icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
18. sep 2013

@marpado príklad ... za 1 den dovolenky dostaneš 10 eur .... ostalo ti 11 dní dovolenky ...
takže 10 eur +10x10 = 110 eur ... tj. mzda za 1 den dovolenky ... z čoho sa ráta podpora ... teda maximum 800 e
ak by si 11 dní dovolenky vyčerpala ... tak máš 110 eur na 11 dní tj. na den 10 eur .. tj. denná podpora 5 eur .. mesačná 150 eur
už je to zrozumitelnejšie?

marpado
18. sep 2013

Zalka ale to odstupne plus podpora po cerpani 2 dnoch je v pripade ze mi da vypoved zamest. Chapem to dobre? V mojom pripade je to po RD 2 dni dv s vypovedou k tomu dnu ?

zalka
18. sep 2013

@marpado moja ja neviem kedy ti končí RD ... či ti končí piatok alebo sobotu ... alebo kedy ... aj dátumy sú dôležité ... pred víkendom stačí 1 den dovolenky ... ak cez víkend končí RD tak treba 2 dni dovolenky ...
a nie výpoved ale dohodu o skončení PP podla §60 s dôvodov podla §63 odst.1 písm. a-c)

marpado
18. sep 2013

Uz asi spim nechapem tie pocty?zistim kolko mam dovolenky to bude najlepsie dakujem za rady zalka si poklad 🙂

something
18. sep 2013

@zalka skoncil mi 14.12.2012 a pracovala som 3a pol rol

zalka
18. sep 2013

@something hm.. netuším kedy ti končí RD ... ale ak chceš poberať podporu v nezamestnanosti tak najneskôr do 13.12.13 sa musíš zaevidovať na UP.
Takže ak tak .. prepíš od 1.12.13 RP na partnera, a ty sa chod od 1.12.13 evidovať na UP ako nezamestnaná a požiadaj o podporu ... po 6 mesiacoch sa môžeš odhlásiť z podpory zase na RP ak naň budeš mať ešte nárok ....
Ak budeš čakať tak nárok na podporu ti nevznikne. Len do 1 roka od skončenia PP je nárok na podporu pri splnenej podmienke 730dní poistenia v posledných 3 rokoch.

zalka
18. sep 2013

marpado ráno múdrejšie večera

gabi25
18. sep 2013

@zalka ahoj zalka, my už sme spolu písali a ty si mi poradila ako po RD získať max podporu.Ale ešte by som sa ta chcela spýtať ako je to: Plánujem otehotnieť (uvídíme či sa podarí), keď doberiem podporu z UP a zostanem tehotná už ako nezamestnaná nebudem mať nárok na MD? správne som to pochopila z toho čo tu píšete?

zalka
18. sep 2013

@gabi25 Ked doberieš podporu a ostaneš tehu, tak nárok na MD mať nebudeš. Ale ak si nájdeš prácu a odrobíš 90 dní tak nárok mať budeš, alebo ked si založíš DNP ...

gabi25
18. sep 2013

@zalka a to DNP by som si mala kedy založiť?

zalka
18. sep 2013

@gabi25 hm... najneskôr do 15 mesiaca od skončenia PP ...
a v prípade tehu .. tak v 6-8 týždni ak chceš MD z maxima,
ak z minima tak platí prvý riadok

gabi25
18. sep 2013

a aká je výška DNP ak by som chcela MD z maxima

zalka
18. sep 2013

gabi25 VZ pre tento rok 1179 eur , mesačná platba pre tento rok 414,41 eur ... max. možná MD cca 760 eur ...
poistenie musí trvať 26týždnov aby bolo možné mať takúto MD .. ak trvá kratšie tak MD je len z minima tj. cca 255e

gabi25
18. sep 2013

@zalka no tak to sa mi asi neoplatí. a pokiaľ by som chcela z minima tak to asi tiež musím začať platiť v 6-8tt však? A tam je tá suma okolo 119€?

zalka
18. sep 2013

@gabi25 z minima sa platí 130,27 eur tento rok ... min. VZ 393 eur .. a MD 255 eur by bola ... nie z minima netreb a sa prihlásiť na DNP do 6-8 týždna tehu ... ale treba sa prihlásiť tak aby bolo dostatok dní poistenia ... takže kludne aj 1 den pred nástupom na MD ... ak ten nástup na MD je do 15 mesiacov od skončenia poistenia predošlého

gabi25
19. sep 2013

Ďakujem zalka

something
19. sep 2013

@zalka Nemozem prepisat rodicak na partnera, lebo robi v rakusku a nie sme manzelia. A keby so prepisala, nemame narod na davky v rakusku a na sk tiez nemame narok teraz

zalka
19. sep 2013

@something tak to môžeš urobiť tak, že prídeš o RP za 1 mesiac ... tj. sa zaeviduješ na UP požiadaš o podporu .. a potom požiadaš o skončenie evidencie a návrat na RP ... po mesiaci ... celom ... a po skončení RD sa zaeviduješ na UP a požiadaš o dočerpanie tých 5 m podpory .. iná šanca nie je

something
19. sep 2013

@zalka hm,neviem ci to pojde lebo ja ani ziaden rp nepoberam.ale to by asi nemalo vadit.akurat neviem ci potom nebudu chciet rakusaci vratit peniaze za dobu ked budem chciet nieco brat.dakujem

zalka
19. sep 2013

@something aha... no tak to potom nemáš asi problém s evidenciou ... no neviem v tom poradiť celkom ... ked nič nepoberáš tak sa nahlás na svk na UP teraz hádam ...

something
19. sep 2013

Hm.musim sa opytat na Up

zaketa
19. sep 2013

@zalka ahoj zalka takže zasa idem otravovať-dnes mi volala šéfka,že mám vyše 40dni dovolenky,takže toho 28.10 mám nastúpiť a vyberiem si dovolenku,pravdepodobne celú a ak sa dovtedy nenájde miesta,tak ukoncenia PP.
Co to pre mňa znamena?budem mať narok potom na odstupné?
Som uz z toho na nervy.ďakujem😉

zalka
19. sep 2013

@zaketa no nárok na odstupné ak ti dajú oni výpoved budeš mať, ale nárok na maximálnu podporu ak vyčerpeš všetku dovolenku mať nebudeš ...

zaketa
19. sep 2013

@zalka keby cerpam pár dni okt.,celý mesiac november a ukoncenie a zbytok preplatiť.
Ďakujem

zalka
19. sep 2013

@zaketa no veľmi maximálna podpora nevýjde ... lebo v oktobri budeš mať už menší príjem ako 52 eur na den ... a pochybujem že dovolenka ak si ju celú v novembri vyčerpeš ti výjde plat za november 1650 eur ... asi moc nie ... ak chceš skončiť a oželieš odstupné tak daj výpoved ty ... ak chceš odstupné musíš počkať kým ti dajú výpoved oni ... alebo treba pracovať ... ťažko sa radí rozhodnúť sa musíš sama

zaketa
19. sep 2013

@zalka na konci novembra(ukoncenie 30.11) mi zostane este viac ako 10 dni + odstupné..aj tak by to nevyšlo?
Ci som to zle pochopila?

zalka
19. sep 2013

@zaketa no tak by mohlo výjsť ... hovorím potrebuješ mať plat za november 1650 a viac eur .. a vieš si predstaviť tie odvody z toho? lacnejšie i pre firmu výjde ak ťa prepustia k 31.10. ... na odvodoch ušetrí firma a aj ty

zaketa
19. sep 2013

@zalka skúsim sa este s nimi dohodnúť.ďakujem

zalka
19. sep 2013

@zaketa držím palec.

kajamatus
20. sep 2013

@zalka musim Ti moc podakovat za Tvoje rady, 😉 🙂 😉
som vedená na UP uz od 05/2013 ,ale az teraz v 09/2013 som dostala rozhodnutie o max. podpore.
chcela som si spravit rekvalifikacny kurz, ale.......... mozno bude az 01/2014 preto zvazujem po pol roku evidencie na UP sa vratit na na neplatenu rodičovsku dovolenku, ale neviem ci by som mohla mat príjem z brigády? a v akej vyske, lebo na UP nemozem prekrocit 143 euro. , a este co by mi to spravilo pri danovom priznani, kedze som zaplatila velke dane z poslednej mzdy od zamestnavatela.