icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

janyaa
19. júl 2013

@zalka ahoj uz si mi radila, ako tom mam spravit s tou dovolenkou a preplatenim, ale chcem ta este poprosit, mala som teda 24 dni dovolenky, preplatili mi to - ciastkovy zaklad dane mam 550.70, ale vo vykaze pre socialku mam vymeriavaci zaklad 253.54 za ten jeden den, staci to, prepac ale vobec sa do toho nerozumiem, ani si neviem predstavit, ze aka vyska podpory sa mi z tohto moze vypocitat. dakujem este raz.

slavka1307
19. júl 2013

@evita68 Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Je potrebné písomne informovať zamestnávateľa o skončení rodičovskej dovolenky ? a dať mu návrh na ten paragraf že PP končí z dôvodu uvedenom v par. 63 ods 1 písm. b ? Či to musí zamestnávateľ ?

uska2
19. júl 2013

ahoj, 10.09.2013 budeme oslavovat synove 3-tie narodeniny 🙂 . Vo firme som pracovala 17 rokov, moju poziciu zrusili a nemaju pre mna inu ☹ . Zostatok dovolenky z roku 2010 je 12. na MD som bola do 16.4.2011. Mam narok na 25 dni dovolenky rocne. Dobre som si vypocitala ze by mi mali preplatit este 7 dni dovolenky? DVZ som mala pred MD viac ako 55 EUR. Na to aby som dostala maximalnu podporu nepotrebujem cerpat dovolenku, dobre tomu rozumiem? Rada by som odisla z firmy slusne a dohodla sa tak, aby sme boli spokojni obaja, cize aby zamestnavatel nemusel platit vysoke odvody a ja mala pekne odstupne/odmenu. Poradite co im navrhnut a s akymi argumentami prist?. dakujem.

zalka
20. júl 2013

@uska2 no dovolenku za rok 2011 si vyrátala zle .. porátaj pracovné dni a sviatky pripradajúce na prac. dni od 17.4.11 do 31.12.11 ..
za takých 100 dní na RD sa dovolenka kráti o 1/12tinu
za každých dalších 21 dní sa dovolenka kráti o 1/12tinu
ohadom ak by si bola napr. 180 dní na RD tak by sa ti dovolenka krátila o 4/12tiny ... čiže z 25 dní by ostalo 16,5 dna dovolenky ... takže si popočítaj tie dni na RD ...

no a pri čerpaní 1 dna dovolenky sa odvody do SP platia max. zo sumy 131 eur .. ostatok nad tú sumu sa zdanuje a platia odvody do ZP .. čiže nevýjde to strašne myslím tie odvody.

@janyaa no máš to za 2 dni ... a je to v poriadku ... budeš mať max. podporu neboj sa . Lebo do SP sú obmedzené odvoody na den .. tak nemôže ísť do výkazu viac ako sa odviedlo a ako je denné maximum .

janyaa
21. júl 2013

@zalka este raz ti za vsetky rady dakujem, upokojila si ma a uz len cakat. je super, ze sa este najdu takyto ludia, co poradia. dakujeeeem

zalka
21. júl 2013

@janyaa rado sa stalo

dada1807
21. júl 2013

ahojte poradte aka je lehota kým vyda socialna poistovna rozhodnutie o podpore je to niekde stanovene diki 🙂

uska2
21. júl 2013

dakujem krasne za radu, jasne ze som to zle poratala, ked som uplne zle pochopila ako sa to ma ratat, presne 16,5 dna to vychadza, mas to v oku. Este sa polopatisticky spytam, k tomu vypoctu podpory, ked by som si nevybrala den dovolenky nebudem mat maximalnu podporu? Ak sa dohodnem odist k 11.9.2013 a dostanem odstupne a preplatenu dovolenku. a naozaj ocenujem tvoje rady, myslim ze sa prilis vela ludi nenajde, ktori pomahaju inym, cudzim ludom, a uplne nezistne. dakujeeem.

zalka
21. júl 2013

@uska2 no ak nevyčerpeš ten 1 den dovolenky ... tak potom sa tvoja podpora bude rá tať z príjmu čo si mala pred MD ... ak bol minimálny podpora bude minimálna pár eur ... preto je výhodné čerpať 1 den dovolenky a zvyšnú si dať preplatiť ...

uska2
21. júl 2013

ja som mala vysoky plat pred MD, DVZ okolo 75 EUR.

slavka1307
22. júl 2013

@zalka Dobrý deň. Pani "evita" je asi zaneprázdnená. Ak by ste mala čas, bola by som vďačná za odpoveď.
Chcem sa opýtať. Je potrebné písomne informovať zamestnávateľa o skončení rodičovskej dovolenky ? a dať mu návrh na ten paragraf že PP končí z dôvodu uvedenom v par. 63 ods 1 písm. b ? Či to musí zamestnávateľ ? Ďakujem.

zalka
22. júl 2013

@slavka1307 no treba zamestnávateľa písomne informovať o skončení RD a nástupe do práce minimálne mesiac vopred ... tak káže zákon ..
a len zamestnávateľ môže dať výpoved podla § 63 ods. 1 .. zamestnanec takú výpoved dať nemôže, môže dať výpoved ale bez odstupného .. s výpovednou lehotou alebo dohodu o skončení PP .. ale vždy ked chce skončiť zamestnanec tak nárok na odstupné nevzniká

janate
22. júl 2013

zalka Chcela by som ta tiez poprosit o radu.Pred MD som pracovala asi 10 mesiacov vo firme na dobu neurcitu.Pred tym som som bola vedena 6 mesiacov na UP (poberala som aj podporu).30.decembra mi konci RD.Firma tento rok zanikla,ale mne nebola stale dorucena vypoved.Kym mi zamestnavatel nedoruci vypoved,tak moj PP stale trva??Budem mat narok na podporu v nezamestnanosti po skonceni RD??dakujem 🙂

janate
22. júl 2013

@zalka Chcela by som ta tiez poprosit o radu.Pred MD som pracovala asi 10 mesiacov vo firme na dobu neurcitu.Pred tym som som bola vedena 6 mesiacov na UP (poberala som aj podporu).30.decembra mi konci RD.Firma tento rok zanikla,ale mne nebola stale dorucena vypoved.Kym mi zamestnavatel nedoruci vypoved,tak moj PP stale trva??Budem mat narok na podporu v nezamestnanosti po skonceni RD??dakujem 🙂

zalka
23. júl 2013

@janate áno budeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti ... ale bude počítaná z platu pred MD ... nakoľko ked zanikla firma, nemôžeš si čerpať dovolenku a nechať si tak vyplatiť odstupné ...

janate
23. júl 2013

@zalka Dakujem krasne za odpoved 🙂 Este otazocka...Je v poriadku ze som do dnesneho dna nedostala vypoved??

zalka
23. júl 2013

@janate nie nie je to v poriadku , ak je fy v konkurze tak vtedy by si mala dostať výpoved od správcu konkurznej podstaty po skončení RD ... a aj odstupné ... musíš ty zistiť čo sa deje s firmou ...
pozri si ju na www.orsr.sk čo je tam napísané, čo sa deje s fy ... ak je v konkurze nájdeš tam aj meno správcu ...

gapa
24. júl 2013

@janate
súhlasím so zalka, je v tvojom záujme si zistovať info, aby si nemala problémy. Stávajú sa také zlé prípady, kedy proste len firmy vznikne akoby sa pod nou zlahla zem a potom nemáš ani potrebné doklady pre evidovanie na up. treba zistovať, pýtať sa ... napr. na sociálke, zdravotnej môžeš skúsiť, či si stále vo firme vedená a či odvádzajú výkazy mesačné ... či je firma odhlásená (ale to nespravia skôr, ako sú všetky zamestnanci odhlásení ...), mám s tým takú skúsenost, že za mne neposielali výkazy ani do soc.poistovne (čo by mohlo v bud. robiť šarapatu), tj. treba sa istiť. A nárok na podporu budeš mať len do 1roka od ukončenia pp, ak trval aspon 2roky. Aj preto to potrebuješ.

milka24
25. júl 2013

@zalka ahoj ;) chcela by som sa informovat,ako si vypocitam vysku podpory..DNP si platim 2 roky a o mesiac mi konci rodicovka dovolenka.este chcem vycerpat narok na podporu a DNP zrusit,nakolko je to uz financne nakladne.ked sa zaevidujem na UP,kedy mozem zrusit DNP,aby som este vycerpala 6 mes.podpory..da sa aj skor ci az po uplinuti 6 mes..pred nastupom na matersku som bola na UP,dala by sa vyska podpory este nejaky zvysit??.dakujem ;)

zalka
25. júl 2013

@milka24 hm... aj predtým si si platila poistenie v nezamestnanosti? Ak to nebolo v balíku? musíš napísať presnejšie údaje.
Lebo do 31.1.2012 mohol byť človek poistení len na nemocenské poistenie , resp. najdlhšie len do 26.10.2012. Platila si si aj predtým poistenie v nezamestnanosti? Máš ho platené 2 roky?

milka24
25. júl 2013

@zalka poistenie v nezamestnanosti si platim od 1.8.2011 RD mi konci koncom augusta

milka24
25. júl 2013

@zalka a este ako vypocitat vysku davok ked za rok 2011 som platila 5 mes z VZ 1116 E,za rok 2012 12 mes z VZ 339 a tento rok zatial 7 mes z VZ 393e

zalka
25. júl 2013

@milka24 no dávku vypočítaš ako priemer ... čiže porátaš VZ ...( 5x1116+12*339,89+7*393 ) a vydelíš počtom dní 730 sú dva roky ... ale otázka znie ... ak si bola v tom čase na PN alebo na MD tak tie dni vylúčiš ... a tým pádom aj VZ budeš brať len tie dni čo si zaplatila reálne ...
čiže ak si v roku 2012 bola 8 m na MD ... tak vlastne podporu vypočítaš ako .( 5x1116+4*339,89+7*393 ) /(730dní - 8 mesiacov ) .

milka24
25. júl 2013

..pocita sa asi aj OčR...???

milka24
25. júl 2013

@zalka A ako je to z platenim, DNP mozem to zrusit uz teraz alebo az po ukonceni poberania podpory,,,aby sa nestalo zeby som o podporu prisla..,dakujem aj za vyssie uvedeni prispevok.. )

sonicka13131
25. júl 2013

Ahojte mamicky. Som rada ze tu je takato tema. Mne konci RP v novembri a musim dat vo firme vypoved nakolko je uz v inom meste ako teraz byvame. Ako mam postupovat kedy mam dat vypoved a mam narok na podporu? dakujem za info. Prajem pekny dnik.

zalka
25. júl 2013

@milka24 no DNP zruš po nástupe splnení podmienky ... takže pred nástupom na podporu. Lebo počas podpory by si DNP platiť musela ...

milka24
26. júl 2013

@zalka tak ak tomu dobre rozmuniem,ked splnim 730 dni poistenia,mozem zrusit DNP aj tak mi vznikne narok na podporu...preco by som to musela platit uz pocas poberania davok?zrusenie pocas poberania podpory a zarovej neprist o podporu? je o tom aj nejaky vyklad v zakone?dakujem za radu,lebo u nas v soc.poistovni su strasne neochotne uradnicky...neporadia len odbiju,ze je to dobrovolne poistenie a je na mne co a ako urobim...a pomohlo by mi mat podporu a nemusiet platit uz dnp...dakujem

zalka
26. júl 2013

@milka24 ako ide o to kedy požiadaš o podporu ... treba po 730 dnoch požiadať ... a ak by si DNP nezrušila tak platíš komplet odvody aj nadalej ... nárok na podporu by to ovplyvniť nemalo ...

stanicca
26. júl 2013

@maznacik007 Dobrý deň, mohla by som Vás poprosiť ešte o jednu radu? Ak s tým máte skúsenosť. Moja dcérka je často chorá, preto mám nárok na RP do 6 rokov, ale je to napísané na priateľa pretože ja poberám podporu v nezamestnanosti lenže začal robiť problémy. Minule ste mi písali, že je možné RP znova prepísať na mňa samozrejme ak on bude súhlasiť no ja neviem či to prepísať pred uznaním RP do 6 rokov (prišla by som v tom prípade aj o podporu v nezamestnanosti) alebo to zatiaľ nechať na priateľovi a po uznaní to skúsiť dáko prepísať na mňa. Veľmi pekne prosím o radu ja som už z tohto všetkého zúfala a fakt mi nemá kto s tým poradiť.