icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
16. dec 2013

@petrah22 no je to tak ako som napísala, ak ti RD bude trvať viac ako rok po skončení PP .. tak nárok na podporu potom nebude.

petrah22
16. dec 2013

zalka @ dekuju a jeste jedna otazka. manzel pracuje, takze bude muset on nastupit z prace na rodicovsku, ja budu na podpore anebo je este moznost, ze ja budu na podpore a on na rodicovske a chodit do prace? a este pro upresneni, ja jsem nastupila do prace 1.1.2011, 4.6.2012 jsem byla na pn az do 10.9.2012 a 11.9.2012 jsem nastupila na matersku, pocita sa do odpracovanych roku (splenene lhuty pro narok na podporu) aj pn a materska? dekuju, melo by to byt vsechno

zalka
16. dec 2013

@petrah22 máš splnenú podmienku nároku na podporu zarátava sa tam aj čas na PN aj čas na MD a na RD.
A mng. len bude dostávať peniaze, môže dalej pracovať ty sa budeš nadalej doma starať o dieťa.

petrah22
16. dec 2013

zalka @ velmi pekne dakujem za radu.

zalka
16. dec 2013

@petrah22 rado sa stalo

petrah22
16. dec 2013

zalka @ este ma napadlo jeden posledni dotaz, podpora sa mi bude ratat z posledniho platu, ze? dakujem

zalka
16. dec 2013

@petrah22 ak budeš čerpať 1 den dovolenky, a zvyšok preplatia + odstupné a skončíš PP .. tak bude podpora maximálna cca 800 eur.
Ak nebudeš čerpať dovolenku ... tak podpora bude vypočítaná ako 50% z príjmu z pred nástupom na MD ..

petrah22
16. dec 2013

a kdyz mi daju jen odstupne, a preplatija zbytek s 0 cerpanim, tak z posled. platu taky?

zalka
16. dec 2013

@petrah22 ak nebudeš čerpať dovolenku, tak odstupné ti neovplyvní výšku podpory ... tj. ak si pred MD zarábala 500 eur v hrubom tak dostaneš v takom prípade 250 eur podporu ...
ak budeš čerpať čo ja viem 31.12. dovolenku a aj 31.12. ti skončí PP tak bude tvoja podpora max. 800 eur ...

petrah22
16. dec 2013

zalka @ a jak to udelat, s tim cerpanim 1 dne? mam pockat az mi poslu vypoved, pak ukoncit rodicovsku, vzit si 1 den dovolenu, potom nastupit zase na rodicovsku nebo jak? dekuju za radu

petrah22
16. dec 2013

mi prac. pomer skonci nekdy pristi rok, zatim nevim k jakemu datu, ale vim, ze pristi rok. je mozne si vzit dovolenou aj ve vypovedni dobe? firma sa totiz rusi a este nevim k jakemu datu

petrah22
16. dec 2013

zalka @ promin, ze pisu tak zmatene. je mozne este takove reseni, ze mi napr. daju vypoved k 31.3., ja nastupim na dovolenu 25.3. na jeden den a pak by sa mi to teda ratalo z toho posledniho platu, tzn. z marca 2014, kdy jsem cerpala tu dovolenou, chapu dobre? dekuju, snad uz to bude vsechno

zalka
16. dec 2013

@petrah22 hm... ak nastúpiš na dovolenku 25.3. a chceš max. podporu tak PP ti musí skončiť 25.3. alebo 26.3.14 ... každým dnom navyše je možnosť zníženia podpory... ale tiež bude dosť vysoká.

petrah22
16. dec 2013

zalka @ takze nejlepsi je posledni den PP, ok, dekuju

zalka
16. dec 2013

@petrah22 pozri sa ... ak máš 10 dní dovolenky a za 1 den dostaneš 10 eur ..
a čerpeš 1 den dovolenky po RD a ten den ti skončí PP ... tak dostaneš 1x10 + 9x10 = 100 eur výplata za 1 deň = maximálna podpora

ak pracuješ 5 dni a posledný den čerpeš dovolenku .. tak máš 5x10+1x10+9x10 = 150 eur za 5 dní tj. výplata na 1 deň je cca 30 eur a podpora bude 450 eur mesačne ...

to neni o tom, že čerpať dovolenku posledný den ak máš tých dní veľa. Je to o tom .. skončí RD 24.3. tak 25.3 čerpeš dovolenku a 25.3. skončí PP a. 26.3 sa ideš zaevidovať na UP ... chápeš?

petrah22
16. dec 2013

zalka @ jj, dekuju moc

zalka
16. dec 2013

@petrah22 rado sa stalo

westina
1. jan 2014

@zalka ahoj čítam tu tvoje rady ako získať podporu, resp. neurobiť chybu, aby bola nižšia. ja som už svoj príbeh písala, ale zopakujem, lebo zákony sa menia z hodiny na hodinu. 27 02. má moja malá 3 roky, číže nastupujem do práce. Lenže dostanem výpoveď. mala by som mať 1,5 dňa dovolenky. Pred nástupom na MD(január 2011) som bola na rizikovom. môj posledný pracovný pomer vznikol v sept. 2010 kde som mala slušný plat 1000EUR(ale odpracovala som len mesiac, kedže som bola potom už do konca na rizikovom. Predtým som bola zamestnaná na minimálku. potrebujem poradiť, aké sú moje možnosti, aby som mala nejakú slušnú podporu. Na odstupné však môžem zabudnúť. Môžem poprosiť o nejaký polopatystický výpočet ako sa podpora ráta? vopred ďakuuuujem

zalka
1. jan 2014

@westina to máš nejako málo dovolenky, mala by si mať viac za rok 2011 kedy si bola na MD ti patrí za tie dni dovolenka..... odhadujem, že budeš mať dosť dní dovolenky ... ale ak ti konkčí RD 27.2. tak odpracuj 28.2. a skonč PP 28.2. tú dovolenku čo píšeš že máš 1,5 dna ti preplatia a zaplatia odpracovaný den ... a máš vybavené ...

meggy10
2. jan 2014

meggy10 ahojte na zaciatok vsetko dobre v novom roku... ja cerpam podporu z uradu od 1.9.13, dieta este nedovrsilo 3roky, kedze som sa so zamestnavatelom dohodla o skonceni PP pocas trvania RD. chcem sa spytat co dalej kedze k 1.3.14 uz narok nebudem mat, co vsetko potom vybavit? pojdem pocas febr ziadat naspat rodicovsky, kt teraz pobera otec dietata a co vsetko je potrebne este vybavit? zostavam stale zaevidovana UP alebo sa odhlasujem? dakujem za radu

meggy10
2. jan 2014

ignorujte prosim tento moj dotaz - omylom som ho dala dvakrat do dvoch debat....

westina
2. jan 2014

@zalka mne tvrdia v práci, že nárok na dovolenku mi nevznikol lebo som odpracovala len mesiac a potom som už bola na PN, tak neviem ako sa dopátrať pravdy. každopádne to urobím ako píšeš.snáď mi vyjde nejaká slušná podpora.

zalka
2. jan 2014

@westina v práci sa mýlia .... čas strávený na MD je posudzovaný ako odpracovaná doba .. a kedže si bola na MD 34 týždnov tak ti vznikol nárok na dovolenku ... napíš dátum začiatku MD, dátum skončenia MD a tiež na koľko dní máš ročný nárok na dovolenku ( 20 alebo 25 alebo iné číslo ) a vypočítame nárok na dovolenku koľko dní ti vzniklo.

westina
2. jan 2014

na materskú som nastúpila 20. 01.2011 a trvala do 14. 9. 2011. mám 20 dńovú dovolenku

westina
2. jan 2014

@zalka na materskú som nastúpila 20. 01.2011 a trvala do 14. 9. 2011. mám 20 dńovú dovolenku.

zalka
2. jan 2014

@westina na PN si bola 13 pracovných dní ... na RD si bola 77 pracovných dní vrátane sviatkov , na MD si bola viac ako 60 pracovných dní ... a MD sa berie ako keby si pracovala.

PN 13 dní + RD 77 dní ... = 90 dní ... neprekročila si 100 dní , hranicu od ktorej sa kráti dovolenka takže za rok 2011 máš nárok na 20 dní dovolenky, nebol dôvod Ti ju krátiť .
Pozri si zákonník práce okolo §109 ten je o krátení ...

alechsionka
3. jan 2014

a co ak som ja isla na matersku hned zo skoly a nemam nic odrobene..nemam ziaden narok na podporu ?,z coho mam potom zit ak si nenajdem robotu?

etella01
3. jan 2014

Ahojte vsetky zienky, mam jednu otázočku? Pred nástupom na MD v júni 2012 som bola od roku 2009 zamestnaná na dobu neurčitú ale po skončení RD ( dcérka bude mat 3 roky 27.jula 2015) sa uz do predchádzajúcej prace nechcem vrátiť. Existuje nejaký spôsob aby som si vybrala maximálnu dávku v nezamestnanosti( napríklad ze rodičovská dovolenka by bola na manžela????) ja by som si vybrala ten jeden den dovolenky aby som mala max. výšku ???????a po skončení dávky v nezamestnanosti by som išla napríklad naspäť na rodičovsku ja?????? Dufam ze som to napísala dosť zrozumiteľne.,,,a samozrejme dakujem za každú odpoved.....

westina
3. jan 2014

@zalka veľmi pekne Ďakujem, takže mám jeden deň odpracovať a dovolenku si nechať preplatiť, alebo mám jeden deň dovolenku čerpať a ostatnú si dať preplaťiť. alebo je to vlastne jedno. ako sa to bude počítať?

zalka
3. jan 2014

@westina je jedno či 1 den odpracuješ abo budeš 1 den čerpať dovolenku a zvyšných 19 ti preplatia ...
a čo ako sa bude počítať?