icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

matkaasebko
19. jún 2013

@zalka takze mam to vybavene tak ze k 17.6. si cerpam dovolenku a aj podavam vypoved, ostatnu dovolenku mi preplatia...len budem musiet asi par dni doplatit v zdravotke kedze mi vypoved budu vediet doručiť až v priebehu bud. tyzdna takze to do tycgh 7 dni ani nestihnem sa nahlasit...aj ked som sice v poistovni evidovana ako osoba sa starajuca o dieta do 6r. ale to pôjdem zrusit kedze ma tak zamestnavatel nikde nenahlasil pri tom o tom vedel...dufam ze toto vsetko nebude mat nejaký vplyv na podporu bolo by uzastne keby mi vysla ta najvyssia, mala by som vystarane na kopec mesiacov dopredu...ale ja stale nejak tomu neverim ...a ani neuverim pokial to nebude na papiery...aj logopedicka mi hovorila ze mi schvalia predlzenu rodicovsku a neschvalili...

janyaa
19. jún 2013

@zalka dakujem velmi krasne uz tomuto rozumiem.
6.7. konci MD a to je sobota, moze byt ked si dovolenku vycerpam 5.6, do kolko dni sa musim hlasit na urade prace, alebo kde mam hned ist aby mi nezostali nejake dni nezaplatene, lebo kazdy mi hovori inak. dakujem este za postup potom.
viem ze mam ist do
-Socialky nahlasit zmenu za zamestnanca /odd. nemocenskej davky/
- UPSVaR potvrdenie o dlzke cerpania RD
- dorucit do 7 zdravotnej poistovni
a kedy na urad prace
dakujem dufam, ze je to uz posledna vec s ktorou ta otravujem viem ze mas toho vela.

lucka023
19. jún 2013

@zalka dakujem veľmi pekne za vysvetlenie,ale asi sa s nimi nebude dať dohodnuť na preplateni dovolenky ☹ ☹

matkaasebko
20. jún 2013

babulky este vas raz pootravujem ak mi odpoviete budem rada...dala som v praci vypoved kedze mi neschvalili predlzenu RD zo zdrav...budem mat narok na podporu, ale prisli sme na to s lekarkov ze lekar kt. robil posudok sa pomylil a urcil zlu diagnozu kt. vôbec nemame a podla kt. to neschvalili...takze ideme podat odvolanie...a cisto teoreticky ak by sa stalo ze mi to schvalia ale ja budem na podpore tak co??môzem dat rodicak na priatela??alebo sa da podpora nejak prelozit alebo sa to da vôbec nejak vyriesit dakujem VAm

zalka
20. jún 2013

@matkaasebko no RP na priateľa za čas 6 mesiacov za kt. budeš poberať podporu, potom ho presunúť zase na teba.

matkaasebko
20. jún 2013

@zalka super dakujem, a môze byt ale podavanie toho odvolania na moje meno a nasledovne az keby to schvalili tak to môzem potom ist prepisat na neho??nebudu v tom nieco hladat alebo tak???ako ja som uz na nervy, volam do zamestnania tam nevedela volam na urad kamoske ta tiez nevedela ...v socialke ma nezdvihaju...ako keby nebolo teba tak ani neviem co robit...kedze nikde neporadia...

zalka
20. jún 2013

@matkaasebko hm... tak s tým tiež neporadím ...

matkaasebko
20. jún 2013

@zalka ale dakujem aj tak.. 🙂 🙂 🙂

janyaa
20. jún 2013

@zalka prosim ta este posledna vec, v robote sa ma pytali ci mi mozu dat vypoved dohodou, alebo normalnu, ci to nema vplyv na to. a ked mi konci MD 6.7 to je sobota ci mozem nastupis 8.7 a v tento den vycerpat dovolenku. dakujem

zalka
20. jún 2013

@janyaa no tak 8.7. čerpaj dovolenku a v ten den skončí PP ... musí byť dohoda o skončení PP k 8.7.

lenuliatko
21. jún 2013

@zalka alebo aj iné žienky ak viete, poraďte. práve mám pred sebou tlačivo Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti a do oddielu Obdobia vylúčenia povinnosti platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa návodu sa uvádza len PN a materská dovolenka. Rodičovská dovolenka je podľa návodu v oddieli Obdobia, počas ktorého mal zamestnanec prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti. Čo to znamená, že rodičovská dovolenka počas trvania PP sa nezarátava do toho obdobia aby mi vyšiel nárok na podporu??? CElý čas som žila v tom, že aj RD počas trvania PP sa započítava do obdobia poistenia, ale teraz už fakt neviem. Ďakujem

lenuliatko
21. jún 2013

No, asi som našla aj odpoveď v inom tlačive: "Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamstnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezam. z dôvodu čerpania RD podľa osobitého predpisu. Takže to asi treba vyplniť ako som vyššie písala, ale asi si to ešte overím na sociálke. Ale vyplašilo ma to poriadne 🙂

danculatko
25. jún 2013

dobry vecer, milé babulky chcem poprosiť o radu. 8.8.2013 bude mat syn 3 roky. volali mi z personalneho ze z organizacnych dovodov ma nemozu zobrat spat, nemaju ziadne volne miesto. Takze to znamena ukoncenie pracovneho pomeru. Aby som nemusela ist na 3 mesiace /vypovedna lehota/ do prace, ktoru pre mna aj tak nemaju, tak sme sa dohodli ze dame ukoncenie na dohodu a vraj mi vyplatia 4 mesiace odstupneho. Moze to tak byt? i ked neni ukoncenie z organizacnych dovodov mam narok na odstupne? A este prosim o jednu radu. Za ten cas na MD mi vzniklo 24,5 dna dovolenky. Personalistka hovorila ze by mi ukoncili prac.pomeru k 31.8, s tým ze budem cerpat do konca mesiaca 15 dni dovolenky a ostatnych 9,5 dna mi preplatia, plus odstupne. Vyjde mi maximalna podpora aj takto? alebo treba vycerpat len jeden den dovolenky? mam v tom zmatok, prosim o radu. velmi pekne dakujem

danculatko
27. jún 2013

neporadite prosim s mojim horeuvedenym prispevkom? ☹

zalka
27. jún 2013

@danculatko mala by ti aj takto výjsť max. podpora ... ale lacnejšie výjde zamestnávateľa ak ti dá čerpať den dva dovolenky a ukončí s tebou PP ... aj tebe ostane viac penazí z odstupného ...

danculatko
27. jún 2013

@zalka dakujem pekne za ochotu 🙂 takto mi to vlastne navrhli oni sami, tak nechcem nejako vymslat, len mi islo o to aby som nedosla o tu max . podporu. A este ak sa mozem spytat preco by som mala mat menej z odstupneho v tomto pripade? Vela sa do toho nerozumiem, obdivujem take zienky ako si ty, ze si najdu cas a pomozu v podstate uplne cudzim ludom. Klobuk dole 🙂

zalka
27. jún 2013

@danculatko no lebo veľmi veľa ti stiahnú na odvodoch ... tak by stiahli len pár eur ak by si len den dva čerpala dovolenku ...
aj zamestnávateľ zaplatí podstatne viac štátu na odvodoch ak ťa nechá 14 dní na dovolenke a tak výpoved s odstupným ...

yennn
27. jún 2013

@danculatko aj ked jestvuju tzv. organizacne dovody na skoncenie pracovneho pomeru, nemusi zamestnavatel davat vypoved, moze dojst k oficialnej dohode - ale v tej dohode by malo byt napisane, ze sa PP konci z tzv. organizacnych dovodov (presne musia uviest ten spravny paragraf). A v dohode tiez bude napisane, ze ti prinalezi take odstupne. Alebo ak tam nechcu pisat org.dovody, a ty s tym budes suhlasit, do dohody mozte napisat ze bude vyplatena odmena vo vyske.... (ktora bude zodpovedat tomu dohodnutemu odstupnemu). Co sa tyka vysky odstupneho - ta zavisi od toho, ako dlho si u zamestnavatela pracovala (vratane materskej a rodicovskej) - teda ako dlho trval PP. Podla toho je odstupnovane odstupne - v pripade dohody o 1 mesiac viac nez v pripade vypovede, kedy ti bezi vypovedna doba... Snad som to nenapisala moc skomolene 🙂

danculatko
27. jún 2013

@zalka ďakujem pekne 🙂

danculatko
27. jún 2013

@yennn ďakujem pekne

yennn
27. jún 2013

@zalka mozem sa spytat, ja sa zase nevyznam v tej podpore - hypoteticky, ak je niekto zamestnany, nasledne ide na 3-rocnu matersku a po nej sa na par mesiacov vrati do tej istej prace, ma pri pripadnom skonceni PP narok na prispevok v nezamestnanosti? Alebo uz musi mat zase "odrobene" tie 2 roky nez mu vznikne narok? Ci rata sa aj MD a RD ako "odpracovane" z pohladu naroku na prispevok v nezamestnanosti? Dakujem velmi pekne vopred za radu

zalka
27. jún 2013

@danculatko rado sa stalo ..

zalka
27. jún 2013

@yennn aj po pár mesiacoch ked odpracuje tak má n árok na podporu v nezamestnanosti ... a tá sa vyráta z príjmu za tie mesiace po RD .

lucka023
28. jún 2013

@lucka023 Ahoj ešte sa chcem opýtať,23.7..mi končí RD ak do konca jula si vyčerpem dovolenku a ostatnu si dam preplatiť tak dostanem tu maxim.podporu?a podľa akeho paragrafu mam dať vypoved?lebo tu musim dať nakoľko nemôžem nastupiť na smeny a zamestanavateľ mi nevyhovel robiť na jednu smenu.dakujem krásne ak si najdeš čas mi odpovedať...

lucka023
28. jún 2013

@zalka Ahoj ešte sa chcem opýtať,23.7..mi končí RD ak do konca jula si vyčerpem dovolenku a ostatnu si dam preplatiť tak dostanem tu maxim.podporu?a podľa akeho paragrafu mam dať vypoved?lebo tu musim dať nakoľko nemôžem nastupiť na smeny a zamestanavateľ mi nevyhovel robiť na jednu smenu.dakujem krásne ak si najdeš čas mi odpovedať...

zalka
28. jún 2013

@lucka023 a prečo chceš tak dlho čerpať dovolenku , lacnejšie výjde čerpať den dva dovolenku a tak sa dohodnúť na výpovedi ...
a neviem ti odpovedať lebo netuším koľko dní dovolenky ti ostalo, akú hrubú mzdu si mala v robote ... na maximum den dva dovolenky treba čerpať ...

lucka023
28. jún 2013

@zalka dovolenky mi ostalo 17 dni a hrubu mzdu som mala okolo 450eur,tak to mi asi nevyjde,či?

zalka
28. jún 2013

@lucka023 no veľmi nie ... resp. tak LTT ... a fakt škoda platiť na odvodoch tak veľa ak ostaneš na dovolenke do konca mesiaca ...

lucka023
28. jún 2013

@zalka dakujem veľmi pekne,no uvidime ako to nakoniec dopadne....

zalka
28. jún 2013

@lucka023 držím palec aby to dopadlo dobre