icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

hanikbanik
1. aug 2013

@zalka Ďakujeeeem, toto je to čo som potrebovala počuť (takto čítané je to tiež super :D ) Mám teda šéfovi povedať, že žiadam o jeden deň dovolenky a až potom o rozviazanie pomeru? Či? Zatiaľ som len písala, že nemôžem nastúpiť na osem hodín a či sa vieme dohodnúť. Viem sa dostať aj k "polopatistickejšiemu" vysvetleniu, prosím?

zalka
1. aug 2013

@hanikbanik no hej 1 den dovolenky a skončenie PP
pr. RD ti skončí 15.8. tak 16.8. čerpeš dovolenku a 16.8. ti skončí PP ... a vybavené ...

hanikbanik
1. aug 2013

@zalka Ak to vyjde, máte u mňa kafé alebo... 🙂 Ďakujem za podporu.

zalka
1. aug 2013

@hanikbanik prečo by nevyšlo, ? ak sa dohodneš zo zamestnávateľom tak problém nevidím, ale treba čerpať ten 1 den dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť ... 🙂

petkajanka
2. aug 2013

Nie 12.8 tam mam zaniest vyplnene tlačivá od zamestnevatela.Uz som si to zistila, bude sa to dat, len zamestnavatel bude musiet zapletit pokutu, lebo si nesplnil ohlasovaciu povinnost, uz sme sa dohodli, uz sme sa dohodli, spatne ma nahlasi

petkajanka
2. aug 2013
emak
3. aug 2013

ahoj mamičky, viete mi niektorá poradiť ktorá v tom prehľad, po materskej som zostala stále ako zamestnanec vo firme a išla som na predĺženú neplatenú rodičovskú dovolenku. V apríli mala malá tri roky, potom som bola do konca júla na predĺženej materskej dovolenke, teraz 1.8. a 2.8. som nastúpila do práce a chcem teraz 5.8. ja dať výpoveď dohodou. Budem mať nárok na podporu ? Nemusí mi dať majiteľ výpoveď podľa §43 alebo to stačí dohodou §60. Zatiaľ je to tak že ja mám dať výpoveď dohodou §60. Ďakujem za skorú odpoveď.

emak
3. aug 2013

bola som u nich zamestnaná od 1.6.2004- 9/2009 - potom som bola na rizikovom PN, 4/2010 sa malá narodila, bola som na materskej a potom na rodičovskej do 4/2013 a potom na predĺženej rodičovskej dovolenke, dovolenku som si žiadnu nečerpala, ako mám postupovať u toho zamestnávateľa teraz od 5.8.2013 aby som mala nárok na tú podporu

emak
3. aug 2013

je to dobre že som tam 1.8. a 2.8. odpracovala -poraďte prosím čo najskôr?

emak
4. aug 2013

mala som radšej ako vy píšete jeden deň čerpať dovolenku a ostatné si dať preplatiť ale veď to ma musí aj tak zamestnávateľ asi odhlásiť z predĺženej rodičovskej a poprihlasovať zase ako zamestnanca, poraďte prosím zajtra musím dať zamestnávateľovi vedieť a nie som si istá ako to urobiť správne aby som mala nárok na podporu

zalka
5. aug 2013

@emak je úplne jedno či odpracuješ tie dni alebo čerpeš dovolenku ... podstatné je to aby ti vyšla hrubá mzda na 1 den cca 52 eur .. čiže ak si odpracovala 5 dní ... tak potrebuješ 260 eur hrubú mzdu (tj. mzdy + preplatenie dovolenky ) a vtedy bude max. podpora .

zalka
5. aug 2013

@petkajanka tak to je veľmi milý zamestnávateľ ked ti takto vyšiel v ústrety ... 🙂

emak
7. aug 2013

mne stále zamestnávateľ tvrdí že som si dovolenku vyčerpala - do 9/2009 som pracovala a to som si mohla relatívne aj vybrať všetku tú dovolenku, potom som bola PN a v apríli 2010 sa malá narodila, tá dovolenka nevzniká počas materskej? už s tým nič asi nespravím uvidím akú tú podporu vôbec dostanem, dík za radu zalka

emak
7. aug 2013

Pn - na rizikovom

zalka
7. aug 2013

@emak samozrejme že obdobie na MD tých 28t či teraz 34t sa ráta ako odpracovaná doba, a za to obdobie ti prináleží zo zákona dovolenka. Upozorni na to zamestnávateľa, s dovetkom, že ak nie tak to budeš riešiť cez inšpektorát práce a tiež cez právnikov lebo nevyplatenie mzdy ( čo ti vznikla za tú MD za dovolenku ) je trestným činom.

emak
7. aug 2013

ďakujem za radu - určite budem na ňu tlačiť že nárok mám počas materskej na dovolenku , prosím ťa vieš koľko to býva aj v dňoch ak je to za 28 a 34 týždňov?

zalka
7. aug 2013

@emak napíš mi presné dátumy nástupu na MD, a skončenie MD ... a tiež aj to koľko máš ročný nárok na dovolenku, a vypočítam TI presne koľko dní dovolenky máš.

emak
7. aug 2013

materskú dovolenku som mala od 19.4.2010 - 31.10.2010, rodičovskú od 1.11.2010-26.04.2013 vtedy malá mala 3 roky, počas zamestnania som mala ročne nárok na 25 dní dovolenky

emak
7. aug 2013

do 9/2009 som pracovala, potom som bola na rizikovom na PN a tá materská začala od 19.4.2010

zalka
7. aug 2013

@emak no kedže v roku 2010 si bola dokopy 121 dní na PN a na RD , t ak sa Ti dovolenka kráti podla § 109 zákonníka práce o 2/12tiny ... takže pri 25 dnovom nároku máš nárok na 21 dní dovolenky.

lucka023
8. aug 2013

@zalka ahoj chcela by som sa ťa opytať,dnes som si bola dať potvrdiť papiere v robote na podporu a mam tam sumu 267,75eur z toho mi max.podpora asi nevyjde ☹ tak koľko ju budem potom dostavať?z tej sumy 55percent?dakujem

zalka
8. aug 2013

@lucka023 to máš za koľko dní ?

lucka023
8. aug 2013

@zalka za 6 dni

zalka
8. aug 2013

@lucka023 myslíš pracovné alebo kalendárne dni... lebo ak kalendárne tak ti výjde podpora cca 22 e na deň ... tj. nie maximálna ... dlho si bola v PP

lucka023
8. aug 2013

@zalka myslim pracovne dni a zamestnana som bola od roku 2007

zalka
8. aug 2013

@lucka023 panebože ... napíš kedy ti skončila RD a kedy ti skončil PP po RD ...

lucka023
8. aug 2013

@zalka RD mi skončila 23.7.2013 a PP mi skončil ku 31.7.2013...

zalka
8. aug 2013

@lucka023 to prečo si nečerpala len 1 den dovolenky? A neskončila skôr PP .. takto ti výjde podpora 16,70 eur na deň .. tj. bajočko 500 eur za mesiac ... :(

lucka023
8. aug 2013

@zalka ja som chcela ale nedalo sa s nimi dohodnuť....dakujem ti veľmi pekne za ochotu 🙂 aj tych 500 eur poteši 😝 sice určite by bolo lepšie viac ale aj tak dobre 🙂

zalka
8. aug 2013

@lucka023 no to ber tak odhadom na rýchlo vypočítané .. ale tak by sa to malo pohybovať hore dole okolo .. pár eur ..