icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

ave1
8. sep 2013

@zalka
Dakujem, odisla som lebo som isla pracovat do inej firmy, ale uz na zivnost, tak som v tej prvej dala vypoved, lebo by som ju pravdepod. dostala z organizacnych dovodov (bol to rok 2007, kedy sarapatila kriza). ked som robila na zivnost, paltila soc. a aj zdravot. dokonca somplatila aj to dobrovolne pripoistenie, aby som mala vyssi zaklad na matersku. No pred druhou mateskou som si zivnost pozastavila. Ale mas pravdu, zamestnancom som uz v tom case nebola a zrejme sa to vztahuje len na statut zamestnanca, co som doteraz vyzistila, ze? Takze nemam narok na ziadnu podporu?

zalka
8. sep 2013

@ave1 nie na žiadnu ... lebo len zamestanec môže po skončení RD a PP získať podporu ... ostatný nesplnia podmienku 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch

matkaasebko
9. sep 2013

@zalka ahoj takze volala som do SP vraj tento mesiac mi pride podpora ze nemohli dostat nejaky papier od zamestnavatela...volala som aj byv.zamestnavatelovi ze si pytali koko mi preplatili dovolenku a neviem co este to je vsetko v pohode a normalny postup?vraj tento mesiac mi uz pride aj vyplatena podpora...som zvedava ale bojim sa ze nepride maximalka...da sa potom nejak odvolat abo tak?

zalka
9. sep 2013

@matkaasebko no vyčkaj a potom budeš konať ...

matkaasebko
9. sep 2013

@zalka vyckam som zvedava kolko mi pride na ucet...furt dufam ze budem milo prekvapena ale nechce sa mi tomu uverit...sak stale su nejake problemi okolo toho...

biri1
9. sep 2013

zalka, prosim o radu. budem obsiahla. od 2003 som pracovala, v 2007 som nastupila na MD s prvym dietatom. Este pred skoncenim RD som zmenila zamestnavatela a nastupila do prace asi na 15 dni. zmluvu som mala podpisanu na 860 eur. hned nato som nastupila na MD s druhym dietatom. 25.3.2013 mi skoncila RD. hned na druhy den som bola na SP a v ZP nahlasit, ze ostam doma s dietato. ale teraz mi uz dcerka nastupila do MS, takze riesim vypoved v praci kedze som stale v stave. Takze konecne otazky: mam narok na podporu? ak ano, riesit to tak s dovolenkou ako radis, alebo nic neriesit a potom mi budu ratat podporu z 860? prosim o radu...

zalka
9. sep 2013

@biri1 no podpora z 860 eur platu by bola 430 eur cca ... oplatí sa ti riešiť dovolenku ako píšem vždy .. čerpať den dva ak si nepracovala do teraz ...

danielkaaa28
9. sep 2013

Ahoj Zalka, prosím ťa o radu, dostala som v máji 2013 výpoveď a v októbri 2014 my končí RD, mám nárok na podporu a ak áno tak z čoho sa vyráta, ďakujem

zalka
9. sep 2013

@danielkaaa28 hm... ako si dostala výpoved? rušila sa firma? alebo časť firmy ... pracovala si? čerpala si dovolenku?

danielkaaa28
9. sep 2013

@zalka ja som pracovala od roku 2002 v tej firme a v máji 2013 sa firma zrušila, dovolenku som vycerpala

zalka
9. sep 2013

@danielkaaa28 čerpala si dovolenku v máji 2013? alebo kedy? ...

danielkaaa28
9. sep 2013

@zalka vycerpala som ju pred nástupom na prvú matersku to bolo v roku 2008

zalka
9. sep 2013

@danielkaaa28 aj za čas druhej MD ti vznikol nárok na dovolenku ... takže asi ti ju preplatili spolu s odstupným ... skontroluj si to na výplatnej páske za máj 2013
A v podstate ak chceš mať podporu ... tak zaevidovať na UP sa musíš do 364 dňa od skončenia PP .. teda bajočko do apríla 2014 ... ak prepíšeš RP na mng. a ty sa zaeviduješ na UP tak môžeš si vyčerpať podporu. Ak sa prihlásiš na UP v oktobri 2014 po skončení RD tak nárok na podporu mať nebudeš .

A výška podpory bude vypočítaná z príjmu pred nástupom na MD ... teda 50% z priemernej hrubej mzdy v tom období ...
alebo maximálna 800 eur ak by si si našla zamestnanie a za deň práce v novom zamestnaní by ti vyplatili mzdu hrubú cca 52 eur .. samozrejme aj zamestnanie musí vzniknúť do apríla 2014 teda aby bol nárok na podporu, nesmie trvať obdobie bez pracovného pomeru dlhšie ako jeden rok tj. tých 364 dní bajočko .

biri1
9. sep 2013

ak som to pochopila, tak je fajn mat co najviac dni dovolenky na preplatenie a co najmenej teda 1Den cerpat. vtedy sa vsetka suma zrata a deli sa iba tym jednym dnom...?

zalka
9. sep 2013

@biri1 áno tak nejako ... ak tá dovolenka nie je po víkende ... resp. ak skončila RD v piatok ... a sobota, nedela , pondelok dovolenka tak tú sumu treba deliť 3 dnami .. a je tam ohraničenie max. dennej sumy z kt. sa platia odvody do SP.
Čiže teoreticky :
ak RD skončí piatok a dovolenka sa čerpe v pondelok a pondelok skončí PP , tak VZ bude napr. 131 eur za ten jeden den ( bezohladu na výšku výplaty toto je max. VZ pre SP ) a delí sa 3 dnami ( aj víkend ) tj. denný VZ bude 131/3 = 43 eur tj. v takom prípade nebude max. podpora . Na max. podporu treba 52 eur denný VZ.
V takom prípade treba čerpať 2 dni dovolenky vtedy suma 262 eur sa vydelí 4 dnami a človek má maximum .

biri1
9. sep 2013

este jedno. riesit to iba cerpanim a prepplatenim dovolenky, alebo mozem 1-2 dni nastupit do prace a potom preplatit dovolenku. urcite mi vznikne naroook na podporu ak mi skoncila RD uz v marci ale nenastupila som do prace ale ostala som doma na predlzenej rodicovskej? dakujeeeem velmi, velmi. zajtra zistim kolko mam dovolenky, ale som to pochopila, cim viac tym lepsie. znova a znova dakujem

zalka
9. sep 2013

@biri1 nie môžeš aj pracovať, aj čerpať paragraf alebo tú dovolenku ...

biri1
9. sep 2013

tak je potom najlepsie skoncit RD najneskor do stvrtka aby som v piatok cerpala dovolenku a aj dala vypoved... Z mojich 860 eur pred materskou a asi 15 dni dovolenky teraz , to bude stacit na maximum?

zalka
9. sep 2013

@biri1 bude ... aj ked budeš čerpať 2 dni dovolenky

biri1
9. sep 2013

velmi velmi dakujem zalka. zajta to zaciinam rieeesit. dobru noc.

gabi25
9. sep 2013

Ahoj zalka, ak by si bola taká dobrá, potrebovala by som poradiť: Momentálne poberám Rodičovský príspevok do konca októbra.Som zamestnaná na dobu neurčitú od roku 2006. Na 99% budem od decembra nezamestnaná (,,kríza").
Chcem sa spýtať či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, a z akého príjmu sa mi bude podpora vyrátavať - bude to z príjmu za mesiac november alebo je to nejak inak? Vopred ďakujem.

zalka
9. sep 2013

@gabi25 nárok na podporu mať budeš ... ak ti RD konči v oktobri a PP skončí v novembri .. alebo decembri tak sa podpora vypočíta z príjmu z tých mesiacov.
Ak však odpracuješ alebo budeš čerpať po RD 1-2 dni dovolenky alebo toľko dní odpracuješ a tak skončíš PP .. tak podpora bude maximálna 800e

gabi25
9. sep 2013

@zalka Aj keď som pred nástupom na MD mala príjem vo výške minimálnej mzdy?

zalka
9. sep 2013

@gabi25 áno aj vtedy ak máš dostatok dní dovolenky, kt. bude preplatená pri skončení PP.

gabi25
9. sep 2013

@zalka ale dostatok je koľko? ja som si pre nástupom na MD vyčerpala dovolenku za odpracované obdobie...
A mám nárok na dovolenku aj za obdobie ôsmich mesiacov na MD?
Ak by si bola taká dobrá a poradila mi.

zalka
9. sep 2013

@gabi25 rada poradím ale nepíšeš nič podstatné z čoho sa dá vychádzať ... nástup na MD , skončenie MD ( nástup na RD ) dátumy. , ročný nárok na dovolenku, koľko a akej si si dovolenky vyčerpala ... ?
a odpovede si nájdeš ráno idem do hajan ..

gabi25
10. sep 2013

zalka, môj ročný nárok na dovolenku je 20 dní. V roku 2010 som vyčerpala 12 dní dovolenky. Na MD som nastúpila 16.9.2010 a trvala do 11.5.2011, potom - (máj 2011) som začala poberať rodičovský príspevok, ktorý mi končí v októbri 2013 ( nakoľko bude mať môj syn v októbri 3 roky).

zalka
10. sep 2013

@gabi25 no máš ešte nárok na dovolenku za rok 2011, neodpracovala si 161 dní čo si bola na RD takže dovolenka sa ti kráti za 100 dní o 1/12tinu a za každých 21 dní o dalšie 1/12tiny ... takže dokopy sa ti dovolenka kráti o 3/12tiny ... ostalo ti za rok 2011 ešte 15 dní dovolenky. To stačí na max. podporu ... pri čerpani 1-2 dní dovolenky a preplatenému zostatku.

danielkaaa28
10. sep 2013

@zalka dakujem veľmi pekne za info 🙂

zalka
10. sep 2013

@danielkaaa28 rado sa stalo..