icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
11. jún 2013

@robert2010 zpriemeroval by sa ten príjem tak či tak ... :(

robert2010
11. jún 2013

@zalka hm... a kolko by mi to vyslo, ked spolu by to bolo za 5 mesiacov okolo 1700 eur?

zalka
11. jún 2013

@robert2010 z toho odstupného boli zaplatené odvody do SP? ak nie ... tak by sa nepočítalo do VZ ...
ak boli zaplatené odvody do SP .. poistenie v nezamestnanosti ... tak v priemer príjem 300e mesačne a podpora 150 e

Ako toto je len hádanie . Netuším čo to ako to urobili u teba v robote ... krome toho, že sa to riadne dokašľalo ...

robert2010
11. jún 2013

Oki, zase sme tam, kde sme nechceli, dakujem pekne

zalka
11. jún 2013

@robert2010 to fakt chcela si dobre a dokašľalo sa to ... a to poriadne :(

olga1306
14. jún 2013

Prosim vas,ako to je,ked som na predlzenej neplatenej rodicovskej dovolenke a pracou na dohodu??? Lebo mi prisiel papelr zo socialneho,ze mi rusia strarostlivost o dieta...

zalka
14. jún 2013

@olga1306 no zrejme si sa neodhlásila z dôchodkového poistenia štátu ked si začala robiť ...
teraz si poistená z dohody ... nemôžeš byť aj poistencom štátu. Asi toto ti prišlo ...

olga1306
14. jún 2013

@zalka no presne to,uz som si to zistila,vobec som nevedela o tom,to som sa este sefa pytala ci smam ist ja niekde nieco vybavot a ze nieeee...ale dakujem za odpoved

zalka
14. jún 2013

@olga1306 ak ti skončí dohoda ... tak sa opätovne môžeš nahlásiť na dôchodkové poistenie štátu ... ak sa budeš starať o dieťa do 6 rokov.

olga1306
14. jún 2013

@zalka dakujem krasne

zalka
14. jún 2013

@olga1306 rado sa stalo 🙂

janyaa
16. jún 2013

Ahojte mozte mi poradit, ako dosiahnut max. podporu, nieco som citala ale predsa nechcem nic zanedbat.
Od 5/2007 som na MD isla som s jednej MD suvisle do druhej MD. pred tym som 5 rokov stale pracovala. MD mi konci teraz 6.7.2013. zamestnavatel mi chce dat vypoved dohodou lebo chce aby som od noveho roku isla na zivnost pracovat s cim ja nesuhlasim. povedal ze dovolenku mi preplati, napiste mi prosim cely postup, ako to mam spravit. ako je lepsie dat vypoved, alebo mi ma dat vypoved este pocas MD lebo uz nemam vela casu. dakujem krasne za odpoved a radu vopred

janyaa
16. jún 2013

zalka, a este by som chcela vediet, aka vyska musi byt na vyplatnej paske, aby mi to vyslo na maximalkku, myslis, ze bude stacit predplatenie dovolenky za tych 6 rokov, lebo o odstupnom nebola ani rec. dakujem

janyaa
16. jún 2013

@zalka
Mila zalka mozte mi poradit, ako dosiahnut max. podporu, nieco som citala ale predsa nechcem nic zanedbat.
Od 5/2007 som na MD isla som s jednej MD suvisle do druhej MD. pred tym som 5 rokov stale pracovala. MD mi konci teraz 6.7.2013. zamestnavatel mi chce dat vypoved dohodou lebo chce aby som od noveho roku isla na zivnost pracovat s cim ja nesuhlasim. povedal ze dovolenku mi preplati, napiste mi prosim cely postup, ako to mam spravit. ako je lepsie dat vypoved, alebo mi ma dat vypoved este pocas MD lebo uz nemam vela casu. dakujem krasne za odpoved a radu vopred
a este by som chcela vediet, aka vyska musi byt na vyplatnej paske, aby mi to vyslo na maximalkku, myslite, ze bude stacit predplatenie dovolenky za tych 6 rokov, lebo o odstupnom nebola ani rec. dakujem

zalka
16. jún 2013

@janyaa no musíš čerpať 1 deň dovolenky ... a zvyšnú preplatiť ... a na páske musí byť cca 55 eur v hrubom za 1 deň a bude max. podpora .

lucka023
17. jún 2013

Ahojte dievčata.potrebovala by som poradiť čo mam robiť......23.7.2013 mi konči RD,dnes som sa bola pytať v práci či môžem nastupiť naspäť,ale pred RD som robila na dve smeny a teraz chcem len na jednu tak mi povedali že na jednu smenu nie len na dve smeny.ak nemôžem na dve tak mam dať vypoved sama.týžden pred skončením sa mam ozvať ako som sa rozhodla.mam narok na 17.dni dovolenky ktoru si musim vyčerpať lebo oni mi ju nepreplatia.pred RD som zarabala cca.300eur budem mať narok na max.podporu?dakujem za rady 🙂

zalka
17. jún 2013

@lucka023 no ak vyčerpeš 1 deň dovolenky a 16 ti preplatia .. tak bude max. podpora. ak vyčerpáš 17 dní dovolenky tak podpora bude rátaná len z hrubej mzdy čo Ti zaplatia tú dovolenku.

vavrova1334
18. jún 2013

ahojte,, tak najprv sa oyptam, sme junovi,ale na urade mi ppovedali an rodičaku,že za jun ešte dostaneme rodičovsky prispevok aj v juli,, lebo junove prispevky sa až v jui vyplacaju,, lenže v auguste mi nema kto straiž musim ostat doma, a či sa da požiadat o nejaky príspevok hmotnej nudzi,, alebo iný,, pracovny pomer bol v čechách,, hovorili mi že by mi to uznali alepotrebuju ešte papiere z tej firmy,ktorá už v čechách zmenila sídlo a ja nemam už možnost sa k tomu dostat, tak sme riešili či mam možnost ešte na august na nejaky prispevok,, v septembri už budem mat zas titul vydata a snubenec zaarobi dost,čiže na socialne davky nemame narok ani potom požadovat nebudeme,, ale na august som ešte slobodná a ostavam bez akehokolvek prijmu čomu sa chcem vyhnut,,, dokonca ešte v auguste byvam na dome len s babičkou vdova,, partner tu neni na dome nahlaseny,, ani tu nebyva zatial ,néma tu hlasený trvaly pobyt,, ten tu nebude hlaseny ani po svadbe zatial

janyaa
18. jún 2013

@zalka zalka prepac, ale nevyznam sa v tomto, ale kazdemu sa rovnako pocita dovolenka, alebo je to z platu, nemam predstavu kolko mi to vinde za tych 6 rokov, ci sa zmestim do tej sumy, lebo sefovi to chcem predstriet ako hotovu vec, nie nech mi jeho uctovnik zistuje.dakujem krasne

zalka
18. jún 2013

@janyaa a vlastne na čo sa pýtaš? ja neviem v akej výške máš dovolenkovú náhradu .... ale tak ako som napísala to určite výjde ... a dovolenka sa ráta zo mzdy ...
ak máš hrubú mzdu 400 eur ... a mesiac má 20 dni pracovných ... tak na 1 den pripadne 20 eur náhrada za dovolenku ...
takže pri 7 dnoch bude 140 eur ... takže bohate to výjde ...

a pozor nemáš nárok na dovolenku za 6 rokov ... ale len za obdobie kedy si bola na MD ... za RD dovolenka nepatrí ...

mandarinkaa
18. jún 2013

Ahojte, ak som momentane na materskej dovolenke a nemam pracovny pomer, existuje nejaka moznost, co by bolo mozne urobit pre to, aby som po ukonceni RD mohla dostavat podporu z uradu prace? dakujem

zalka
18. jún 2013

@mandarinkaa 2 roky platiť poistenie v nezamestnanosti ... ale teraz sa nedá samostatne len v balíku ...

mandarinkaa
18. jún 2013

@zalka a nie je ziadna ina moznost? zamestnat sa na nejaky cas alebo tak? ci je tam ta podmienka 2 rokov?

mandarinkaa
18. jún 2013

@zalka este som nepovedala, ze na MD som z DNP a stale mi trva...

zalka
18. jún 2013

@mandarinkaa vieš z toho čo píšeš sa nedá nič iné povedať ... ako potrebuješ 730 dní poistenia v nezamestnanosti ...
si na MD z nového balíka DNP? ak áno .. a máš tam aj zaškrtnuté poistenie v nezamestnanosti .. tak získavaš dni poistenia ... ale MD trvá 34 týždnov tj. 238 dní ... stále ešte potrebuješ cca 500 dní poistenia ... takže platiť treba ...

No na dávku v nezamestnanosti potrebuješ 730 dní v posledných 3 rokoch ... ( teda 2 roky z 3 rokov ) ... ako to dosiahneš či zamestnaním, či DNP ... to SP neskúma ... ju zaujíma či máš 730 dní ... poistenia .

matkaasebko
19. jún 2013

@zalka ahoj nechcem obtazovat ale ako citam tak ovladas vela veci viac ako uctovnicka u nas...potrebovala By som poradit ...V maji 2009 som ostala zamestnana v septembri 2009 som sla na pn - rizikova gravidita..nasaledne purestup na md a rd...maly mal 3 r. 16.6 2013. Podavala som ziadost o predlzenie rd z dovodu
Nepriaznive zdr.stavu...nakolko mi rozhodnutiqii prislo dnes neuznali...na tuto dobu aby som vykrila pocas rozhodnutia som sla na neplatenu rd...tperaz neviem co mam spravit...chzcem podat odvolanie voci rozhodnwutiu ale neviem ci to uznaju...do prace nastupit nemozem a bez penazi byt.. Tiez nie...mam zrusit predlzenu neplatenu zobrat 1 den dovolenky ostatNu dat preplatit a vynde mi podpor?alebo ako?dakujem

janyaa
19. jún 2013

@zalka ja len preto, lebo si pisala 50 euro na den a to je potom 16x50 800 euro a mne by to vychadzalo 16x20 320 fakt to staci prepac ale dakujem za odpoved

zalka
19. jún 2013

@janyaa áno ked sa čerpá 1 den dovolenky a zvyšok sa preplatí .. tak tá náhrada ide do toho 1 dna ...
preto výjde max. podpora ... lebo stačí pár dní dovolenky si dať preplatiť a 1 den čerpať a bude maximum

@matkaasebko no môžeš tak urobiť .. čerpať 1 deň dovolenky ... a dať výpoved .. preplatenie dovolenky + 1 den čerpania ti spraví max. VZ na max. podporu ... tá je vyplácaná 6 mesiacov .

matkaasebko
19. jún 2013

@zalka AHOJ DAKUJEM a treba dat vypoved hned k druhemu dnu ze napr. 20.6. si cerpam dovolenku vypoved dam k 21.6 alebo este k 20.6?

zalka
19. jún 2013

@matkaasebko ak 20.6. máš dovolenku tak 20.6. môžeš skončiť PP ... to je 1 deň ... ak by si skončila 21.6. tak potrebuješ aj 21.6. čerpať dovolenku alebo pracovať a to sú 2 dni ...