatili len ten jeden den dovolenky.Lebo co sa pozeram tak za februar tam mam sumu 140,35eur.Co je nemozne tak sa asi pomylila a ja musim znova zajst za nou.Prosim poradte mi. 😢

zalka
25. feb 2013

@zuzka208 no kedže si dávala výpoved ty tak nárok na odstupné TI nevznikol, a je jedno koľko rokov si odrobila .
A odkial je tá suma 140,35 eur? Preplácali Ti dovolenku? Nečerpala si ani deň? Ukecaj zamestnávateľa na čerpanie 1 dňa dovolenky. Lebo bez toho nárok na max. podporu mať nebudeš aj ked sa pokrájaš.

zuzka208
25. feb 2013

@zalka lenze chapes ja som boal nutena podpisat kedze mi ani nechcel dat jeden den dovolenku a hned aj vypoved on to pre mna urobit nechcel,tak som to podpisala a teraz som volala na mzdove a povedala mi ze to mam DVZ aj zo soc.a zdrav.poistenim tak neviem.To asi nie je dobre povedala mi ze tak jej to vyliezlo z pocitaca.Tak neviem je to dobre ci nie??

zalka
25. feb 2013

@zuzka208 ak si nečerpala ani den dovolenky, a nebola ani den v zamestnaní tak tá suma 140,35 eur je zrejme za preplatenú dovolenku... ale táto suma nevsstupuje do VZ pre výpočet podpory , lebo z nej sa odvody neodvádzajú.
Iné by bolo ak by si den odpracovala a mala takú sumu.

zuzka208
25. feb 2013

@zalka ale prave tak sme sa dohodli ze 28.2 nastupim do prace nastupim na dovolenku a zaroven mna prepustia,celu dobu som jej to vravela este aj teraz.Tak neviem ci je mimo alebo co?Ved som jej to tera zaj povedala po telefone a povedala ze je to za jeden den dovolenky plus to co som pisala vyssie.PP mi trval od 22.5.2001-28.2 2013 takto to mam napisane aj vo vypovedi no neviem co jej mam teda teraz povedat zrejme tomu nerozumie lebo povedala ze takto to pise kazdemu.Co jej mam povedat??

zuzka208
25. feb 2013

@zuzka208 Ta suma 140,35 eur nemoze byt za preplatenu dovolenku lebo ja mam na preplatenie este 16 dni.To by nevychadzalo.

zalka
25. feb 2013

@zuzka208 proste ona ťa musí n ahlásiť na SP ako koniec RD k 27.2. aby si 28.2 bola už zamestnanec a čerpala dovolenku . A zvyšok dovolenky Ti preplatia, tak potom Ti výjde max. podpora.

A hovorím ak by si nečerpala dovolenku, a PP by ti skončil 28.2. tak ti dovolenku zaplatia teda preplatia, ale z tej sumy sa neodvádzajú odvody do SP neodvádza sa na nemocenské poistenie, na dôchodkové ... proste nikde . Platí sa z tej sumy len ZP , daň a potom úrazové poistenie pre SP.

Ak čerpáš dovolenku , tak ti z tej sumy platia odvody do ZP , SP komplet a daň. V tom je rozdiel.

zuzka208
25. feb 2013

@zalka Takze teraz to mam vlastne aj zle napisane vo vypovedi? kedze mi napisali:bol nasim zamestnancom v obdoby:22.5 2001-28.2 2013.S tym ze na toho 28.2 sme sa dohodli na jednom dni dovolenky.Chapem tomu dobre ci je to inak?Mali mi napisat ze som bola zamestnanec len do 27.2.??prepac ze ta takto otravujem ale ja mam nevy uz v koncom vobec s av tom nevyznam som uplne zufala este keby mi ta max.podpora nevysla tak skolabujem.Cize mam dobre napisanu tu vypoved myslim ten datum do 28.2.?Prosim nehnevaj sa ze ta tak otravujem asi mas ine na robote ale naozaj som kopka nervov.Dakujem ti. ☹

iwonita
25. feb 2013

@evita68 prosim ta, preco je take dolezite cerpat iba jeden den dovolenky a nie vsetku ? uz sa zacinam zajimat co ma caka po lete, lebo syn bude mat 3 roky ... ci je pre mna vyhodnejsie ist na PN (ak sa podari otehotniet) alebo na UP ?

zalka
25. feb 2013

@zuzka208 ale ved zamestnanec budeš do 28.2. to máš dobré ... akurát zamestnávateľ ti musí obnoviť poistenie v SP, a to nahlásením, že sa vraciaš z RD 27.2. .. teda tvoj prvý pracovný den bude 28.2. a aj posledný.
@iwonita prečo 1 den a nie všetku.
napr. náhradu za 1 deň máš 10 eur ... ak čerpeš 1 den a napr. 10 si dáš preplatiť .. tak Ti ráta mzdárka výplatu za jeden den a mzda je 110 eur .. tj. aj dennýVZ je taký.
Ak vyčerpeš 11 dní tak výplatu máš 110 eur , ale DVZ sa berie na dni tj. budeš mať 10 eur denný VZ čo je dôležité pre výpočet podpory v nezamestnanosti .

Už vidíš rozdiel? Je rozdiel dostať podporu z DVZ 110 eur ako dostať podporu z DVZ 10 eur ...

zuzka208
25. feb 2013

@zalka Dakujem ti pekne ze si sa so mnou otravovala, 😀 snad uz budes mat odo mna pokoj uvidim co mi povedia v praci lebo musim tam zajst este pre papiere.

iwonita
25. feb 2013

@zalka uz mi je to uplne jasne. takze. moj pripad - zamestnana od r. 2005 az do dnes, samozrejme, medzicasom
PN (od 20.3.2010 - 17.6. 2010)
MD (od 18.6. - 31.12.2010)
RD (od 1.1.2011 do 6.8.2013)
teraz ked nastupim 7.8. do prace, tak predpokladam ze mi daju vypoved.
moje riesenie situacie :
1. bud budem tehotna, kedze planujeme a dam sa na PN (som po kyretazi, takze to bude automaticke u mojho lekara) alebo
2. nastupim do prace a dostanem vypoved. davka v nezamestnanosti sa mi bude ratat z odstupneho (ak mi daju) alebo z coho ? kedze mam cely cas zamestnavatela, tak asi nie z MD a RD ...

zalka
25. feb 2013

@iwonita
1. treba písomne oznámiť potom tehu zamestnávateľovi.
2. podpora v nezamestnanosti sa bude rátať podla toho ako sa skončí PP, ak skončí uplynutím RD tak podpora bude vyrátaná zo mzdy pred MD
ak skončí čerpaním napr. 1 dňa dovolenky, tak podpora bude maximálna.

zuzmag
25. feb 2013

Dobry den chcem sa vas opytať budem mať narok na niejaku podporu ak som počas RD dala vypoved?
MD od maja 2010
RD od decembra 2010 a vo februari 2011 som dala vypoved .Toho času poberam ešte do aprila (syn bude mať 3 roky) rodičovsky prispevok...vdaka

iwonita
25. feb 2013

@zalka dakujem kraaasne ! ste totalne poklady ze to tu viete tak zretelne napisat

zalka
25. feb 2013

@zuzmag nie nárok na podporu mať nebudeš, nakoľko nesplníš podmienku 730 dní v posledných 3 rokoch.
Najneskorší dátum na nástup na PN bol január 2012. Mala si RP prepísať na mng. a mala si ísť po skončení PP na podporu, teraz už nič nedostaneš.

slavka1307
25. feb 2013

@evita68 Ďakujeme za pomoc. Kamarátka bola na úrade práce a má podporu. Ešte raz ďakujeme za pomoc.

evita68
25. feb 2013

@zuzka208
@zalka tá suma 140,35 je maximálna suma, z ktorej sa za jeden deň vo februári platia odvody do SP /3930:28=140,35/

bolo by to ok na max. podporu, ale dôležité je to, aby ťa mzdová odhlásila k 27.2. z RD v SP