Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka ahoj mozem sa spytat ze ci mi ovplyvni vysku podpory po ukonceni RD cerpanie dovolenky, teda ze si ju potom este vycerpam? Ako sa rata jej vyska ak pracujem od r.2006 a prepustit ma planuje s odstupnym po uknceni RD. Zmluva bola na dobu neurcitu a na materskej som od 12/2011
@zalka ahoj mne končí RD 28.3. a to je piatok (pracovala som v kancelárii čiže iba pracovné dni), ku ktorému dňu by bolo najlepšie ukončiť PP aby som dostala max. podporu. Dovolenku mám približne 12 dni. Ďakujem
@januliksimik hm... tak to máš riadne blbí termín. Požiadala by som o nástup do práce k 28.3. čiže ukončenie RD 27.3.
28.3. čerpaj dovolenku a 28.3. skonč PP ...
@zalka a čo by sa stalo keby som zobrala dovolenku až toho 31.3 a zároven ukončila PP. Ď
@januliksimik nebola by maximálna podpora ... lebo by si mala 2 dni víkend 1 den dovolenky,... a VZ za ten 1 den by bol 129,84 eur .. a deleno 3 dni ... by bol VZ pre podporu 43,27 tj. podpora by bola 21,63 eur na den tj. cca 649 eur mesačne ... VZ pre max. podporu potrebuješ 159 eur .. čo sa za 1 den nedá dosiahnuť ak tam máš 2 dni víkend ...
musela by si mať 2 dni dovolenky v tom mesiaci .. čiže max. podporu by si mohla mať ak by si čerpala dovolenku 28.3. a 31.3. a 31.3. by ti skončil PP ... jedine takto sa dá mať max. podpora. Alebo tak ako som ti napísala predtým .
@zalka ďakujem veľmi pekne a ešte jednu otázočku by som mala, čo ak by som zobrala dovolenku aj 1.4 a vtedy ukončila PP. Mám dosť dovolenky a aj odstupné mi daju. Ď.
@januliksimik nepomohlo lebo to je už druhý mesiac ... a by sa ti podpora spriemerovala ....
@zalka riadne blbo mi to vyšlo dátumovo, a dá sa ukončiť prac. pomer aj v sobotu, alebo keby som marodovala pár dni to posunut? ak by som ukončila RD toto 27.3 čo k tomu potrebujem, kde to nahlásiť? Ď.
@januliksimik ono teoreticky sa nič nezmení ... len zo zamestnávateľom si dohodni ukončenie RD o deň skôr .. aby si ten deň alebo ten piatok a pondelok čerpala dovolenku.
To len zamestnávateľ musí o deň skôr nahlásiť v SP a ZP ukončenie RD a návrat do práce.
@zalka Ďakujem za drahocenné rady, veľmi ste mi pomohli, ešte že existuju ľudia ako vy lebo na tých úradoch to je hrozné 🙂 Takže keby som sa so zamestnávateľom dohodla o ten jeden deň skôr, tak kludne by stačilo iba dovolenku ten jeden deň, piatok. 😉 a potom zahlásiť sa na UP.
@januliksimik áno presne tak ... všetko záleží od zamestnávateľa a ochoty dohodnúť sa ...
@zalka ešte by som sa vás chcela spýtať či nestratím nárok na tu plnu podporu ked ukončím RD o ten deň skôr, niečo také som o tom počula.. Ďakujem
@januliksimik nie nestratíš ak budeš čerpať 1 deň dovolenky
Dobrý večer, chcem sa spýtať, mne skončila RD 02.02.2014 nedeľa pondelok som 1deň odpracovala a týmto dňom aj ukončila PP dohodou, vymer.základ mám na tlačive do social. uvedený ten 1deň - 54eur- takže podpora sa bude rátať 50% z tejto sumy na deň?
a kedˇže za február mám ešte nárok za celý rodičovský príspevok, mám ísť o podporu požiadať až 3.marca (keďže prvého je v sobotu)alebo to može byť aj 28.2. -piatok?ďakujem za odpoveď
baby prosim vas mam alebo nemam natok na podporu ked som bola zamestnana na dobu urcitu, no ked mal maly 9 mesiacov tak mi prac.pomer skoncil,teraz v decembri mal maly tri roky a neschvalili mi predlzenu rodicovsku, tak som na neplatenej.mam narok na podporu?
@mandelikova11 a teraz čo robíš? si zaevidovaná ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo si už na UP prihlásená ... alebo si ako dobrovolne nezamestnaná doma
@katusik19 nie nemáš nárok na podporu ... na podporu treba 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch
Od 4.2.som v evidencii nezamestnaných...
@mandelikova11 o podporu požiadaš, až budeš mať papiere potvrdené zamestnávateľom a rozhodnutie z UP o zaradení o evidencie a je úplne jedno kedy dáš žiadosť na Sp ... dôležité je aby tam boli všetky potrebné doklady
ďakujem za info
@zalka ahoj 🙂 chcela by som ta velmi poprosit o radu, kedze ako jedna z mala si tu odbornik a ja si rady neviem.
Robila som vo firme 9 rokov, tam som odisla na matersku,potom jasne na rodicovsku..Popri rodicovskej som zacala podnikat, ale chcela som to mat do doby, kym sa znovu nevratim do starej roboty. Teraz som sa informovala u kamosky, ktora ma zastupovala na mojom starom poste a ta mi napisala,ze sef tam so mnou uz viac nepocita lebo rusi prevadzku a ze ani ona tam uz od augusta nerobi. (inak sef mi uz vtedy povedal,ze ma v klude vysachuje z hry a ze kedze som chranena, "akoze" zrusi firmu lebo tak ma moze vyhodit, proste spekulant)..V aprily mala dovrsi 3 roky, podnikanie mi konci az na konci jula. A chcela by som sa spytat,
1. Mozem si spatna uplatnovat aj po "skonceni firmy"v ktorej som robila - vyplatenie dovolenky a odstupne?
2. Je mi jasne, ze aj ked so mnou ukonci PP v aprily, do jula zrejme nemozem byt evidovana na urade prace a poberat podporu, aj ked firma nevykazuje zisky. Je mozne sa potom hlasit na urade po skonceni podnikania, teda v july? budem aspon vtedy moct poberat nejaku podporu a ak ano, z coho bude pocitana?
Dakujem ti vopred za odpoved 🙂
@diwa
1) samozrejme že áno máš nárok na preplatenie dovolenky a odstupné , ak zrušil prevádzku musel ti dať výpoved pre nadbytočnosť. Ak nedal tak si stále zamestnaná.
2) áno môžeš sa nahlásiť na UP po zrušení živnosti od júla a nárok na podporu .. no ak PP skončil napr. v 8/2013 tak nárok na podporu máš ... a v akej výške, to je otázne .. to ovplyvní viac faktorov . Napr. či budeš čerpať 1 den dovči v starej robote a zvyšok ti preplatí, alebo si mala DNP počas toho obdobia alebo ti len preplatí dovolenku a odstupné bez toho aby to vstúpilo do VZ ...
@zalka dakujem velmi pekne..no asi mi neda moznost odcerpat aspon den volna, kedze "rusi prevadzku" a nebudem mat kde 😠
co sa tyka toho, co si napisala .."no ak PP skončil napr. v 8/2013 tak nárok na podporu máš .."
- ak ho nahodou skonci hned v aprili, ako sa budem chciet po skonceni rodicovskej vratit do prace, nemam narok neskor po skonceni podnikania v july na podporu?
@diwa pozri ak sa zaeviduješ na UP 1.7.14 ... tak je jedno kedy ti PP skončí ... v období od 2.7.13 do 30.6.14 .. nárok budeš mať ... od skončenia PP do 1 roka ...
takže je jedno ak ti v apríli skončí PP ... a ty ak pôjdeš na UP v júli po zrušení živnosti nárok na podporu mať budeš, lebo budeš v lehote 1 rok od skončenia PP .
A výška podpory no ak by ti nedal možnosť vyčerpať den dovolenky a tak skončiť PP, tak sa zamestnaj u niekoho iného na pár dní ... tak aby výplata za 1 den bola 55e v hrubom .. pri 3 dnoch 165 eur v hrubom .. a budeš mať max. podporu napr. ak sa zaeviduješ v júli .. a ak si počas RD v roku 2012,2013,2014 nemala DNP s poistením v nezamestnanosti.

@zalka zamestnávatel mi zavolal aby som prišla uz teraz skôr, bol pri tom aj firemný právnik, takze mozno vedeli čo robia...