icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

marci1408
26. aug 2013

@zalka
ahoj, potrebovala by som tvoju radu.
Koncom mája 2010 som skončila pracovný pomer ešte v skúšobnej dobe a zároveň som v skúš.dobe aj otehotnela. Po výpovedi som poberala podporu v nezamestnanosti a potom som nastúpila na materskú dovolenku (vyčerpala som celú podporu na ktorú som mala nárok).
Materský príspevok mi bol vypočítaný z príjmu v poslednom zamestnaní nakoľko som bola ešte v ochrannej lehote. Nakoľko však bol nižší ako rodičovský príspevok, požiadala som o dorovnávanie.
Koncom novembra 2013 mi končí rodičovská dovolenka a podľa mojich informácií, ak sa mi dovtedy nepodarí nájsť si zamestnanie, nemám nárok na podporu v nezamestnanosti.
Je táto moja informácia správna?
ĎAkujem a prajem pekný večer 🙂

zalka
26. aug 2013

@zaketa no 26.10 má dieťa 3 roky , tj. 1 den v práci je 27.10 takže až vtedy ...
prečo dôvod ... ako ked ti dá zamestnávateľ tak by tam mala byť dohoda §60 a podla dôvodu § 63 ost.1 písmeno a až c
@slavka1307 po odpracovaní 1-2 dní , alebo čerpaní 1-2 dní dovolenky a preplatení zvyšku dovolenky .. maximálna 800e
@bertik25 nie nemáš nárok na podporu lebo tvoj PP netrval počas celej RD. Na podporu by si mala nárok keby si o nu požiadala do 1 roka od skončenia PP ...

zalka
26. aug 2013

@marci1408 áno je tvoja info správna nárok na podporu nemáš, lebo si bola počas MD a RD nezamestnaná technicky ... tj. nebola si v zamestnanockom pomere.

zaketa
26. aug 2013

@zalka ďakujem😉pekný vecet

zaketa
26. aug 2013

@zalka a predsa este 1 otázka možno hlúpa😉 26.10 vychádza sobota,co v takom prípade?

zalka
26. aug 2013

@zaketa čerpať 2 dni dovolenky ... PO a UT ... a UT skončiť PP ...

urbanovapatricia
26. aug 2013

@zalka ďakujem ,za radu,možno sa ešte na teba obrátim,až to začne byť aktuálne.Dúfam,že sa tieto zákony dovtedy nezmenia.Ahoj,prajem len to najlepšie.Jana

zalka
26. aug 2013

@urbanovapatricia rado sa stalo ... a zákony tie moc neovplyvníme ... 🙂

uska2
26. aug 2013

@zalka mozes aj mne prosim odpovedat. dakujem.

zalka
26. aug 2013

@uska2 samozrejme že to bude stačiť na max. podporu

zaketa
27. aug 2013

@zalka ďakujem este raz,nech sa vám darí

lucka023
27. aug 2013

@zalka ďakujem za každu radu,ktoru si mi dala 🙂 dnes prišlo rozhodnutie,nieje to sice max.podpora ale aj ta suma ktora je tam poteši 😉 ešte raz ďakujem 🙂 🙂

sesim
27. aug 2013

Ahoj chcem sa opýtať, či mám nárok na podporu....26.10. mi končí rodičovsky príspevok, pred 2.otehotnením som poberala tiež rodičovsky a pred 1. otehotnením som pracovala na lodi a neskôr cca.3-4 mes. ale na dohodu.... Mám nárok aspon na niečo??? Či len držať zobak?? Ďakujem

maznacik007
27. aug 2013

@sesim nie lebo nesplnas podmienky naroku min. 730 dni poistenia v nezamestnanosti .... ty nemas ani jeden den v podstate za obdobie posl. troch rokov

sesim
27. aug 2013

Ďakujem pekne za info, myslela som si....No čo už, už len utekať zo SK.....ale teraz ma napadlo, že pred 1. tehotenstvom som robila 10 mesiacov na lodi, cez SVK agenturu, normalka prac. zmluva...takže ani to sa neráta??

sesim
27. aug 2013

@maznacik007 ešte ma napadlo že min. rok som pracovala na dohodu cca. 9mesiacov, popri dietati.... ani tak to nesplnam?? 😢 už som zufala...

zalka
27. aug 2013

@sesim nie .. nesplnaš :( lebo min. rok sa z dohody neplatili odvody do SP ... a potrebuješ 730 dní zaplatených odvodov za posledné 3 roky aby ti vznikol nárok na podporu.

bertik25
27. aug 2013

@zalka mozem sa ta este opytat: moze so mnou zamestnavatel ukoncit pomer aj ked je na dobru urcitu ked pocas pracovneho pomeru otehotniem, respsektivne pocas pracovneho pomeru porodim dieta? dakujem

zalka
27. aug 2013

@bertik25 áno môže, nakoľko tebe PP skončí uplynutím dohodnutej doby ... čiže PP ti skončí posledným dnom ako bolo dohodnuté v zmluve .. bezohladu či si na PN, MD, alebo RD.

bertik25
27. aug 2013

@zalka dakujem ti za odpovede

cylka
27. aug 2013

@zalka dakujem 🙂 🙂 🙂

zalka
27. aug 2013

@bertik25 , @cylka rado sa stalo 🙂

kajamatus
28. aug 2013

@zalka Poprosim o radu, dostala som sa do zacarovaneho kruhu. ☹
V 05/2013 som skončila PP dohodou §60 z dovodu §63 pis.A, mala som1den D po ukonceni RD
Bola som na UPSVaR kde ma zaevidovali a na socialku som v 06/2013 doniesla ziadost na podporu.
Od nich mi prislo v 08/2013 Upovedomenie o predlžení lehoty na rozhodnutie (o dalsíích 60 dni!!!!!!!!!!!), lebo zamestnavatel ma v papieroch riadny chaos, bordel , paniku.....
Socialka sa nemoze spojit s mojim zamestnavtelom, ktory je v BA , neviem ako sa mzdarka v pracovno personalnej agenture dokaze 2 mesiace zatajovat 😒 ,
Dala som to aj na presetrenie na Inšpektorat prace, ale aj tu maju na to 30 dni.
Prosim radu ako a co mozem spravit ,aby zamestnavatel reagoval ??????

zalka
28. aug 2013

@kajamatus ked zamestnávateľ nechce tak ho nedonútiš reagovať ... neviem ti poradiť ... viac ako to čo si spravila sa urobiť nedá ... možno skúsiť zálohovo pýtať nejakú časť podpory ... aby ti vyplatili .. bo na minimum iste nárok mať budeš .. aby si nebola úplne bez penazí ...

danielkaaa28
28. aug 2013

@zalka milá zalka chcela by som ťa tiež poprosiť o radu.od r.2007 som na materskej počas tejto doby som bola zamestnaná u maminy.z prvej materskej som prešla do druhej v r. 2011 a od mája 2013 mamina pozastavila živnosť,takze od tejto doby som nezamestnaná.ako by sa to dalo spraviť aby som mala nárok na max.podporu.musi má niekto zamestnať,alebo len mamina a akú dobu pred koncom materskej aby mi to vyšlo.rodicovsky mi konci v októbri 2014.pred materskymi som súvisle pracovala od roku 2002. Ďakujem za radu

zalka
28. aug 2013

@danielkaaa28 hm ... najneskôr ti musí vzniknúť zamestnanie do 364 dna od skončenia PP pri mame .. ale neviem či ste neurobili chybu ... či ste nemali podporu riešiť skôr .. ked mama končila živnosť ...

nicky182
28. aug 2013

@zalka Ahoj, mozem sa ta prosim ta nieco opytat ? mam narok na podporu v nezamestnanosti po skonceni RD ? lebo nenasla som jasnu odpoved...jedna tvrdi, ze materska sa nezapocitava, ale ja zase viem, ze ked pocas MD plynie prac. pomer, nieco ide do SP, cize by sa zapocitavat malo ... pred MD som bola zamestnana ...1.7.2008 som nastupila, na MD som sla 4.9. 2010, 14.10. 2013 mi konci rodicovska, miesto pre mna nemaju, robota zatial v nedohladne ☹ zamestnavatel mi da odstupne, aj to iba 1 mesiacne, ale da mi 15.10.dovolenku, aby mi vysiel lepsi vymeriavaci zaklad ...budem ti vdacna za odpoved.

zalka
28. aug 2013

@nicky182 áno máš nárok na podporu ... ak budeš čerpať 15.10 dovolenku a zvyšok ti preplatí + odstupné tak budeš mať max. podporu v nezamestnanosti ... tj. cca 800e

kajamatus
28. aug 2013

@zalka Dakujem , ta zaloha by bodla, napisem na socialku a uvidim, co mi odpisu....

zalka
28. aug 2013

@kajamatus držím palce