Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
zalka@stanicca mohla by som ťa poprosiť o jednu radu? Zaevidovala som sa na UP a vznikol mi nárok na podporu v nezamestnanosti, pričom RP som prepísala na svojho priateľa, aby som oň neprišla. Je však šanca, že v auguste mi možno predlžia RP do 6 rokov pre časté choroby mojej dcérky, nenastane tam nejaký problém s tou podporou? Myslím, či ju nebudem mať vrátiť.
Ahojte, je tu kopa rád, poskladala som to na moju situáciu, chcem si to len potvrdiť 🙂
28.04.2013 mi končí MD (nedeľa), PP končím, v pondelok 29.04.2013 nastúpim na dovolenku a dostanem výpoveď + odstupné (to by malo stačiť na získanie max. podpory). Rozmýšľam či si vyčerpať 2dni dovolenky čiže aj 30.04., aby bol ukončený mesiac, ovplyvní to získanie max. podpory? A prosím to odstupné môže byť napísané ako odstupné alebo radšej ako odmena (neviem či to má nejaký zmysel) a musí byť ešte niečo v tej výpovedi, aby to sedelo, za vaše rady ďakujem 🙂
@papko keby si mala výpoveď, musela by si mať výpovednú dobu a to by ti max. podpora nevyšla...
pre max. podporu musí tvoj prac. pomer skončiť Dohodou o skončení prac. pomeru.. v nej, aby si mala nárok na odstupné, musí byť uvedené, že PP končí z dôvodov uvedených v par. 63 ods. 1 b) Zák. práce.. môžeš mať PP ukončený aj 30.4.
Ahojte, pred MD som pracovala, firma vsak zanikla pocas cerpania MD(pocula som ze tym padom nemam narok na podporu?), rodicovsky mi konci 13.5.2013 a momentalne som otehotnela(pred tym som mala rizikove teho, neviem ci automaticky aj dalsie je rizikove?), mam sa po skonceni MD hlasit na urade prace alebo ak budem pn ako postupovat?termin porodu mam v novembri 2013.Dakujem
@antuanet no tak nárok na PN ani na MD nemáš, lebo nesplníš podmienku 270 dní poistenia. Po skončení RD by si sa mala bud nahlásiť na UP ... alebo môžeš ostať doma ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ... toto treba v ZP a SP vybaviť ... a další rodičovský príspevok dostaneš až po narodení druhého dieťaťa.
@zalka
@evita68
Viem, že dovolenku si môžem po rodičovskej dovolenke vyčerpať, len sa kráti nejakými zlomkami a ja tomu nerozumiem.
Mzdárka mi vypočítala 65,5 dňa, v prípade, ak budem pracovať do konca roka 2013, ale vraj si to mám skontrolovať. Chcem to dať niekomu prepočítať, či to je správne.
Zistila som tieto údaje o MD:
Nástup na 1. MD 10.11.2008 a trvala do 24.05.2009. Nástup na druhú MD 04.08.2010 a trvala do 29.03.2011.
Dovolenkový zostatok za rok 2008 - 0 dní.
PN: 1. začala 07.07.2008 a podľa údajov z výplatnej pásky
- nemoc náhr. - niž.(dní) 3dni, nemoc náhr. - vyš.(dní) 7dní a nemoc nepl.(dní) - 2 dni.
PN: 2. začala 10.09.2008 a podľa údajov z výplatnej pásky
- nemoc náhr. - niž.(dní) 3dni, nemoc náhr.-vyš.(dní) 7dní a nemoc nepl.(dní) - 11 dní.
Snáď už z tohoto mi pomôžete niečo zistiť. ĎAKUJEM !!!!! 🙂
Mám t.č. 35 rokov a 9 mesiacov. Neviem od koľko rokov je nárok na 25 dní dovolenky.Do práce by som mala nastúpiť 02.09.2013.
Toto mi napísala mzdárka:
Ja som to rátala tak, ako keby ste mali nastúpiť 2. septembra do práce a pracovať do konca roka. Takže za r. 2009 Vám zostalo 15 dní dovolenky, za 2010 : 19 dní, za rok 2011 +14,5 dna dovolenky, za rokk 2012 nemáte nárok a na tento rok mi to vychádza na17 dní. Spolu mi to vychádza až 65,5 dňa. Neviem, čo plánujete, ale v prípade ukončenia prac. pomeru sa dovolenka prepláca. Počas materskej na dovolenku máte nárok, počas rodičovského - platí krátenie dovolenky o 1/12 za prvých neodpracovaných 100 dní, potom za kazdých dalsích 21 neodpracovaných dní sa kráti dovolenka o ďalšiu 1/12.
Ďakujem.
@slavka1307
ročný nárok na dovolenku v roku 2009 je 20 dní ... odhadom si bola na RD v roku 2009 viac ako 142 pracovných dní, tj. dovolenka sa kráti o 3/12tiny teda vznikol nárok na 9/12tin dovolenky tj. 15 dní ..
za rok 2010 to zase vyzerá tak, že na RD si bola viac ako 142 dní pracovných vrátane sviatkov ročný nárok 25 dní ( v tom roku si mala odhadujem 33 rokov teda nárok na dovču je 25 dní ) ... teda dovolenka za rok 2010 by mala byť 19 dní .
za rok 2011 si bola na MD viac ako 60 pracovných dní bajočko na RD 197 dní .. tak sa ti kráti dovolenka o 5/12tin ti vznikol nárok na 7/12tiny dovolenky tj. na 10,5 dňa ... za rok 2012 dovolenka nevzniká,
a za rok 2013 ak skončíš PP dovolenka nevzniká, ak ostaneš pracovať do konca roka alebo čerpať dovolenku tak ti vzniká nárok na cca odhadom 8/12tin dovolenky tj. z ročného nároku 25 dní .. tj. 16,5 dňa dovolenky ...
Takže spolu 15+19+14,5+16,5 = 65 dní dovolenky ak ostaneš v pracovnom pomere do konca roka 2013.
Ak skončíš PP tak nárok na dovolenku je 48,5 dňa... ktorú ti môžu preplatiť pri skončení PP resp. výhodné je čerpať 1 den dovolenky a zvyšok si nechať preplatiť .. bude max. podpora v nezamestnanosti.
@zalka mohla by som poprosit este o jednu radu?Lebo nevien na koho sa obrátiť.Vznikoli nárok na podporu,ale mám možnosť zamestnať sa na dohodu.Viem,že bolo možné niekedy popri podpore robiť na dohodu,ale od 1.4.2013 sa to malo zmeniť.Neviem čo mám robiť,aby som o podporu neprišla.Prosim ak mate s tým skúsenosť poradte lebo som zúfalá a nemá mi stým kto pomôcť.
@gapa, @zalka, baby prosim vas o radu. Po skonceni RD nastupujem opat do prace, lebo som sa nedohodla na ukonceni PP dohodou(zla prac. doba). Sefka mi dava vypovednu dobu dva mesiace, ktore este musim odrobit..Robim dobre ak mam v plane odrobit po skonceni RD len jeden pracovny den, nech mam nejaky vymeriavaci zaklad a potom ist na OCR, alebo PN do skoncenia vypovednej doby? Ked sa mi bude vypocitavat podpora, bude sa mi ratat z VZ z toho odrobeneho jedneho dna, alebo mi do toho vypoctu vstupi aj ta OCR, ci PN? Budem velmi vdacna za akukolvek radu...
@demii
nepíšeš dátumy, čo je niededy to podstatné. Ale ak bude očr alebo pn odo dna po RD (ani den medzera) a odpraduješ 1den v mesiaci, kedy ti bude vyplatené aj odstupné, tak je to ok. Ak to bude iný mesiac, tak si velmi nepomôžeš, bo VZ bude len ten 1den a mzda zan.
Dnom, kedy ti končí RD sa treba do 8dní odhlásiť zo soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, lebo nemôže ti trvať dôch.poistnie zamestnanca a aj štátom súbežne!!! Aj vznikom pn, či očr ti vznikne dôchpoistenie zamestnanca, aj ked bez vym.zkákladu.
Ak by si potom čerpala očr a tá by trvala dlhšie ako 10dní, tak od 11dna ta odhlasujú=prerušujú poistenie v soc.poistovni, čo by pre teba znamenalo, že si môžeš dať znovu prihlášku na dôch.poistenie štátom, počas doby, kedy ti trvá prerušenie, teda, kedy ti poistneie zamestnanca netrvá. Tiež by som potom si zistila v zdr.poistovni, či netreba niečo nahlásiť (to netuším, len pre istotu).
@gapa, dakujem za odpoved ale priznam sa ze jej vobec nerozumiem 😒 Kedze sefka je ochotna dat mi vypoved dohodou len ku dnu kedy mi konci RD (19.5) ani o den neskor, podporu mi vyrataju z mojho platu pred MD a to som robila na polovicny uvazok, takze podpora mi vyjde tak 130e. Teraz po RD ,ale mozem nastupit na plny uvazok, preto by bolo pre mna vyhodne nieco odpracovat a potom dat vypoved, nech je podpora vyssia. Sefka mi ale v tom pripade da vypovednu lehotu. Ide mi o to, ci keby som odrobila len jeden den hned po konci RD, a potom dala vypoved, pricom pocas trvania vypovednej doby sa hodila na PN, ci by mi to zasiahlo do vypoctu vysky mojejpodpory. Ospravedlnujem sa za svoju nechapavost, mam v tom gulas.
@demii no technicky nastúpiš 20.5. do zamestnania .. a 21.5. pôjdeš na PN ..dostaneš výplatu za máj ... a den pred koncom výpovednej lehoty skončíš PN .. posledný den odpracuješ .. dostaneš výplatu za ten den + odstupné .... potom sa ti táto výplata + výplata za máj spriemerujú ... a tak je veľká pravdepodobnosť, že budeš mať max. podporu ...
Ak by si bola na PN do konca PP tak by ti podporu vyrátali z toho čo si zarobila toho 20.5. ... toto sa Ti snaží gapa napísať.
@zalka dakujem, teraz tomu uz snad rozumiem. Ja odstupne nedostanem kedze vypoved davam ja, zo svojho rozhodnutia...Bala som sa len aby mi VZ za ten jeden odpracovany den nerozpocitali na cely mesiac, to by som si moc nepomohla. Ja za ten jeden den zarobim tak max.20e. Takze 50 percent z toho krat 30 resp.31 dni bude moja podpora?
@zalka
ak máš hrubú mzdu 460eur, RD ti končí 19,5. (nedela), tak ak odpracuješ 1den, toho 20.5. pôjdeš na pn a dohodou skončí prac.pomer 31.5.2013 a pn skončí bud 31.5. alebo neskôr, tak hrubá mzda za máj bude 460:23x1den=20eur a to bude tvoj vym.základ, takže podpora 10eur na kalend. den cca 300eur na mesiac. Ak by začala pn až neskôr ako v piatok (sobotu), tak to na den bude už menej, lebo sa mzda rozráta aj na sobotu a nedelu, tj. bude to menej..
ešte k tomu, ak by ti skončíl pr. pomer 19.5. dohodou, tak sa ti bude rkátať podpora z vym.základu dva roky pred RD, ale výška podory sa ráta najmenej z aktuálneho minima, čo je tuším cca 393eur???, teda podpora je 50% z toho cca.
takže by si nemala len 130eur ale 196eur cca.
@gapa, uz iba dve otazky- podpora sa rata z hrubej mzdy nie z cistej?
- a preco si hrubu mzdu delila 23 a nie 31, ked maj ma 31dni a hovoris ze aj soboty a nedele zasahuju do vypoctu?
Rozumiem ze marodka a vyska podpory sa rata 50percent z VZ, krat pocet dni v mesiaci. Ale nerozumiem ci vymeriavaci zaklad sa rata hruba mzda delene pocet pracovnych dni , alebo VZ delene pocet dni v mesiaci?
@demii
ja som ti rátala výplatu za máj, preto ak máš podla prac.zmluvy hrubú mesačnú mzdu 460 a máj ma 21prac.dní +2 platené sviatky, tak sa mzda ráta 460/23* počet odpracovaných dní...
podpora sa ráta z vymeriavacích základov, čo je hrubá mzda, ak teda nepresahuje maximum (čo u teba nehrozí).
a áno, podora sa ráta denný vym.základ x 50% x počet kalend.dní. Ale samozrejme výplata sa na kal. dni neráta, rata sa za dni odproacované + platené sviatky (ak v soboty nedele nerobíš, tak sa vym.základ znižuje...za dni kedy nerobíš, Vidíš to mi nenapadlo, či náhodou nerobíš nepravidelne, takých je teraz asi dosť vela)
@gapa ahoj mozes mi poradiť som na druhej materskej po sebe. pred prvou materskou som bola riadne zamestnaná pracovná zmluva na neurčito-uctovnicka. chcem napisat zamestnav. ze sa chcem vratit od septembra do práce. ako je to z dovolenkou, bolo myslim tak ze ked som na materskej ráta sa to do opracovanej doby a mám narok aj na dovolenku /od nástupu rodičovskej dovolenky uz nárok na dovolenku nie je/ a este ked dostanem výpoved pre nadbytočnosť, kolko mesačné odsupné dostanem?? pracovala som 4 roky + 5 rokov materská. dakujem za radu 🙂

@monline držím palce ...