Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka hladam tuto temu vsade na nete a nasla som tu vas pokec aj ked je starsieho data snad si to este budes pamatat. tiez sa chystam po rd ukoncit prac.pomer dohodou ale rada by som dala na pravu mieru co si napisala ze max podporu dostanes ked odrobis jeden den.no nie je to celkom tak,dnes som bola na socpoist a tam mi povedali ze oni do vym.zakladu neberu preplatenie dovolenky iba cerpanie co meni celu situaciu...tiez som bola sklamana...
@topas103 ak skončíš PP v posledný den RD, a preplatia ti dovolenku ... tak z tej dovolenky sa odvody do SP neplatia .. a tým pádom to neovplyvní výšku podpory
ak skončíš PP, po RD tým, že ešte vyčerpeš 1 den dovolenky a zvyšnú ti preplatia, tak z dovolenky sa odvody do SP platia .. a tým pádom máš max. podporu ...
@zalka ano ale odvody idu z celej sumy? teda z 1 dna cerpanej dovolenky a zvysnej preplacanej? napr. mam 20 dni dovolenky, nahrada za 1 den je 30 eur teda odvody pojdu zo sumy 600 Eur?a teda denny vymeriavaci zaklad pre vypocet davky v nezamestnanosti bude 80 Eur (600 / 7,5 hod prac cas)?
@topas103 odvody do SP idú z max. VZ za den .. kedže max VZ pre rok 2014 je 4025 eur tak za 30 dnový mesiac je max. VZ denný 134,16 eur ... pri 31 dnovom mesiaci je to 129,83 eur ... čiže je jedno že máš na výplatnej páske 600 eur .. odvody do SP idú z maxima denného, do ZP sa platia z celej sumy.
@zalka dobrý večer, opäť som si k vám prišla po radu, ak smiem.
chcela by som sa spýtať, 25.5.14 bude mať syn 3r. momentálne som u zamestnávateľa vedená ako na RD ale teraz 15.1.14 som sa zamestnala u iného zamestnávateľa na TPP. chceme 2. bábo čo najskôr ale neviem ako to urobiť aby mi to vyšlo s MD čo najvýhodnešie. od začiatku tehotenstva by som bola na PN. vopred dakujem.
@delilah1 ak otehotnieš do 25.5. tak vieš zamestnávateľovi tomu prvému dať oznámenie o tehu, a bud nastúpiš do práce, alebo pôjdeš na PN alebo si vybavíš neplatenú predlženú RP u zamestnávateľa prvého...
a ak budeš mať aj z druhého zamestnania 270 dní poistenia tak môžeš žiadať o MD z oboch poistení .. detto aj o PN
aha tak ak som dobre rozumela otehotnieť môžem hned, v druhej práci to poviem až po sk. dobe a tam aj môžem isť na PN a budem dostávať PN aj RD? a potom to vlastne oznámim u prvého zam. a aj odtiaľ automaticky dostanem PN?
ešte taká doplnková otázka - ako s jaslami - bude mi to štát preplácať aj ked budem PN alebo mám isť spňť na poberanie RD a vybrať ho z jasiel...
@delilah1 no kedže na PN môžeš ísť až ked ti skončí RD u druhého zamestnávateľa ... tak to dieťa bude mať 3 roky a štát ti prestane logicky platiť ... a ak chceš mať PN podla príjmu tak aj u prvého zamestnávateľa môžeš ísť na PN najskôr po 90 dnoch zamestnania bez PN a OCR.
A ak by si šla hned na PN ... tak prečo by ti štát nemal prispievať ak to nebude dlhodobá PN.
aha tak ak by som išla na PN od druného zam.po odprac. 3 mes. tak by mi od neho chodila PN ale od 1. nie až po RD? ono to vychádza tak na ten apríl tak ak by som do apríla / mája otehotnela u oboch to oznámim a od oboch by som mohla isť na PN po RD teda po 25.5.14 nebude tam problém so socialkou?
resp ja už pobeerám iba príspevok na jasle nie RD tak neviem ako to je..,
@zalka chcela by som ta velmi poprosit o radu.Na matersku som isla v juni 2011 materska trvala do 26.1.2012 odvtedy som na RD. Maly bude mat 3 roky 22.7.2014.Som stale zamestnana, za rok 2011 mam vycerpanu celu dovolenku (musela som si ju vybrat este pred MD), zarabala som minimalnu mzdu (na papieri).Prave som sa dozvedela za majitel firmu predal, stary zamestnanci ostavaju a novy majitel meni aj meno firmy.Co to pre mna znamena, mam na nieco narok.Urcite sa nechcem vratit naspat (koli prac. dobe).Odpracovala som v tej firme 10rokov.Po RD by som chcela ist na podporu (najlepsia by bola max. ale neviem ci mam na taku narok)Budem ti povdacna ak mi poradis lebo uz mam s toho hlavu ako melon...
Ahoj zalka, prosím ťa potrebovala by som poradiť , končí mi RD a preštudovala som tvoje rady a chcem si vybaviť tú najvyššiu podporu, všetko mi je jasné ako to mám urobiť s tým jedným dňom a dovolenkou,ale : mám za sebou dve materské dovolenky. takže som počas mojej prvej RD čakala druhé dieťa ,čiže som išla znova na druhú MD. A keď som môjmu zamestnávateľovi oznámila, že chcem vyplatiť všetkú dovolenku do toho jedného dňa povedal mi, že mám iba 9 dní dovolenky. Źiadnu dovolenku som počas RD ani MD nečerpala. Ja som to pochopila ,že mám nárok na dovolenku i z druhej MD ,alebo sa mýlim,ked som vôbec medzi tým nepracovala. Viem že tých 9 dní by mi malo stačiť na maximálnu podporu,ale ide mi aj oto aby mi to všetko hmotne vyplatil, tak ako to podľa zákona má byť.Ďakujem pekne, dúfam ,že si ma pochopila.
@zalka ahoj zalka ...slubila som ti, ze ti dam vediet, ako som dopadla ...vdaka tebe super 😉 , vyslo to, budem mat max. podporu!!!! este raz ti velmi pekne za vsetko dakujem, keby nie teba, tak by som dopadla strasne!nech sa ti dari, prajem ti vsetko len to dobre ...dakujem za vsetky tvoje rady, pekny den 🙂
Druha MD trvala od 27.12.2010 do 21.8.2011 a rocny narok na dovolenku mam 20 dni

@simisi držím ti palce ... aby sa našli papiere