Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka myslela som, že ak už oslovím IP, tak príde hneď aj na nejakú kontrolu a to som zatiaľ nechcela riešiť, takže ak ich oslovím, že nevieme ako to je, oni len pošlú vyjadrenie, že mám pravdu a nárok na dovolenku?
ešte by som Ťa chcela poprosiť, nastúpila som do práce 1.4.2006, v tom 11/2008 som nastúpila na 1.MD a v júli 2014 som mala nastúpiť do práce...koľko mám odpracovaných rokov, ohľadom odstupného, ráta sa tam aj čo som doma, alebo len opracované roky fyzicky v práci...ono je to také zamotané, ja som do práce nastúpila v 8/95, odvtedy som sedela na jednej stoličke, ale menili sa hlavičky firiem, a hoci nám tvrdili, že to budú brať do úvahy, tak teraz to vyzerá tak, že nie...tak potrebujem vedieť, koľko tých rokov mám podľa zákona v tejto firme, s ktorou končím PP. sú to iba 2, alebo 8?
@jachetnicka 8 rokov ...
@zalka ďakujem
@jachetnicka rado sa stalo
Ahojte, 22.júla mi končí RD...prácu už nemám, minulý rok firma skončila. Pred nástupom na MD som bola zamestnaná 6 mesiacov a pred tým som 6mesiacov pracovala v Rakúsku na živnosť. Nezamestnaná som nebola, vždy som mala prácu... Chcem sa spýtať, že z čoho my budú vyrátať nezamestnanecké? Ďakujem za odpoveď
@kristinaaa podľa toho, kedy skončil tvoj pracovný pomer...
prerátaj si: v posledných troch rokoch pred zaevidovaním musíš mať poistenie v nezamestnanosti minimálne 730 dní.. /toto poistenie trvá aj počas MD a RD, ak trvá pracovný pomer/
@jozefmihal dobry chcem sa sptat ci mam narok na davku v nezamestnanosti...teraz 10 aprila mi konci R.D ..predtym som nepracovala nikde lebo som bola na R.D zo starsiou dcerou...takze od roku 2008 som na R.D s coho mi vypocitaju davku ??? dakujem pekne
@jozefmihal dobry chcem sa sptat ci mam narok na davku v nezamestnanosti...teraz 10 aprila mi konci R.D ..predtym som nepracovala nikde lebo som bola na R.D zo starsiou dcerou...takze od roku 2008 som na R.D s coho mi vypocitaju davku ??? dakujem pekne
@zalka, chcem sa ta opytat, co vsetko by mal urobit moj zamestnavatel, ak chcem ziskat max. Podporu... RD mi konci 11.4., ale kedze mi nastup do prace vychadza na sobotu, chcem "nastupit" do prace uz v piatok, aj hned dat vypoved... Za ten jeden den potrebujem zarobit 55 e v hrubom? Teraz mi konci druha rd, mala som deti skoro presne po troch rokoch, na materskej som bola od 20.3.08 tusim do konca septembra a na druhej od 11.4. Do tusim 5.12. 2011.. Zamestnana som bola pred md 3 roky.. Potrebujem presny postup, co ma urobit moj sef, odisiel mimo nasho mesta a je mozne ze by to domotal, co by ma veelmi mrzelo, dakujem
@zuuzii ked je 11teho sobota ... tak to nie je pracovný den ...
a prihlášky odhlášky sa robia elektronicky ... ťuk ťuk a je hotovo ... neviem aké tlačivá mu chceš vziať 🙂
ak by ti dal skončenie RD k 11.4
tak musíš čerpať 2 dni dovču
teda nahlasuje ťa k 12.4 (NE)
dovolenka 13,14.4.
14.4. končí PP, a odhlasuje ťa
Nie, 12. Je sobota 🙂 11.4. Bude piatok, dcerka bude mat tri roky, 12. Mi teda vraj vychadza nastup do prace, ale to je sobota, prepac, pisem ako hotentot 🙂
Jaaaj a elektronicky? To by mohol stihnut... Ale este aj potom po mesiaci vraj nejaky vykaz alebo co musi poslat,?
@zuuzii ved zo mzdy čo sa naráta sa zaplatia odvody, a výkazy sa pošlú ... výkaz je vlastne prehľad tvojej mzdy čo ide do SP ... či pracuješ 1 den alebo 1 týžden alebo 1 mesiac ... tak tam ide vždy len 1 výkaz za ten kt. mesiac,
kedže sa jedná o apríl, tak výkaz pôjde v máji, výplata za apríl sa vypočíta v máji napr.... najneskôr do konca mája .... aj odvody treba zaplatiť ...
Tiež by som rada poprosila o radu, ktoré sa v tom vyznáte. Čím viac o tom čítam, tým väčší chaos v tom mám. Moja situácia je taká, syn bude mať 16.5. tri roky, som zamestnanec firmy, do ktorej však po skončení RD nastúpiť nemôžem. Miesto tam síce mám, ale pri dvoch deťoch mi nevyhovuje ani vzdialenosť (medzičasom sme sa presťahovali) a ani prac. doba. Takže musím dať výpoveď. Určite sa dá s firmou dohodnúť na skončení PP dohodou. Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Čo sa zmení, keby som čerpala jeden deň dovolenky, o ktorom tu bola viackrát reč. Nerada by som prišla o niečo, na čo mám nárok. Prosím žienky, poraďte. Vopred ďakujem veľmi pekne 🙂
@gagi tu máš príklad ako ti 1 den dovolenky dokáže zmeniť výšku podpory
príklad :
si vezmi máš 12 dní dovolenky, za 1 den dostaneš 10 eur ..
1) čerpeš 1 den dovolenky a skončí ti PP , zvyšok ti preplatia ... čiže 1x10+11x10 = 120 eur tolko výjde výplata za 1 deň , na max. podporu potrebuješ cca 55 eur výplatu za 1 den v hrubom ... takto podmienku splníš a podpora bude max.
2) čerpeš 3 dni dovolenku a zvyšok preplatia ... čiže 3x10+9x10=´120 eur ale za tri dni , čiže výplata za 1 den je 40 eur .. a to je menej ako potrebuješ na max. podporu .. čiže dostaneš podporu nižšiu

@jachetnicka to nejde o vyhráženie, len spomeň, že požiadaš o vyjadrenie inšpektorát práce ... aj oni môžu požiadať o vyjadrenie, ak nevedia s určitosťou že či nárok máš alebo nemáš.... alebo môžu sa aj oni informovať ...