Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@moma Ahoj,ano mozes ist na neplatenu predlzenu rodicovsku dovolenku,treba sa len nahlasit do zdravotnej poistovni,ja som tiez tak bola,myslim,ze treba len rodny list dietata,ale pre istotu si zavolaj do zdr.poistovni,oni ti poradia,ja si fakt uz nepamatam,kde som co dokladovala,pretoze som absolvovala riadny kolotoc po uradoch 🙂 .Dieta potom ale moze byt len na 4 hodiny v skolke. 😒
@akakak no mala by v skolke nebola vobec. A ako je to potom so zamestnavatelom, ten by ma stale evidoval ako svojho zamestnanca, ci ako? a musi mi dat zamestnavatel k tomu nejaky suhlas, ci je to len moje rozhodnutie? Lebo teraz uz ma zamestnavatel moje oznamenie o ukonceni RD a ja len cakam na vypoved, neviem ci sa da v tomto stadiu este nieco menit.
Ja som bola na predlzenej platenej z dlhodobo nepriazniveho stavu dietata do 4rokov maleho-zaniesla som len papiere do prace a jednoducho ma evidovali ako dalej na rodic.dovolenke.Ale potom som musela dat vypoved,pretoze my neschvalili dalej tu platenu-,,vraj maly nieje az tak chory,,.Takze som bola potom na tej neplatenej.Maly bol stale chory,tak som znovu ziadala o platenu a druha posudkova mu to schvalila,takze teraz som na predl. z dlhodob, nepr. stavu dietata az do 6rokov.Takze asi jedine ta vypoved a potom do zdrav. poistovne-a teraz som si spomenula,ze tam potom treba aj tu vypoved
ahojte žienky,ja mám tiež v tom chaos...3.3.2014.mi končí RD,som zamestnaná,ale do prace sa vrátiť nechcem,ako mi vyjde najlepšia podpora v nezamestnanosti?mám nárok na asi 14 dní dovolenky,mám nastúpiť na jeden deň,to znamená 4.3. do práce a potom čerpať dovolenku a po dovlolenke dať výpoved,alebo stačí len čerpať dovolenku a dať výpoved,predtým som mala minimálnu mzdu,dakujem za radu 🙂
nastúp na 1 deň do práce, dovolenku nečerpaj ale si daj preplatiť, aby ti vyšiel maximálny vymeriavací základ.
@moma mas dve moznosti...urad prace, alebo predlzena materska, na urade budes dostavat pol roka podporu...ak ti vyjde aj 800€, na predlzenej nebudes dostavat nic, budu len za teba odvadzat zdravotne, ale mozes byt do 6rokov doma, aaaalebo ak mate nejaky zdravotny problem-co dufam, ze nie-tak vtedy mas narok na platenu predlzenu matersku, ja na tvojom mieste by som isla na urad a potom od augusta si ako ti to vychadza zas na mesiac dva na predlzenu neplatenu matersku...
@moma da sa, ale mozes kludne zostat aj na UP ale uz hola bosa, ale to by si bola aj na predlzenej,len si zisti ci ti vyjde max.podpora alebo len tych 160€ co byva po materskej...ak sa dohodnes zo zamestnavatelom aby ti dal jeden den dovolenky a na druhy napisete vypoved tak ti vyjde ta maximalna...co potesi, mne to sefova navrhla sama...len mi neda odstupne, ale tak to ozeliem, radsej pol roka 800€, ako dva mesacne platy...tak sme sa dohodli
@renculka39 4.3. dovolenka, 5.3. vypoved, ostatnu dovcu preplatit..a bude max 🙂
dakujem pekne za radu 🙂
@jadodka ahoj, nie je mi jasne ako mozem dostat po skonceni RD max podporu v nezamestanosti, ked som dostavala min mzdu a citam tu, ze po dvoch dnoch dovolenky mozem tu podporu ziskat ? nie je treba zvysit napr. na dva dni vymeriavaci zaklad? .... 7.1. mi konci RD, zatial mam vypisanu dovolenku od 8.1. do 10.1.
@andulka111 mas RP a staci ti dovcu zobrat len toho 8.1. Potom vypoved...
Ahojte. Tak aj ja som na tom podobne a neviem ako mam postupovat ked tu spominate max.podporu. mne dnes konci materska a v praci som sa bola informovat este v decembri ci so mnou pocitaju,no oznamili mi,ze si mam po sviatkoch cize 7.1. pre vypoved. Vraj mi vyplatia aj odstupne. Lenze to nebude bohvieco. Ako teda dalej?
@julia35 a prečo si sa nepýtala skôr čo máš robiť? predtým než si šla k zamestnávateľovi v decembri ...
na max. podporu by si musela odpracovať 7.1. a 8.1.14 a PP by mal skončiť 8.1.14 len tak s preplatenou dovolenkou a odstupným by si mala nárok na max. podporu.
Ak ti ukončia PP dnešným dnom tak dostaneš podporu 50% z hrubej mzdy spred nástupom na MD ...
môžeš ešte skúsiť s nimi komunikovať, a vymýšlať, že nepodpíšeš dohodu o skončení PP ak ti nedajú možnosť čerpať 2 dni dovolenky ... napr. ale na toto si mala byť pripravená už v decembri ...
@andulka111 no ako píše @jadodka tebe pre max. podporu treba čerpať čo najmenej dní dovolenky aby čo najviac jej bolo preplatenej. ciže mala by si čerpať dovolenku 8.1. a tiež 8.1. skončiť PP .
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
to platí aj pre teba @julia35
@zalka ja som o niecom takom ani netusila,preto ma nenapadlo sa tu na to opytat. Skoda. Ja som dufala,ze sa mozem vratit do prace,s vystupom som neratala. To s tym vymyslanim o nepodpisani dohody o ukonceni pp asi v nasej firme nebude take jednoduche. No uvidim co sa bude dat urobit. Aj tak vdaka za radu.
.
@julia35 no vyskúšaj za opýtanie nič nedáš ... tebe by to takto pomohlo k max. podpore .. a zamestnávateľa by to až o toľko viac nestálo ... povedz že mu preplatíš všetko čo by platil navyše (lebo by musel platiť odvody do SP, ale to bude za tých pár dní kolo 150 eur nech si to odráta z odstupného a vyplatí ti o to menej napr. ) ked ti umožní čerpať tie 2 dni dovolenku ...
@zalka ... dakujem za odpoved .... mam to teda laicky chapat tak, ze dovolenku, ktora mi este ostava a necham si ju preplatit je vlastne vymeriavaci zaklad pre vypocet davky v nazamestnanosti? .... dakujem
@andulka111 áno čerpať 1 den a zvyšok si nechať preplatiť .. tak sa zvýši VZ a tak bude vyššia resp. max. podpora v nezamestnanosti
@moma príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu
a ak nemáš už dovolenku, tak odpracuj jeden den, a vyplatené odstupné ti zvýši podporu na maximálnu. Ak to tak neurobíš dostaneš podporu 50% z hrubej mzdy čo si zarábala pred MD .. ak si pred MD mala 500e plat tak dostaneš 250e podporu ... a max. podpora je 800 e
@moma nie nemá to taký istý efekt ... podpora v nezamestnanosti sa ráta z odvodov odvedených do SP ...
ak ti zamestnávateľ dá len odstupné a ty neodpracuješ ten 1 den tak žiadne odvody do SP sa neplatia, a ked sa nič neplatí tak to nijako neovplyvní výšku podpory ...
ale ak sa odpracuje 1 den , tak sa z toho platia odvody a potom z toho sa aj vypočíta výška podpory v nezamestnanosti ...
pozri ja ťa presviedčať nebudem, písala som to mnohokrát a každý den to píšem novým a novým babenkám kt. si nevedia prečítať pár príspevkov vyššie čo majú urobiť , prestáva ma to baviť stále dokola písať to isté.
Rozhodnúť sa musíš sama, tie čo ma poslúchli majú vysoké podpory čo o tom nevedeli majú nizke podpory a mlátia si hlavy o steny lebo človeku je lúto, ked môže získať peniaze len tak a dokašle si to. 😖
Ahojte, ja som tiez zistila tu ako sa dopracovať k najvyššej podpore, čítala som plno príspevkov dozadu a mala som v tom relatívne jasno .....ale chcela som sa nieco spýtať,tak som napísala @zalka a ta mi velmi ochotne pomohla a poradila .... Začo jej velmi pekne dakujem .....Takze fakt si stačí prečítať niekoľko príspevkov dozadu a urcite tam nájdete podobný prípad ako ste vy..... 🙂 🙂 Lebo vačšinou je tu jedna a ta istá otázka zopakovana na strane aj niekoľkokrát......
tak predsa som tu, prosim o radu. ja cerpam podporu z uradu od 1.9.13, dieta este nedovrsilo 3roky, kedze som sa so zamestnavatelom dohodla o skonceni PP pocas trvania RD. chcem sa spytat co dalej kedze k 1.3.14 uz narok nebudem mat, co vsetko potom vybavit? pojdem pocas febr ziadat naspat rodicovsky, kt teraz pobera otec dietata a co vsetko je potrebne este vybavit? zostavam stale zaevidovana UP alebo sa odhlasujem? dakujem za radu
@zalka neviem preco mas pocit, ze ma presviedcas, len som sa spytala, pretoze tomu naozaj vobec nerozumiem. Citala som aj ine prispevky, aj v inych temach, no vsade som nasla bud neaktualne informacie, alebo som z nich nevedela posudit co sa tyka mna....
Teraz mi je to jasnejsie, tak dakujem za radu.
@zalka ahoj alebo baby radte mi rychlo az teraz som tu nasla tuto temu jedna baba mi tu mala zistit a nic ☹ tak sa obraciam na vas..RP mi konci 9.1.2014 to je zajtra mam dovolenku neviem presne kolko to mi zistuje muz lebo tam robi nechccela som nastupit kvoli malemu je casto chory a ideeme na operaciu s uskami 20.1.2014 vybrat dovolenku alebo ist na ocr a potom na pnku?rozmyslala som aj o vypovedi ale az teraz na poslednu chvilu ci s nou pockat?ale to potom uz nemam narok na tu najvyssiu podporu iked to neni riesenie lebo to len pol roka a potom co? 😒 som zufala radteeee mi prosiiiiiiiiim 😒

ach babenky, ja tomu vsetkemu vobec nerozumiem, nájde sa tu niekto, kto mi polopate vysvetli ake su moje moznosti? 15.1.2014 dovrsi dcerka 3 roky, do skolky ju nezobrali, az od septembra 2014. So zamestnavatelom sa musim dohodnut na vypovedi (naspat ma nezoberu, dovod sa najde), no a potom co? Ist sa prihlasit na urad prace? Ale vopred je jasne, ze pracu si aj tak aktivne hladat nebudem, kedze malu nemam kam dat a musim s nou ostat doma. Alebo by bola moznost aj predlzena rodicovska dovolenka? Ale v tom pripade absolutne netusim co ako a kde treba vybavovat. Poradte prosim.