icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

adamnela
11. dec 2013

Ahojte, poprosila by som radu. Som na rodickovskou prispevku s dcerkou, ktora bude mat vo februari 5 rokov, cize som na predlzenej platenej dovolenke. Pred tehotenstvom som na slovensku nepracovala, ani pocas MD som nebola nikde zamestana. Mam narok na nejaku podporu po skonceni poberania rodicovskeho prispevku? Posledy by mi mal prist asi v marci, ak dobre ratm. Dakujem

adamnela
11. dec 2013

@zalka Ahojte, poprosila by som radu. Som na rodickovskou prispevku s dcerkou, ktora bude mat vo februari 5 rokov, cize som na predlzenej platenej dovolenke. Pred tehotenstvom som na slovensku nepracovala, ani pocas MD som nebola nikde zamestana. Mam narok na nejaku podporu po skonceni poberania rodicovskeho prispevku? Posledy by mi mal prist asi v marci, ak dobre ratam. Dakujem

zalka
11. dec 2013

@adamnela nie nemáš lebo si nemala počas RP zamestnávateľa.

adamnela
11. dec 2013

@zalka hm, skoda, dakujem....

zalka
11. dec 2013

@ingridc no pekné nedorozumenie ... neviem ako by sa to dalo vyriešiť .. lebo UP môže zmeniť poberateľa k prvému v mesiaci takže UP ti nezmení RP do 6.11. teda manželovi ...
koľko si mala dovolenky? aký ti dali VZ pre SP ...

zalka
11. dec 2013

@adamnela no nepotešila som ... viem .

ingridc
11. dec 2013

@zalka ☹ ☹ skoro ma porazilo, ked sme dnes na toto s tou pani prisli. Mala som 22 dní preplatenej dovolenky a jeden den čerpanej a VZ mi vyšiel 131 euro. Tak neviem, ak by mi zamestnavatel to prepisal, ze som čerpala 5 dni dovolenky, či sa ten VZ delí piatimi?

adamnela
11. dec 2013

@zalka co uz :(

ingridc
11. dec 2013

@zalka vedela by si mi poradit z čoho sa mi vyratava ten VZ pre podporu, či by mi to vyšlo aj s tymi piatimi dňami dovolenky? Mala som okrem toho aj vyplatené odstupne. Dakujem

ingridc
11. dec 2013

@zalka ahoj, zistila som, ze bude problem vydokladovať to obdobie od 1 do 6.11., pretože z RP som bola odhlasena, ale vypoved som dostala az 7.11.. a to obdobie som pochopila, ze za mna nikto neplatil do socialky a tym padom asi nebudem mat narok na podporu???? alebo si to viem doplatit? som zufala, lebo na kazdom urade mi davali ine rady a ochotou pani na urade prace mi odhlasit rodičovsky spätne od 1.11. mam teraz 5 dni vypadok.

zalka
11. dec 2013

@ingridc no nestretla som sa s tým, na to vždy upozornujem aby si dávali bacha ... lebo ako teoreticky si urobila všetko správne akurát to vypálilo zle ...
ak ti dávali aj odstupné tak VZ sa ti pre SP zvýši ... to je max. VZ pre 1 deň ... takže ak by zamestnávateľ bol ochotný ti prerobiť výplatu a prihlásenie na SP po skončení RD tak aby RD končila ti 31.10. a ty si čerpala 5 dní dovči .. tak VZ by bol vyšší a stále by si mala max. podporu ... teoreticky ty si teraz tých 6 dní ako nezamestnaná ... resp. máš tam absenciu aj v pohlade k zamestnávateľovi ... asi najlepšie bude presvedčiť zamestnávateľa aby opravil mzdy ... a tvoje prihlásenie ...

ingridc
12. dec 2013

@zalka dakujem. Bola som znova na socialke a tam povedali, ze čo sa tyka podpory, tak by som mala mat narok, kedze sa posudzuju posledne 3 roky a z tych musim byt zamestnana 2 roky a to som splnila. Ibaze mi tych 5 dni bude chybat v socialke pri vypočte dôchodku a to si môžem doplatiť. Čo sa tyka zamestnavatela, nechce mi spätne menit udaje, čo si myslim, že už je ich vec ako si to vydokladuju. Tak snad to dobre dopadne. Dakujem za rady🙂)

zalka
12. dec 2013

@ingridc rado sa stalo ... nezabudni aj na ZP ísť a tie 5 dni si doplatiť .. to si mala sťaby neplatené voľno ...

ingridc
12. dec 2013

ano, na to som uz myslela, dakujem za upozornenie🙂))

zalka
12. dec 2013

@ingridc rado sa stalo

adinaas
12. dec 2013

@zalka ahoj zalka, ja som Ti pisala naposledy asi pred mesiacom, mala som to riadne zamotane ...(na ozivenie str. 202 az 207), skratka, 9.12. mal syn 3 roky, 11.12. som ukoncila prac. pomer dohodou, 2 dni dov. som si vycerpala a zvysnych 39 dni som si dala preplatit.Dnes mi prisiel od zamestnavatela papier, ktory mam odovzadat na socialke a tam je uvedene - prehlad vymeriavacich zakladov - rok 2011 0,00, rok 2012 0,00 a rok 2013 za december 253,53 a teda aj za cely rok 2013. A teraz som zostala v pomykove, ze ci to nie je malo, ci tam nemali dat aj tu preplatenu dovolenku, vobec tomu nerozumiem, tak ti radsej pisem, keby tam urobili nejaku chybu, aby som este zamestnavatelovi zavolala a napravilia to, lebo sama si spomenala, zesi vravela, ze sa moze stat, ze to v uctarni môzu nejako pokazit! tak ti radsej pisem ci by si mi prosim teda povedala, ci je to podla teba spravne, alebo to domotali ☹ a okrem toho som sa v oktobri zamestnala na dva dni, ale to sme uz riesili, vravela si, ze to by nemalo ovplyvnit tu max. podporu...stale som ako na trnoch, som zvedava, ako to vsetko dopadne, nech uz je po tom a nech mi to uz schvalia ... ☹ dakujem za tvoj cas

zalka
12. dec 2013

@adinaas Je to v poriadku budeš mať max. podporu ...
max. VZ pre SP je 3930 eur mesačne, december má 31 dní
takže max. VZ pre SP za 1 den je cca 126,77 eur
ty máš 2 dni po RD ... tj. 2x 126,77 = 253,54 eur ... viac tam nemohla uviesť ... lebo z vyššej sumy odvody do SP neplatíš ... z celej sumy platíš odvody do ZP .. a tiež aj daň ale odvody do SP môžeš platiť len z denného maxima.

adinaas
12. dec 2013

@zalka ty si ale rychla .... 🙂 takze ani tie dva dni v oktobri, by to nemali pokazit, prosim ...? a nevies nahodou, ci mi po novom roku nemozu tu podporu znizit, pocula som, ze nejako upravovali tie vymeriavace zaklady, ale kedze tomu vobec, ale vobec nerozumiem, tak to je pre mna spanielska dedina ...

zalka
12. dec 2013

@adinaas čo je raz schválené to sa vypláca nepanikar ... neuvedomila som si že oktober ... :D ale tiež má 31 dní :D

adinaas
12. dec 2013

@zalka ja tomu vobec nerozumien zalka, teraz som pozerala papiere do soc. poistovne od toho zamestnavatela v oktobri a tam som zarobila 37,40 - vymeriavaci zaklad, za dva dni a to je aj uvedene na tom papieri do soc. poist. . takze prosim ta bude aj ten oktober ok... ☹

zalka
12. dec 2013

@adinaas to je za čo tá suma?

adinaas
12. dec 2013

@zalka teraz som si uvedomila, ze ty sa asi mylis, ja som koncila v prac. pomer v decembri, ale v oktobri som sa na dva dni zamestnala (ak by si mala cas, tak by si si to nasla na str. 205,206,207), a vtedy si mi radila, aby som ten novy pomer co najrychlejsie ukoncila, lebo zo dna na den prichadzam o velkku cast podpory ...tomu mojmu zamestnavatelovi, co som ukoncila v decembri,, tomu vypoctu chapem, tam vysla ta max. podpora, ale teraz sa bavime o tych 2 dnoch, co som sa zamestnala v tom nestastnom zamestnani popri rodicovskej ...budes taka dobra a pozries sa mi este na to... velmi ti dakujem ☹ pred meiacom si vravela, ze by to nemalo znizit tu podporu, tak radsej sa este raz pytam, ked to mame teraz uz v cislach, dakujem

zalka
12. dec 2013

@adinaas aha no tak to sa spriemeruje ... potrebuješ papier aj z tej roboty nešťastnej .. potvrdenie pre SP ...
no tie dva dni je maximálna suma ... čo si čerpala... no a 253,54+37,90 = 291,44 / 4 = 72,86 eur .. hádam ti to s priemeru výjde stále max. ... ale záruku nedávam ...

adinaas
12. dec 2013

@zalka ten papier pre SP mam, je tam uvedene VZ - 37,40, to je vlastne v hrubom, co som zarobila za 2 dni, ziadna ina suma tam nie je. A ked by nevysla ta max, nevies o asi kolko by to bolo menej prosim --- ☹

zalka
12. dec 2013

@adinaas bud ti výjde maximum alebo 530 eur podpora ... fakt netuším daj potom vedieť ked vyrátajú

adinaas
12. dec 2013

@zalka no to si ma nepotesila ... ☹ do certa s tou hnusnou oktobrovou pracou, vsetko som si to zbytocne pokazila ☹ , dakujem ti velmi pekne zalka, jasne, dam ti vediet, ako som dopadla, maj sa pekne

zalka
12. dec 2013

@adinaas no veru ... ako ale mohlo to byť aj horšie keby si sa nebola tak skoro obačila ... a sama som zvedavá aká bude podpora ... držím palec aby bola max. bo priemer tak vychádza .. ale ako to rátajú to netuším...

petrah22
13. dec 2013

@zalka chcem sa spytat, som zamestnana, som na RD, syn ma 14mesiacov, a firma sa nabuduci rok rusi. po skonceni RD, keby som ostala na nej az do 3 rokov, budem mat potom narok na podporu, zamestnana som od r. 2011, dakujem

epelino
13. dec 2013

@zalka dnes mi prisiel oficialny list na mail zo SP co som im vtedy pisala prispevok cez stranku.
skopirujem vam to sem ak mozem, aby ste vedeli ako to je.

zalka
14. dec 2013

@epelino no áno kludne skopíruj som zvedavá