icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
21. apr 2010

mariabila,
to, že si dala sama výpoved, nie je podstatné pre nárok na podporu.

eymyna,
na rodič.dovolenku čerpe len zamestnaná mamička, t.j. ak si nezamestnaná, tak nečerpeš RD ani do 3-och rokov a ani predlženú RD po dovršení troch rokov. Ako nezamestnaná v zmysle zákonov len poberáš rodičovský príspevok počas riadnej starostivosti o dieťa.

Ale medzi mamičkami sa poberanie RP stotožnuje s čerpaním rodič.dovolenky, tak isto ako sa hovorí, že si na MD aj ked si nezamestnaná a tam tiež možno hovoriť len o poberaní materského, lebo MD zase môže čerpať len zamestnanec. Lebo pojmy MD a RD sú upravené len v Zákonníku práce a ten upravuje vzťah medzi zamestnancom a zamestnávatelom. T.j. nerieši nezamestnané osoby.

TAkže vklude môžeš byť aj nadalej "zdravotne a dôch.poistná štátom" (to niekdedy hovoria o predlženej RD) aj po ukončení poberania rodič.príspevoku=dovršení troch rokov dieťaťa (nejde odieťa s dlhod.nepr.zdr.stavom predpokladám), ak sa nadalej o dieťa osobne staráš (nechodí do škôlky ...) a teda nechodíš niekde pracovať, kde nie si s dieťaťom.

denininka,
výpoved alebo ukončenie PP??? asi ukočenie PP si myslela, lebo ak by si dostala výpoved napr. 30.5.2009, tak ti od 1.6.2010 začne plynúť bud dvoj alebo trojmesaná výpovedná lehota.
Môžeš sa aj poistiť ako píšeš alebo zamestnať ako píšeš. Samozrejme treba dotiahnuť potom zdravotné poistenie.

denininka
21. apr 2010

Gapa ďakujem za reakciu 🙂 no ja ešte v podstate neviem či dostanem výpoveď alebo ukončenie. ALe zrejme ukončenie pre nadbytočnosť. S tým že mám nárok na 3mesačné odstupné a ešte v dvoch firmách na dvojmesačné odstupné. Tam som mala dohody . ALe sedela som na jednej stolicke :o) No ale vrátim sa k tomu ukončeniu PP. Takže by som sa eventuálne mohla zamestnat na mesiac v nejakej firme, napriklad svokrovej. A s tym zdravotnym potom co?? to som nepochopila..som si myslela ze ak by ma zamestnali v tej firme za slusny mesacny plat 🙂 , a potom by som sla na ÚP, tak by som dostala nejaku slušnú podporu. Alebo si mam este niečo priplacat? nejake poistenie?? a ak by som u nich bola dajme tomu len 15dni zamestnana za cca. 2000€ to by stačilo??? uff. toľko otázok..ale som rada , že tomu niekto rozumie a vie ochotne poradiť . Naozaj vďaka 😵

gapa
21. apr 2010

z dohôd nárok na odstupné nevzniká.
ZP je dôležité doriešiť, len ak by si nebola ani zamestnaná na PP, ani poberatel RP, nem.dávky a ani osoba riadne sa starajúca o dieťa... resp. iný titul, z ktorého môžeš byť zdrav.jpoistená štátom. Len v takom prípade musší ZP platiť sama. Ale inak aj tak by to bolo lacnejšie (platiť sama ZP + dobr.poist.v nezam.) ako prac.pomer s odvodmi z tej istej výšky. Ale počas PP zase trvajú aj ostatné poistenia.

denininka
21. apr 2010

no takže sa budem musieť rozhodnúť, či si mesiac platiť sama ZP + DpvN, alebo sa teda zamestnat na PP. Ide o to ze zamestnat sa teoreticky mozem u znameho .Takze mi to je jednoduchsie prejst na jeden mesiac k nemu a potom na ten ÚP. Len potrebujem vedieť koľko cca musím u neho teoreticky odrobiť a koľko by som musela zarobiť aby som mala nárok na podporu dajme tomu tych cca 900€ ako príklad 🙂 😀 Gapa , klobúk dole, máš fakt prehlad. 😵

gapa
21. apr 2010

deninka,
je jedno či den alebo mesiac. A môžeš aj kombinácia prac.pomer + do maxima DPvN.

denininka
21. apr 2010

no teda gapa, no nedajboh aj zbohatnem hi hi hi 😵 😀 😀 😀 ďakujem moc moc moc.. A nevie niekto aké papiere sú potrebné pri prihlasovaní na sociálku ked sa chcem DpVN??..

gapa
21. apr 2010

registračný list fyzic.osoby

rozala111
21. apr 2010

Prosim poradte mi, neviem, ci si mam dat ukoncenie PP este v auguste a ako potom platit, alebo staci az v septembri - ked maly nastupi do skolky. Dakujem.

susi157
21. apr 2010

ahojte,tak teraz sa obavam ist k zamestnavatelovi pre PN.to som vedela ze zamest. plati prvych 10dni ale som myslela ze to pride formou seku a to sa vraj dava na vyplatnu pasku.tak to bude sou.

denininka
21. apr 2010

rozala, no ja by som si dala asi v auguste. Mne bude mat mala v maji 3 roky. Ukoncia mi PP. Pojdem sa DpVN a mala mi ide do skolky tiez az v septembri 😕
Susi157 tak držím palce

susi157
21. apr 2010

dakujem deninika 😝

nicolkarin
22. apr 2010

ahoj, potrebujem poradit. 9.7.2010 mi konci RD. nevim, ci sa budem moct vratit spat na svoje miesto, a by ma zaujimalo, aky vymeriavaci zaklad sa bude pocitat v mojom pripade pre davku v nezamestnanost. Od roku 1994 som bola nepretrzite zamestnana u jedneho zamestnavatela, v roku 2004 som isla na prvu MD nasledne na RD a z tejto RD v roku 2007 na druhu MD a RD. Pocas cerpania MD a zostaku starej dovolenly u zamestnavatela mam este 21,5 dna dovolenky. Chcela by som vediet , aky vymeriavaci zaklad sa bude brat k vypoctu pre davku v nezamestnanosti a ako si ho mozem pripadne zvysit , ci sa da dovolenka v pocte 21,5 dna, dajako vyuzit pre jeho zvysenie , alebo si ju mam nechat preplatit. A este jedna otazocka: ak je dieta narodene ku dnu 9.7. aky den sa povazuje za den nastupu do zamestnani po skonceni RD. Dakujem za skoru odpoved.

denininka
22. apr 2010

susi, potom daj vedieť, ako si dopadla 😝

denininka
22. apr 2010

nicolkarin, určite Ti bude vedieť poradiť gapa. 😵 Ja len k tomu nástupu do zamestnania po skončení RD, ak je dieťa narodené 9.7, do práce by si mala nastúpiť 10.7 😉

adriana1107
22. apr 2010

Ahojte, aj ja by som rada vedela odpoveď na to, čo sa pýtala FLORINKA.
Mne končí RD 11.6. Odkedy si treba platiť to DPVN? GAPA alebo niektorá skúsená, prosím, odpovedzte na tento dotaz, ja som to tu ako-tak čítala, ale dohromady som z toho jeleň ☹
Vďaka vopred.

denininka
22. apr 2010

adriana no ak ti končí RD 11.06. a nenastupuješ späť do svojho zamestnania , teda ak rátam s tým, že k 11.06. dôjde k ukončeniu PP, tak si myslím že od 12.06. by si si už mala platiť do DpVN.Aspoň do konca mesiaca t.j. 30,06. a potom sa ísť zapísať na úrad práce. Aspoň ja som to tak pochopila z rád, ktoré dala GAPA. 😉 Ale počkajme si na jej radu 😵 Gapa má obrovský prehľad , vďakabohu 😵

zobaka
23. apr 2010

adriana - ja som bola zaplatit hned ked mi skoncila RD, platila som 2 týždne, ale myslim, ze sa da aj menej, ale to uz presne neviem

susi157
23. apr 2010

zobaka tak ako prisli ti ocakavane peniaze alebo nie 😉

zobaka
23. apr 2010

susi ved som pisala, ze ano 🙂 uz mi prisli 2 x a rozhodnutie len nedavno 😅

mariabilla
23. apr 2010

ahojte,
tak dnes rano som sa bola zaevidovat na UP. Potrebovala som len zapoctovy list a obciansky preukaz. vyplna sa tam taka dvojstranova ziadost. Nezabudnite si pero ja som si zabudla 🙂 esteze existuju "normalni ludia" a jedna mila pani tiez cakala mi pozicala pracovnicka nebola ochotna.Ddala mi dalsie dva papiere potvrdenie pre socialnu poistovnu kolko som zarobila za posledne tri roky. Ja som mala zamestnavatelov dvoch preto 2x. V pondelok mam ist znova. Potom sa chodi raz mesacne.

susi157
23. apr 2010

zobaka tak som to asi presvihla a v tom rozhodnuti mas najvissiu priznanu sumu ale asi hej 😉 gratulujem

vieraj
23. apr 2010

zobaka gratulujem. kiez by to vyslo vsetkym mamam 🙂 🙂 🙂 adi vitaj

alka2404
23. apr 2010

zenusky 4.5ma syn 3r.-takze mi konci materska dovolenka-Byvali zamestnanec mi dal vypoved pre nedostatok miesta(nasli si za mna nahradu a ja by som aj tak uz tam pracovat nemohla)-myslite ze ked sa zahlasim hned 5.5 na urade prace tak budem dostavat podporu?Ale to dobrovolne poistne v nezamestnanosti som si neplatila-pred MD som pracovala v kuse 4r.min. *-)
Bude vdacna za kazdu odpoved (L) (L)

denininka
23. apr 2010

alka veď doteraz sa to tu preberá . Prečo sa chceš hneď prihlásiť na úrad práce?? nechceš dostávať vyššiu podporu??..veď sa prihlás od 05.05. ako dobrovoľne poistená v nezamestnanosti, po pár dńoch sa odhlás a až potom choď na úrad práce.

denininka
23. apr 2010

Zobaka keď si si chcela platit DpVN, čo všetko si potrebovala na sociálke?? ..iba ten registračný list FO? alebo ešte nejaké papiere..? zrejme si to už niekde písala,ale nevšimla som si. ďakujem 😉

sveti
23. apr 2010

babenky, mne RD konci 20.5.,maly ma tri roky, som zamestnana v jednej firme ale navrat asi nie je mozny lebo je to 35 km od miesta kde teraz byvam. Ako tu citam, nemam ist hned na Urad prace sa zaevidovat? ja som na MD a RD od roku 2005, prechadzala som z materskej do rodicovskej a naopak.
Mam sa toho 21.5. - piatok zahlasit na socialke a platit si to DPv nezamestnanosti ? Mam v tom trochu zmätok a co potom zo zdravotnou poistovnou? Ked sa na Urad prace nahlasim dajme tomu od 1.6.????

tajka1
23. apr 2010

ahojte, mne konci rodicovska 18.5, myslite ze sa mam ist prihlasit na DpVN hned po skonceni a az po nejakej dobe sa zahlasit na UP?ale aj tu plati doba 7dni, nie?neviete ako to je ked poberam rodicovsky z CR?dakujem... 🙂

sveti
23. apr 2010

tajka,ved to ze do 7 dni od ukoncenia prac.pomeru sa treba registrovat....mam v tom zmätok

tajka1
23. apr 2010

ja tiez, v praci uz byvavujem vypoved-dohodou...takze odstupne nebude, ale aj tak neviem ako to je s tym platenim, ked mne vsetky odvody idu do CR

denininka
23. apr 2010

tajka, neviem ako to je ked poberáš z ČR. ale ak sa zahlásiš na DpvN, a potom odhlásiš, tak hneď by som sa zaregistrovala na úrade práce. Načo chceš čakať? 😨 registrovať sa dá najneskôr do 7 dní..to znamená že keď sa zahlásiš na ten 7mi deň, tak ta ešte spätne zaregistrujú od toho prvého dňa .