icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
19. mar 2013

@jasminga nie ked ti v marci skončil RD, tak prvú podporu za apríl ti vyplatia v máji.

jasminga
19. mar 2013

@zalka dobre teda, nejdem vymyslat 🙂 pekny den ti prajem 🙂

zalka
19. mar 2013

@jasminga pekný aj tebe 🙂

eviva
22. mar 2013

Ahojte maminy,aj ja vas prosiiiiim o radu ohladom vypovede dohodou.
RD mam do 25.5.,ale volali mi,ze so mnou nerataju,mam si prist pre vypoved dohodou.Na co si mam dat pozor?
A mam si dat preplatit dovolenku?
A zrejme budem aj na urade prace,z coho mi vyrataju podporu?Zamestnana som u nich od 1.4.2008.

evita68
22. mar 2013

@eviva bud je výpoved, alebo dohoda o skončení PP.. výpoved dohodou neexistuje..

ak bude tvoj PP končit dohodou, trvaj na tom, aby si v dohode mala uvedené, že tvoj pp končí z dôvodov uvedených v par. 63 ods 1 b), len vtedy budeš mať nárok na odstupné.. ešte trvaj aj na tom, aby tvoj PP bol ukončený 26.5., čiže deň po skončení RD.. na tento deň budeš mať čerpanie 1 dňa dovolenky, ostatná sa preplatí.. budeš mať nárok na max. podporu

eviva
22. mar 2013

@evita68 dakujem za pomoc,mam toho plnu hlavu

stanicca
23. mar 2013

prosím kto by mi vedel poradiť. V auguste mi končí rodičovská dovolenka( tri roky dieťaťa), pred rokom mi zamestnávateľ poslal výpoveď. Mala som zmluvu na dobu určitú. Mám v tomto prípade nárok na podporu v nezamestnanosti či nie? prosím o radu

mima595
23. mar 2013

@stanicca -uved presny datum, kedy ti skoncil prac.pomer...a odkedy ti zacal....

stanicca
23. mar 2013

pracovný pomer začal 1.10.2009 a skončil mi 30.06.2012

zalka
23. mar 2013

@stanicca ak sa zaeviduješ na UP cca do 28.6.13 tak nárok na podporu budeš mať ... ak sa zaeviduješ po skončení RD tak nárok mať nebudeš.
Prepíš RP na manžela a eviduj sa k prvému v mesiaci na UP, a manžel nech už k prvému poberá RP namiesto teba.

mima595
23. mar 2013

@stanicca - takze narok na podporu budes mat, ale musis sa na up zaevidovat do 30.6.2013...isla by som teda cim skor,,,a mas moznost, ze bud pockas do konca rodicaku apodporu ti zacnu vyplacat az po skonceni rodicaku alebo rodicak prepises na manzela a ty budes poberat podporu 6 mesiacov od prehodenia rodicaku...

potom je tu este jeden problem..a to s vyskou podpory...to zavisi od toho, ci mas nieco odpracovane za posledne 2 roky...

stanicca
23. mar 2013

@mima595 veľmi pekne ďakujem za poradenie moc mi to pomohlo, pretože na UP mi tvrdili že sa môžem zaevidovať až po skončení rodičovskej dovolenky a už viem prečo. Nepochopila som či sa myslí 2 roky odpracované počas rodičovskej alebo 2 roky pred rodičovskou dovolenkou. Ak sa to myslí počas rodičovskej dovolenky, tak to nemám odpracované.

stanicca
23. mar 2013

@mima595 veľmi pekne ďakujem za poradenie moc mi to pomohlo, pretože na UP mi tvrdili že sa môžem zaevidovať až po skončení rodičovskej dovolenky a už viem prečo. Nepochopila som či sa myslí 2 roky odpracované počas rodičovskej alebo 2 roky pred rodičovskou dovolenkou. Ak sa to myslí počas rodičovskej dovolenky, tak to nemám odpracované.
@zalka a môžem sa opýtať, či je možné prepísať RP na priateľa keď nie sme zobratí len spolu žijeme v jednej domácnosti? moc ďakujem

mima595
23. mar 2013

@stanicca -ak ti prac.pomer trval aj pocas oberaniarodicaku,co ti trval, tak tato doba sa zaratava do odpracovanej doby..teda narok mat budes....

co sa tyka priatela, neviem,ake presne su podmienky, ale ak by sa aj nedalo, tak sa zaeviduj cimskor, oni ti priznaju podporu, ale zacnu ti ju vyplacat az poskonceni rodicaku...neprides o nijake peniaze, len sa ti posunie....
ak by mohol byt presun na priatela, peniazkyby si mohla dostavat subezne, tak dostanes po auguste....

kacena4
23. mar 2013

ahoijte dievcence viete mi poradit?? manzel dostal vypoved z prace k 30.6.2011 do 31.12.2011 bol na urade prace a poberal podporu teraz je na rodicaku s dcerkou do 13.8.2013 moze sa po skonceni evidovat na urade prace ak sa mu nepodari najst si pracu?? a bude dostavat aj podporu??? dik za infosku

mima595
23. mar 2013

@kacena4 - zaevidovat sa moze, ale podporu dostavat nebude....

kacena4
23. mar 2013

@mima595 vdaka aspon odvody mu budu pratit, ale pevne verim ze si nejaku pracu najde dovtedy 😖

majola
24. mar 2013

ahojte chcem sa opytat ja som sa zamestnala 7.10.2009 s najvyssim vym. zakladom ale 10.10.2009 som nastupila na PN potom hned na MD a RD. Rodicak mi skoncil 28.2.2013 a vten den som ukoncila aj pracovny pomer na moju smolu ale chcem vediet z coho mi vyrataju podporu z tych 3 dni alebo budu ratat do prijmu aj PN alebo ako????? Dakujem

evita68
24. mar 2013

@majola z príjmu pred PN

majola
24. mar 2013

@evita68 a to ako budu ratat ked sa mozem opytat z tych 3 dni???

evita68
24. mar 2013

@majola no normálne, príjem deleno 3 dni, to bude denný vymer. základ

majola
24. mar 2013

@evita68 Jasne dakujem

jasminga
27. mar 2013

ahoj @zalka na predoslej strane si mi pomohla odpovedat na moje otazky, tak sa obraciam na teba znovu..

chcela by som ziskat maximalnu podporu, v marci mi skoncil RD, 2.aprila mi konci pn z dnp..
dnes som volala z veducim, ze by som chcela dva dni cerpat dovolenku, a ze potrebujem odviest odvody vo vyske 60eur na den.. na to mi on ze ci som normalna, ze mi nemoze zaplatit take odvody, ked pred nastupom na matersku som mala v hrubom nieco cez 300eur.. zacal ze je to protizakonne, a ze co vymyslam.. ze moze za mna odviest maximalne z prijmu 500eur.. :-/ vies mi nieco poradit, ci som bezradna ak nebude zamestnavatel ochotny?

zalka
27. mar 2013

@jasminga vieš vedúcemu povedz, že ak ti preplatí dovolenku tak také odvody vzniknú či on chce alebo nechce ...

evita68
27. mar 2013

@jasminga
@zalka baby, netreba mať odvody 60 eur na deň, ale príjem cca 55 eur na deň

zalka
27. mar 2013

@evita68 šak určite ... len poniektorí si to myslia ... :D ved odvody z toho sú bajočko 50% myslím z.nca a z.teľa dokopy. 🙂

annna.m
27. mar 2013

@zalka a nie je to tak, ze pokial trva pracovny pomer, tak nemoze byt clovek evidovany na urade prace? mne to aspon tak vysvetlovali. nechceli ma napr. zaevidovat skor, kym mi neskonci rodicovska dovolenka.

mirka276
27. mar 2013

@evita68 takto som to spravila aj ja a dali mi odstupne aj dovolenku. nenechaj sa oklamat, mas na to narok. Staci ked to napises na vypoved priamo ked ju pojdes podpisovat. nie na iny papier, "nahodou"by sa im to stratilo. Ja som to tak urobila a bolo to ok.

zalka
27. mar 2013

@annna.m a v akej súvislosti sa pýtaš? Lebo mám pocit, že si niečo vytrhla z kontextu ...
A môže byť aj zamestnaný človek evidovaný na UP, ak má zmluvu na malinký úväzok napríklad, alebo aj ked má normálnu zmluvu a snaží sa nájsť si prácu cez UP ... ako taký ludia sa nechodia hlásiť.
A aj počas poberania RP ťa zaevidujú na UP, ak ti PP skončil ...

annna.m
27. mar 2013

@zalka K TOMUTO:
stanicca pracovný pomer začal 1.10.2009 a skončil mi 30.06.2012
23. mar o 12:47 • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

zalka @stanicca ak sa zaeviduješ na UP cca do 28.6.13 tak nárok na podporu budeš mať ... ak sa zaeviduješ po skončení RD tak nárok mať nebudeš.
Prepíš RP na manžela a eviduj sa k prvému v mesiaci na UP, a manžel nech už k prvému poberá RP namiesto teba.