icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

veronikam
2. sep 2013

Ahojte, prosim o radu, poberam podporu, no od zajra nastupujem do prace, zajtra pri nastupe podpisujem zmluvu. Na urade prace mi povedali, ze potom treba poslat kopiu zmluvy spolu so ziadostou o vyradenie z evidencie uchadzacov o zamestnanie, no nepovedali mi ci treba poslat nieco podobne aj do socialnej poistovne (podpora mi este neskoncila, este mam dostat v septembri a oktobri - cize tym padom by som mala dostat len teraz v septembri poslednu a od oktobra uz nie). Treba to nahlasovat? Alebo to robi urad prace? Dakujem pekne za radu.

maslarova
3. sep 2013

@zalka @gapa Dobry den, mohli by ste mi poradit, kedze 14.9. /t.j. v sobotu/ druha dcerka bude mat 3 roky a 15.9./ nedela a je tam sviatok/ by som mala nastupit do prace po rodicovskej, ale ma prepustia lebo si tam nechaju tu pani, ktora nastupila na moje miesto, ked som isla na prvu matersku v roku 2007. Pisali ste tu kedze chcem maximalnu podporu, ze ked ukoncenie RD vychadza na vikend tak treba 2 dni cerpat dovolenku a ostatne dni preplatit. Ci mi staci iba cerpat dovolenku v pondelok 16.9.a ostatne dni preplatit. A vypoved 17.9.??? Dakujem velmi pekne za odpoved.

zalka
3. sep 2013

@maslarova dovolenku musíš čerpať 2 dni .. tj. 16. a 17.9. a PP skončí 17.9.

zalka
3. sep 2013

@veronikam na SP nič nenahlasuješ, a na UP musíš dať tú kopiu zmluvy že ťa vyradia z evidencie.
Čo sa týka zostatku podpory môžeš požiadať o jej vyplatenie teda 50% zo zostatku a to týmto tlačivom http://www.socpoist.sk/ext_dok-ziadost-o-vyplat...

ivanafialkova
3. sep 2013

@maslarova Chcem sa opýtať z čoho vypočítavajú po rodičovskej podporu?

zalka
3. sep 2013

@ivanafialkova z vyčerpanej dovolenky a príjmu dosiahnutého po skončení RD,.. pri šikovnosti maximum 800e
alebo z príjmu dosiahnutého pred MD ...50% z toho príjmu priemerného

gapa
3. sep 2013

@maslarova
a dávajú ti oni výpoved, teda podpíšete dohodu s odstupným???? Dá sa čerpať tie napr. 2dni dovolenka, ale teoreticky som medzitým čítala taký prípad (čo asi ked som tebe písala, tak som to ešte nepočula, resp. mohla by to aj mzdárka pokecať, ak to zle urobí v programe) že rd skončila v piatok, pracovný pomer skončil posledným dnom v nedelu a preplatili dovolenku, resp. možno len vyplatili odstupné, si už nepamätám. Mzdárka musí ukončiť rd v piatok (u teba v sobutu) a cez víkend bude vym.základ bud odstuné alebo preplatená dovolenka, aj keby si nečerpala žiadnu, bude vym.základ za ten víkend. Ale aj tak si myslím, že istejšie je aj čerpanie dovolenky, ak máš dostatok dní, tj. asi by som zostala na tom čerpaní 2dni dovolenky. POtom nezabudni si dať odhlášku na soc.poistovni s uvedením ukončenia poistenia dna 14.9., lebo 15.9. už budeš mať vym.základ zo zamestnania a prihlásiť sa nanovo najneskôr v den po ukončení prac.pomeru (neda sa prihlásiť spätne, pozor na to). Dá sa to urobiť naraz, ak skončí pp do 8dní po 14.9. Urob si kopie s prihlášky (treba aj kopiu rodn.listu) aj odhlášky, nech o tom máš doklad do dôchodku (ak by niečo)

veronikam
3. sep 2013

@zalka Dakujem pekne za radu, to som nevedela ze mozem poziadat o preplatenie 50% zostatku... Myslela som, ze keby som nahodou prisla o pracu, ze potom, ked sa zaevidujem znovu (napr. za par mesiacov, ci za rok),tak potom mi automaticky ten mesiac, co mi tam ostal (kedze som si nevycerpala 6 mesiacov) doplatia.

veronikam
3. sep 2013

@zalka Prosim Ta, a ak by som si tych 50% nedala vyplatit, tak dokedy si ich mozem znovu narokovat (myslim dokedy mi to tam po lopate povedane "drzia"? Napr. ked pridem o pracu o 3, 4 mesiace, rok, dva,......., ako dlho prosim Ta mi to tam ostane ta plna suma posledneho mesiaca? Dakujem Ti velmi pekne za pomoc.

zalka
3. sep 2013

@veronikam tuším že do 2 rokov ti tam ostane ... požiadať o to sa dá do 6 mesiacov .. od skončenia aktuálnej podpory ... takže áno ak ti skončí zamestnanie ... tak môžeš si dočerpať túto podporu za ten mesiac.

veronikam
3. sep 2013

@zalka dakujem ti pekne, tak si to tam pre istotu necham v rezerve, clovek nikdy nevie v dnesnej dobe kedy pride o pracu, a potom sa nam to moze hodit kym si najdem inu. Diky moc za pomoc 🙂 .

zalka
3. sep 2013

@veronikam rado sa stalo ..

popelka5000
4. sep 2013

zienky prosim vas sedim tu urevana neviem ako dalej ,volala som na UPSVAR dala som si predl.rod.z dovodu nepr.zdr.stavu dietata a zamietli mi to ,maly ma 14.9 tri roky... ako dalej?Mam narok na nejaku podporu? u byvaleho zamestn.som stale zamestnana ale nemozem sa tam uz vratit....poradte mi prosim

matozazzo
4. sep 2013

@popelka5000 Pokial si stale zamestnana u byv. zamestnavatela, tak bud musis nastupit alebo daj vypoved. Az potom mozes riesit podporu, ovsem, ak ti na nu vznikne narok...

popelka5000
4. sep 2013

@matozazzo aha takze poslem mu vypoved a potom kedy vznika narok na podporu? dakujem

zalka
4. sep 2013

@popelka5000 no nebud taká rýchla, pošli zamestnávateľovi list, že chceš nastúpiť do zamestnania po skončení RD. Mala si to urobiť už v auguste.
A potom 15.9. je sviatok a nedeľa, tak 16.9. a 17.9. žiadaj o dovolenku, a skonč PP 17.9. dohodou , s tým, že ti preplatia zvyšnú dovolenku. Takým štýlom sa vieš dopracovať k max. podpore v nezamestnanosti ... tj. cca 800e.
Samozrejme, za predpokladu, že máš ešte dovolenku a nevyčerpala si si všetku pred nástupom na MD.

slavka1307
5. sep 2013

@zalka
Dobrý deň.
Bola som vo firme pre papiere. Viete ako mi to urobili ? 2.9. a 3.9. dovolenka a 3.9. ukončenie PP. Akoby sa to teraz už dalo ... Ale nie to som chcela - bola som na úrade práce, dala som kópie a vraj 23.9. si mám prísť pre rozhodnutie, či ma vôbec zaevidovali. Dala mi dva hárky papierov pre sociálnu poisťovňu, ktoré si mám dovtedy vypísať, s jedným ísť pre potvrdenie ku zamestnávateľovi a pak s oboma prísť k nej, dá mi rozhodnutie a pôjdem si žiadať dávku v nezamestnanosti.
Nie je to choré ? To mám dovtedy čakať, či mi vôbec priznajú tú maximálnu podporu ?
Inak dovolenku mi preplatia až v ich výplatnom termíne septembrovej výplaty - okolo 15 októbra - okolo 1000 eur. Ja neviem ako to urobia alebo ako to kde bude napísané kvôli tej podpore.
Môžem ešte niečo urobiť alebo je nejaký spôsob ako to zistiť ?
A na ÚP mi povedala, že nemusím teraz ešte nikam ísť nič odhlasovať ani prihlasovať - je to v poriadku ? Netreba odhlásiť dôchodkové alebo čosi podobné ?
Deti sú tri dni v škôlke a dnes už doma s chorobou.
Ďakujem.

zalka
5. sep 2013

@slavka1307 ved to tak funguje stále ... UP potrebuje čas na to aby zaradili uchádzača do evidencie aby vytlačili papiere .. nie si sama ... preto ten termín ... dovtedy dáš si potvrdiť papier v zamestnaní ... a po tom 23.9. odnesieš na SP žiadosť , rozhodnutie čo Ti dajú na UP, a tiež potvrdenie od zamestnávateľa ... a zamestnávateľ ked bude robiť výplaty tak až začiatkom oktobra ... neboj sa nič ... je to v poriadku .
A čo sa týka dôchodkového tak to áno to si sa mala odhlásiť. A teraz nič len čakať treba ... a ak stihneš odniesť na SP papiere do cca 4.10. tak ti vyplatia prvú podporu toho 18.10 za mesiac september.

matkaasebko
6. sep 2013

@zalka ahoj chcela by som sa spytat ci je normalne cakat na vyrozumenie o podpore o 17.7. Stale mi nic od nich neprislo to je normalne takto cakat alebo sa mam ist ohlasit ze co je s tym?

zalka
6. sep 2013

@matkaasebko si bola na SP odniesť žiadosť o podporu 17.7.? a čo bolo predtým? ti končila RD? Alebo čo ... ak ti končila RD napíš dátum kedy.

matkaasebko
6. sep 2013

@zalka ano 17.7.somto bola zaniet na Sp 17.6. Mi skoncila Rd uz si mi radila co mam ako spravit ta sm ojsprvia tae am a furt mi od nich nic nechodi...

zalka
6. sep 2013

@matkaasebko tak im zavolaj , čo sa stalo že ti neprišli peniaze v auguste ...

matkaasebko
6. sep 2013

@zalka tak tam v pondelok zavolam ze kde mam vlastne rozhodnutie...bo uz sa mi to zda ozaj dlho...ale tak niekedy to vraj dlhsie trva ale uz skoro 2 mesiace je moooc aj na mna...

zalka
6. sep 2013

@matkaasebko tak to ti verím ... držím palec aby si to skoro vybavila

matkaasebko
7. sep 2013

@zalka no dufajme inak mna este napadlo nemoze mi tam narobit nejak problemi ze som mala pocas rd min.rok dohodu?aj sa bojim jormalne na to opytat aby si mi nepovedala ze ano....

zalka
7. sep 2013

@matkaasebko min. rok sa z dohody neplatili odvody takže to problém nie je ...

ave1
7. sep 2013

Ahojte, ja by som sa chcela spytat, ci mam naŕok na podporu v nezamest. Nikde medzi prispevkami som moju situaciu nenasla. Pred narodenim prveho syna som pracovala 10rokov na TPP, ked mal 1,4 rokov dala som vypoved v praci, aj ked som bola na rodicovsekj dovolenke a sla som pracovat na zivnost. Platila som si soc a zdravot. pistenie. potom som ostala tehotna, zivnost si pozastavila a teraz som s druhym dietatom na rodicovskej dovolenke, bude mat 3 roky, ale uz sa nemam kam vratit lebo po restruktur. firmy, firma skoncila. Rada by som ostala este doma, ale konci mi rodicak, a neviem ci dostanem podporu, alebo nie.

juliana77
8. sep 2013

@zalka v prípade ak je priznaná podpora, je potrebné sa chodiť hlásiť mesačne, alebo v iných intervaloch na úrad práce. Vieš, mi prosím ťa odpovedať. dakujem.

zalka
8. sep 2013

@juliana77 no to kedy sa má človek hlásiť ti napíše tvoj sprostredkovateľ ... záleží na jeho úvahe ... ak sa nepôjdeš v daný den hlásiť vyradia ťa z UP

zalka
8. sep 2013

@ave1 nie nedostaneš podporu nakoľko si počas druhého tehotenstva a pôrodu nemala už zamestnanie ... neviem kvôli čomu si dávala výpoved zo zamestnania kedže živnosť si mohla mať otvorenú súbežne zo zamestnaním ...