icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

eny26
17. okt 2013

Prosím môžete mi poradiť : Som SZČO soc. poistenie si ešte neplatím, ale prihlasujem sa od 1.11.2013 na dobrovolné nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie min. základ. Od decembra by sme sa chceli začať snažiť o bábätko. Chcem sa opýtať či sa mi oplatí platiť si aj fond v nezamestnanosti keď pred SZČO som bola nezamestnaná. Musela by som si aj počas materskej platiť všetky tieto dobrovoľné odvody čiže celý balík dobrovoľného poistenia aby som dostala podporu, ak by som náhodou nemala zamestnanie? Podľa mňa sa mi to neoplatí, ale nie som zbehnutá v týchto zákonoch či náhodou sa nedá počas materskej a rodičovskej platiť iba fond nezamestnanosti. Ďakujem za radu 😉

eny26
17. okt 2013

@zalka Zabudla som vás označiť 🙂 príspevok je vyššie. Môžete mi prosím poradiť? 😉

zalka
17. okt 2013

@eny26 hm... ťažko povedať , ako ked si fond nezamestnanosti dáš ... a musíš platiť 9 mesiacov minimálne odvody a ak by si otehotnela tak pôjdeš na cca 7,5 mesiaca na MD ... tak potom ti ostane zaplatiť nejakých 7,5 mesiaca poistenie .. a budeš mať nárok na dávku teda podporu v nezamestnanosti ...
Počas MD odvody nebudeš platiť počas PN platenej z DNP tiež neplatíš odvody , počas RD áno ... no bolo by dosť reálne nazbierať 730 dní poistenia za tri roky ... ale trebalo by to ustriehnuť a hlavne platiť poistné včas ... lebo zaplatené o den neskôr znamená, že ten mesiac sa ti nepripočíta k poisteniu ... SZCO to majú veľmi prísne ... myslím to platenie do fondu nezamestnanosti

eny26
17. okt 2013

@zalka Ďakujem za odpoveď 😉 Ten FvN počas RD by som si musela platiť celý ten balík dobrovoľného poistenie, že? Nedá sa platiť len FvN?

zalka
17. okt 2013

@eny26 musela by si platiť celý balík ....

eny26
17. okt 2013

@zalka Tak to by sa mi neoplatiť platiť si cca 130€ z 200€ 🙂 No nevadí tak si budem platiť len nemocenské a dôchodkové nech mám aspoň nejakú tú materskú 😉 Ďakujem ....

zalka
17. okt 2013

@eny26 no to až taká strašná suma na platenie nie je ... lebo celý balík všetky 3 poistenia sa platí 35,15% z VZ ,
a bez poistenia v nezamestnanosti sa platí 33,15% z VZ ...

bubulka722
22. okt 2013

@zalka Ahoj!!! Pred časom sme riešili môj komplikovaný prípad. 21.12. 2013 mi končí RD, počas RD som si platila DNP a na veľkú škodu som bola poistená v nezamestnanosti z minima 26 dní (zaplatené dni), ktoré sa mi budú reálne rátať do výšky podpory. Dnes mi volali z personálneho, že chcú so mnou k 21.12 2013 ukončiť prac. pomer podľa §63 ods. 1 pís. b. z dôvodu nadbytočnosti, vyplatia mi pomernú časť dovolenky t.z. 16 dní a 3 mesačné odstupné. Chcela som sa s ním dohodnúť na možnosti vyčerpania dovolenky tak ako si mi radila, ale s tým absolútne nesúhlasia. Problém je v tom, že by ma museli na tie dni prihlásiť do SP a ZP a potom následne odhlásiť. Neviem čo môžem v tejto veci ja urobiť, pretože podporu by som mala mizernú, asi minimálnu.
1. Je možné žiadať aby mi umožnili ukončenie s výpovednou lehotou 3 mesiace a 2 mesačným odstupným (podľa zákona) alebo budem musieť pristúpiť len na ich navrhovanú alternatívu.
2. Bolo by možné z mojej strany prihlásiť sa na celý balík poistenia z max. VZ a týmto si nejako upraviť podporu?
DP z minim. VZ som bola spolu s poistením v nezamestnanosti od 1.2. 2012 do 12.3. 2013. V tomto čase som bola na PN okrem 26 dní čo som zaplatila.
ĎAKUJEM!!!!!!!!!!!!!

zalka
22. okt 2013

@bubulka722
1) ak nepodpíšeš dohodu, tak ti musia dať výpoved s výpovednou lehotou inú šancu nemajú. Takže dohodu podpísať nemusíš.
2) no to neviem ako by sa to vzalo, ale 26 dní je dosť dlhá doba , a od januára 2014 bude zákon ak ho schvália a nezmenia, že na VZ počas RD kt. sú nižšie ako prípadná podpora rátaná z pred MD sa nebude prihliadať ale ťažko povedať ako to schvália.
Takže pre teba by bola asi výhodnejšia možnosť číslo 1)

bubulka722
23. okt 2013

@zalka Chcem napísať žiadosť o nastúpenie do prac. pomeru pred ukončením RD. RD mi končí 21.12. 2013 a tak ako si mi radila, chcela by som akože nastúpiť 2.12. 2013 aby som si "mohla" počas mesiaca december vyčerpať dovolenku. Povedala som im to a s tým nesúhlasia, stále sa oháňajú s dátumom ukončenia RD. Môžem s tým niečo robiť? Je to dosť komplikované. Dovolenka sa samozrejme ráta len počas pracovných dní, takže ak by mi umožnili nástup od 2.12. do ukočenia RD 21.12. by som mala dovolenku skoro celú vyčerpanú. V polovici novembra sa máme stretnúť, stále ten dátum posúvajú a ja viem, že mám zo zákona povinnosť mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi dátum nástupu do práce, len neviem či ten dátum musia akceptovať... ak je pred riadnym ukončením RD.
Si neskutočne zlatá!!! Už mám z toho také nervy. ☹
ĎAKUJEM!!!

zalka
23. okt 2013

@bubulka722 no áno dovolenka sa ráta počas pracovných dní ... no mali by akceptovať dátum nástupu do práce po skončení RD, zákon neprikazuje aby žena bola doma s dieťaťom do 3 rokov ... môže sa rozhodnúť nastúpiť skôr .. takže napíš im ten list a toho 2.12 chod do práce ...

bubulka722
23. okt 2013

Včera mi volali z personálneho a máme sa stretnúť v polovici novembra a dohodnúť sa už presne. Ja si tak či tak žiadosť o nástup do práce pošlem, len neviem či mi ten dátum pred riadnym ukončením RD budú akceptovať alebo nie... Aké majú oni možnosti vykľučkovať z dátumu 2.12. a riešiť ukončenie PP k 21.12.? Som v koncoch. Povedal mi, že dovolenku mi preplácať nebudú, vraj je to administratívne náročné posielať prihlášky a následne odhlášky. 😝 V krajnom prípade im poviem, že nesúhlasím s preplatením dovolenky a nech mi dajú výp. lehotu s 2 mes. odstupným. Z čoho sa v tomto prípade ráta podpora? Ďakujem!

zalka
23. okt 2013

@bubulka722 podpora sa bude rátať z príjmu za tú výpovednú lehotu a odstupné a v tvojom prípade poistenia v nezamestnanosti čo si si platila ako DNP.
A nie je administratívne náročné posielať prihlášku a potom odhlášku, je to záležitosť pár minút strávených na počítači. Lebo sa táto agenda vybavuje elektronickou cestou.

bubulka722
23. okt 2013

@zalka Tak pravdepodobne majú potom problém s odvodmi. No neviem či mám možnosť nejako vyskakovať a diktovať si. Akosi neviem či sa mám čím oháňať a vybojovať si čerpanie dovolenky.

zalka
23. okt 2013

@bubulka722 no určite zaplatia na odvodoch viac za výpovednú dobu a odstupné ... ako za dovolenku a odstupné ...

gabi25
23. okt 2013

@zalka ahoj zalka, znovu ťa prosím o radu. 25.10. ( v piatok ) mi končí RD .(moje miesto v práci zaniklo) Už sme spolu písali a poradila si mi 1-2 dni robiť a nechať preplatiť 15 dní dovolenky. Ja mám na zmluve min.mzdu , myslíš že pri čerpaní dvoch dní a preplatenej dovolenke - 15 dní by mi vyšla MAX podpora. Vieš pýtala som sa to našej učtovníčky a tá mi nevie povedať, že aby som sa spýtala na úrade práce,- kde sa nebudú som ňou zapodievať.Ja len pre istotu, lebo som z toho nervózna. Odvíja sa mi od toho aj budúca MD keďže som momentálne tehu. Šéf mi je ústretový lenže mi to tiež nevie vypočítať(nemá s tím skúsenosť). A stále ma mýli ten víkend po skončení RD, že ako sa to bude vlastne vyrátavať.
Nechcem urobiť nejakú chybu. Takže v pondelok a utorok odrobím a končím PP s preplatenou dovolenkou. Myslíš že mi to výjde?

zalka
23. okt 2013

@gabi25 neboj sa bude max. podpora .. pr. za 1 den dovolenky dostaneš napr. 15 eur , tiež aj za 1 odpracovaný .
odpracuješ 2 dni .. +15 dní dovolenka ... takže tvoja výplata bude 2x15 + 15x15 = tj. 255 eur to bude hrubá mzda.
Od skončenia RD do skončenia PP budú 4 dni ... takže 255 / 4 = 63,75 eur .
No a na max. podporu potrebuješ na deň 52 eur .. takže vidíš že ti to výjde ... neboj sa .

gabi25
23. okt 2013

@zalka ďakujem ti za výpočet a podporu. Dám vedieť ako som dopadla.

gabi25
23. okt 2013

@zalka aspoň jedna potešujúca správa, keďže dnes mi bolo povedané na SP že za dobu ktorú som poberala RP nebolo za mňa platené dôchodkové poistenie. Ale nárok na podporu budem mať však?

bubulka722
23. okt 2013

@zalka Volala som si na Inšpektorát práce a do bodky som si zistila ako postupovať. Určite bude pre nich výhodnejšie ukončiť PP dohodou z dôvodu nadbytočnosti a nechať ma čerpať dovolenku. Ak nie, nepodpíšem... Zajtra posielam oznámenie o nástupe do práce k 2.12.2013. 😉

zalka
23. okt 2013

@gabi25 áno to nárok na vplyv na podporu nemá, len si prišla o dôchodkové kedže si sa po pôrode nenahlásila do 45 dní na SP ..
@bubulka722 no som vedela že si poradíš .. držím päste aby zamestnávateľ dostal rozum

lubuska22
24. okt 2013

@zalka ahoj moja idem ta este otravovat ale teraz ohladom kamosky

Ona je 5,5 roka na materskej lebo ma dve deti, nez otehotnela bola zamestnana na dobu urcitu, ked otehotnela isla na rizikove a z PN hned na matersku. zmluvu jej samozrejme nepredlzili takze teraz je na RD ale nie je zamestnana bude mat aj tak narok na podporu? RD jej konci v januari myslis ze keby sa teraz od novembra zamestnala do toho januara imaginarne:o)) tak by mala narok potom?

prepac ze ta zase otravujem ja idem tvoje rady zajtra zuuuuuzitkovat:o) uvidim ako dopadnem na urade

zalka
24. okt 2013

@lubuska22 nie nárok na podporu jej nevznikne, lebo nemá 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch.

lubuska22
24. okt 2013

@zalka dobre dakujem si zlata

zalka
24. okt 2013

@lubuska22 rado sa stalo ... aj ked nepotešilo

vierkase
25. okt 2013

ahojte, chcela by som sa opytat. 6.11.2013 mi konci RD. Ukoncujem PP dohodou. Na MD som nastupovala 1.10.2010 - bez dovolenky. Vznikol mi narok na dovolenku pocas trvania MD a RD? Kolko je to dni?
Ak nemam dovolenku, ukoncujem PP predpokladam v den skoncenia poberania rodicovskeho prispevku.
Zatial nemam dalsie zamestnanie, potom podporu by som mala - 50% z platu?

zalka
25. okt 2013

@vierkase za rok 2011 ti vznikol nárok na dovolenku, na koľko netuším lebo si nenapísala kedy ti skončila MD a vešteckú gulu nemám 😝

vierkase
25. okt 2013

@zalka MD mi skončila 23.mája 2011, ale ešte si to asi overím u zamestnávateľa Niekedy by sa tá veštecká guľa aj zišla 🙂

zalka
25. okt 2013

@vierkase za rok 2011 máš nárok na 9/12tin z ročného nároku na dovolenku ... za ostatné roky nemáš nárok.

vierkase
25. okt 2013

@zalka to znamená, že mám 15dní dovolenky. 7.11. si môžem zobrať dovolenku a ukončiť PP, zvyšok dovolenky si nechať preplatiť. A ak si nenájdem zamestnanie do 8.11.2013 - prihlásiť sa na úrad práce. Vyjde mi takto max. podpora?