Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka veď práve o to ide, že netuším, či mi to vyplatí..jedna vec je, že na odstupné nárok mám, druhá, že nemám chuť sa o to súdiť. Ale- strašne jednoducho si to predstavuje..už pred materskou mi sľúbil, že 2 týždne pred nástupom mi k piatku ukončí pracovný pomer a od pondelka ma zas prijme s maximálnym vymeriavacím základom, ten rozdiel som mala doplatiť (vrátane odvodov) ja..(v tom čase mi dlhoval mojich 2tisíc eur, ktoré som mu požičala na nákup tovaru do firmy)..celé tehotenstvo tvrdil, že to má ešte čas...a ked k tomu prišlo, povedal, že to nespraví. proste podraz, ak as predtým na niečom dohodneme. Potom mi sľúbil, že mi bude doplácať keš do 300eur k tým 170 eurám materskej, ale nevidela som ani cent. Proste nedá sa mu veriť, zmenil sa. Nie, že by som ho chcela popoťahovať a zdierať, ale dokelu mám na to nárok, to fakt chce tak hnusne vyjednávať? som znechutená 😖
Večer sa spojím s tým druhým zamestnávateľom, kde robím na dohodu a vymyslíme plán B. Len ani on nie je účtovník a nevyzná sa, preto musím mať návrh ja. Vďaka za odpovede.
@zalka @olifcek baby, pekne prosím o radu... 23.8.2013 mi končí RD, momentálne sa so zamestnávateľom naťahujeme ohľadne výpovede... Prečítala som si tu diskusiu a podľa toho, čo baby píšete, by mi pomohlo, keby som čerpala 1 deň dovolenku??? Len som si nie istá, ako sa bude počítať vymeriavací základ, lebo 23.8. mi končí RD a ten jeden deň dovolenky by pripadol na pondelok, nenaruší mi ten víkend medzi tým to, aby mi vyšla maximálna podpora?
Resp., či má vôbec význam čerpať nejakú dovolenku, keďže pred materskou som zarábala 1000 eur, lenže vymeriavací základ pre poistenie v nezamestnanosti bol samozrejme vtedy nižší (neviem presne výšku, v r. 2008)
A ešte otázka číslo 2: pred nástupom na materskú som si nevyčerpala 7 dní dovolenky a zamestnávateľ ma presviedča, že mi prepadla a nemôže mi ju ani preplatiť, je to pravda?
A otázka č. 3: Ako sa počíta nárok na dovolenku, ktorá mi nabiehala počas materskej? Mala som tzv. reťazovú materskú, čiže materská-RD-materská-RD, bez prerušenia, takže by mi mal 2x vzniknúť nárok na dovolenku... či?
@lenka_da MD, tych sedem dni, Ti mohlo prepadnut jedine za RD v tom istom roku... otazne, ci Ti narok vznikol... nebola si na pn od zac. roka?
a na vypocet dovci pocas MD, RD, daj datumy... zaciatok a koniec MD, RD ako sli pekne zasebou 🙂
jeden den dovolenky nestaci... ano, rata sa do vypoctu i vikend... nech da odmenu jeden plat a si za vodou.. alebo pol platu 🙂
@lenka_da
1) ak ti koniec RD vychádza pred víkendom v piatok ... tak potrebuješ čerpať 2 dni dovolenky .. pondelok , utorok .. a utorok výpoved len tak výjde max. podpora
2) počas MD ti vznikol nárok na dovolenku ... to tú myslíš tých 7 dn í že ti ostalo ... neprepadá dovolenka ak si si ju nemohla vyčerpať lebo si bola na MD a RD ...
3) áno za druhú MD ti vznikol nárok na dovolenku, koľko to netuším lebo si nenapísala od kedy do kedy bola MD...
ale kedže píšeš že v auguste ma dieťa 3 roky .. tak predpokladám, že nástup na MD bol niekedy júl 2010 .. a koniec MD bol cca december 2010 .. porátaj si pracovné dni a sviatky pripadajúce na pracovné dni .. od 1.1.2010 do nástupu na MD ( júl 2010) ... ak je tam 100 a viac pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni tak sa dovolenka ročný nárok kráti o 1/12tinu ... tj. je nárok na 11/12tin ročného nároku na dovolenku
ak je tam viac ako 121 pracovných dní .. tak dovolenka ročný nárok sa kráti o 2/12 tiny teda dovolenka je 10/12tin ročného nároku
@lenka_da no za rok 2008 ... 7 dní dovolenky ..
za rok 2009 .. si bola na MD 38 dní .. takže máš nárok na 1/12tinu dovolenky z roka 2009 ak máš nárok na 20 d ní dovolenky za rok tak ti vznikol nárok na 1,5 dna dovolenky .
rok 2010 na RD si bola 134 dní .. tj. dovolenka sa kráti o 2/12tiny čiže pri ročnom nároku 20 dní .. ti vznikol nárok na 17 dní dovolenky
rok 2011 si bola na MD 43 dní ... takže máš nárok na 2/12tiny dovolenky z toho roku čiže 3 dni ..
dokopy máš 7 + 1,5+17+3 = 28,5 dňa dovolenky.
Materská sa ráta ako výkon práce preto za ňu patrí dovolenka , za RD sa dovolenka kráti ...
@zalka super, ďakujem ti, si veľmi zlatá... len som to asi nejasne napísala, tých 7 dní mám nevyčerpaných ešte pred prvou materskou dovolenkou, síce sa týkajú roku 2008 ale šéf ma presviedča, že mi týchto 7 dní prepadlo, lebo som ich mala vyčerpať celú dovolenku pred nástupom na MD ... 😨 Mala som nárok na 20 dní, 13 som vyčerpala pred MD, je to možné, že mi tých 7 prepadne?
A za rok 2012 a 2013, počas RD mi nevznikol nárok na žiadnu dovolenku - dobre tomu rozumiem?
@zalka uau, blesková odpoveď, ďakujem 😵 a navyše si ma potešila... len sa chcem ešte uistiť, lebo mi to akosi pomalšie páli, zdá sa... hore vyššie som písala, že RD mi končí v auguste - je to piatok - potrebujem čerpať 2 dni dovolenky (pondelok, utorok) aby mi vyšla maximálna podpora, tak?
@zalka ďakujem mockrát 🤐 🤐 🤐 Už len posledná otázočka a sľubujem, že dám pokoj 😵 Ak bude šéf trvať na čerpaní celej dovolenky, to mi asi maximálna podpora nevyjde pri plate 1000 eur...??? Teda, neviem, či sa do vymeriavacieho základu pripočíta aj odstupné, vtedy by to teoreticky mohlo vyjsť... ?
@lenka_da ak ti dá čerpať 55 dní dovolenky tak to máš 2 mesiace ... a ehm ... odstupné sa ráta do VZ .. ale za mesiac bude plat 1000 e za 2 mesiac bude plat 3000 e ... tak hádam by vyšlo ...
priemerný mesačný potrebuješ cca 1600 e ... a zaplatí sa kopa odvodov štátu ...
ak ti dá čerpať 2 dni ... tak do SP napr. zaplatí odvody len zo sumy 254 eur ... do ZP zaplatí odvody z celej sumy ... a zdaní sa celá suma ... vrátia ti časť alebo aj všetkú daň budúci rok po podaní DP späť.
@zalka Ďakujem za odpoveď. Inak, mne vyšlo, že mám nárok na 34 dní dovolenky ( 2008... 7 dní, 2009...2 dni, 2010...21 dní, 2011...4 dni = 34 dní) ak som to počítala správne podľa tvojho vzorca 😒 ale ten vymeriavací základ by neviem či vyšiel, lebo mám odpracovaných viac než 10 rokov, čiže teoreticky mám výpovednú lehotu 3 mesiace a odstupné 3 mesiace ale šéf s tým samozrejme nesúhlasí :-/ podnikateľ, všakže... takže len sa dohodnúť
Chcela by som sa spytat, pracovala som do maja 2010, potom som isla na matersku, od juna 2011 az do 31.05.2013 som pracovala na dohodu, pracovny pomer som skoncila tiez 31.05.2013 a z pracovneho pomeru mi vyplatili odstupne tiez 31.05.2013 som ukoncila pracu na dohodu ako som mi bude ratat davka nezamestnanosti, citala som, ze z poslednych dvoch rokoch, to znamena, ze 19 mesiacov z pracovneho pomeru 2010 a 5 mesiacov z dohody. z roku 2013? dakujem
@robert2010 podporu ti vypočítajú z 5 mesiacov dohody z roku 2013.
@zalka Dobry vecer, mozno si pamatate, ze som Vam asi pre 2 tyzdnami pisala, ze som popri MD a RD pracovala na VPP a mala som z toho 200 eur mesiac a tak... ale je to uplne zle, dnes som zistila v praci, ze nas mzdar ma viedol uplne zle....a teraz neviem co robit, takze problem je nasledovny...ako som isla na MD som nepracovala, potom som presla na RD stale v tej istej praci ale externe a dal mi VPP a tak ma viedol...lenze dnes som si pytala papier na UP a tam boli za rok 2011, 2012, 2013 nuly...pretoze on mi platil z toho prijmu 200 eur..len zdravotnu a urazove poistenie...., a ja neviem ako to mam riesit... 😢
@robert2010 hm... a toto sa mu ako podarilo? no ty to nevyriešiš on to musí ... a opravovať vykazy no nezávidím mu ... dalo by sa z VPP spraviť dohoda spätne za roky 2011,2012 ale rok 2013 opraviť musí ... nechápem že sa neozvali zo sociálky že sú zlé výkazy
@zalka skoda reci, hej, to ma tiez napadlo, ze by sa dalo prerobit na dohodu...lenze tento rok neviem ako by sa dal nejako vyhodne pre mna vyriesit, aby som aspon nieco dostala na UP, pretoze uz som skoncila a posledna vypl. paska bola aj sa odstupnym okolo 1900 eur...a teraz kedy sa to prerabalo na dohodu...ved to by boly moc vysoke odvody...napadlo ma, ze opravili na tie dohody 200 eur a odstupne by mi dali na druhej paske z pracovneho pomeru...z toho by sa mi potom ako ratala davka...dakujem pekne

@monline hm... potrebuješ mať tú dohodu do konca mesiaca ... a ak má syn 11.6. narodeniny .. tak od 12.6. by si mala nastúpiť do zamestnania ... ak skončíš PP s bývalým zamestnávateľom dohodou 11.6. bez čerpania dovolenky ... tak na dohodu by si potrebovala robiť do konca mesiaca minimálne ... a to by musel byť plat 990 eur cca aby bol nárok na max. podporu ... je to komplikované ...
viem že si si ušporila tie peniaze z dohody ... ale toto by nepomohlo urobiť na dva tri dni dohodu ... lebo by šlo o nepravidelný príjem a tým pádom žiadne odvody na poistenie v nezamestnanosti by nešli .
Možno by pomohlo v tej druhej práci sa zamestnať ... na pár dní .. normálny pracovný pomer ... skúšobná doba a tak ...
napr. na 3 dni .. vkýplata za tri dni 165 eur .. alebo za 10 dní .. 550 eur .. a potom by si dala ty výpoved v skúšobnej dobe ... vtedy by sa mala podpora počítať z toho príjmu z 2 roboty ...
pár dní júna by si bola nezamestnaná prihlásená na UP ... a dohodu by ti mohli dať od 1.7. na tú minimálnu mzdu čo by si mala dostávať aj teraz ...
toto by som videla ako najschodnejšiu cestu ak nechceš prísť o odstupné od 1 zamestnávateľa ... ale či ti ho vyplatí je otázne ... tak či tak ...