Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka prosim o radu , ukoncenie RD mi vychadza na nedelu a vtedy sa u nas nepracovalo. Mozem do dohody o ukonceni PP navrhnut zamestnavatelovi ,aby mi dal na pondelok cerpanie dovolenky a zaroven aj den ukoncenie PP???
chcem sa dopracovat k max. podpore,
ked uz chceju : ukoncit PPdohodou podla §60 ZPpodla dovodu §63ods.1pis.a ZP, pricom odstupne a ako aj zostatok dovolenky bude uhradeny vo vyplatnom termine (citacia z listu od zamestnavatela)
milé maminky potrebujem od vás radu. Dcérka bude mať 23.4.2013 - 3 roky. Pred nástupom na materskú som bola manželov zamestnanec, prac. bola na dobu neurčitú, čiže po skončení materskej som opäť automaticky jeho zamestnanec...Vzhľadom k tomu, že to pre nás nie je ekonomické, platiť za mňa odvody, chceme prac. vzťah ukončiť... a tu je moja otázka....bolo mi poradené, že ak ma zamestná hoci len na jeden deň a dá mi vysokú mzdu, tak budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, ktorá sa bude rátať z tejto sumy....viete mi prosím poradiť aká je najvyššia možná výška podpory v nezamestnanosti a akú mzdu by mi musel dať, aby som mala na nu nárok?...VEĽMI PEKNE VÁM ĎAKUJEM ZA RADU A KAŽDÉ INFO!!!!....
@fifibela ved ti píšem .. aj z minimálnej mzdy môžeš mať maximálnu podporu... príklad ... dovolenka ...
za den dovolenky dostaneš napr. 10 eur
ale ty máš napríklad 10 dní dovolenky ... tak za den dostaneš 10 eur ... a zvyšok sa preplatí .. tak mzda dokopy za ten jeden den bude 100 eur ... a to značí že bude maximálna podpora ...
nezvyšuj mzdu , netreba ... vyrátajte koľko dní dovolenky ti vzniklo za čas strávený na MD ... a riešte to dovolenkou ... tú treba čerpať 1 den a zvyšok preplatiť ...
@zalka prosim Ta, vies mi odpovedat na otazku ohladne naroku na dovolenku pocas MD?
kedze zakon o naroku na 25dni po 33 rokoch je v platnosti od r.2012 a mne zacala 1MD 06/2007 a nasledne som presla na 2 MD 03/2010 mzdarka bude vychadzat z tohoto zakona , alebo z toho co platilo ....ze treba preukazat odpracovanych 15 rokov?
@mrauco mzdárka vypísala zle tlačivo ... 😀 , ak je to suma za 1 deň pre SP ... tak jej to vrátia späť a budú žiadať opraviť ..
Lebo maximálny denný VZ z ktorého sa platia odvody do SP je vo výške 126,77 eur ... takže ak tam bol 1 deň .. tak do potvrdenia pre SP mala napísať túto sumu ...
Môžeš ísť nazad do práce, upozorniť na to mzdárku nech si zavolá sama na SP ... ale maximálny mesačný VZ je 3930 eur .. a marec mal 31 dní ... takže maximálny denný VZ je 3930 deleno 31 tj. 126,77 eur.
A hej bude to na maximum , len ako píšem mzdárka musí opraviť papier pre SP.
takze to nemam ani nosit a volat jej?
@mrauco no neber to na SP ... bo budú zo SP jej volať a zbytočne bude stresovať ... a vysvetli jej to tak ... ako som napísala
le maximálny mesačný VZ je 3930 eur .. a marec mal 31 dní ... takže maximálny denný VZ je 3930 deleno 31 tj. 126,77 eur.
len túto sumu za 1 den bezohľadu na výšku výplaty čo príde na účet treba napísať do potvrdenia ... len z tejto sumy bude platiť odvody do SP ... ak by si čerpala 2 dni dovolenky ... tak suma na potvrdení by mala byť vo výške 126,77 * 2 = 253,54 eur ...
Z celej sumy bude platiť odvody do ZP , a daň ... ale SP je takto obmedzená .
no uzas, ale ja byvam v NR a byv. zamstenavatel je v okrese VT na vychode a ja jej nemienim nosit a posielat este nejake tlaciva lebo je blba
@mrauco no skús jej zavolať ... vysvetliť, dohodni si nejaký termín do zajtra nech si to zistí ona sama napr... nech si ona volá na SP ... a že ak ti zajtra nezavolá tak jej povedz že zanesieš tlačivo do SP a potom to bude SP riešiť s ňou ... to zle vypísané tlačivo ...
Viem , že je to tak ... aj k nám na fy volali zo sociálky ( ale to oni žili ešte v predošlom roku lebo tlačivo sme mali dobre vypísané len predošlý rok bol denný VZ maximálny 96 eur či koľko ) ... a potom sa to riešilo, kým si na sociálke priznali chybu ... takže asi tak ...
mlada to nepochopila ani do telefonu, ze nakoniec sme sa dohodli ze tam napise tu sumu 126,77 eura ,,,, 🙂 , ma urve, nemam este ani zapoctovy a na urad mi to uz treba zaniest ☹

@zalka ahoj chcela by som ťa poprosiť o radu, podpísala som v práci dohodou o ukončenie pracovného pomeru, k 31.4., rodičovská mi skončilka 26.3., 27.3. a 28.3. som mala dovolenku, 29.13. bol sviatok a potom sobota, nedela. preplatili mi dovolenku + odstupné, v práci mi dnes vypísali tlačivo do socialky o nároku na podporu a do kolonky marec, dali sumu 633.85e, chce sa spýtať či to stačí na max podporu? (či mi to vlastne dobre vypísali, lebo to stále prepisovali a zmätkovali pri tom) a ešte sa chcem spýtať či mi nemali dať ešte niake iné tlačivo k tomu pre UP. Ďakujem veľmi pekne za ochotu a pomoc.