icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

liza24
27. feb 2013

@nibiru Ahoj.takze ja som ti riesila nasledovne:po skonceni RD som cerpala 1 den dovolenky a ostatnych 8-na kt.som mala narok z obdobia MD - som si dala preplatit.tato suma mi stacila na vypocet pre max.podporu.ja som odstupne nechcela,bola som rada,ze zamestnavatel pristupil na taketo riesenie.ale ja som mala dost dobry dovolenkovy priemer,nakolko plat pred nastupom na MD sa pohyboval cca.okolo 1500 eur-preto som nemusela tlacit na odstupne.

zuzka208
27. feb 2013

@evita68 Ahoj neviem ci som to pisala tebe ale chcela by som sa ta opytat na toto.Moj PP mal skoncit 27.3 2013 ale som ho skoncila o mesiac skorej cize 28.2 2013 zamestnavatel mi odstupne nedal ale umoznil mi cerpat jeden den dovolenky ostatnu preplatit a zaroven dat aj vypoved.Odstupne mi nechcel dat,podmienil to tym ze si mam vybrat bud odstupne alebo max.podpora,tak dufam ze mi aspon ta max.podpora vyjde za ten jeden den cerpanej dovolenky mam 140,35eur.Ale zamestnavtel si to rozmyslel a povedal ze mi vyplati nejaku socialnu odmenu alebo pomoc nieco v tom zmysle ale ze mi nebude prepisovat vypoved ze mi to napise len na vyplatnu pasku:moja otazka je ci mi to nejako moze uskodit k tej maximalnej podpore???Budem mat na nu narok?V piatok sa idem zaregistrovat na UP tak aby som vedela ci to prijat ci nie.

evita68
27. feb 2013

@zuzka208 odstupné ti patrí zo zákona, on ti nemá čo dávať na výber, mal ti ho vyplatiť..

ak si mala čerpanie toho jedného dňa dovolenky, tak podporu budeš mať maximálnu

zuzka208
27. feb 2013

@evita68 ale on mi jednoducho nedal na vyber keby som nepodpisala tak mi nepodpise jeden den cerpania dovolenky vypoved atd.ale to uz je teraz jedno.Mna len zaujima ci ked mi da v piatok ze vraj nejaku ako povedal on "socialnu vypomoc"ktoru mi napise len do vyplatnej pasky nebudem mat potom nejake problemy s tou max,podporou?Nebude sa to nejako zapocitavt do toho??Lebo on mi chce dat na tu pasku sumu 700eur.co si myslim ze je riadny hajz...pretoze mne vychadzalo odstupne za 3 mesiace co by som mala nejakych 1000eur.Tak som nastvana preco mi teda hned nenapisal vypoved s §63ods.1pis.b.a nedal odstupne co mi patrilo a takto to roby nechapem tomu co zmysla.

evita68
27. feb 2013

@zuzka208 nechápem čo myslíš, že len do pásky, každá suma, ktorú ti dá, musí ísť cez pásku.. a čo ti má pokaziť, veď čím väčšia suma, tým lepšie,nie?
keby ti dal výpoved podľa par. 63, tak by ti musela bežať výpovedná doba, a to by si veru už na max. podporu nemala nárok..
dôležité je, aby si mala to čerpanie jedného dňa dovolenky, ako som ti písala

zuzka208
27. feb 2013

@evita68 Ok chapem ta ja som len myslela ze ked mi da nejake peniaze ktore nie su odstupne a napise mi to do vypl.pasky tak mi nieco moze pokazit.Takze som rada za tvoje rady dakujem velmi pekne 😉

zsana
27. feb 2013

@evita68
@lenuliatko Dakujem vam za dobre rady! Konecne: mam narok na podporu 🙂

mitzib
28. feb 2013

Ahojte, mohla by som vas poprosit o nazor. Zamestnavatel sa chce so mnou v dohode o ukonceni PP dohodnut nasledovne: zo zakona a na zaklade pracovnej zmluvy mi prinalezi 4 mesacne odstupne plus dovolenka 23 dni. Vsetko je v poriadku, ale formulacia dohody, co sa tyka plnenia odstupneho je nasledovna: zamestnancovi prinalezi odstupne vo vyske 2.nasobku jeho priemer. mesacneho zarobku. Dalej zamestnancovi bude vyplatena premia vo vyske 2. nasobku mesacnej mzdy. Ide o to, ze nebola naformulovana ako odstupne vo vyske 4.nasobneho priemer. mesac. zarobku. Podla pracovnej zmluvy pri vypovedi z organizacnych dovodov mam narok na 3.mesac.vypovednu lehotu a kedze mam zrusene miesto dohodli sme sa na 3mesacnom odstupnom + 1.mesiac zo zakona, PP trval do 5 rokov. Pytam sa preto, ci pre mna z toho vyplyvaju nejake nevyhody napr pri zaregistrovani na UP. Kedze je to formulovane ako odstupne + premia. Vdaka vsetkym za odpoved.

evita68
28. feb 2013

@mitzib ne, neplynú ti z tohto žiadne nevýhody ohľadom UP

mitzib
28. feb 2013

Tiez si myslim, v podstate iba vyssie odvody do SP, co je fajn v tomto zmysle pre mna.

mitzib
28. feb 2013

A dakujeeeem

evita68
28. feb 2013

@mitzib a tebe končí RD, a po skončení RD ideš ukončiť PP? ak áno, kedy končí RD a kedy prac. pomer?

mitzib
28. feb 2013

Ahoj, viem, asi kam smeruje tvoja otazocka. PP konci o 4 dni neskor ako RD, cize podmienka na max podporu je splnena. Cerpala som dovolenku.

evita68
28. feb 2013

@mitzib tak potom je to ok 🙂

mitzib
28. feb 2013

Hej, malo byt. 😉

mitzib
28. feb 2013

Ahojte, est eby ma zaujimalo, vie niekto ako sa krati dovolenka, pocas MD? Dakujeeem.

evita68
28. feb 2013

@mitzib dovolenka sa kráti za dobu na rodičovskej dovolenke.. napíš, odkedy dokedy si bola na MD a aj na RD

mitzib
28. feb 2013

MD 14.1.10-27.7.10 a RD 28.7.10-24.2.13

mitzib
28. feb 2013

Opravujem, sekla som sa v jednom dni. Mozno to nie je zasadne, ale MD trvala do 28.7.10 a RD zacinala 29.7.10

evita68
28. feb 2013

@mitzib ak si do 14.1.2010 nebola na PN, ale si pracovala, tak celoročný nárok na dovolenku v roku 2010 sa ti kráti o 1/12

mitzib
28. feb 2013

Tak potom je to ok, vyslo mi 23 dni z 25. Dakujem ti pekne.

zuzula68
3. mar 2013

Ahojte ,
chcela by som Vás poprosiť o radu ako získať max.podporu:
Som na RD, ktorá mi končí 26.3.2012, vo firme som zamestnaná od roku 2000, v r. 2007 som nastúpila na MD a od vtedy som doma. Zamestnávateľ mi oznámil, že dostanem výpoveď z nadbytočnosti k 1.4.2012. Do konca mesiaca marec mam dovolenku + mi vyplatia ostatnú dovolenku cca 18dní + dostanem odstupné 3 mesiace výpov. +3 mes.odstupné.
Je to v poriadku prosím Vás, či treba niečo zmeniť???? Treba mať vyplatené to odstupné v jeden deň ako aj dovolenku, či je to jedno??
Za vaše cenné rady veľmi pekne ďakujem 🙂

zalka
3. mar 2013

@zuzula68 za tých podmienok čo píšeš budeš mať max. podporu ...lebo tvoj príjem je dosť vysoký takže aj za ten týžden čo budeš čerpať dovolenku a preplatia ti zvyšok a dostaneš odstupné budeš mať vysoký VZ, takže podpora bude maximálna.

zuzula68
3. mar 2013

Ďakujem dúfam, že to tak aj bude 🙂))

zuzana32
8. mar 2013

Ahojte,
chcela by som Vás poprosiť o radu. V nedeľu mi končí rodičovská, a v pondelok sa chystám na úrad. Aké my tam treba doklady? Nikdy predtým som na ÚP nebola.
Mám nachystaný zápočtový list, treba aj rodné listy detí?

tinki
8. mar 2013

@zuzana32 ahoj, všetko ohľadom predchádzajúceho zamestnania aj výpoveď, zápočťák, niekedy aj doklad o ukončení školy, rodné listy detí tiež treba, aj si urob kópie zo všetkého.

zuzana32
8. mar 2013

@tinki - ďakujem

mrauco
8. mar 2013

@evita68 uz som Ta raz otravovala, estejedna otazocka. Ked maly ma 3 roky 19.3.13, dovolneku cerpam 20.3.2013 na dohodu o ukonceni prac. pomeru treba napisat, ze PP konci 20.3:2013 vratane? A este otazka ak podla uctovnicky ( ktora chudera to musela ratat rucne a na to, ze mam narok na novu pocas MD,som ju musela upozornit a pisat ziadost o info o dov. , kt. este pisomne nemam)nakoniec mam 46 dni dovolenky, mozem cerpat dovolneku aj tri dni? (pri hrubej mzde 606 eur) este otazka, moze mi v novom vymere riaditelka odobrat os. priplatok? Inac vypoved mi moze poslat aj postou? Ak mi ju da k 19.3.2013, pomohlo by mi, ak mi am niekto fiktivne zamestnal apson na jeden den, a s akym platom by to muselo byt? Tu vyssiu podporu proste potrbeujem. A zamestnavatel so mnou vobec nekomunikuje a neodpisuje ani na oznamenie o nastupe do prace a ziadost o cerp. dovolenky od 20.3. ☹ velka vdaka za odpoved

evita68
8. mar 2013

@mrauco áno, ak pracovný pomer skončíš deň po RD, čiže 20.3., budeš mať nárok na maximálnu podporu.. pri počte 46 dní dovolenky môžeš čerpať aj tri dni, ale je to zbytočné, lebo budú väčšie odvody...žiadny nový prac. pomer netreba..

ukončenie prac. pomeru dohodou ti môže poslať aj poštou, ale treba na ňu aj tvoj podpis, takže jednu budeš musieť podpísanú poslať späť, druhá ti zostane..

mrauco
9. mar 2013

a na tu dohodu treba napisat , ze pomer konci 20.3. vratane ci to sa berie este ako posl. den PP a netreba tam ziadne vratane?A o ten pomer som sa pytala,iba v pripade ak by mi dala vypoved 19. 3. a nepristupila by na dohodu. A este otazka, je nejaka povinnost zo zakona pre zamestnavatela dodrzat nejaku lehotu na odpisanie na ziadost?