icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mirrka33
21. jan 2014

Tak som to poratala a je to 89+6 (pracovne dni+6sviatkov pripadajucich na pracovny den)

zalka
21. jan 2014

@mirrka33 no to je 95 dní tj. menej ako 100 dní tak máš nárok na ročnú dovolenku, nie je dôvod ju krátiť takže na 20 dní

mirrka33
21. jan 2014

Takže by mi mal zamestnávateľ vyplatiť aj tých 20 dní za druhú materskú,chápem to dobre? A ešte aj 9 dní za prvú?

zalka
21. jan 2014

@mirrka33 no áno presne tak ... MD sa berie ako výkon práce tj. ako keby si pracovala a tým pádom máš nárok na dovolenku za MD ...

mirrka33
21. jan 2014

Tak super ďakujem ti veľmi pekne,aj keď veľmi pochybujem, že mi môj zamestnávateľ preplatí všetkú túto dovolenku,vyhovorí sa, že účtovníčka povedala 9 dní a hotovo. Ale tak pokúsim sa mu to nejako objasniť. Veľmi si mi pomohla ešte raz veľké ďakujem zalka.

zalka
23. jan 2014

@mirrka33 rado sa stalo, mimochodom upozorni zamestnávateľa, že nevyplatenie mzdy a mzdových nárokov čo je aj dovolenka je trestným činom , a že podla zákonníka práce nárok na túto dovolenku máš .

meri987
23. jan 2014

@zalka no ved tak som to myslela len zle napisala.Dakujem za rady, zamestnavatel je teraz mimo takze to skusim s nim prebrat ked sa vrati.Urcite sa este ozvem - teda ak mozem?DAKUJEM

zalka
23. jan 2014

@meri987 rado sa stalo

martuska75
24. jan 2014

Dievčatá neviete mi poradiť ako je to s podporou ak by som mala po materskej vypočítanú podporu v max výške a čerpám ju 1-2 mesiace potom sa napr. na mesiac zamestnám a po mesiaci by som požiadala o dobratie podpory (do tých 6 mesiacov) bude sami podpora prepočítavať na novo aj z tej novej mzdy? V tom zamestnaní by bola nízka mzda takže neviem či sa mi oplatí ísť pracovať.

zalka
24. jan 2014

@martuska75 nie bude podpora nadalej vyplácaná už vo vypočítanej výške .. kludne sa môžeš zamestnať.

martuska75
24. jan 2014

@zalka ďakujem. Aj ja som niečo také zaregistrovala, len som si nebola istá. Ešte raz vďaka za info.

zalka
24. jan 2014

@martuska75 rado sa stalo

maslarova
24. jan 2014

@zalka dobry vecer, mozte mi poradit, kedze teraz mam maximalnu podporu 4 mesiace /vdaka VAM 🙂 / a napriklad by som sa zamestnala od februara a moj PP by trval rok. O tie 2 zvysne mesiace maximal. podpory pridem, alebo ich aj ja mozem dobrat, ked znova budem nezamestnana po roku??? Dakujem

zalka
26. jan 2014

@maslarova môžeš ich dobrať ak budeš zase nezamestnaná po roku , alebo môžeš požiadať o jednorazové vyplatenie zostávajúcej podpory ale to vyplatila len 50% zo zvyšku .. čiže sťaby len mesiac v tvojom prípade.

maslarova
27. jan 2014

@zalka dakujem ti krasne za odpoved. Dnes som sa dozvedela, ze je to praca na rok a pol / ak to miesto ziskam, lebo je vyberove konanie/. Vies mi aj povedat ako dlho moze byt clovek zamestnany, aby si mohol potom dobrat podporu. Prajem pekny den a vdaka za vsetky odpovede. 😉

zalka
27. jan 2014

@maslarova tuším som čítala na UP že do 2 rokov ...

maslarova
27. jan 2014

@zalka vdaka za odpoved aj za rady 🙂

zalka
27. jan 2014

@maslarova rado sa stalo ... si skús nástenku na UP prečítať... som to tam postrehla .. ale nečítala som nič bližšie

maslarova
27. jan 2014

@zalka prečítam, ale sa aj spýtam, lebo sa idem podpísať 🙂

zalka
27. jan 2014

@maslarova no tak to pod jedným zmakneš ... 🙂

davido
27. jan 2014

@zalka Ahoj ,chcela by som sa ti veľmi pekne poďakovať za neoceniteľné rady ktoré mi veľmi pomohli ,všetko som urobila ako si mi poradila a vyšla mi max.podpora ... 🙂
je úžasné ako super dokážeš poradiť a že si nájdeš čas na toľké otázky ,ani neviem ako sa ti poďakovať .prajem ti všetko dobré 🙂 🙂 🙂 🙂

zalka
27. jan 2014

@davido tak som rada, že to vyšlo ...

u2jana
28. jan 2014

@zalka ahoj, prepáč, že ťa zase otravujem :P
ale potrebujem poradiť, pýtala som sa zamestnávateľa na tú moju dovolenku - mám nárok na 11,5 dňa. Ale nechce mi to preplatiť, len si to musím vyčerpať 😒
či 8.4. mi končí rodičovská, a potom vyčerpám dovolenku - takže tu maximálnu podporu tým pádom zrejme nedostanem...

zalka
28. jan 2014

@u2jana no dostala by si keby ti dali odstupné , ináč nie ... ale ak vymýšla , tak začni čerpať dovolenku 9.4. ( podpíš v ten den dohodu o skončení PP pripadajúcu na posledný deň dovolenky ) a od 10.4. chod na PN a ostaň na PN do konca pracovného pomeru. Potom kedže už budeš mať podpísaný termín skončenia PP ti bude musieť preplatiť zostávajúcu dovolenku a PN je vylučiteľná doba takže bude takto nárok na max. podporu.
Ked si nevieš ináč poradiť tak nech zamestnávateľ ešte zaplatí 10 dní tvoju PN ked vymýšla no nie? :D ale pozor podpíš skončenie PP skôr ako začneš PN lebo potom ti to môže predlžiť tak aby si po skončení PN musela vyčerpať tú dovolenku.

u2jana
28. jan 2014

@zalka
vďaka za radu, ale neviem, či sa mi to podarí. (fakt neviem, prečo mi tých 10dni nemôže preplatiť)
s tou PN mám trochu obavy, neviem, či mi ju doktorka dá - a ak áno, či mi potom zamestnávateľ nepošle kontrolu :/
nevieš, kolľko budem mať podporu, ak mi nevýjde maximálna podpora? pred deťmi som celkom dobre zarábala a robila som 6 rokov - či to na to nemá žiaden vplyv?

zalka
28. jan 2014

@u2jana vypočítajú ti ju z platu teraz .. teda z dovolenky , a to bude len zo základnej hrubej mzdy .. neviem či v takom prípade nebude lepšie skončiť PP počas RD .. aby sa ti rátala podpora s platu pred MD.

mvp
29. jan 2014

Prosím o info, od 1.2.2011 mám trvalý pracovný pomer, pred tým som pracovala na dobu určitú od 1.2.2010 do 31.1.2011, a ešte predtým sam pracovala na dohodu a bola nezamestnaná, dňom 27.7.2011 som nastúpila na MD približne do marca 2012, teraz som na Rodičovskom príspevku. Dňa 15.8.2014 bude mať malý 3 roky, no uvažujem, že zo zamestnania odídem a chcela by som ísť na úrad práce. V roku 2011 my bola vybraná celá dovolenka okrem jedného dňa čo som si mala požiadať o vyplatenie ale som tak nespravila. Chcem požiadať o skončenie prac. pomeru a získať čo najvyššiu podporu ak mám vôbec na ňu nárok, ako to bude najlepšie mám si tam aj ja ako tu píšete nechať peplatiť jeden deň dovolenky a ešte by som chcela vedieť či mám za rok 2012 nárok na dovolenku. Veľmi pekne ďakujem za odpovede.

mvp
29. jan 2014

@zalkamôžem poprosiť o info, od 1.2.2011 mám trvalý pracovný pomer, pred tým som pracovala na dobu určitú od 1.2.2010 do 31.1.2011, a ešte predtým sam pracovala na dohodu a bola nezamestnaná, dňom 27.7.2011 som nastúpila na MD približne do marca 2012, teraz som na Rodičovskom príspevku. Dňa 15.8.2014 bude mať malý 3 roky, no uvažujem, že zo zamestnania odídem a chcela by som ísť na úrad práce. V roku 2011 my bola vybraná celá dovolenka okrem jedného dňa čo som si mala požiadať o vyplatenie ale som tak nespravila. Chcem požiadať o skončenie prac. pomeru a získať čo najvyššiu podporu ak mám vôbec na ňu nárok, ako to bude najlepšie mám si tam aj ja ako tu píšete nechať peplatiť jeden deň dovolenky a ešte by som chcela vedieť či mám za rok 2012 nárok na dovolenku. Veľmi pekne ďakujem za odpoved.

zalka
29. jan 2014

@mvp bez toho aby si presne napísala kedy ti končila MD ... ti neviem vypočítať tvoj nárok na dovolenku za rok 2012. napíš dátum a ja ti napíšem na koľko dovolenky máš nárok

mvp
30. jan 2014

@zalka MD mi končila 23.3.2012.