Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
dobry vecer, chcela by som poprosiť o radu 🙂 8.8.2013 dovŕši syn 3 roky. Mala by som nastúpiť do práce, ale vyzerá to tak, že dostanem výpoveď z dôvodu nepotrebnosti, čiže aj s odstupným. Chcem sa spýtať či budem mať nárok na podporu, nakoľko som čerpala v kuse dve materske a rodičovske po sebe a pred prvým tehotenstvom som bola na rizokovom. Medzi detmi som porechádzala na materskú plynule, syn sa narodil v auguste 2010 a rodičovská so staršou dcérou by mi končila v septembri 2010, takže prechod bol plynuly. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď 🙂
@danculatko vyčerpaj si deň dovolenky (počas obidvoch MD ti vznikol nárok) a ostatok si nechaj preplatiť ... budeš mať nárok na max podporu 🙂
@moon1979 ďakujem za rýchlu odpoveď. Zdá sa mi to veľmi jednoduché, preto sa mi to až veriť nechce, ale všade to tak čítam. A ešte sa spýtam keď 8.8.2013 má syn 3 roky, tak 9.8.2013 budem mať tú dovolenku a výpoveď až od 10.8.?
Možno sa pýtam ako idiot 😀 , ale nechcem spraviť nejakú chybu, ďakujem
@danculatko ano ...
nie je na tom nič nezvyčajné ... takýmto spôsobom ti vznikne maximálny denný VZ, z ktorého ti odvedú odvody, takže z toho sa bude vychádzať pri posudzovaní nároku na podporu ... ak by si ukončila PP následne po skončení RD bez čerpania aspoň toho jedného dňa tak by si mala nárok na podporu len z minima ... samozrejme musiš mať odrobené potrebné roky (pred materskou) myslím, že je to niečo vyše 700 dní
@moon1979 ešte raz veľmi pekne ďakujem za odpoveď a radu. Vo firme som robila pred materskou cca 5 rokov, takže to by malo stačiť 🙂 Zase som o niečo múdrejšia 🙂 pekný večer prajem
Dobry vecer, potrebovala by som poradit, 05.07.2013 mi konci RD, vo firme pracujem uz 9 rokov, moj prijem pred MD bol cca 850 eur brutto, pocas MD a RD som mala v praci VPP dostavala som 200 eur brutto, o mesiac mi konci RD a v praci to nevyzera moc "ruzovo" preto sa chcem vopred informovat, ze kebyze dam alebo dostanem vypoved. Pocas MD a RD som necerpala dovolenku, otazka znie: z coho sa mi bude ratat davka?...obavam sa, ze ten VPP mi dost pokazil vym. zaklad..., ak by to tak bolo?...mam dat navrh nastupit do prace aby som sa opat vratila k povodnej mzde.... aspon na 1 den alebo cerpat dovolenku, pripadne preplatit zvysok, alebo ziadat odstupne....Velmi pekne dakujem za odpoved...
@robert2010 hm... no naozaj ten VPP ti pokazil všetko .. a tvoja podpora sa bude rátať z posledných 2 rokov ... teda z tých mesiacov čo si mala VPP ... a 1 den dovolenky a preplatenie zvyšku Ti nespomôže k vysokej podpore ... bohužial tvoja podpora sa bude pohybovať na úrovni bajočko 100 eur ...
Pracovala si na dohodu, alebo pracovnú zmluvu?
Pracovala som na zmluvu, nic ine sa neda vymysliet?
@robert2010 nie nič nevymyslíš iné ... lebo budú brať priemer príjmov ... a ked niekto dva roky zarába 200 e ... tak deň dva dovolenky neurobia nič s priemerom ... bohužial ...
Tak potom to je pekne nespravodlive, clovek sa snazi popri RD a MD si trochu privyrobit potom takto skonci ☹
este by som sa chcela spytat, ze keby som dostala odstupne, podla vsetkeho by som mala narok 3 mesiace, a preplatenie dovolenky sa mi bude ratat z povodnej mzdy alebo z tych 200 eur ?
@robert2010 hm... no mohla si robiť na dohodu ... v roku 2012 a skôr ... to by neovplyvnilo podporu ...
a tento rok si mohla robiť na živnosť ... ani to by neovplyvnilo podporu zo zamestnania ... možno sa trebalo o to aj zaujímať v čase ked si začala pracovať ...
chcela si si pomôcť ... a takto to dopadlo ...
@robert2010 no počkaj ... ten VPP nie je další PP .. k tomu 850 eurovému?
Máš dvoch zamestnávateľov? Či len jedného?
@zalka mam len 1 zamestnavatela,
@robert2010 hm... zamotáva sa to ...
to máš pôvodnú zmluvu, a zmenili ste ju na kratší prac. úväzok a nižší plat alebo ako to je ...
neviem ci to k niecomu pomoze ale tych 200 eur sme sa dohodli so sefom, bez nejakej pracovnej zmluvy..povodna zmluva je na tych 850 eur, ale v tomto pripade je to len papier..podstatne je asi co bolo vyplatene a odvedene...
@zalka v socialnej poistovni som vedena ako na RD, nie som tam evidovana teda neprihlasovala som sa ako VPP, ale asi v prilohe, ked sa posiela mesacny vykaz mam napisane VPP, myslim, ze to tam je....alebo neviem...to ja len tak
@robert2010 no podpora určite z odvedenej sumy sa ráta ... a čo sa týka papierov ... no neviem .. ak ti hodí odstupné z 3 mesiacov .. po 200 e .. tak zaplačeš ... a možno ti to neovplyvní nič ak si robila na čierno ... a nič sa neodvádzalo ..
uz teraz placem......vsetko sa odvadzalo....poviem hlupost, ak na ten papier pre urad prace si dam 3 roky nula a len ten posledny rok pre MD...zisti sa to?
nakoniec bude potom pre mna vyhodnejsie, ked poziadam o dávku v hmotnej núdzi, ale to asi mi nedaju, ked mam narok na podporu, nie?.....jeeeeeeeeeeeej, a ako si mam hladat robotu, ked maly pojde az od septembra do skolky, ...jednym slovom strasneeeeee.....
@robert2010 samozrejme že áno ... lebo podporu v nezamestnanosti vypláca SP .. a tam každý mesiac posielal výkazy zamestnávateľ takže oni si to skontrolujú podla svojich podkladov podla odvedených penazí ...
no a čo sa týka dávky v hmotnej núdzi .. ak tvoj mng. zarába tak nemáš nárok
@zalka oki, tak sa podla vsetkeho budem oierientovat na tie davky, my nie sme zobrati,len spolu zijeme, som slobodna, mam jedno dieta, nemam na seba nic napisane, este aj trvale bydlisko mame s priatelom ine, len maly ma jeho meno...takze ak este mozem poprosit, co by mi mohlo aspon toto priniest - alebo ako mam postupovat....resp. na co vsetko mam v tomto pripade narok?....a este by som sa chcela spytat, ze co sa tyka toho mojho pracovneho pomeru, mohla by som sa dohodnut tak, ze aspon to odstupne a preplatenu dovolenku by mi ratali z povodnej mzdy (pre MD), aby som aspon nieco ziskala, nie?
Dakujem velmi pekne
@robert2010 určite získaš viac ak ti preplatia dovču s platu pred MD a detto odstupné ...
čo sa týka dávky v hmotnej núdzi ... tak tá je pre 1 rodiča s dieťaťom bez vlastníctva domu, bytu .. vo výške 119,10 eur mesačne.
ak vlastní byt, alebo má nájomnú zmluvu tak je dávka vo výške ... 208,30 eur
@zalka to hej, ze to bude o nieco viacej.. ale ta davka nema byt aspon zivotne minimum?.ale aj tak mi lepsie vychadza ta davku v hm. nudzy, a to je vsetko o co si mozem poziadat?...a so zdravotnou poist. to ako bude? kto mi ju bude platit?
@robert2010 za evidovaných na UP platí ZP štát . A o dávku v hmotnej núdzi môžeš požiadať až ked požiadaš o podporu v nezamestnanosti , ak bude vyššia ako dávka nič nedajú. Až po jej skončení môžeš žiadať o dávku ...
Ak bude podpora nižšia ako dávka v hmotnej núdzi, tak treba požiadať o nu už počas a UP doplatí do výšky.
A životné minimum je len číslo, od ktorého sa odvíjajú rôzne dávky . Určite niesú vo výške živ. minima.
aha, jasne, takze ked mi vyde cca 120 eur davka v nezam., tak mozem ziadat doplatit o tu davku 208, 30 ked predlozim vsetky doklady....
@robert2010 nie nie je ti to jasné ... ak ti výjde podpora 120 eur ... tak po požiadaní dávky .. ti dajú 88,30 eur .. tak aby si do kopy mala 208,30 eur ..
A navyše 208,30 eur je dávka pre osobu čo vlastní byt alebo býva v nájomnom byte a má zmluvu ... pre tých čo nevlastnia nehnuteľnosť ... je nižšia dávka tých 119,10 eur ..
ano, prepac, zle som to napisala, tak som to myslela, ze doplatia o tu sumu...viem, ked uz kvoli tomu, ze som si privyrabala popri RD, a firma zanika a ja momentalne nemam inu moznost, len sa zamestnat az od septembra, nejako musim pokryt tie 2 mesiace, tak sa to budem snazit vyuzit ako sa da, tu zmluvu spisem a dolozim, ze som v podnajme u priatela...alebo ze si platim podnajom u niekoho ineho...ako mi mozu na to prist?...
@robert2010 hm... nemusia to uznať, a čo sa týka vybavovania dávky v hmotnej núdzi, tak to moc dlho trvá, detto môžeš požiadať až ked budeš mať priznanú podporu ... a to tiež pár dní trvá ... toto je boj na dlhú trať.

@evita68 Ďakujem za vysvetlenie. Na tie dátumy som sa pýtala preto, lebo som nevedela, že môžem v jeden deň aj byť na dovolenke aj dať výpoveď. Ďakujem. Dúfam, že sa to podarí, lebo oni sú hrozne na peniaze a dať niekomu niečo naviac to by si radšej do kolena vŕtať dali ... Ešte raz ďakujem !!!!!!!!!