Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@robert2010 hm... fakt škoda toho, že si pracovala na kratší úväzok, hádam si čoskoro nájdeš novú prácu ... a budeš zarábať adekvátne. držím palec.
ahojte
chcem sa spýtať za kamarátku - v auguste jej končí rodičovská dovolenka a mala by nastúpiť do práce, ale už teraz sa jej zamestnávateľ vyjadril, že jej môže ponúknuť akurát polovičný úväzok, predtým mala 100%. Má na to právo? Môže ona odmietnuť? čo to potom pre ňu znamená? vďaka za odpovede
@zalka
@monline zamestnavatel je povinny jej ponuknut povodne pracovne miesto, resp. miesto podla pracovnej zmluvy, na takuto zmenu uvazku musi podpisat dodatok k pracovnej zmluve, takze nech to nepodpisuje
ak zamestnavatel jej povodne miesto zrusil, nech jej da vypoved podla § 63 odsek 1 pismeno b), vtedy ma narok aj na odstupne + vypovedna doba
@zalka @liz_lemon ďakujem, odoslala som jej vaše odpovede...
mám otázku...včera som si čítala zákonník práce a tam je uvedené, že ak dostanem výpoveď podľa §63, odsek 1, tak mám nárok na 3 mesačné odstupné, ale ak skončí pracovný pomer dohodou podľa rovnakého paragrafu, tak mám nárok na 4 mes. odstupné (odpracovala som tam cez 10 rokov, zrušil prevádzku, kde som robila)
@monline no ak dostaneš výpoved podla § 63 odst.1 tak máš výpovednú lehotu 2 mesiace +3 odstupné ..tj. musíš ešte 2 mesiace chodiť do práce ( ak ti skončí RD napr. 15.8. a dostaneš výpoved tak výpovedná lehota začína plynúť od 1.9.13 a uplynie 31.10.13 )
ak sa dohodneš na skončení PP dohodou podla §60 s dôvodov podla § 63 ods.1 tak dostaneš 4 m odstupné , a PP skončí dnom dohody ( ak skončí RD napr. 15.8. tak je vhodné pre max. podporu v nezamestnanosti nastúpiť 16.8. do práce alebo čerpať dovolenku a PP skončí dohodnutým dnom tj. 16.8.13 )
@zalka malý má tri roky 11.6., vtedy mi zrejme končí RD (v deň narodenín, či na druhý deň?),
ostali mi len dva dni dovolenky, vrátiť sa nemám kam, čiže 12.6. by som čerpala dovolenku a ten 1 deň plus odstupné si nechala vyplatiť, potom by som mohla získať max podporu. A keďže mi nemôže dať výpovednú lehotu, lebo prevádzku zrušil, tak končím okamžite, tým pádom 4mesačné odstupné, nie?
@zalka presne z toho mám obavu, že proste natruc spraví inak ako potrebujem... 😠 pomôže ak ho o deň dovolenky požiadam písomne? alebo trebárs aj o dva, kedže viac ich nemám...a budem sa spoliehať na to, že vyplatenie odstupného mi spraví základ ako treba..
@liz_lemon to je síce pravda, ale ja nemám kam nastúpiť späť, lebo prevádzku zavrel
@liz_lemon chápem to dobre? ak mi dá on výpoveď podľa §63 ods.1 bod a či b, k 13.6. (11.6. má malý tri roky, 12.6. deň dovolenky), tak mi začne plynúť výpovedná doba 3 mesiace a následne mi dá odstupné za 3 mesiace priemer? Kedy sa v takom prípade môžem hlásiť na úrade práce? okamžite? či až po výpovednej dobe?
a ak rozviaže pracovný pomer dohodou podľa toho paragrafu, tak mi náleží 4mesačné odstupné?
už sa mi to blíži, plánujem ho urýchlene osloviť a dohodnúť s ním tú dovolenku a detialy..nech viem ako sa k tomu stavia, ako premýšľa a pod..a vlastne aj on musí osloviť svojho účtovníka, ktorý je celkom odinakiaľ..ten môj zamestnávateľ je živnostník a vlastne nezrušil živnosť, ale už nikoho nezamestnáva
@monline ano, pri vypovedi podla § 63 odsek 1 pismeno b) mas narok na 3+3
na UP sa mozes prihlasit po skonceni vypovednej doby
daj si pozor, ak by chcel tvoj PP ukoncit dohodou (§ 60) k urcitemu datumu, vtedy nevznika narok na odstupne automaticky, MUSI byt dohodnute pisomne v dohode o ukonceni PP, ale aby sa ti to opatilo, ziadala by som minimalne 7-mesacne odstupne
Prosím Vás súrne o radu, kto by mi vedel poradiť.Od 1.4.2013 som na UP pričom mi vznikol nárok na podporu v nezamestnanosti, preto som musela previesť rodičák na svojho priateľa. Začali mi vyplacať podporu lenže nastal problém v našom vzťahu a partner mi robí problémy. Chcela som si dať rodičák znova na seba pretože je možné že mi ho predĺžia do 6 rokov dieťaťa kôli častým chorobám no nie je to možné. Vraj sa to spätne nedá dať znova na mňa. Má s takýmto problémom niekto skúsenosť. Veľmi prosím som zúfalá.
@liz_lemon no šéf mi dlhuje ešte časť mojich peňazí, čiže aj získanie odstupného bude boj a možno sa budem musieť o ne aj súdiť..rozhodne ale budem trvať na §63 odsek 1 písm a , pôjde len o to, či mi dá výpoved alebo to ukončí dohodou, podľa toho je bud 3+3 alebo 4mesiace odstupné..ale tá prvá možnosť je asi nanič, lebo ak by som bola doma na priemernej mzde, tak potom nemám šancu získať maximálnu podporu, lebo ma platil z minimálnej mzdy, doplácal mi potom keš
Prosim vas,vie mi niekto poradit,ci mam ist nahlasit na socialne alebo niekde inde,ak som na predlzenej neplatenej materskej a pracujem na dohodu???
Neviete niekto ako je to teraz s narokom na davku v nezamestnanosti ,ci sa skumaju dovody skoncenia pracovneho pomeru ? teda napr. pri rozviazani pp dohodou k urcitemu dnu bez udania dovodov,ci je narok na davku aj tak (teda samozrejme pri splneni vsetkych podmienok naroku) ?
@zalka mozem sa este ale opytat,kedze som citala tvoje predchadzajuce prispevky ohl.max.davky v zamestanosti, pri vypocitani naroku na tuto davku sa berie do uvahy DVZ , preplatenie nevycerpanej dovolenky sa zaratava do tohto DVZ , je to niekde zakotvene v § ? lebo ked tak som si to tu precitala,tak v podstate "kazda" mamicka po RD(pri splneni ostatnych podmienok),ktora si necha preplatit "niekolko " dni dovolenky ziska max. davku v nezamestnanosti.
@ewana73 taký je zákon, a ak zamestnávateľ spolupracuje tak mamička ozaj si takto vie spomôcť. S týmto spôsobom prišiel po uzákonení terajší poslanec Mihál , ešte predtým než sa stal ministrom objavil túto chybu v zákone a ešte ju nezatkali.
Akurát, že min. rok bola max. podpora cca 1100 e a tento rok je už len 800 e trošku to skresali.
@zalka dakujem, no ano asi som uz dost dlho na RD 😀 lebo sa mi to zda dost jednoduche ale ked tak citam zakon,kedze sa z preplatenej dovolenky platia vsetky odvody a ide to do "hrubej mzdy",povazuje sa to za vymeriavaci zaklad ... a kde mam hladat rozhodne obdobie na urcenie vysky,v zakone o zamestnanosti?
@ewana73 ,pre mamičky po RD je taká no výnimka... ale pozor .. musí ten VZ vzniknúť ... a vznikne len obnovením poistenia , tj. čerpaním dovolenky, alebo nastúpením do práce.
Ak sa poistenie neobnoví, tj. zamestnávateľ sa dohodne na skončení PP dohodou dnom skončenia RD .. tak síce dovolenku preplatí, odstupné preplatí ale nič z toho nevstúpi do VZ ... takže sa z toho nezaplatia odvody do SP a tým pádom sa podpora počíta z príjmu spred nástupom na MD.
@ewana73 áno presne tak ... ten 1 den môžeš čerpať aj dovolenku, a tiež je podstatné kedy ti končí RD.
Ak by si mala nastúpiť do práce v sobotu ... tak potrebuješ čerpať 2 dni dovolenky ( PO , UT) aby vyšla max. podpora.
Ak výjde nástup do práce v nedeľu tak stačí čerpať 1 den dovolenky ( PO)
baby,ked som teraz na predlzenom rodicaku a uz mi asi druhy rok nepredlzia,nastupim do prace na par dni,potom mam planovanu operaciu,cize dlhodoba Pn a nasledne po nastupe ma caka vypoved dohodou,mam narok na podporu z tych prvych dni po rodicovskom v praci?

@zalka ja viem, len ma to proste hneva, aka je to velka nespravodlivost, co uz, snad sa v robote dohodnem a nejako to s muzom prezijeme, ani maleho nam nezobrali do statnej skolky, tak musime riesit sukromnu a nestazujem sa,vobec ma netesi, ze to musim riesit len chcem to co mi patri a nie nejaku almuznu, ktoru dostane kto tam, co v zivote nikdy nerobil ......dakujem pekne, velmi ste mi pomohli!!!!