icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
17. sep 2013

@nanaj áno môžeš aj skôr .. ale je potrebné čerpať tú dovolenku 1 den pred víkendom .. alebo 2 dni po víkende....
ty ak sa rozhodneš môžeš skončiť aj tento mesiac ... to je úplne jedno ... len sa musíš dohodnúť zo zamestnávateľom

fidka79
Odpoveď bola odstránená
nanaj
18. sep 2013

@zalka dakujem ti velmi pekne 🙂

zalka
18. sep 2013

@nanaj rado sa stalo ...

janika84
18. sep 2013

@zalka tak dnes mi prisile listok na peniaze 🙂 dakujem ti za cenne rady, si super.vyslo vsetko ako si radila 😉

zalka
18. sep 2013

@janika84 tak to som rada, že si spokojná 🙂

janika84
18. sep 2013

@zalka prvu chvilku som rozmyslala ze ci to je za 2 mesiace taka suma 🙂 ale dufam teda ze nie 🙂

zalka
18. sep 2013

@janika84 príde rozhodnutie potom si prečítaš ako to je ...

alenockap
18. sep 2013

ahojte baby, chcem sa spýtať, som momentálne evidovaná na úp, teraz čakáme druhé bábo, ako by to bolo keby ma zatvorili náhodou do nemocnice a nemohla sa ísť hlásiť na úrad? To by som nedostala peniaze z úp a bola na chorej, a tam by som nedostala nič? Nechápem tomu

zalka
18. sep 2013

@alenockap z tvojho zadania sa ti nedá adekvátne poradiť. Ale ak ťa zavrú do nemocnice tak UP má špeciálne tlačivko na PN , a toto doručí tvoj mng. na UP a nič sa nedeje. A ak si bola tehotná pri skončení PP tak Ti môžu vypísať v nemocnici aj klasickú PN tú mng. zanesie do SP ... pozastavia podporu a budú vyplácať nemocenské dávky ...
Takže ak chceš normálnejšiu odpoved tak zadaj , kedy ti skončil PP, ako skončil , od kedy si tehotná. A koľko si odpracovala.

alenockap
18. sep 2013

PP mi skončil 10.5.2013 z organizačných dôvodov, odpracovaných 10 rokov , do evidencie na úp ma zaradili 11.5.2013. teraz som v 12tt.

zalka
18. sep 2013

@alenockap čiže si nebola tehotná v čase skončenia PP. Tak nárok na platenú PN ani na MD mať nebudeš.
Ak chceš platenú PN alebo MD , máš 2 možnosti ... zamestnať sa .. alebo si platiť dobrovolné poistenie ...

alenockap
18. sep 2013

Dakujem za odpoved,ja na pn neplánujem ísť, ale je vysoko pravdepodobné že asi pojdem ležať nakus do nemocnice, lenže ak sa akurát vtedy budem musieť ísť hlásiť, tak budem asi musieť dať papier na úp a pojdem na pn...takže to mi potom zastavia dávky? alebo to vyplácajú aj keby som bola na pn?

zalka
18. sep 2013

@alenockap budú vyplácať nadalej ... len si daj potvrdiť papier z UP že si nemocná .. aby ťa nevyradili z UP

alenockap
18. sep 2013

jéé super, veľmi ste mi pomohli, ďakujem kráásne za pomoc

zalka
18. sep 2013

@alenockap to nechceš mať MD?

alenockap
18. sep 2013

ako? Nárok na MD nebudem mať lebo niesom dobrovoľne poistená, neviem či sa to aj oplatí teraz

zalka
18. sep 2013

@alenockap prihlás sa na DNP na 7 dní z mi nima 393 eur ... zaplatíš cca 32 eur po 7 dnoch to zruš ... ak pôjdeš do nemocnice môžu ti vypísať normálnu PN ... kopiu dáš na UP, a originál na SP .. pozastavia ti podporu na čas PN .. dostaneš zaplatenú PN .. po jej ukončení Ti zase budú dalej vyplácať podporu ... a den pred nástupom na MD sa opäť prihlás na DNP .. zaplatíš 4,50 eur .. a budeš mať MD aspon 255 eur . Po skončení MD pred začiatom RD toto DNP zruš ...

alenockap
18. sep 2013

Dakujem

marpado
18. sep 2013

Dobry den vedel by mi niekto poradit som stale zamestnana ana MD od 2.1.2008 dcera sa narodila 23.2.2008 potom nasledne RD a opatovne som sla na MD ale z DDP 3.2.2001 s syn sa narodil 25.3.2001 momentalnem som na RD do 25.3.2014 uz sa ma zamestnavatel pytal co dalej ze nema pre mna miesto poradil by mi niekto ako mam postupovat aby som dostala max.podporu ktorou si vykryjem obdobie kym mi maly nenastupi od septembra 2014 do skolky? Ako mam ukoncit PP dakujem velmi pekne za radu

zalka
18. sep 2013

@marpado tak ako všetky baby môžeš postupovať, po skončení RD nastúpiť na 1-2 dni do práce ( napr. i čerpať dovolenku ) skončiť PP a zvyšok dovolenky ak ti preplatia tak budeš mať nárok na max. podporu.

marpado
18. sep 2013

Zalka dakujem a akou formoundat vypoved chcem sa na to pripravit aby ma neprekvapili

zalka
18. sep 2013

@marpado ak chceš odstupné tak ti musí dať zamestnávateľ výpoved, ak dáš sama nedostaneš odstupné ...
a u teba stačí napísať ... žiadam o skončenie PP dohodou k xy. 2014 .

something
18. sep 2013

baby ako to bude ked mi skoncil pomer pocas materskej? Teraz nie som evidovana na urade prace.Ak skonci rd mam narok na podporu?

zalka
18. sep 2013

@something kedy ti skončil PP dátum napíš .... a ako dlho si bola zamestnaná ...

marpado
18. sep 2013

Zalka citam tie blogy ale nechapem tej dovolenke ja som mala vycerpanu pred MD r.2007 a ak mi da zam.vypoved mam narok na odstupne aj na max. Podporu? A to iba vtedy ak buden ten vmz. 52E nanden? DAKUJEM

zalka
18. sep 2013

@marpado mala si aj druhú MD ... a počas nej ti vznikol nárok na dovolenku ...
a na max. podporu v znikne nárok ak odpracuješ alebo oddovolenkuješ aspon 1-2 dni ... a preplatí ti zamestnávateľ aspon dovolenku

marpado
18. sep 2013

Takze ak chapem je lepsie skoncit pp po 2 dnoch cerpania Dv? Lebo sa neda aj odstupne aj podpora dobre?

zalka
18. sep 2013

@marpado ak ti dá aj odstupné tak je to plus pre teba .... ale na max. podporu treba čerpať dovolenku
ak by si zobrala odstupné a dovolenku by ti preplatil a ty by si skončila v posledný den RD aj PP ... tak by si dostala podporu vypočítanú z platu pred materskou ...
čiže čerpať dovolenku ... preplatiť dovolenku + odstupné ... a bude max. podpora ( ja som sa snažila napísať že aj bez odstupného je šanca mať max. podporu )

marpado
18. sep 2013

A ten max.narok vznikol automaticky tou dovolenkou co mi vznikla pocas MD alebo ma mzdarka navysit zaklad toto mi nie je jasne dakujem