icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

evita68
9. mar 2013

@mrauco tak ale píšeš aj o výpovedi, aj o dohode o skončení prac. pomeru.. to nie je to isté.. bude súhlasiť zamestnávateľ s dohodu? ak áno, dá ti odpoved do skončenia RD.. ak nie, budeš musieť nastúpiť do zamestnania.. do dohody žiadne vrátane netreba..

mrauco
9. mar 2013

no, vobec neviem co bude, ale predpokladam, ze vypoved mi neda, kedze by mi plynula vypovedna lehota. A tu dohdou som este neskusala nacrtnut, lebo zas neviem, ako to nadhodit, aby s tym suhlasili, jedine s tym, ze usetria na odvodoch.
Oni skor chcu, aby som vypoved dala ja, pretoze to uz chceli pri skonceni MD a nastupe na RD. Ja som narabala s tym vratane, lebo mi to prislo, ze ked konci 20.3. pomer dohodou, to akoby som ani neodrobila ten jeden den, resp. necerpala dovolenku. A este k tym papierom o potvrdeni prijmu pre soc. poistovnu pri tej tabulke prehlad vym. zakladov tam musi napisat ekonomka prijem za marec 2013 a tu cleu sumu co mi preplatia na ten den? Vdaka

evita68
9. mar 2013

@mrauco tak keď oni chcú, aby si skončila, tak počkaj, nech ťi oni dajú výpoveď, budeš mať nárok na odstupné..

keď PP bude končiť 20.3., tak na ten jeden deň niečo musíš mať, buď ho odrobíš, alebo budeš v ten deň čerpať dovolenku, nikto ti ten deň nepreplatí len tak..

v tom potvrdení nebudeš mať celú sumu, ale iba maximálny vymer. základ za ten deň, z ktorého sa budú platiť odvody.. napr. za marec to bude suma 126,77

eis4
9. mar 2013

ahojte. síce sa už informujem neskoro,ale aby som bola v obraze. som na RD malá bude mať 3 roky 17 .augusta. pred 2 mesiacmi zrušili prevádzku kde som robila,( máme dalšie 2 prevádzky v meste) včera mi zavolala pani z bratislavy že cestuje do žiliny a že má na stole moju výpoved,dostanem odstupné podla zákona....a či by sme sa nemohli stretnuť chce prejsť papiere, ja som jej povedala nech príde k nám domov kedže nemám kde dať malu. o hodinku bola pri nás,že mám isť dole. zišla som strčila mi do ruky výpoved,podpísala som ju. povedala len , počula som že aj tak ste sa nechceli vrátiť tak je to pre vás velmi výhodné. to moja milá veduca im určite povedala :-/ . ja som bola celá šťastná že niečo dostanem,ved mohli počkať kým ja dám výpoved a nedostala by som nič. problém je že výpoved mi dali k 1.4.2013 a to som ešte na RD. a teraz tu čítam dovolenky, ...... to znamená že na dovolenku nárok nemám? podla čoho mi budu vyrátavať podporu? nikdy som nebola na Uráde práce :-/
tak teraz som si dala. to som si asi mala zisťovať dopredu . 🙄 🙄 🙄
dakujem za odpovede

zalka
10. mar 2013

@eis4 no máš nárok na dovolenku za čas na MD ... a podporu ti vyrátajú kedže si dovolenku nečerpala z platu pred nástupom na MD, keby si trošku sa o to zaujímala mohla si si vydobiť lepšie podmienky a mať maximálnu podporu ☹ a ešte ma zaujíma čo je vo výpovedi. Aký paragraf?

mrauco
10. mar 2013

@evita68 ja by som pristala na to odstupne, ale ona mi ho neda, to skor mi nieco vymysli na tie dva mesiace a ja nemozem ostat mimo trv. bydliska dva mesiace, ked maly ma skolku na 2. str. republiky, a to by mi uz asi potom nevysla ani max. podpora. Kedze som pracovala 4 roky a 128 dni, tak ked mi da vypoved dostanem len mesacne odstupne, a keby bola dohoda tak dva, a veru pochybujem, ze mi to da, kedze sa vyjadrila, ze mi ziadne peniaze neda. Aneodpoveda mi na moj list ohladom natupu do prace ani cerpania dovolenky.
A ten jeden den viem, ze musim odrobit, len proste mi to pride cudne, ze rano 20. si pridem podpisat dovolenku a hned sa ukonci PP dohodou. Ze v jeden den sa robi aj konci PP.

1977
10. mar 2013

Baby poradte mi maly bude mat3 roky 30.3. a chcem dat vypoved v robote.Dostanem podporu?

olga1306
11. mar 2013

Kocky,mozno to tu nepatri,ale moze mamina poberat matersku aj prispevok na strarostlivost o inu osobu ?

olga1306
11. mar 2013

teda opatrovnicke

zalka
11. mar 2013

@1977 áno dostaneš, dôležité je ako skončíš PP. Ak počas RD, že ti nevznikne VZ dostaneš podporu z platu resp. minimálnu, ak budeš čerpať 1 deň dovolenku a zvyšok dovolenky si dáš preplatiť, tak vznikne VZ a z toho vypočítajú podporu.

mitzib
11. mar 2013

Pekny den vsetkym. Potrebovala by som sa poradit. Skoncila mi RD 24.2.13. PP skoncil 28.2.13. Vznikol mi narok na maximalnu podporu. Dnes som bola na UP sa zaevidovat. Syna mi zoberu do skoly az od septembra, na co sa ma pani na UP opytala a hned mi navrhla, aby som na SP podpisala cestne prehlasenie.

A tu smeruje moja otazocka. Mozem podpisat prehlasenie, ze sa riadne a celodenne staram o dieta do 6 rokov a sucasne poberat podporu??? Alebo je rozumnejsie najprv poberat podporu a nasledne po uplynuti 6 mesiacov nahlasit Socialke, ze sa riadne a celodenne staram o dieta do 6 r. Alebo je to uplne jedno a ani jedno ani druhe sa navzajom nevylucuje.

Vsetkym vopred dakujem za info... 🙂

mrauco
12. mar 2013

@evita68 uz mi poslali odpoved o nastupe do zamestnanni, ze cerpam dovolenku od 20.3. do 28. 5. ☹ moja chyba, ze som tam napisala, ze zaroven ziadam o cerpanie dovolenky. Tu uz len asi dohoda. Kedze , ked nastupi v juni novy riaditel, aj tak mi nevytvori miesto a vyleju ma tak ci tak, len tu max. podporu uz asi nedostanem v ziandom pripade ani s dvojemsacnym odstupnym.☹

evita68
12. mar 2013

@mrauco tak ak si len napísala, že žiadaš o čerpanie, tak ti dali všetku vyčerpať.. si sa mala dohodnúť na čerpaní len pár dní, šak aj pre nich by to bolo výhodnejšie z hľadiska odvodov.. tak skús sa ešte dohodnúť s nimi

mrauco
12. mar 2013

@evita68 tak jasne, nacupam tam po 3 dnoch a dam navrh na tu dohodu.Aj tak sa to viac oplati, ako cakat po cerpani na odstupne. Ja som cakala, ze mi nedaju moznost vycerpat, ze mi daju vypoved bez tejto moznosti. Ved pre nich bude vyhodnejsie, ak to ukoncime, hoc teraz bez odstupneho uz. Ale asi si vycerpam tri dni, aby som stihla do 7 dojst na UPSVAR. A ta preplatena dovolenka sa bude zdanovat? Vyjde mi to pri tom fun. plate 606 aj ked vycerapt tie 3 dni, vsak. Dufam, ze nebude nejaky problme, ta ekonomka je tesne po skole, tak dufam, ze to tlacivo pre Soc. p. vypise spravne.

evita68
12. mar 2013

@mrauco veď budeš mať nárok aj na odstupné, len v dohode treba uviesť ako dôvod ukončenia PP par. 63 ods.1 b).. trvaj aj na tom..

mrauco
12. mar 2013

@evita68 asi tazko mi na to pristupi, ked mi uz nariadila cerpanie dovolenky...

evita68
12. mar 2013

@mrauco to už je na tebe, ako si to ,,vybavíš,, 🙂

mrauco
12. mar 2013

@evita68 samozrejme, ak by boli dobre vztahy vsetko sa da. S tymto, ze mi takto da cerpanie dovolenky som neratala. Tu uz niet pomoci, ked chcem tu podporu. Alebo Ti napada ina moznost, ak ta druha strana nie je pristupna mojim navrhom? 🙂) akoze mna uz dnes napadali science fiction 😀 😀 😀 , ze sak vycerpam dovcu, v juni sa dam na PN, a potom nastupi nove vedenie a daju mi odstupne a to uz budem mat 5 rokov zapocitanych, ale mne sa pri tej mzde oplati skor ta dohoda...

mrauco
12. mar 2013

@mrauco este otazka, ak by som cerpala tu dovolenku celu a az potom bola dohoda o ukonceni PP, da sa to nejako vykryt tym balikom poistenia,alebo PN, alebo sa to neoplati?

mrauco
12. mar 2013

@evita68 boze, uz som dobre specena, tym ako uz mam prehriate zavity, ze co je lepsie, ze napisem sama sebe 🙂) Oplati sa mi riesit tu PN,alebo si priplacat daky balik dobrov. poistenia? Vdaka

tigri
13. mar 2013

@zalka
@evita68

poradte prosim 🙂
1. Aby som rozbehla proces ziskania max.podpory, musi mat dieta viac ako 3 roky? tj. musi mi najprv skoncit RD? Som stale vedena ako zamestnec a chcela som sa vratit na skrateny uvazok, ale uz mi nemali co ponuknut, takze budeme jednat o ukonceni PP. Pytam sa preto, ze som niekde citala, ze do 3 rokov mi patri rodicak, ale zase na druhej strane, tu som citala, ze je mozne rodicak prepisat na manzela.
2. Ak mame v kolektivnej dohode odstupne 8 mesiacov, mam narok este ziadat aj preplatenie vypovednej doby? Mala by som narok na 3 mesiace vzhladom na dlzku zamestnania.

DAKUJEM!

evita68
13. mar 2013

@tigri
1. môžeš RP prepísať na manžela a ty poberať podporu
2. tvoj pracovný pomer zrejme skončí dohodou, na to, aby si mala nárok na odstupné, treba do dohody napísať ako dôvod ukončenia par. 63 ods.1 b).. ak je v kolektívnej zmluve napísané 8 mesiacov, tak zrejme budeš mať nárok na ne

tigri
13. mar 2013

@evita68 dakujem

este k tomu bodu 2) budem mat narok na 8+3 alebo iba 8? tj. mam ziadat aj preplatenie vypovednej doby, ak nechcu aby som im tam 3 mesiace obsmrdala?

evita68
13. mar 2013

@tigri výpovednú dobu ti nikto celú nepreplatí bez odpracovania.. odstupné, aj pri dohode rieši zákonník práce, mrkni doňho..vy máte v KZ veľmi veľké odstupné, za 8 mesiacov, potom tam musíte mať riešené aj skončenie prac. pomeru dohodu z dôvodov, uvedených v par. 63..

tigri
13. mar 2013

@evita68 este ma teraz napadlo....ked raz ukoncom RD, je potom mozne znovu na nu nastupit? zda sa mi, ze kedysi to mozne nebolo...

evita68
13. mar 2013

@tigri ak ti skončí pracovný pomer, tak nemáš na akú rod. dovolenku nastúpiť.. môžeš len ďalej poberať RP do 3 rokov dieťaťa

mmmarta
13. mar 2013

@evita68 a ak cerpas RP do 3 rokov kto hradi zdravitne poistenie ak nie si na RD? Si uz vedena ako nezamestnana, ak sa prihlasis?

evita68
13. mar 2013

@mmmarta veď ty si zahlásená na ZP ako osoba, poberajúca RP.. tam nič nemeníš, aj ked ti tvoj PP skončí..

mmmarta
13. mar 2013

@mitzib mala by som otazku na max. podporu. Aky je momentalne postup na ziskanie max. podpory, mam pocit ze by som si ju mohla v svojej situacii riesit, ale rada by som vedela ako, ak ti max. podpora nevznika pekne vysokym platom prosim bud taka dobra napis mi aky je postup. Dakujem

mmmarta
13. mar 2013

@evita68 ak mi moj PP ako zamestanec skonci, zrejme zalozim firmu, kde by som bola ako konatel, tak aby som nemusela platit odvody do soc. pois., normalne by som musela platit zdrarvotne, ale tomu sa mozem vyhnut ak budem na RD, teda ako ty hovoris staci mi to neriesit a nemenit nijako svoj status, bola by som osoba poberajuca RP, tak?